ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України

 щодо вирішення питання відшкодування витрат на будівництво об’єкта газопостачання «Газопостачання с. Аркадівка Шевченківського району Харківської області» за рахунок коштів державного бюджету

 

Ми, депутати Харківської обласної ради, звертаємося до Кабінету Міністрів України у зв’язку із ситуацією, що склалася в результаті виконання умов укладеного між НАК «Нафтогаз України» та Аркадівською сільською радою Шевченківського району Харківської області договору № 14/992/11 від 21 квітня 2011 року та додаткової угоди до нього № 1 від 09 квітня 2012 року про добудову (будівництво) об’єкта газопостачання «Газопостачання с. Аркадівка Шевченківського району Харківської області».

Відповідно до вказаного договору НАК «Нафтогаз України» зобов'язувалася здійснити фінансування добудови (будівництва) об’єкта газопостачання «Газопостачання с. Аркадівка Шевченківського району Харківської області», а Аркадівська сільська рада зобов'язувалася здійснити добудову об'єкта, ввести його в експлуатацію, забезпечити передачу його як цілісного об'єкта у державну власність до сфери управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості України на баланс спеціалізованого підприємства з газопостачання та газифікації та повернути грошові кошти, отримані від Нафтогазу на добудову об'єкта.

Надалі НАК «Нафтогаз України» здійснила фінансування добудови (будівництва) об’єкта газопостачання «Газопостачання с. Аркадівка Шевченківського району Харківської області», а Аркадівська сільська рада, в свою чергу, здійснила добудову об'єкта, ввела його в експлуатацію (декларація про готовність об’єкта до експлуатації зареєстрована Інспекцією ДАБК у Харківській області від 12 вересня 2012 року за № ХК14212163108), передала його як цілісний об'єкт у державну власність до сфери управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості України на баланс спеціалізованого підприємства з газопостачання та газифікації (розпорядження Харківської обласної державної адміністрації «Про передачу об’єктів газопостачання у державну власність» № 482 від 10 серпня 2012 року, договір № 14-2014 від 20 березня 2014 року на користування складовими Єдиної газотранспортної системи України та акт приймання-передачі до вказаного договору, укладені Аркадівською сільською радою з ПАТ «Харківгаз»), а також здійснила всі необхідні дії для отримання компенсації витрат на добудову об’єкта газопостачання за рахунок субвенції з державного бюджету. Разом з тим, за період з 2011 по 2019 роки законами України «Про Державний бюджет України» на відповідні роки не передбачалося повернення коштів НАК «Нафтогаз України» за добудову об’єктів газифікації.

14 березня 2017 року Господарський суд Харківської області виніс рішення, згідно з яким з Аркадівської сільської ради на користь НАК «Нафтогаз України» мало бути стягнуто кошти у розмірі 20 509 695,61 грн, 3 % річних  у сумі 1 795 438,93 грн, інфляційні втрати в сумі 20 280 880,74 грн.

Станом на сьогодні Аркадівська сільська рада продовжує виплачувати НАК «Нафтогаз» України грошові кошти, призначені судовим рішенням.

Проте аналіз укладеного між НАК «Нафтогаз України» та Аркадівською сільською радою Шевченківського району Харківської області договору про добудову (будівництво) об’єкта газопостачання «Газопостачання с. Аркадівка Шевченківського району Харківської області», а також аналіз нормативно-правових актів, на виконання яких укладено вказаний вище договір, а саме: розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 року № 1001-р «Про добудову підвідних газопроводів» та Закон України «Про трубопровідний транспорт» - свідчить про те, що компенсація витрат НАК «Нафтогаз України» за добудову об’єкта газифікації може бути надана лише за рахунок коштів державного бюджету.

Побудований газопровід є власністю держави. Від побудованого газопроводу Аркадівська сільська рада доходів не отримувала і не отримує. Отже, Аркадівська сільська рада є посередником між державою та НАК «Нафтогаз України» та у разі відсутності субвенції з державного бюджету не має нести відповідальність за компенсацію НАК «Нафтогаз України» витрат на добудову об’єкта газопостачання.

Враховуючи вищевикладене, з метою дотримання принципу верховенства права та захисту прав і законних інтересів територіальної громади с. Аркадівка Шевченківського району Харківської області наполегливо просимо Кабінет Міністрів України невідкладно вирішити питання відшкодування витрат на будівництво об’єкта газопостачання «Газопостачання с. Аркадівка Шевченківського району Харківської області», а також пені та штрафів за рахунок державного бюджету.

 

 

 

СХВАЛЕНО

 

Рішення обласної ради

від 27 лютого 2020 року № 1220-VIІ

(ХХІІІ сесія VІI скликання)