ІНФОРМАЦІЯ

ПРО ХІД ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ АРХІВНОЇ СПРАВИ

В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

НА 2017 – 2021 РОКИ, затвердженої рішенням обласної ради від 23 лютого 2017 року № 386-VІІ (Зі змінами)

 

1.      Загальні положення

 

Програму розвитку архівної справи в Харківській області на 2017 2021 роки (далі – Програма) затверджено рішенням ІX сесії VIІ скликання Харківської обласної ради від 23 лютого 2017 року № 386-VIІ, яка розроблена відповідно до Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» та Стратегії розвитку Харківської області до 2020 року, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 05 березня 2015 року № 1151-VI.

Прийняття Програми було зумовлено необхідністю реалізації сучасної політики і стратегії держави, спрямованих на створення й підтримання належних умов для гарантованого довічного зберігання документів Національного архівного фонду місцевого значення, у яких знайшли відображення усі сторони соціально-економічного, наукового та культурного життя Слобідського краю періоду 1739 – 2017 років, та створення сприятливих умов для забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до архівних установ.

 

2.                  Підсумки виконання заходів, передбачених Програмою в 2019 році

 

Метою Програми є створення та підтримання умов для забезпечення гарантованого довічного зберігання документів НАФ місцевого значення, як чинника соціального розвитку українського суспільства, їх всебічного використання та створення сприятливих умов для забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до Державного архіву Харківської області.

Для вирішення проблем, які визначено Програмою на 2019 рік , передбачалися кошти у сумі 4635,0 тис. грн. із обласного бюджету.

Завдяки фінансуванню із обласного бюджету значною мірою вирішено питання в напрямку діяльності по забезпеченню збереженості документів Національного архівного фонду України відповідно до вимог законодавства з архівної справи (заходу щодо забезпечення охорони приміщень Державного архіву шляхом встановлення постів працівників Управління поліції охорони у Харківській області): захід в обсязі 1400,00 тис.грн. в 2019 році по цій Програмі був профінансований згідно з внесеними змінами до Програми. Укладено Договір № 32-65650 на охорону приміщень в 2019 році.

 Також, завдяки фінансуванню із обласного бюджету, вирішено питання в напрямку діяльності щодо забезпечення спрощеного доступу до архівних документів громадянам, які звертаються до Державного архіву Харківської області, по придбанню обладнання для оцифровування документів НАФ України: захід по придбанню книжкового сканера в обсязі 1000,0 тис.грн. був профінансований згідно з внесеними змінами до Програми. Придбано книжковий сканер у комплекті Metis EDS GAMMA.

 Також рішенням обласної ради від 28 лютого 2019 року № 952- VII в Програму у розділ 7. «Напрями діяльності та заходи Програми архівної справи в Харківській області на 2017 -2021 роки» були внесені зміни в частині виділення коштів для проведення ремонту покрівлі будівлі архіву по пр. Московському,7 - 1000,0 тис.грн. та поточний ремонт тепловузлів в обох будівлях архіву - 1000,0 тис.грн.) - всього 2000,0 тис.грн. Захід не був профінансований.

Отже, на сучасному етапі проведено певну роботу щодо здійснення заходів, передбачених Програмою розвитку архівної справи в Харківській області на 2017 2021 роки. З метою вирішення проблем, які залишаються у роботі Державного архіву, ним підготовлено зміни до Програми розвитку архівної справи в Харківській області на 2017 - 2021 роки, що дають змогу сконцентрувати зусилля місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на виконанні визначених завдань та забезпечити ефективне проведення регіональної політики у сфері архівної справи на 2020 рік.

 

 

 

 

Заступник директора Державного

архіву Харківської області                                                             Євген КУЩ