ІНФОРМАЦІЯ

до проєкту рішення Харківської обласної ради  «Про внесення змін до Регіональних правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі, затверджених рішенням обласної ради
від 17 червня 2010 року № 1744-V (зі змінами)»

 

 

Регіональні правила надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі (далі – Правила) розроблені відповідно до Указу Президента України від 27.03.1998 № 222/98 «Про заходи щодо підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» та постанови Кабінету Міністрів України від 05.10.1998 № 1597 «Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі», з урахуванням місцевих умов, та затверджені рішенням обласної ради від 17.06.2010 № 1744-V (зі змінами від 24.10.2013 № 864- VІ та 08.09.2016 № 261-VІІ).

Правила визначають умови і порядок надання комунальним підприємством «Харківський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» (далі – Фонд) пільгових довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі відповідно до програми «Власний дім».

Керуючись Правилами Фонд надає пільгові довгострокові кредити під 3% річних на строк до 20 років, а молодим або неповним сім’ям – до 30 років. Позичальник, який має 3-х і більше дітей, звільняється від сплати відсотків.

Кредит може надаватися для фінансування будівництва, реконструкції,  добудови  або придбання житла, для спорудження мереж та підключення їх до існуючих комунікацій, тощо.

Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 № 181 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» внесено ряд змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05.10.1998 № 1597 «Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним сільським забудовникам житла на селі» (зі змінами). Основними із яких є:

- розширення поняттями «постійне проживання в сільській місцевості» та «особливий період» та «платоспроможності кандидата»;

- визначено нові граничні розміри кредиту;

- уточнено перелік документів, які надається Фонду для отримання кредиту.

Метою затвердження проєкту рішення є внесення змін, з урахуванням Постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 № 181 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», у затверджені на цей час Правила.

Прийняття рішення дасть можливість у рамках виконання програми «Власний дім» нарощувати обсяги будівництва житла індивідуальними забудовників житла у сільській місцевості, надавати пільгові довгострокові кредити індивідуальним забудовникам житла на селі, що сприятиме поліпшенню демографічної ситуації у сільській місцевості; зменшенню плинності кадрів, зайнятих у сільському господарстві, особливо молоді; створенню умов для стабілізації розвитку сільськогосподарських товаровиробників та села в цілому.

 

 

 

Заступник директора Департаменту

агропромислового розвитку Харківської

обласної державної адміністрації –

начальник управління соціально –

економічного розвитку                                                                             Євгеній ФІЛАТОВ