ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради «Про надання ОБЛАСНОМУ КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ХАРКІВСЬКИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ІНЖЕНЕРНО-КОНСУЛЬТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР» згоди на припинення права постійного користування земельною ділянкою».

 

 

До обласної ради звернулося ОБЛАСНЕ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ХАРКІВСЬКИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ІНЖЕНЕРНО-КОНСУЛЬТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР» (листи від 17.03.2020 № 8/1 та від 22.04.2020 № 9/1) з проханням вирішити питання щодо добровільної відмови від права постійного користування земельною ділянкою площею 0.2915 га, яка розташована за адресою вулиця Василя Стуса, 13 ріг вулиці Дідро у м. Харкові (Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою серії ЯЯ № 306209, зареєстрований Харківською міською радою за № 630767100003 від 10 квітня 2007 року).

Прохання обґрунтовано тим, що зазначена земельна ділянка не використовується у господарській діяльності підприємства, а також надмірними фінансовими витратами, які заявник несе через сплату земельного податку.

Підстави припинення права користування земельною ділянкою визначені статтею 141 Земельного кодексу України (ЗКУ). Згідно з пунктом "а" частини 1 наведеної статті ЗКУ добровільна відмова від права користування земельною ділянкою є підставою для припинення права користування земельною ділянкою.

Відповідно до частин 3 та 4 ст. 142 ЗКУ припинення права постійного користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки. Власник земельної ділянки на підставі заяви землекористувача приймає рішення про припинення права користування земельною ділянкою, про що повідомляє органи державної реєстрації.

Пунктом 4.1. статуту підприємства передбачено, що майно підприємства складають основні фонди та обігові кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі Підприємства. (Дана земельна ділянка перебуває на балансі підприємства).

          Згідно з пунктом 4.2. статуту підприємства майно підприємства належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області та закріплено за підприємством на праві господарського відання.

Відповідно до пункту 4.6. статуту підприємства відчуження нерухомого майна підприємства, яке закріплено за ним, здійснюється за рішенням обласної ради у порядку встановленому чинним законодавством.

Пунктом 21 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування у Україні» визначено, що до повноважень обласних рад віднесено вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

 

Проєкт рішення підготовлено відповідно до статті 141, 142 Земельного кодексу України та статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

 

 

Заступник начальника управління

з питань комунальної власності,

начальник відділу з питань

природокористування та земельних

відносин виконавчого апарату обласної ради                           Ілля КРЮЧКОВ