Інформація

про хід виконання Програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року у Харківській  області, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 30.08.2018 № 773-VII (зі змінами), за 2019 рік

 

1. Розширення переліку статистичних показників за ознакою статі з розбивкою за іншими основними ознаками (вік, місце проживання, інвалідність, соціально-економічний статус тощо)

1.1. Проводити аналіз діючих форм звітності для визначення переліку форм, які потребують  внесення змін відповідно до Заключних зауважень Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок та інших міжнародних зобов’язань України.

Головним управлінням статистики у Харківській області зміни до діючих статистичних форм  звітності протягом  2019 року не вносилися.

1.2. Готувати та висвітлювати на офіційному веб-порталі статистично-аналітичні матеріали щодо стану забезпечення рівних прав та можливостей жінок  і чоловіків в області, районах, містах (гендерних портретів, інфографіки).

Головним управлінням статистики у Харківській області протягом звітного періоду підготовлена та оприлюднена на офіційному веб-сайті у розділі «Жінки та чоловіки» низка інформаційно-аналітичних матеріалів щодо статистичних показників за ознакою статі, а саме за такими темами:

·   Населення та міграція

·   Ринок праці

·   Освіта

·   Доходи та умови життя

Також підготовлено статистичні збірники «Вища освіта в Харківській області», «Жінки та чоловіки в Харківській області»  з урахуванням гендерного компоненту та демографічний щорічник «Населення Харківської області». Зазначені видання – це статистична інформація, що не передбачена Планом державних статистичних спостережень та готується на платній основі.

Протягом 2019 року Головним управлінням статистики у Харківській області інформаційно-аналітичні матеріали щодо статистичних показників за ознакою статі у розділі "Жінки та чоловіки" розширені додатковою інформацією, а саме:

1) Кількість зареєстрованих безробітних у Харківській області (статистична інформація).

2) Кількість зареєстрованих безробітних за статтю та місцем проживання (статистична щоквартальна інформація).

3) Середньомісячна заробітна плата штатних працівників за видами економічної діяльності у 2019 року (статистична щоквартальна інформація).

4) Кількість штатних працівників за видами економічної діяльності у 2019 року (статистична щоквартальна інформація).

2. Удосконалення нормативно-правових актів з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства

Враховувати особливі потреби дівчат та жінок з інвалідністю із сільської місцевості, жінок, які самі виховують дітей, жінок похилого віку під час прийняття та/або внесення змін до чинних нормативно-правових актів.

Протягом звітного періоду місцевими органами соціального захисту населення сторонам соціального діалога надавалися рекомендації щодо включення до колективних договорів положення «Про забезпечення рівних можливостей жінок і чоловіків у реалізації своїх прав на працю».

В області створено та функціонують координаційні ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми, з метою здійснення координації між суб’єктами соціальної роботи із сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах та комплексного вирішення питань цих сімей.

3. Зменшення гендерного дисбалансу у сфері державної служби та органах місцевого самоврядування

3.1. Проводити для державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, працівників державних та комунальних підприємств, установ та організацій, галузевих спеціалістів методичних навчань з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, протидії дискримінації за ознакою статі, гендерного портретування тощо.

16.02.2019 за участі представників громадських організацій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, комунальних закладів та установ, а також за участі голови Харківської обласної державної адміністрації   відбувся захід у форматі Public Meeting, присвяченій питанням політики забезпечення рівних прав і можливостей в регіоні. На вищезазначеному заході була присутня Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко.

Учасники заходу визначили пріоритетні напрямки забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у Харківському регіоні на 2019 рік і звернулися до державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів всіх рівнів та представників політичних і громадських організацій, засобів масової інформації, з наступними рекомендаціями: проведення зустрічі з активом району/міста з обговорення питання забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та визначення основних напрямків роботи на місцевому рівні, активізація інформаційно-просвітницьких кампаній на підтримку ґендерної рівності та важливості участі жінок у процесі прийняття управлінських рішень, розроблення програм забезпечення рівних прав та можливостей громадян у місцевому самоврядуванні, проведення ґендерних експертиз актів районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, розроблення Стратегії розвитку територіальних громад з урахуванням принципів гендерно-орієнтованого бюджетування, сприяння засобами масової інформації поширенню принципів рівних прав і можливостей жінок і чоловіків шляхом проведення інформаційних кампаній, спрямованих на розширення участі чоловіків у протидії насильству і дискримінації за ознакою статі, а також із популяризації сучасних поглядів щодо ґендерних ролей та підходів до ухвалення рішень у родині та відповідального батьківства.

Під час проведення заходу відбулася презентація книги Катерини Левченко «Гендерне тяжіння», в якій, в популярній формі, розповідається про становлення жіночого руху, перспективи розвитку гендерної рівності у державі.

05.03.2019 проведено «круглий стіл» на тему: «Жіноче лідерство в об`єднаних територіальних громадах: драйвери змін». На даному заході було представлено Програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року у Харківській  області, окреслено основні напрямки діяльності на 2019 рік, обговорено загальну концепцію Мережі жінок-лідерок, започатковано утворення команди  лідерок у сфері місцевого самоврядування регіону, розпочато розробка «дорожньої карти» подальшої діяльності обласної Мережі.

Протягом звітного періоду 217 представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування пройшли он-лайн курс-навчання «Гендерно орієнтовне бюджетування для розвитку громад» та отримали сертифікати.

25.04.2019 для керівників та заступників керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації проведено тренінг з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків за участі радниці голови обласної державної адміністрації з питань гендерної рівності та антидискримінації та тренерки, голови Правління Всеукраїнської громадської організації Центр «Розвиток демократії» Елли Ламах.

25-26.10.2019 проведено тренінг «Внутрішнє переміщення в Україні: гендерна чутливість локальних практик, юридичних інструментів і бізнес-практик». Захід організовано для представників органів місцевого самоврядування і місцевих органів державної влади, громадських організацій та інших інституцій неурядового сектору, бізнес-сектору, а також центрів безоплатної правової допомоги, суддів, адвокатів.

14.11.2019 на базі Центру гендерної культури пройшла презентація проєкту для жіночих/феміністичних організацій Східної України на тему: «Голос жінок і лідерство – Україна». Зазначений проєкт реалізується Українським Жіночим Фондом за підтримки уряду Канади і має на меті змінити ситуацію на краще з правами жінок і дівчат в Україні, а також сприяти просуванню гендерної рівності через підтримку жіночого/феміністичного руху.

В Центрі гендерної культури працює Студія жіночого лідерства. В рамках проєкту ЄС «Центр гендерної культури як платформа для розширення прав і можливостей жінок та молоді» для чотирьох груп лідерок місцевих територіальних громад, представниць соціальних служб, первинної медицини проведено 16 тренінгів загальною тривалістю 96 години (6 годин кожен) для 121 учасниці.

