Інформація

про хід виконання у 2019 році Програми зайнятості населення Харківської області на період до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2018 року № 663-VІI (із змінами)

 

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 29.03.2018 № 223 в області забезпечено виконання заходів Програми зайнятості населення Харківської області на період до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2018 року № 663-VІІ (із змінами, далі - Програма), здійснюється контроль за виконанням її основних показників.

Протягом 2019 року робота була спрямована на реалізацію активної політики зайнятості, забезпечення соціального захисту населення від безробіття, розширення сфери застосування праці, стимулювання діяльності роботодавців, спрямованої на створення нових робочих місць та працевлаштування безробітних, зокрема внутрішньо переміщених осіб та демобілізованих учасників проведення антитерористичної операції, залучення до цієї роботи місцевих органів влади, зокрема об’єднаних територіальних громад.

Основні завдання Програми зайнятості населення у 2019 році виконано.

Завдяки реалізованим заходам, у січні - жовтні 2019 року в області створено 35,4 тис. робочих місць, з них 23,7 тис. або 67% за рахунок фізичних осіб - підприємців. За 10 місяців річне завдання Програми виконано на 112,5%. Також робочі місця створювались за рахунок реалізації інвестиційних проектів. У ТОВ «Агросервіс ЛТД», ТОВ АФ «Пісчанська», ТОВ СП «Білий Колодязь Елеватор» з початку року укомплектовано майже 150 вакансій.

Для організації підприємницької діяльності було виплачено допомогу по безробіттю одноразово 118 особам з числа безробітних.

За сприяння служби зайнятості:

- працевлаштовано 31,5 тис. безробітних, рівень працевлаштування склав 42,1 % (демобілізованих учасників АТО – 73,2 %, внутрішньо переміщених осіб – 28,6 %, осіб з інвалідністю – 40,0 %);

- на нові робочі місця із здійсненням компенсації витрат роботодавцю у розмірі єдиного соціального внеску працевлаштовано 914 осіб;

- залучено до професійного навчання 13,1 тис. осіб, 195 осіб отримали ваучери для здійснення перепідготовки та підвищення кваліфікації;

- до участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено 21,5 тис. осіб. На їх організацію у 2019 році з місцевих бюджетів усіх рівнів було виділено більше 19,2 млн. грн. або на 17,8 % більше, ніж у 2018 році.

Активізована співпраця з роботодавцями щодо подачі вакансій, завдяки чому на 708 або на 4,3% зросла кількість роботодавців, які співпрацювали із службою зайнятості області. Кількість поданих протягом року вакансій зросла на 1,0 тис. та склала 91,3 тис. одиниць. Крім того, більше 6,0 тис. актуальних вакансій роботодавці розмістили самостійно через «Електронний кабінет роботодавця».

З метою підвищення ефективності діяльності державної служби зайнятості, попередження ризиків довготривалого безробіття у 2019 році впроваджуються якісно нові підходи у наданні соціальних послуг населенню. Всі центри зайнятості/філії Харківського обласного центру зайнятості розпочали здійснювати профілювання безробітних та соціальний супровід під час та після працевлаштування за підходом кейс-менеджмент. Упродовж 2019 року профілюванням охоплено 84,0 тис. шукачів роботи, з них 48,4 тис. -  безробітних, соціальний супровід при працевлаштування за підходом кейс-менеджмент здійснювався для 175 осіб.

Для забезпечення ефективного працевлаштування окремих категорій зареєстрованих безробітних, успішної їх адаптації та закріплення на новому робочому місці, здійснювався індивідуальний супровід окремих категорій громадян після працевлаштування, яким охоплено більше 1,3 тис. осіб, з них 380 внутрішньо переміщених осіб та 279 учасників АТО.

З метою максимального сприяння працевлаштуванню безробітних громадян та шукачів роботи, в Харківському міському центрі зайнятості створено відділ рекрутингу та посередництва у сфері зайнятості, в роботі впроваджуються інноваційні форми адресного підбору кадрів для роботодавців відповідно до сучасних вимог ринку праці. Зазначеним відділом укомплектовано 2,2 тис. вакансій. Всього у 2019 році було працевлаштовано 64,9 тис. шукачів роботи, з них 32,1 тис. (49,5%) працевлаштовано оперативно – до надання статусу зареєстрованого безробітного.

Розпочата робота з перетворення центрів зайнятості на сервісні майданчики, запровадження інституту кар’єрного радника для шукачів роботи та безробітних, а також інституту консультанта роботодавця.

