ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від 27 лютого 2020 року № 1254-VІІ

(ХХІІІ сесія VII скликання)

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про Експертну раду при КОМУНАЛЬНІЙ УСТАНОВІ «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР МОЛОДІ»

 

1.    ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Експертна рада при КОМУНАЛЬНІЙ УСТАНОВІ «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР МОЛОДІ» (далі по тексту - експертна рада) - консультативно-дорадчий орган, який утворюється при КОМУНАЛЬНІЙ УСТАНОВІ «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР МОЛОДІ» (далі по тексту – Центр) та сприяє участі громадськості, зокрема молоді, у забезпеченні ефективної діяльності Центру.

1.2. Експертна рада діє на підставі Положення про Експертну раду при КОМУНАЛЬНІЙ УСТАНОВІ «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР МОЛОДІ» (далі по тексту – Положення), яке розробляється на основі Типового положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2017 року № 1014 «Про затвердження типових положень про молодіжний центр та про експертну раду при молодіжному центрі» та затверджується Харківською обласною радою.

1.3. Експертна рада у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, указами Президента України, постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України та цим Положенням.

 

2.    ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ТА ПРАВА ЕКСПЕРТНОЇ РАДИ

 

2.1. Основними завданнями експертної ради є:

-          здійснення громадського контролю за діяльністю Центру, у тому числі за використанням майна і коштів Центру, та діяльністю директора Центру, забезпеченням її прозорості, правомірності, законності та доцільності;

-          сприяння у врахуванні громадської думки під час провадження Центром діяльності;

-          підготовка пропозицій щодо визначення завдань, шляхів перспективного розвитку та основних напрямів діяльності Центру, здійснення відповідного контролю;

-          підготовка пропозицій до плану роботи Центру, здійснення контролю за його виконанням;

-          заслуховування звіту директора Центру про діяльність Центру;

-          проведення моніторингу стану виконання Центром покладених на нього завдань;

-          проведення аналізу результатів перевірок діяльності Центру.

2.2. Експертна рада має право:

-     отримувати в установленому порядку від центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій інформацію, необхідну для виконання покладених на неї завдань;

-     залучати до участі у своїй роботі представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (за погодженням з їх керівниками), а також представників вітчизняних та міжнародних громадських об’єднань, незалежних експертів, фахівців, науковців (за згодою);

-     утворювати за потреби постійні та тимчасові робочі групи для виконання покладених на неї завдань;

-     організовувати проведення конференцій, семінарів, нарад та інших заходів;

-     розглядати пропозиції інститутів громадянського суспільства та звернення громадян з питань, що належать до компетенції експертної ради;

-     проводити відповідно до чинного законодавства України громадську експертизу діяльності Центру;

-     подавати Харківській обласній раді, директору та працівникам Центру обов’язкові для розгляду пропозиції та рекомендації щодо діяльності Центру;

-     мати інші права, визначені чинним законодавством України.

 

3.    СТВОРЕННЯ ЕКСПЕРТНОЇ РАДИ

 

3.1. Експертна рада утворюється у складі не менше трьох та не більше десяти осіб.

3.2. Персональний склад експертної ради затверджується Харківською обласною радою за поданням директора Центру.

3.3. Половина складу експертної ради має обиратися із представників активної молоді, інститутів громадянського суспільства, що працюють з молоддю, на умовах конкурсу.

Член експертної ради від активної молоді, інститутів громадянського суспільства, що працюють з молоддю, має відповідати таким вимогам:

-          бездоганна ділова репутація та (або) авторитет серед молоді;

-          діяльність у молодіжній сфері на території Харківського регіону;

-          відсутність реального або потенційного конфлікту інтересів, що може вплинути на об’єктивність і неупередженість прийняття рішень експертною радою, зокрема відсутність трудових відносин із Центром;

-          наявність професійних знань, досвіду роботи у сфері молодіжної політики;

-        відсутність непогашеної судимості.

До складу експертної ради може бути делеговано не більше як по одному представнику від кожного інституту громадянського суспільства.

Одна і та ж особа не може бути членом експертної ради більш як два строки поспіль. Члени експертної ради також не можуть бути працівниками Центру.

3.4.  Представники активної молоді, інститутів громадянського суспільства, що працюють з молоддю, подають на ім’я директора Центру заяву щодо включення їх до складу експертної ради.