Також здійснено навчальний візит до Швеції 15 лідерок з метою знайомства зі шведським досвідом впровадження гендерної рівності та залучення жінок до лідерства, протягом якого проведено 12 робочих зустрічей та тренінгів тривалістю 45 годин.

3.2. Надавати організаційно-методичну допомогу при створенні гендерних центрів.

Гендерні центри  у різних форматах працюють в 15 закладах вищої освіти області, у т.ч. в грудні 2019 року був організований Гендерний центр у Харківській державній академії фізичної культури.

Організаційна діяльність щодо розвитку мережі таких центрів триває. З цією метою у звітному періоді проведено:

- 06.02.2019 року на базі Центру гендерної культури проведено інтерактивну лекцію на тему: «Зміни до Кримінального кодексу: знаємо, розуміємо, дотримуємось». Присутні ознайомилися з новелами Кримінального кодексу щодо зґвалтування та сексуального насильства, висловили своє ставлення до «сімейних обов’язків» подружжя, порівняли їх зі стосунками, де немає владної залежності, проаналізували конкретні життєві ситуації;

- 14.03.2019 року на базі Центру гендерної культури у рамках реалізації проекту ЄС «Центр гендерної культури як платформа для розширення прав і можливостей жінок та молоді», відбувся перший установчий тренінг для волонтерів, які проводитимуть Моніторинг сексистської реклами. У заході прийняли участь представники  студентського самоврядування, молодіжних ініціатив, громадських об’єднань, що працюють у сфері захисту прав людини та протидії дискримінації;

- 09.04.2019 року у рамках реалізації проєкту «Через рівність та порозуміння до захисту і безпеки» на базі Національної академії Національної гвардії України проведено Фестиваль форум-театрів «Гендер в дії!»;

- 18-19.04.2019 року на базі Харківського національного медичного університету відбулася VІ Міжнародна науково-практична конференція «Гендер. Екологія. Здоров’я»;

- 24.04.2019 року на базі Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова відбувся публічний захист наукових робіт ХІІІ Регіонального наукового конкурсу молодих вчених «Гендерна політика очима української молоді»;

- 15-16.05.2019 року відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Гендерні та вікові аспекти надання психіатричної допомоги».

Також у звітному періоді представники закладів вищої освіти сектору безпеки та оборони  області взяли участь:

- 22.04.2019 року - у І стратегічній сесії Програми для молоді  SDGambassadors як  амбасадор Цілі сталого розвитку № 5 «Гендерна рівність», організованої Центром «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності у партнерстві з бізнесом» (м. Київ);

- 20.05.2019 року - у робочій зустрічі зі створення навчального посібника з питань впровадження гендерного компоненту в навчальний процес закладів вищої освіти, яка організована структурою «ООН Жінки» (м. Київ).

З 17.04.2019 – 12.06.2019 року в Центрі гендерної культури вшосте відбулось навчання у Гендерному відкритому університеті.  Партнерський просвітницький проєкт «Гендерний відкритий університет: гендерна грамотність і культура працівників соціальної сфери» реалізується з 2016 року за ініціативи Центру гендерної культури та Харківської гуманітарно-педагогічної академії. Навчання відбулося в оновленому форматі, із розширенням цільової аудиторії та тематики. Курс змінив назву на «Гендерний відкритий університет: гендерна грамотність і культура професійної молоді». Головною особливістю курсу стала його практична направленість. Серед бажаючих отримати нові знання і навички з гендерної тематики були студентки, вчительки, лікарі, психологині, працівники реабілітаційних центрів м. Харкова.

-10.09.2019 року - проведено робочу нараду із представниками Гендерних центрів закладів вищої освіти області та громадських організацій з метою планування спільних заходів з реалізації державної  політики у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, протидії насильству, дискримінації за ознакою статі на 2019/2020 н.р.;

- у листопаді-грудні 2019 року - проведено заняття на базі Центру гендерної культури в рамках регіонального проекту «Гендерний відкритий університет: твій крок  у мійбутнє», ініційованого КЗ «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради;

     - 08.11.2019 року - керівники Гендерних центрів  взяли  участь у  презентації книги «Інша оптика: гендерні виклики сучасності», що відбулася у Центрі гендерної культури.

3.3. Проводити семінари з роботодавцями щодо впровадження норм Закону України «Про зайнятість населення», з урахуванням принципу рівності прав та можливостей жінок і чоловіків при працевлаштуванні.

Службою зайнятості Харківської області проведено більше 140 семінарів «Забезпечення рівних можливостей для працівників (у тому числі осіб з інвалідністю) при прийнятті на роботу – позитивний імідж організації та сучасного керівника» за участю 1,1 тис. роботодавців.

4. Подолання гендерних стереотипів

4.1. Здійснювати заходи з підтримки жінок і чоловіків похилого віку, зокрема чоловіків і жінок, яким виповнилося 100 років.

Департаментом соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації на початку року надіслано до Міністерства соціальної політики України список осіб, яким в 2019 році виповнилося 100 років для привітання (48 осіб, з них 39 жінок та 9 чоловіків).

Представниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування приділяється належна увага ювілярам.

Так, у Богодухівському районі особам, яким виповнилося 100 років започаткована традиція привітання через районну газету «Маяк», особисте поздоровлення керівниками району квітами та солодощами. Згідно із розпорядженням голови Зміївської районної державної адміністрації особі, якій виповнилося 100 років, надано допомогу на загальну суму 5,0 тис. грн. У Первомайському районі до Комплексної Програми соціального захисту населення на 2017-2020 роки, включено заходи з метою підтримки жінок і чоловіків похилого віку, а саме придбання подарунків для привітання найстаріших жителів району з нагоди ювілейних днів народження (90, 95, 100 років). Заходи відбуваються в урочистих обставинах за участю керівництва райдержадміністрації, районної ради з врученням медалі «Гордість Первомайщини» та наданням матеріальної допомоги. З початку 2019 року в районі 27 осіб відсвяткували ювілеї.

Сільськими, селищними радами Чугуївського району проводяться заходи з підтримки жінок і чоловіків похилого віку, надано матеріальну допомогу на суму 23,5 тис. грн. 39 особам, з них 20 чоловікам та 19 жінкам.

У смт Чкаловське для людей похилого віку створена громадська ветеранська організація «Клуб Надія», її склад становить 55-60 осіб похилого віку. У жовтні-листопаді 2019 року громадська ветеранська організація «Клуб Надія» проводила заходи до Дня здоров’я, Дня людини похилого віку до Дня визволення Харківщини від фашистських загарбників.

