ІНФОРМАЦІЯ

до проєкту рішення Харківської обласної ради «Про затвердження Регіональних правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі в новій редакції»

 

Регіональні правила надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі (далі – Правила), затверджені рішенням обласної ради від 17.06.2010 № 1744-V (зі змінами).

Правила розроблені на основі постанови Кабінету Міністрів України від 05 жовтня 1998 № 1597 «Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним сільським забудовникам житла на селі» (зі змінами), з урахуванням місцевих умов.

Керуючись Правилами комунальне підприємство «Харківський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» (далі – Фонд) надає пільговий довгостроковий кредит під 3% річних на термін до 20 років, а молодим або неповним сім’ям – до 30 років. Позичальник, який має 3-х і більше дітей, звільняється від сплати відсотків.

Позичальниками можуть бути громадяни України, які постійно проживають (або переселилися для постійного проживання), будують об’єкти кредитування в сільській місцевості та містах районного значення і працюють в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях сільського господарства, в особистих селянських господарствах, інших господарських формуваннях, що функціонують у сільській місцевості, соціальній сфері села, а також на підприємствах, в установах та організаціях переробних і обслуговуючих галузей агропромислового комплексу, навчальних закладах, закладах культури та охорони здоров’я, розташованих у межах району, а також особи, на яких поширюється чинність пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзаців четвертого та шостого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та громадяни України, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб, при підтвердженні своєї платоспроможності.

Кредит надається для фінансування спорудження житлових будинків з надвірними підсобними приміщеннями та добудови незавершених житлових будинків, реконструкції житла, спорудження інженерних мереж, підключення їх до існуючих комунікацій, а також придбання незавершеного будівництвом та готового житла за результатами оцінки, проведеної відповідно до законодавства, та його реконструкції.

У першочерговому порядку кредит надається індивідуальним забудовникам для завершення раніше розпочатого будівництва та молодим спеціалістам, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, зазначених у пункті 4 цих Правил, а також особам, на яких поширюється чинність пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та громадянам України, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб.

 

Необхідність затвердження нової редакції Правил обумовлюється тим, що на сьогодні спостерігається гостра необхідність вирішення проблем житлово- побутових умов проживання осіб, що проживають на території селищ міського типу та міст районного значення в межах Харківської області.

Метою затвердження нової редакції Правил є розширення кола позичальників, нарощення обсягів будівництва житла індивідуальними забудовників житла у сільській місцевості в рамках обласної програми індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім».

На відміну від нині діючих Правил в проєкті розширено коло позичальників на отримання пільгового довгострокового кредиту та об’єктів для кредитування.

Прийняття рішення дасть можливість у рамках виконання програми «Власний дім» надавати пільгові довгострокові кредити індивідуальним забудовникам житла на селі, що сприятиме поліпшенню демографічної ситуації у сільській місцевості; зменшенню плинності кадрів, зайнятих у сільському господарстві, особливо молоді; створенню умов для стабілізації розвитку сільськогосподарських товаровиробників та села в цілому.

 

 

 

Директор Департаменту

агропромислового розвитку

Харківської обласної

державної адміністрації                                                                 Олександр НЕЗДЮР