Відділом рекрутингу розвивались інформаційні та комунікаційні технології підбору персоналу, зокрема відео-презентації вакансій, он-лайн співбесіди з роботодавцями, створення відео-резюме, підготовка до співбесіди з роботодавцями.

Для популяризації робітничих професій, затребуваних на ринку праці, проводились масові та групові профорієнтаційні заходи для учнівської та безробітної молоді. На підприємствах Харківщини проведено понад 300 заходів «Професіографічна екскурсія».

Продовжувалась робота щодо впровадження елементів дуальної форми навчання. До даної роботи уже залучилися 13 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, 22 підприємства різних форм власності м. Харкова і області, серед яких: Регіональна філія «Південна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця», КП «Водоканал», КП «Харківські теплові мережі», ТОВ «Харківській вагоноремонтний  завод», ПАТ «Трест Житлобуд-1», ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод», Зміївська ТЕС ПАТ «Центренерго», ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД», ДНВП «Об’єднання Комунар», Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, ДП «Харківський приладобудівний завод ім. Т.Г. Шевченка, ПАТ «Турбоатом», ПАТ «Харківський машинобудівний завод «Світло шахтаря», ДП «Завод імені Малишева» та інші.

До реалізації заходів активно залучались громадські та міжнародні організації.

Так, ГО «Станція Харків» за підтримки Посольства Австралії впроваджує проект із навчання жінок новим професіям «Створення можливості подолати важкі життєві обставини жінкам через автономне працевлаштування». В рамках проекту, починаючи з 27 вересня 2019 року, розпочато впровадження нового етапу з навчання жінок новим професіям. В ході навчання передбачається отримання нових навичок і професій (в основному, інтернет-професій), які допоможуть фінкам працювати віддалено і/або на неповний робочий день і забезпечувати свої потреби шляхом само зайнятості.

В рамках допомоги Світового банку за проектом «Подолання наслідків конфлікту, пілотний проект з відновлення та розбудови спроможностей» у Нововодолазькому районі впроваджується проект «Центр розвитку підприємницьких ініціатив ВПО та ветеранів АТО «Новій відлік». Створення такого Центру допоможе забезпечити започаткування, поновлення та/або розвиток підприємницької діяльності, підвищення життєвого рівня, адаптації на ринку праці та сприяння у працевлаштуванні внутрішньо переміщених осіб, ветеранів АТО, членів їх сімей та місцевих мешканців.

Реалізовано низку заходів з метою зростання рівня зайнятості в об’єднаних територіальних громадах. Серед них:

- обласною службою зайнятості укладені угоди про спільну діяльність з 18 діючими ОТГ регіону, організовано 37 виїзних робочих місць, здійснено майже 900 прийомів під час яких 13,4 тис. мешканців ОТГ отримали майже 16,0 тис. послуг служби зайнятості;

- проведено 21 профорієнтаційний захід для мешканців об’єднаних територіальних громад (Лозівська ОТГ, Оскільська ОТГ, Старосалтівська ОТГ, Великобурлуцька ОТГ, Коломацька ОТГ, Малоданилівська ОТГ, Зачепилівська ОТГ, Пісочинська ОТГ, Малинівська ОТГ, Нововодолазька ОТГ, Чкалівська ОТГ, Золочівська ОТГ, Мереф’янська ОТГ, Роганська ОТГ, Циркунівська ОТГ та Ізюмська ОТГ);

продовжує працювати веб-ресурс з дистанційного пошуку роботи для«SmartJob».

Реалізація заходів Програми сприяла збереження стабільності на ринку праці. За 9 місяців 2019 року рівень зайнятості населення області віком 15-70 років збільшився, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, на 0,7 відсоткових пункти, і склав 62,5 % від загальної чисельності населення відповідного віку. За цим показником область займає 2 рейтингове місце серед регіонів України. У порівнянні з відповідним періодом 2018 року, рівень безробіття у віці 15 - 70 років (за методологією МОП) в області зменшився з 5,1 % до 4,7% економічно активного населення зазначеного віку. За цим показником область займає 1 рейтингове місце серед регіонів України.

Робота з виконання Програми триває.

 

 

Директор Департаменту

соціального захисту населення

Харківської обласної державної адміністрації                              Юрій ШПАРАГА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тетяна Печура

Сергій Глухов 705 26 92