У с. Кам’яна Яруга до Дня людей похилого віку 88 мешканцям села, яким виповнилося більше 80 років, було надано солодощі та організовано свято «У колі друзів».

5. Протидія дискримінації за ознакою статі та дискримінації за кількома ознаками, однією з яких є ознака статі

5.1. Проводити інформаційні кампанії (форуми, засідання «круглого столу», акції, зустрічі тощо), які спрямовані на запобігання та протидію дискримінації та насильства за ознакою статі.

У звітному періоді проведено низку заходів з гендерної тематики, в тому числі, з питань, які спрямовані на запобігання та протидію дискримінації та насильства за ознакою статі:

- 02.02.2019 року представниця Юридичної клініки Харківського національного університету внутрішніх справ взяла участь у тренінгу для працівників поліції «Підвищення ефективності дій у випадках атак на представників ЛГБТКІ-спільноти та активістів під час публічних заходів через вияви ксенофобії, у випадках злочинів на ґрунті ненависті» за підтримки Української гельсінської спілки з прав людини та Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні;

- 06.02.2019 року на базі Центру гендерної культури проведено лекцію за темою «Зміни до Кримінального кодексу: знаємо, розуміємо, дотримуємось» за участю студентів Харківського механічного технікуму ім. О. О. Морозова;

- 01.03.2019 року на базі інформаційного центру Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна «Вікно в Америку» відбулася відкрита дискусія «Чудові жінки кольору: вплив чорношкірих жінок на американську культуру» за участі волонтерів Корпусу Миру в Україні;

- 05.03.2019 року на базі ДВНЗ «Харківського коледжу будівництва, архітектури та дизайну» проведено заняття з подолання гендерних стереотипів;

 - 17.04.2019 року відбулася зустріч педагогічних працівників з питань жіночого активізму в освіті;

-  23-25.04.2019 року проведено семінари-тренінги за темою «Запобігання та протидія домашньому насильству» для здобувачів вищої освіти на базі Харківського національного аграрного університету  ім. В.В. Докучаєва;

- 16.05.2019 року пройшла прес-конференція за темою «Домашнє насильство. Як виконуються нові закони?» у Харківському прес-клубі для представників Харківського національного університету внутрішніх справ;

 - 23.05.2019 року  відбувся інформаційний захід «Європа починається з мене» за участю вихованців КЗ «Харківський санаторний навчально-виховний комплекс №1» та студентів  Харківського механічного технікуму ім. О.О. Морозова;

 - 23.05.2019 року відбулося підведення підсумків проєкту «Соціальна компетенція та управління конфліктами. Шлях до порозуміння», що реалізовувався в 3-х навчальних закладах: Харківському державному соціально-економічному коледжі, Житлово-комунальному коледжі ХНУМГ ім. О.М. Бекетова і в Харківському коледжі Державного університету телекомунікацій ГО ЦПР «РАЗОМ» в партнерстві з німецькою організацією «Sudost Europa Kultur e.V.» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини;

- 03.06.2019 року структурним підрозділом обласної державної адміністрації спільно з Харківським національним університетом внутрішніх справ  проведено навчально-практичний семінар для педагогічних працівників 8-ми закладів освіти інтернатного типу з питань роз’яснень законодавства з протидії булінгу.

У рамках проєкту «Місто – для всіх! Права – для всіх!» проведені інформаційні сесії з питань толерантності, недискримінації та прав людини для усіх груп населення з учнями 5-ти закладів професійної (професійно-технічної) освіти та студентами 2-х вищих навчальних закладів фахової передвищої освіти.

Із вересня 2019 року в регіоні розпочато реалізацію проєкту «Формування соціальних компетенцій  у професійній освіті. Шлях до порозуміння». Проект реалізується у  6-ти навчальних закладах фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти ГО ЦПР «РАЗОМ» в партнерстві з німецькою організацією «Sudost Europa Kultur e.V.» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та сприяння обласної державної адміністрації.

- 25.09.2019 року у рамках зазначеногопроєкту  відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Як підвищити престижність професійного навчання  на Харківщині» за участю Віце-консула Генерального консульства ФРН в Дніпрі П. Шмаля;

- у жовтні-листопаді 2019 року у виставковій залі Центральної наукової бібліотеки  Харківського національного університету  імені В.Н. Каразіна експонувалася виставка «Шведські татусі», що у 2015 році посіла I місце в конкурсі «Проблеми сучасної фотографії» Національної асоціації фотожурналістів (NPPA); виставку презентували Представництво Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA), Посольство Швеції в Україні спільно зі Шведським інститутом;

- 06.11.2019 року у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого з лекцією за темою «Гендерно обумовлене насильство: кримінально-правовий аспект» виступила заступниця декана юридичного факультету Університету Миколаса Ромеріса (Литва) Д. Галіюте-Янушоне;

- 27.11.2019 року  представниця Харківського національного університету  імені В.Н. Каразіна взяла участь у методологічному семінарі «Гендерний аспект у медіації та миробудівництві в навчальних програмах закладів вищої освіти», що відбувся у Київському національному торговельно-економічному університеті за підтримки фундації «Міжнародне партнерство по запобіганню збройних конфліктів» (Нідерланди) та  ініціативи Національної асоціації медіаторів України ;

- 04.12.2019 року студентка Інституту підготовки кадрів для органів юстиції України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого  взяла участь у роботі Всеукраїнського форуму «Young Women’s Forum: Way for Inclusion», організованого  молодіжною організацією «European Youth of Ukraine» за підтримки «EU-Ukraine Women in Politics» і Нідерландської ліберальної партії «D66» у м. Києві;

- з грудня 2019 року на базі розмовного клубу «VSpeak» Харківського національного університету  імені В.Н. Каразіна розпочато зустрічі у рамках  всеукраїнської ініціативи «Window to Success: Women’s Career Club», програми професійного розвитку та менторства за методом «peer-to-peer».

Для учнівської та студентської молоді спільно з громадськими об’єднаннями протягом звітного періоду проведено 6 заходів, на тему: «Розвиток неформальної освіти» і «Популяризація та утвердження здорового і безпечного способу життя та культури здоров’я серед молоді». При проведенні заходів збережено рівний доступ до участі в них жінок і чоловіків. Кількісний склад учасників по заходам складав 62 % жінок і 38 % чоловіків.

При наданні підтримки молодіжним та дитячим громадським організаціям у реалізації їх проєктів та заходів враховується рівний доступ до участі в них жінок і чоловіків, у тому числі щодо отримання та поширення будь-якої інформації у молодіжному середовищі або реалізації політики у молодіжній сфері.

