ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення Харківської обласної ради 

«Про затвердження Регіональних правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі в новій редакції»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Проєкт рішення «Про затвердження Регіональних правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі в новій редакції» (далі - Проєкт) розроблено відповідно до Указу Президента України від 27.03.1998 № 222/98 «Про заходи щодо підтримки індивідуального житлового будівництва на селі», постанови Кабінету Міністрів України від 05.10.1998 № 1597 «Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним сільським забудовникам житла на селі» (зі змінами) та клопотання комунального підприємства «Харківський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» (далі – Фонд), з метою ефективного функціонування Фонду та реалізації Державної цільової програми кредитування індивідуальних сільських забудовників «Власний дім», з урахуванням місцевих умов.

Необхідність затвердження нової редакції Правил обумовлюється тим, що на сьогодні спостерігається гостра необхідність вирішення проблем житлово- побутових умов проживання осіб, що проживають на території селищ міського типу та міст районного значення в межах Харківської області.

 

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою затвердження нової редакції Правил є розширення кола позичальників, нарощення обсягів будівництва житла індивідуальними забудовників житла у сільській місцевості в рамках обласної програми індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім».

Досягнення мети передбачається шляхом затвердження нової редакції Правил.

Правилами визначаються: коло осіб, які можуть бути позичальниками коштів за рахунок кредитних ресурсів, умови надання кредиту, порядок його оформлення і видачі, умови погашення кредиту та внесення інших платежів, які мають передбачатися у кредитних угодах, контроль за цільовим використанням коштів кредиту, тощо.

На відміну від нині діючих Правил в проєкті розширено коло позичальників на отримання пільгового довгострокового кредиту та об’єктів для кредитування.

 

3. Правові аспекти

Нормативно-правові акти, що діють у цій сфері:

- Указ Президента України від 27.03.1998 № 222/98 «Про заходи щодо підтримки індивідуального житлового будівництва на селі»;

- постанова Кабінету Міністрів України від 05.10.1998 № 1597 «Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним сільським забудовникам житла на селі» (зі змінами).

- Регіональні правила надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі, затверджені рішенням обласної ради від 17.06.2010 № 1744-V (зі змінами);

- Програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2019 рік, затверджена рішенням обласної ради від 06.12.2018 № 837-VIІ (зі змінами).

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Виконання рішення не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

 

 

5. Позиція заінтересованих органів

За ініціативою Фонду, Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації та за підтримкою обласної державної адміністрації.

 

6. Регіональний аспект

Прийняття даного рішення дасть можливість Фонду на виконання програми «Власний дім» надавати пільгові довгострокові кредити розширеному колу позичальників та вводить додаткові об’єкти для кредитування.

 

7. Громадське обговорення

Реалізація даного проєкту рішення не потребує громадського обговорення.

 

8. Прогноз результатів

Прийняття рішення дасть можливість у рамках виконання програми «Власний дім» надавати пільгові довгострокові кредити індивідуальним забудовникам житла на селі з урахуванням місцевих умов з дотриманням норм постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі», створити правову основу для ефективного та раціонального використання коштів обласного бюджету, передбачених програмою «Власний дім» в області.

 

 

 

Директор Департаменту

агропромислового розвитку

Харківської обласної

державної адміністрації                                                                 Олександр НЕЗДЮР