Пояснювальна записка

до проєкту рішення обласної ради

 

«Про обрання представника  громадськості

до поліцейської комісії Департаменту

патрульної поліції Національної поліції України

та про внесення змін до рішення  обласної ради

від 31 серпня 2017 року № 537-VII

»

 

            Постійною комісією обласної ради спільно з  юридичним відділом виконавчого апарату обласної ради  відповідно до резолюції голови обласної ради розглянуто лист Департаменту патрульної поліції Національної поліції України від 07 квітня 2020 року № 3893/41/14/01-2020 (вх. № обласної ради 3121/01-43 від 10.04.2020) щодо сприяння розгляду обласною радою питання стосовно обрання представника громадськості до складу поліцейської комісії Департаменту патрульної поліції Національної поліції України в зв'язку з заявою Дмитра МИРНОГО до Департаменту патрульної поліції Національної поліції України щодо припинення його повноважень як члена вищезазначеної комісії, обраного рішенням обласної ради № 537-VII від 31.08.2017  “Про обрання представників громадськості до  поліцейських комісій”.

            Згідно зі ст. 51 Закону України «Про Національну поліцію» для забезпечення прозорого добору (конкурсу) та просування по службі поліцейських на підставі об’єктивного оцінювання професійного рівня та особистих якостей кожного поліцейського, встановлення їх відповідності посаді, визначення перспективи службового використання в органах поліції утворюється постійна поліцейська комісія.

Відповідно до частини 3 статті 51 Закону України «Про Національну поліцію» передбачено, що до складу поліцейської комісії територіальних органів поліції входить п’ять осіб, двоє з яких – це представники громадськості, обрані відповідною обласною радою, які мають бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет.

Оскільки чинними нормативно-правовими актами, що регулюють правовідносини у цій сфері, не визначені механізми та критерії щодо відбору кандидатів від громадськості до поліцейських комісій, беручи до уваги досвід органів місцевого самоврядування з інших регіонів України, постійною комісією обласної ради було запропоновано  механізм прийняття обласною радою рішень стосовно обрання представників громадськості до складу поліцейської комісії.

На офіційному сайті обласної ради 14 квітня 2020 року було розміщено повідомлення про початок відбору кандидатів для обрання обласною радою представника громадськості до складу поліцейської комісії Департаменту патрульної поліції Національної поліції України.

У повідомленні також були зазначені документи, які потрібно подати до обласної ради, а також строки їх прийому.

Зважаючи на вищезазначене, з метою дотримання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» та Регламенту обласної ради підготовлено проєкт рішення обласної ради «Про обрання представника  громадськості до поліцейської комісії Департаменту патрульної поліції Національної поліції України та про внесення змін до рішення  обласної ради від 31 серпня 2017 року № 537-VII».

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату обласної ради                               Сергій КЛИМЕНКО