- у серпні 2019 року завершилося проведення другого кола тренінгів «Будуємо гендерночутливу школу» для шкіл-учасниць проєкту за підтримки ЄС «Центр гендерної культури як платформа для розширення прав і можливостей жінок та молоді».  Тренінги пройшли у КЗ «Мереф`янська  загальноосвітня школа I -III ст. № 6, Мереф`янської міської ради Харківської області», КЗ  «Харківська спеціалізована школа І ступеня № 33 Харківської міської ради Харківської області», Колонтаївській загальноосвітній  школі  І-ІІІ ступенів Краснокутської районної ради Харківської області.

- 28.08.2019 року на базі Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна відбулося підведення підсумків та нагородження переможців обласного конкурсу гендерночутливих розробок уроків, сценаріїв  позакласних.

У рамках зазначеного проєкту у звітному періоді відбулися наступні заходи:

-    08.10.2019 року - профорієнтаційний воркшоп для вчительства;.

-    07.11.2019 року - майстер-клас для вчителів основ здоров’я закладів загальної середньої освіти м. Люботин «Гендерний підхід у здоров’язбережувальній діяльності вчительства»;

-          листопад 2019 року - навчальний візит до Фінляндії;

-           листопад-грудень 2019 року - цикли тренінгів «Готуємося бути шкільними гендернии експертами/експертками»;

-          06.12.2019 року - семінар «Нові технології в новій школі».

Питання з  гендерної тематики постійно висвітлюються у місцевих засобах масової інформації.

5.2. Надавати фінансову підтримку молодіжним та дитячим громадським об`єднанням для реалізації проєктів, спрямованих на забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків(на конкурсній основі).

В Харківській області проведення заходів державної політики у молодіжній сфері визначається відповідно до Порядку реалізації програм, проектів та проведення заходів державної політики у молодіжній сфері, затвердженого наказом Міністерства молоді та спорту України від 03.03.2016 №808 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 25.03.2016 №453/28583). У зазначеному Порядку передбачено при наданні підтримки молодіжним та дитячим громадським організаціям у реалізації їх проектів та заходів враховувати  рівний доступ до участі в них жінок і чоловіків, у тому числі щодо отримання та поширення будь-якої інформації у молодіжному середовищі або реалізації політики у молодіжній сфері.

Управлінням у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації у 2019 році спільно з громадськими об’єднаннями проведено 29 заходів, у тому числі: 8 – з тематики «Розвиток неформальної освіти», 7 –  з  популяризації та утвердження здорового і безпечного способу життя та культури здоров’я серед молоді, 14 - з національно-патріотичного виховання молоді.

При проведенні заходів збережено рівний доступ до участі в них жінок і чоловіків. Кількісний склад учасників по заходам  складає 64 % жінок і 36 % чоловіків.

6. Покращення становища груп населення, які страждають від дискримінації більше ніж за однією ознакою, включаючи ознаку статі

6.1. Забезпечити пропорційну участь жінок із сільської місцевості в розробленні стратегій розвитку територіальних громад, політичному і громадському житті.

У розробленні програм стратегічного розвитку, політичному та громадському житті в області досить активну участь беруть жінки. Забезпечується участь жінок із сільської місцевості в розробленні стратегій розвитку територіальних громад, політичному і громадському житті. А саме, серед депутатів сільських рад частка жінок складає 60,5%, чоловіків - 39,5%.

6.2. Організувати проведення семінарів і майстер-класів для бажаючих розпочати власну справу, у т.ч. для жінок.

У рамках реалізації Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 –2020 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 08.09.2016 № 245-VII (зі змінами) (далі – Програма),  обласною державною адміністрацією спільно з Харківським Регіональним Фондом Підтримки Підприємництва на постійній основі здійснюється координація діяльності бізнес-центрів, надається методична допомога, інформаційна підтримка розвитку бізнесу, проводяться семінари, майстер-класи для бажаючих розпочати власну справу. Проведено наступні заходи:

- 17.01.2019 року сеанс телефонної «гарячої лінії» на тему: «Зміни у податковому законодавстві для підприємців» за участі  представників Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області;

- 23.01.2019 року інформаційно-консультативний виїзний семінар на тему: «Зміни у податковому законодавстві для підприємців та напрямки фінансово-кредитної підтримки для розвитку бізнесу» (м. Чугуїв);

- 13.02.2019 року семінар на тему: «Організація заходів державного нагляду (контролю) в умовах відсутності мораторію на їх здійснення. Вжиття санкцій до порушників вимог пожежної та техногенної безпеки» за участі  представників Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Харківській області;

- 19.06.2019 року спільно з представниками Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області на тему: «Порядок проведення ідентифікації об’єктів господарської діяльності щодо визначення потенційної небезпеки та ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки»;
- 24.09.2019 року спільно з Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області проведено семінар на тему: «Роз’яснення основних вимог законодавства у галузі будівництва з питань пожежної безпеки». В якості експертів запрошено представників Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області;
- 27.11.2019 року спільно з Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області проведено семінар на тему: «Роз’яснення основних вимог у сфері пожежної та техногенної безпеки, а також зменшення тиску на суб’єктів господарювання»;
- 05.12.2019 року спільно з Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області проведено семінар на тему: «Роз’яснення основних вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, а також зменшення тиску на суб’єктів господарювання».

З метою підвищення конкурентоспроможності бізнесу шляхом організації комплексного підходу до поширення знань і кваліфікації підприємців, у 2019 році продовжено реалізацію комплексної освітньої програми «Школа малого бізнесу»: з 26.03.2019 по 24.04.2019 року для бажаючих, у тому чисті і жінок, розпочато проведення серії навчальних семінарів на тему: «ІТ - інструмент для бізнесу». Навчальний курс складається з 10-ти занять у формі семінарів-практикумів та майстер-класів. Слухачі курсу ознайомились із наступними методиками: SWOT, PEST, SMART, Інтелект-карти, Chantt Ahrt, BPMN 2.0, BCS, Sales Funnel, Теорія мотивації, фінансові коефіцієнти, Канбан, мережева модель управління проектом, SCRUM та ін. Окрім зазначеного, учасники курсу дізнались про корисні та зручні засоби для успішного використання інтернет-порталами сервісів та соціальних мереж.

За підсумками курсу, слухачі отримали сертифікати Харківського Регіонального Фонду Підтримки Підприємництва, які підтверджують проходження навчання.

