ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

 

до проекту рішення Харківської обласної ради

«Про хід виконання Програми розвитку архівної справи в Харківській області на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням обласної ради від

23 лютого 2017 року № 386-VIІ»

(зі змінами)

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття проекту рішення, цілей, завдань і основних його положень

 

Підставою розроблення проекту рішення обласної ради є необхідність інформування про хід виконання Програми розвитку архівної справи в Харківській області на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23 лютого 2017 № 386-VII (зі змінами)».

 

2. Обґрунтування очікуваних соціально-економічних, правових та інших результатів, у разі реалізації рішення

 

У 2019 році Державний архів Харківської області, з метою реалізації сучасної політики і стратегії держави, спрямованих на створення й підтримання належних умов для гарантованого довічного зберігання документів Національного архівного фонду місцевого значення, у яких знайшли відображення усі сторони соціально-економічного, наукового та культурного життя Слобідського краю періоду 1739-2012 років, та створення сприятливих умов для забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до архівних установ, розробив Програму розвитку архівної справи в Харківській області на 2017-2021 роки (далі – Програма).

 

Програмою передбачалося здійснення заходів, спрямованих на забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду України, а саме - забезпечення охорони приміщень архіву шляхом встановлення постів працівників Управління поліції охорони в Харківській області. На виконання заходу в 2019 році були виділені кошти з обласного бюджету в сумі 1400,0 тис.грн. Цей захід був профінансований згідно з внесеними змінами до Програми. Було укладено договір № 32-65650 на охорону приміщень в 2019 році.

 

Також Програмою передбачалося здійснення заходів, спрямованих на створення сприятливих умов для забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до архіву, а саме вжиття заходів щодо спрощеного доступу до архівних документів шляхом придбання обладнання для оцифровування документів НАФ України. Захід по придбанню книжкового сканера в обсязі 1000,0 тис.грн. був профінансований згідно з внесеними змінами до Програми. Придбано книжковий сканер у комплекті Metis EDS GAMMA.

Також рішенням обласної ради від 28 лютого 2019 року № 952- VII в Програму у розділ 7. «Напрями діяльності та заходи Програми архівної справи в Харківській області на 2017 -2021 роки» були внесені зміни в частині виділення коштів для проведення ремонту покрівлі будівлі архіву по пр. Московському,7 - 1000,0 тис.грн. та поточний ремонт тепловузлів в обох будівлях архіву - 1000,0 тис.грн.) - всього 2000,0 тис.грн. Захід не був профінансований.

 

3   Нормативно-правові акти, відповідно до яких було розроблено даний проект рішення

 

Правовими підставами розроблення проекту рішення є: статті 4, 13, 28 Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи», статті 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»

 

 

 

Заступник директора Державного архіву

Харківської області                                                                                     Євген КУЩ

 

« ___ » __________ 2020 року