Пояснювальна записка

до проєкту рішення обласної ради «Про затвердження порядків використання коштів обласного бюджету для компенсації 50% вартості проїзду у електричному транспорті м. Харкова студентів та учнів (вихованців) окремих закладів освіти та про визнання таким, що втратило чинність рішення обласної ради від 28 лютого
2019 року № 936-
VІІ (зі змінами)»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Поліпшення соціального захисту студентської і учнівської молоді, необхідність приведення у відповідність відшкодування перевізникам компенсації 50% вартості проїзду у електричному транспорті м. Харкова студентів та учнів (вихованців) закладів освіти, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету і розташовані у м. Харкові.

2. Мета і завдання прийняття рішення

Забезпечення соціального захисту студентів та учнів (вихованців) закладів освіти, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету і розташовані у м. Харкові, шляхом компенсації 50% вартості проїзду у електричному транспорті м. Харкова

3. Загальна характеристика та основні положення проекту рішення

Відповідно до Концепції системи «Електронний квиток» у міському електротранспорті (метрополітені, трамваї, тролейбусі) м. Харкова (затвердженої рішенням 7 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 06.07.2016 № 316/16 «Про створення системи «Електронний квиток» у міському електротранспорті (метрополітені, трамваї, тролейбусі) м. Харкова» в редакції рішення 17 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 20.12.2017 № 958/17) уповноваженим за стягнення плати за транспортні послуги в міському електричному транспорті м. Харкова (метрополітені, трамваї, тролейбусі), а також на розподіл і перерахування коштів плати за проїзд перевізником з використанням системи «Електронний квиток» визначено підприємство станційно-диспетчерської діяльності Комунальне підприємство «Харківпасс».

Розрахунки на 2020 рік надані з урахуванням витрат: на І квартал 2020 року – компенсація вартості проїзду у метрополітені (50 поїздок на місяць), на ІІ-ІV квартали 2020 року – компенсація вартості проїзду у метрополітені (60 поїздок на місяць, з розрахунку 08грн.  за 1проїзд), трамваї, тролейбусі (30 поїздок на місяць, з розрахунку 06грн. за 1проїзд).

Проєктом рішення передбачається збільшення кількості закладів освіти на 17 одиниць, з метою забезпечення відповідними послугами учнів (вихованців) закладів загальної середньої освіти обласного підпорядкування.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання.

Цей проект рішення ґрунтується на нормах:

Законів України «Про освіту» (зі змінами), «Про загальну середню освіту» (зі змінами), «Про професійну (професійно-технічну) освіту» (зі змінами), «Про вищу освіту»;

Указу Президента України від 25.06.2013 № 344/2013 «Національна стратегія розвитку освіти в Україні на період до 2021 року»;

Рішення Харківської міської ради 7 сесії 7 скликання від 06.07.2016 № 316/16 «Про створення системи «Електронний квиток» у міському електротранспорті (метрополітені, трамваї, тролейбусі) м. Харкова», в редакції рішення Харківської міської ради 17 сесії 7 скликання від 20.12.2017 № 958/17 «Концепції системи «Електронний квиток» у міському електротранспорті (метрополітені, трамваї, тролейбусі) м. Харкова».

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету у межах реальних можливостей обласного бюджету по видатках на освіту.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення

Прийняття рішення буде сприяти:

- підвищенню рівня соціального захисту студентів та учнів (вихованців) закладів освіти;

- забезпеченню учнів та студентів електронними квитками для пільгового проїзду у електричному транспорті м. Харкова.

 

 

Директор Департаменту науки і освіти

Харківської обласної державної адміністрації                             Лариса КАРПОВА