- 09.04.2019 року в рамках ініціативи EU4Business за підтримки ЄБРР, організовано Форум «SME day Kharkiv» для представників малого та середнього бізнесу Харківського регіону. Учасники Форуму ознайомились з існуючими можливостями, програмами та інструментами для розвитку бізнесу;

- 12.06.2019 року у рамках Програми Федерального міністерства економіки і енергетики «Fit for Partnership with Germany» структурним підрозділом обласної державної адміністрації, спільно з представниками проектного офісу GIZ в Україні та Харківською Торгово-промисловою палатою, організовано бізнес-майстерню: «Співпраця з Німеччиною. Міфи та реальність»;

- 13.06.2019 року проведено інтерв’ю з кандидатами щодо можливості проходження стажування у Німеччині. У рамках даної Програми, сформовано окрему групу жінок-представниць підприємницької діяльності Харківського регіону, які в подальшому пройдуть стажування в Німеччині.

У Центрі гендерної культури одним із напрямків є підтримка жінок, які займаються підприємництвом через Центр розвитку малого і середнього бізнесу. У зазначеному Центрі проведено 5 тренінгів загальною тривалістю 30 годин для 21 учасниці та надано консультації 36 підприємницям.

Також, у рамках Програми, Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» реалізується проект «Новий відлік», спрямований на підтримку, започаткування, розвиток або відновлення підприємницької діяльності для внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО та членів їх родин, у тому числі і для жінок.
У 2019 році в регіоні реалізовано сьому хвилю соціального проекту «Новий відлік». У рамках співпраці, Асоціацією приватних роботодавців проводяться заходи, під час яких учасники отримують повний бізнес-курс, як започаткувати та реалізувати власну справу; професійну допомогу в написанні бізнес-плану; можливість презентувати готовий бізнес-план потенційним інвесторам і пошук пільгового кредитування та можливість знаходитись в бізнес-середовищі.
До участі у проекті в 2019 році по обласній програмі було подано 56 заявок, із яких навчання проходять 32 учасники, 22 учасники написали бізнес-плани, захист яких відбувся 21 червня 2019 року. 

Протягом 2019 року Асоціацією приватних роботодавців проведено 24 семінари і тренінги, 4 прес-конференції, 1 інтернет-конференція, 3 бізнес-екскурсії, 2 робочі зустрічі, 2 «круглих столи», 1 майстер-клас, 1 вебінар.

6.3. Надавати безоплатну правову допомогу дівчатам та жінкам, зокрема з інвалідністю, із сільської місцевості, жінкам похилого віку.

При Головному територіальному управлінні юстиції функціонує телефонна "гаряча лінія" з надання правової інформації, консультацій та роз'яснень, в межах компетенції, відділом з питань нотаріату, Управлінням державної виконавчої служби та Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Харківській області.

У Харківській області організовано надання адресної безоплатної правової допомоги незахищеним верствам населення протягом 2017-2019 років, затверджено План заходів Міністерства юстиції України з реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!».

При Головному територіальному управлінні юстиції діє 1 громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги.

Протягом 2019 року в Громадській приймальні було надано 170 консультацій.

Працівники Головного територіального управління юстиції беруть участь в роботі громадських приймалень, створених при органах виконавчої влади, підприємствах, установах, організаціях, закладах культури, на базі Харківського національно-культурного товариства циган «Ромен».

Головне територіальне управління юстиції співпрацює з бібліотеками, на базі яких постійно надаються правові консультації. Зокрема, створено дистанційний пункт з надання безоплатної первинної правової допомоги на базі Харківської державної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка, де протягом звітного періоду надано 58 правових консультацій.

Крім того, Головним територіальним управлінням юстиції у Харківській області спільно з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях здійснюється надання адресної правової допомоги незахищеним верствам населення Харківської області, у тому числі у сільській місцевості. Так, протягом звітного періоду здійснено 10 виїздів та надано 39 консультацій громадянам. У тому числі 1 особа звернулася з питання домашнього насильства. Жінці було  надано безоплатну первинну правову допомогу у вигляді роз’яснення та надання правової інформації, проінформовано про можливі заходи впливу на кривдника, уповноважені органи та соціальні центри, а також роз’яснено право на отримання вторинної правової допомоги в Україні.

Відділами бюро правової допомоги  з надання безоплатної вторинної допомоги протягом звітного періоду 1268 жінкам була надана безоплатна вторинна правова допомога.

6.4. Сприяти проведенню роботи, спрямованої на  задоволення потреб жителів сільської місцевості, зокрема жінок з інвалідністю, похилого віку, у базових соціальних послугах, медичній допомозі, освіті, праці та зайнятості, інфраструктурі та нових технологіях, а також забезпечення доступу до адміністративних послуг, участі у політичному та громадському житті.

В рамках урядової програми реформування соціальних послуг особлива увага приділяється питанню задоволення потреб соціально вразливих груп населення, у тому числі жінок з інвалідністю, похилого віку, які проживають у сільській місцевості.

В Харківській області соціальні послуги мешканцям села надаються структурними підрозділами 37 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та 6 суб’єктами надання соціальних послуг в об’єднаних територіальних громад.

Станом на 15.12.2019 року суб’єктами надання соціальних послуг обслуговано близько 29,0 тис. жінок з інвалідністю та похилого віку,  які проживають в сільській місцевості. Для максимального задоволення потреб мешканців села особлива увага приділяється розвитку інноваційних форм соціальної роботи. Соціальні послуги надаються з урахуванням потреб та відповідно до державних стандартів.

Відповідно до Закону України від 14 листопада 2017 року № 2206-VIII «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» в області проходить реформування первинної медичної допомоги з метою забезпечення гарантій рівного доступу громадян до якісного та ефективного медичного обслуговування у сільській місцевості. Це знайшло відображення у комплексних обласних програмах «Здоров’я Слобожанщини» на 2017-2018 роки та 2019-2020 роки. На період 2019-2020 роки заплановано видатки у розділі «Заходи з підвищення якості надання первинної медичної допомоги мешканцям сільської місцевості» у сумі 64 млн. грн.

Надання медичної допомоги в сільській місцевості області здійснюється структурними підрозділами Центрів первинної медико-санітарної допомоги районів, до сфери управління яких відносяться амбулаторії загальної практики-сімейної медицини (далі – АЗПСМ), фельдшерсько-акушерські пункти та фельдшерські пункти.

Спроможна мережа з надання первинної медико-санітарної допомоги населенню в сільській місцевості налічує 834 структурних підрозділи: 334 амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та 500 фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів.

У сільській місцевості медичне обслуговування осіб з обмеженими фізичними можливостями здійснюється вдома.

При формуванні місцевих бюджетів видатки на облаштування туалетних кімнат (де це можливо), маркування приміщень шрифтом «Брайля» для незрячих хворих, створення місць паркування автомобілів осіб з інвалідністю запропоновано включати до проектів кошторисів на утримання лікувальних закладів.