3.5. Директор Центру створює робочу групу з обрання представників  активної молоді, інститутів громадянського суспільства, що працюють з молоддю, до експертної ради.

Робоча група включає в себе представників Центру, галузевого управління Харківської обласної державної адміністрації, депутатів профільних постійних комісій обласної ради.

Робоча група перевіряє представників активної молоді, інститутів громадянського суспільства, що працюють з молоддю, на відповідність критеріям, визначеним у п. 3.3 цього розділу, узагальнює інформацію та проводить конференцію (конкурс) щодо обрання необхідної кількості представників від активної молоді, інститутів громадянського суспільства, що працюють з молоддю, до експертної ради.

За результатами конференції (конкурсу) робоча група подає директору Центру перелік представників активної молоді, інститутів громадянського суспільства, що працюють з молоддю, яких вона рекомендує включити до персонального складу експертної ради.

Директор Центру подає Харківській обласній раді результати проведення конференції (конкурсу) робочою групою.

Подання Директора Центру з результатами проведеної конференції (конкурсу)  розглядається на засіданнях профільних постійних комісій обласної ради. За результатами розгляду готується проєкт рішення обласної ради щодо затвердження персонального складу експертної ради та виноситься на пленарне засідання обласної ради.

3.6. Другу частину складу експертної ради становлять представники науки, депутати профільних постійних комісій обласної ради, представники органів виконавчої влади.

3.7. Експертну раду очолює її голова. Обрання та дострокове припинення повноважень голови експертної ради здійснюється більшістю голосів від загальної кількості членів експертної ради.

3.8. Із членів експертної ради обирається її секретар.

Секретар експертної ради забезпечує:

-          ведення діловодства та оформлення протоколів засідань експертної ради;

-          оповіщення членів експертної ради про засідання експертної ради;

-          за дорученням голови експертної ради виконує іншу організаційну роботу.

3.9. Строк повноважень членів експертної ради становить два роки. Члени експертної ради здійснюють свої повноваження на безоплатній основі.

3.10. Повноваження члена експертної ради можуть бути достроково припинені за рішенням Харківської обласної ради в разі:

-       особистого бажання члена експертної ради;

-       неможливості виконання, невиконання або неналежного виконання повноважень членом експертної ради.

 

4.    ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ ЕКСПЕРТНОЇ РАДИ

 

4.1. Основною формою роботи експертної ради є засідання, які веде її голова.

У разі неможливості здійснення головою або секретарем експертної ради своїх повноважень, такі повноваження здійснює один із членів експертної ради за її рішенням.

4.2. Засідання експертної ради проводяться за потреби, але не рідше одного разу на квартал.

Засідання експертної ради скликає її голова за власною ініціативою, а за необхідності - члени експертної ради або директор Центру.

Позачергові засідання експертної ради скликає її голова, а також директор Центру на вимогу члена експертної ради протягом десяти календарних днів із дня отримання такої вимоги. Вимога про скликання позачергового засідання експертної ради повинна містити обґрунтування питання, яке потребує обговорення експертною радою.

4.3. Засідання експертної ради можуть проводитися як за особистої присутності її членів, так і в режимі відеоконференції.

4.4. Засідання експертної ради є правоможним, якщо в ньому беруть участь не менше двох третин від загальної кількості членів експертної ради.

4.5. Рішення експертної ради ухвалюються шляхом відкритого голосування  більшістю голосів її членів. Кожен член експертної ради під час голосування має один голос і не може його передавати іншій особі. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.

Директор Центру та запрошені експертною радою особи можуть брати участь у її засіданнях з правом дорадчого голосу.

4.6. Рішення, ухвалені на засіданні експертної ради, оформлюються протоколом, який підписується головуючим на засіданні та секретарем.

Член експертної ради, який не підтримує рішення, може викласти у письмовій формі свою окрему думку, що додається до протоколу засідання.

4.7. Рішення експертної ради приймаються відповідно до чинного законодавства України, мають рекомендаційний характер і є обов’язковими для розгляду Харківською обласною радою, директором та працівниками Центру.

 

5.    ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЕКСПЕРТНОЇ РАДИ

 

5.1. Матеріально-технічне та організаційне забезпечення діяльності експертної ради здійснює Центр.

5.2. Результати розгляду Харківською обласною радою, директором та працівниками Центру рішень експертної ради не пізніше ніж у двадцятиденний строк оприлюднюються на офіційному вебсайті Центру.

 

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                                      Володимир СКОРОБАГАЧ