ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради

 

«Про внесення змін до Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019-2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 06 грудня 2018 року           № 822-VIІ (зі змінами)»

 

1.                Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Проєкт рішення розроблено з метою внесення змін до Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019-2023 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 06 грудня 2018 року № 822-VIІ (зі змінами), та приведення змісту заходів Програми у відповідність до чинних нормативних документів. Відповідно до державної політики в сфері туризму підрозділ 7 «Туризм» Програми потребує внесення змін та доповнень. Також є необхідність збільшення фінансової підтримки театрів, філармонії, художніх і музичних колективів, ансамблів. У зв’язку з структурними змінами в обласній державній адміністрації та перейменуванням Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації в Департамент культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Програма потребує відповідних корегувань.

 

2.                Мета і завдання прийняття рішення

Метою прийняття рішення є внесення змін до Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019-2023 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 06 грудня 2018 року № 822-VIІ (зі змінами).

Вносяться зміни до:

-                          пункту 1.6. «Фінансова підтримка театрів, філармонії, художніх і музичних колективів, ансамблів» підрозділу 1. «Театрально-концертна діяльність» розділу VI. «ЗАХОДИ ПРОГРАМИ»;

-                          до пунктів 5.5. «Придбання: - альбом «Пархомівський художній музей  ім. П.Ф. Луньова»; - альбом-каталог   «І.Ю. Рєпін і Харківщина»; - путівник «Харківський художній музей»; - наукове видання «Музейний альманах», 5.18. «Підготовка відзначення 300 - річчя з дня  народження Г.С. Сковороди: - створення відеороліків про Г.С. Сковороду» підрозділу 5. «Музейна справа» розділу VI. «ЗАХОДИ ПРОГРАМИ»;

-                          до пунктів 6.4. «Створення інформаційної електронної системи об’єктів культурної спадщини», 6.8. «Розроблення наукової проектної та проектно- кошторисної документації для проведення ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт на пам’ятках історії та монументального мистецтва», 6.10. «Ремонт, реставрація, реабілітація, пристосування пам’яток культурної спадщини»  підрозділу 6. «Охорона нерухомої культурної спадщини» (пам’ятки історії, монументального мистецтва та археології)» розділу VI. «ЗАХОДИ ПРОГРАМИ»;

-                          до підрозділу 7. «Туризм» розділу VI. «ЗАХОДИ ПРОГРАМИ».

 

3. Правові аспекти

Цей проект рішення ґрунтується на нормах Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Проектом рішення передбачається збільшення орієнтовних обсягів фінансування на надання фінансової підтримки закладам мистецтва у 2020 році на 36,3 млн. грн. для недопущення заборгованості по захищених видатках, а саме по видатках на оплату праці та оплату за спожиті енергоносії.

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету виходячи з реальних можливостей, місцевих бюджетів, інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

 

 

 

 

Директор Департаменту

культури і туризму   

Харківської обласної

державної адміністрації                                                 Людмила ТЕРЕЩЕНКО