За результатами попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів в області визначено перелік з 50 АЗПСМ, що підлягають будівництву та капітальному ремонту у сільській місцевості, для чого з державного бюджету передбачено виділення майже 200,0 млн. грн. субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (постанова КМУ від 06.12.2017 № 983); рішенням XVI сесії  VII скликання Харківської обласної ради від 30 серпня 2018 року № 787-VII передбачено співфінансування з обласного бюджету у сумі 20 млн. грн.

На теперішній час проводяться роботи з будівництва 11-ти амбулаторій у 8 районах області: Балаклійському, Валківському, Зачепилівському, Красноградському, Краснокутському, Куп’янському, Золочівському та Харківському.

В усіх будівлях нових амбулаторій передбачено облаштування вільного доступу для осіб з інвалідністю, туалетних кімнат та місць паркування автомобілів для інвалідів відповідно до вимог нормативних документів.

У Харківському національному медичному університеті працює Центр гендерної освіти. Фахівцями Центру, спільно із представниками Студентського самоврядування, проводяться інформаційні акції, семінари-тренінги, конференції.

Кафедра психотерапії і кафедра медичної психології та сексопатології Харківської медичної академії післядипломної освіти готує кваліфікованих психотерапевтів та медичних психологів, які надають психологічну, психотерапевтичну допомогу, проводять заняття з аутогенного тренування, релаксації, тренінги щодо раціональної безпечної поведінки і попередження гендерних проблем. Питання щодо протидії гендерній нерівності, гендерному насильству входить до навчальних програм циклів спеціалізації, передатестаційних циклів та циклів стажування для лікарів різних фахів. У  2019 року пройшли навчання понад 850 медичних працівників, прочитано 510 лекцій, проведено понад 700 бесід із середніми медичними працівниками.

На базі КНП ХОР «Обласний психоневрологічний диспансер», КНП «Міський психоневрологічний диспансер № 3» ХМР, КНП «Міський психоневрологічний диспансер № 16» ХМР працюють підготовлені, сертифіковані спеціалісти психологи, психотерапевти, які мають змогу надавати необхідну психологічну та психотерапевтичну допомогу громадянам, постраждалим від гендерної дискримінації.

При наявності важких невротичних порушеннях, особи, які постраждали від  гендерного  насильства  або  торгівлі  людьми,  направляються до  відділень неврозів КНП ХОР «Обласна психіатрична лікарня № 1», КНП ХОР «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3», ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України», де їм надається спеціалізована кваліфікована медична допомога.

У кожному районі області та міста Харкова, при всіх районних наркологічних кабінетах, створено базові тренінгові центри для освоєння фахівцями системи освіти (дошкільні та загальноосвітні заклади), охорони здоров'я (педіатри, медичні працівники  дитячих закладів), соціальних  служб, служби у справах неповнолітніх і працівниками правоохоронних органів, навичок профілактичної роботи при виявленні можливих фактів насильства, сексуальної експлуатації. У звітному періоді лікарями-психіатрами, наркологами проведено 100 занять, до яких було залучено близько 2000 осіб.

З усіма громадянами, які звертаються за сертифікатами до лікаря-психіатра і нарколога, для виїзду за кордон, проводяться роз’яснювальні бесіди, з метою запобігання  вчиненню  стосовно  них  гендерних  злочинів, або злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми. Протягом звітного періоду проведено 102 співбесіди.

Фахівцями КНП ХОР «Обласний клінічний центр профілактики і боротьби зі СНІДОм», з метою інформаційно-просвітницької діяльності, проводяться бесіди, з ВІЛ-інфікованими і хворими на СНІД пацієнтами та медичними працівниками. У 2019 році проведено 610 бесід: з питань профілактики ВІЛ інфекції/СНІДУ, формування толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих людей, попередження дискримінації за ознакою статі.

В області реалізуються заходи проекту «Посилення гуманітарної відповіді на потреби найбільш вразливих категорій жінок та дівчат-підлітків в умовах збройного конфлікту на сході України». В рамках цих заходів у всіх закладах охорони здоров`я проводиться робота щодо попередження та подолання гендерно-зумовленого насильства і забезпечення доступу населення до медичних послуг та охорони  репродуктивного здоров`я.

Департаментом охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації підтримано ініціативу Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні, щодо розширення пакету профілактичних послуг для ВІЛ-позитивних людей, шляхом проведення профілактичних щеплень проти папіломовірусної інфекції ВІЛ-позитивним дівчаткам-підліткам (9-14 років) з метою попередження виникнення захворювань шийки матки і раку шийки матки. У 2019 році проведено щеплення 19 ВІЛ-позитивним дівчаткам-підліткам.

В області працюють понад 50 клубів здорового способу життя, статутними завданнями яких є, протидія домашньому насильству та гендерній дискримінації.

З метою задоволення потреб мешканців сільської місцевості, службою зайнятості постійно ведеться системна робота з працевлаштування та професійного навчання. Так, на обліку в службі зайнятості перебувало 23,6 тис. осіб з числа безробітних, що проживають у сільській місцевості, або 33,9% від загальної кількості безробітних.

Працевлаштовано більше 11,0 тис. таких осіб (рівень працевлаштування 46,9%), професійне навчання проходили 5,0 тис. таких осіб. До громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру було залучено майже 9,3 тис. таких осіб.

Всі громадяни, які звернулись за сприянням у працевлаштуванні до служби зайнятості, отримують послуги профорієнтаційного характеру. Так, проведено майже 200 навчальних семінарів для жителів села «Ефективне ведення сільського господарства» за участю 1,4 тис. незайнятих осіб.

Поряд із цим, служба зайнятості постійно працює над розв`язанням проблеми зайнятості жінок, сприяє становленню жінки на ринку праці, допомагає визначитися зі сферою трудової діяльності, знайти робоче місце, зокрема, відвідавши семінар «Жінка на ринку праці». Проведено більше 200 таких семінарів за участю 2,0 тис. осіб та 83 семінари з гендерних питань (0,9 тис. учасн.).

Чисельність жінок, які отримали статус безробітних у 2019 році, склала 37,4 тис. осіб або 53,8% до загальної кількості безробітних, що перебували на обліку в службі зайнятості. На постійні робочі місця працевлаштовано 14,7 тис. жінок, професійне навчання проходили 5,9 тис. жінок, до громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру було залучено майже 11,0 тис. жінок.

Проводиться всебічна інформаційно-роз`яснювальна робота щодо конституційних прав громадян на ринку праці.

У кожному центрі зайнятості/філії Харківського ОЦЗ розміщена тематична експозиція інформаційних матеріалів: інформаційні папки з гендерних аспектів, література з гендерної тематики, графік проведення семінарів та тренінгових занять; інформація щодо діяльності профільних громадських організацій, тощо.

З метою впровадження гендерних програм і надання послуг шукачам роботи, роботодавцям та молоді, проводяться тижні з ґендерних питань для усіх бажаючих, проведено 103 таких тижні (15,7 тис. учасн).

Відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги» в Харківській області створені та діють 50 офісів ЦНАП у 27 районах, 6 містах обласного значення, 6 об’єднаних територіальних громадах (Старосалтівській Вовчанського району, Нововодолазькій, Наталинській Красноградського району, Мереф’янській Харківського району, Коломацькій, Старовірівській), 11 офісів у м. Харків (ЦНАП + 9 територіальних підрозділів центру у кожному районі + Регіональний центр послуг  м. Харків).

З метою забезпечення територіальної доступності адміністративних послуг:

- 07.09.2019 року розпочав роботу ЦНАП Мереф’янської міської об’єднаної територіальної громади. Проект реалізовано за рахунок субвенції на проведення робіт, пов’язаних зі створенням та забезпеченням функціонування ЦНАПу, у тому числі послуг соціального характеру у форматі «Прозорий офіс», коштів обласного бюджету та власних коштів громади. ЦНАП Мереф’янської міської об’єднаної територіальної громади  - учасник першого раунду Програми «U-LEAD з Європою» за напрямом  покращення якості надання адміністративних послуг для населення. Програмою надана інституційна та фізична  допомога у створенні і модернізації ЦНАП.  У ЦНАП надається понад 200 послуг – адміністративні, соціальні та пенсійного характеру. Будівля ЦНАП обладнана за вимогами інклюзії: для маломобільних груп населення облаштовані пандуси, для людей з вадами зору встановлені інформаційні таблички шрифтом Брайля.

- 9 ЦНАПів області (Балаклійської і Лозівської райдержадміністрацій; міст Ізюм, Куп’янськ, Первомайський, Лозова, Харкова; Нововодолазької і  Старосалтівської ОТГ) та 3 управління праці та соціального захисту населення (міст Барвінкове, Дергачі, Чугуїв) забезпечено мобільними кейсами, за допомогою яких ЦНАПами надаються виїзні послуги особам з інвалідністю та похилого віку;

- Старосалтівською та Нововодолазькою громадами створені віддалені робочі місця для надання адміністративних послуг шляхом залучення старостатів до надання адміністративних послуг на місцевих рівнях.

Також, для підвищення ключових показників ефективності, граничного часу очікування для отримання послуг ЦНАПами забезпечуються впровадження нових сервісів обслуговування суб’єктів звернень, зокрема

- у 20 ЦНАПах на робочі місця адміністраторів встановлено POS-термінали;

- у 19 ЦНАПах встановлені електронні черги;

- у 11 офісах ЦНАП м. Харків працюють відділення АТ «Мегабанк»;

- у 17 ЦНАПах області можна отримати соціальні послуги.

Для громадян з обмеженими фізичними можливостями створені сприятливі умови для безбар’єрного доступу до приміщення ЦНАП: 25 ЦНАПів облаштовані пандусами, 20 ЦНАПів облаштовані кнопками виклику відповідального спеціаліста, у 14 ЦНАПах є туалетна кімната для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Для забезпечення інформування населення про розташування, режим роботи, перелік послуг, контакти ЦНАПів на веб-сайті обласної державної адміністрації, сайті Департаменту створено та постійно оновлюються розділи «Адмінпослуги», що містять інформацію та посилання на  відповідну нормативну базу.

З метою сприяння  популяризації електронних послуг Департаментом на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації та  Департаменту створено розділи «Електроні послуги» за допомогою якого поширено доступ до електронних послуг через Урядовий портал та Єдиний портал адміністративних послуг.

У печатних, телевізійних ЗМІ області, у Facebook постійно висвітлюється інформація щодо отримання адміністративних послуг юридичними та фізичними особами у ЦНАПах області.

У рамках забезпечення прав та можливостей жінок і чоловіків міжнародними організаціями протягом 2019 року впроваджуються ряд програм/проектів технічної допомоги, які спрямовані, в тому числі, на задоволення потреб жителів сільської місцевості у сферах відновлення освітньої та культурної інфраструктури, соціального захисту, розвиток підприємницької діяльності,  зокрема:

- за підтримки Європейської Комісії впроваджено проект «Центр гендерної культури як інноваційний центр інтерактивної гендерної освіти».  У рамках проекту створено та працює інноваційний центр неформальної інтерактивної  гендерної освіти, інкубатор проектів, інформаційно-методичний та ресурсний центр у сфері забезпечення гендерної рівності, студія жіночого лідерства  тощо;

- за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ впроваджуються проекти:

- «Психосоціальна підтримка та управління конфліктами» - протягом 2018-2019 років передбачено надати допомогу у  створенні та облаштуванні діалогових кімнат для надання консультаційних послуг, медіації та психологічної підтримки у соціальних службах для сім’ї, дітей та молоді районів області.

- «Станція рівних можливостей» виконавцем якого є ГО «Станція Харків». Проект допоможе жінкам працювати віддалено і / або на неповний робочий день і забезпечувати свої потреби шляхом самозайнятості. Термін навчання 9 тижнів з отриманням сертифікату Бенефіціарами цього проекту стали 26 жінок з дітьми (до 7-ми років), або з дітьми з інвалідністю (без обмеження віку), які зіткнулися з важкими обставинами і живуть в місті Харкові або передмісті.

- мікропроект «Зміцнення спроможності бібліотек та будинків культури» в рамках якого протягом 2019 року запланована реконструкції приміщеннь бібліотек та створення на їх базі молодіжних ХАБів.

- впроваджено проект зі створення реабілітаційного центру для людей з особливими потребами в с. Ківшарівка Куп’янського району;

- впроваджується проект з реконструкції житлового чотирьохквартирного будинку в м. Мерефа. За результатами проєкту з реконструкції житлового будинку планується створити соціальне житло для внутрішньо переміщених осіб, у тому числі для осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 Українським фондом соціальних інвестицій впроваджується проект  «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури УФСІ VI». Термін впровадження: 2018–2022 роки. Метою проекту є відновлення об’єктів для створення житла для ВПО, ремонт шкіл. Територія впровадження: міста Ізюм та Чугуїв , смт. Золочів, загалом 7 субпроектів.

У рамках програми «Професійна інтеграція внутрішньо переміщених осіб в Україні» реалізується проект Розробка та впровадження курсу «Всебічний огляд соціального захисту для соціальних працівників». У ході реалізації проекту Харківський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості планує підвищити кваліфікацію  працівників БО «Мережа 100 відсотків життя» за навчальним курсом «Всебічний огляд питань соціального захисту для соціальних працівників (основи соціальної роботи, психологія взаємодії з клієнтом, норми та вимоги догляду за особами з діагнозом ВІЛ, туберкульоз, гепатит).

В рамках допомоги Світового банку через Міністерство з питань тимчасово окупованих територій за проектом «Подолання наслідків конфлікту, пілотний проект з відновлення та розбудови спроможностей» у Нововодолазькому районі області впроваджено проект «Центр розвитку підприємницьких ініціатив ВПО та ветеранів АТО «Новій відлік». Термін реалізації: 2018-2019 рр.

Програма USAID DOBRE підтримує розвиток ОТГ. В рамках співпраці з Програмою Старосалтівською, Мереф’янською, Малиніською та Золочівськими об’єднаними територіальними громадами реалізують мікропроекти, направлені на розвиток громад (молодіжні парки, зупики для громадського траспорту, придбання житлово-комунальної спецтехніки, ХАБи з підтримки підпримництва).

Програма U-LEAD з Європою підтримує створення центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). Учасниками програми є 12 громад Харківщини, в яких протягом 2019-2020 років відкриють нові/модернізовані ЦНАП.

За державної підтримки через Український культурний фонд, в рамках програми «Інклюзивне мистецтво» два проекти від Харківщини отримали грантову підтримку.

Проєкт «Інклюзія в музеї» передбачає створення інклюзивних аудіогідів (адаптованих для незрячих людей) та аудіогідів іноземними мовами для 3-х музеїв Харкова і області та інформаційних матеріалів про обрані експонати музеїв збільшеним шрифтом для людей з послабленим зором різними мовами. Підготовка музейних працівників, гідів та працівників культури до роботи з людьми з інвалідністю, покращенню співпраці з громадою та опанування навичок захисту культурних прав. Місце проведення проекту: Харків, с. Пархомівка, с. Сковородинівка Харківської області.

Проєкт - вистава для дітей «Три лисички». Для дітей 3-9 років створена  вистава побудована на народних українських казках про лисичок, яку можуть дивитися діти з різними особливостями сприйняття. Актори безпосередньо відвідають декілька сімей, де є діти з інвалідністю у їхні Дні народження зі спеціально розробленими іграми і привітаннями.

У Департаменті агропромислового розвитку обласної державної адміністрації визначено уповноважену особу з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі.

Департаментом агропромислового розвитку обласної державної адміністрації проводилася інформаційно - роз’яснювальна робота з фахівцями структурних підрозділів агропромислового розвитку районних державних адміністрацій, а також з керівниками господарств області стосовно державної підтримки аграрного сектору у 2019 році за програмами:

-  фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів;

-  фінансова підтримка розвитку фермерських господарств;

-  державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними;

-  державна підтримка галузі тваринництва;

-  фінансова підтримка сільгосптоваровиробників за напрямом часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

7. Зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків

 7.1. Проводити інформаційні кампанії для заохочення чоловіків користуватися відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Спеціалістами  місцевих органів соціального захисту населення та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді постійно надається інформація щодо можливості чоловікам користуватися відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

7.2. Проводити інформаційні кампанії щодо популяризації серед дівчат та жінок професійно-технічної освіти.

- 27.02.2019 - на базі Центру гендерної культури проведено інтерактивну лекцію на тему: «Жінки у науці: ті, що змінили історію». Захід присвячений жінкам, які були і є науковицями та винахідницями, які стали поведінковими моделями, прикладами для наслідування.

У звітному періоді  за участю викладачів і студентів закладів вищої освіти  та підтримки Департаменту науки та освіти обласної державної адміністрації проведено наступні заходи:

- 02.04.2019 - у рамках реалізації міжнародного проекту EQUAL-IST Horizon 2020 «Планування гендерної рівності в наукових дослідженнях у галузі комп’ютерних наук та інформаційних технологій» в Харківському національному економічному університеті ім. С. Кузнеця відбувся перший вебінар експертної групи «Гендерна рівність у STEM» за темою «Гендерна рівність у STEM: досвід залучення грантового фінансування в університети»;

- протягом квітня 2019 - фахівцями КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» проведено семінар за темою  «Методологічні засади  організації дослідно-експериментальної діяльності вихованців гуртків як технології впровадження STEM (STREAM)-освіти» та засідання двох тимчасових творчих колективів учителів м. Харкова та Харківської області, що запроваджують STEM- технології в освітній процес за темою «STEM-освіта: формування ключових компетентностей для життя»;

- 03.06.2019 - відбулося урочисте відкриття літньої школи STEM CAMP SCHOOL на базі Національного технічного університету «ХПІ» за участю 100 школярів з м. Харкова та Харківської області.

Завдяки інформаційним кампаніям поступово відбуваються зміни у сприйнятті гендерних стереотипів. Так, на новий навчальний рік станом на 01.09.2019 року у Шевченківському професійно-аграрному ліцеї зареєстровано за професіями:

- «Тракторист-машиніст»: дівчат - 0 (0 %); хлопців - 72 (100%);

- «Кухар. Кондитер»: дівчат – 60 (82 %); хлопців – 13 (18 %);

- «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Водій автотранспортних засобів (категорій «В» і «С»): дівчат – 15 (21%); хлопців – 57  (79%).

7.3. Проводити перевірки, інспекційні відвідування, невиїзні інспектування з питань дотримання роботодавцями  Законів України «Про оплату праці», «Про зайнятість населення», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та надавати рекомендації стосовно включення до колективних угод і договорів положень щодо зменшення гендерного розриву в оплаті праці

Протягом 11 місяців 2019 року Головним управління Держпраці у Харківській області проведено 897 інспекційних відвідувань державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю, загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зайнятість населення, працевлаштування осіб з інвалідністю, надано 601 припис щодо усунення виявлених порушень, складено та передано до суду 199 протоколів за ознакою ст. 41 КУпАП та ст. 188-1 КУпАП, складено 6 протоколів та винесено 62 постанови за ознаками ст. 188-6 КУпАП, винесено 383 постанови за ознакою ст. 265 КЗпП України, проведено 1765 відвідувань роботодавців з метою інформування їх та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю.

У ході проведення перевірок/інспекційного відвідування інспекторами Головного управління Держпраці у Харківській області розглядаються усі питання в межах повноважень, у тому числі з питань гендерної рівності. Протягом 2019 року Головним управлінням Держпраці у Харківській області порушень щодо забезпечення гендерної рівності не встановлено.

 

 

 

Директор Департаменту

соціального захисту населення

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                             Юрій ШПАРАГА

 

 

 

 

 

Людмила Гончарова

 

Юлія Карпачова

 

Тетяна Яїцька 705 00 22