ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від _____ 2020 № ___-- VІІ

(___ сесія VІІ скликання)

 

 

ПОРЯДОК

утворення та роботи комісії з обрання кандидатів до спостережних рад комунальних некомерційних підприємств, закладів системи охорони здоров’я, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

1. Цей Порядок визначає механізм утворення та роботи комісії з обрання кандидатів до спостережних рад комунальних некомерційних підприємств,  закладів системи охорони здоров’я, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі за текстом – медичні заклади).

2. Комісія з обрання кандидатів до спостережної ради медичних закладів (далі за текстом – Комісія) у складі голови, секретаря та членів утворюється розпорядженням голови Харківської обласної ради як постійно діючий орган.

3. Комісія утворюється у складі від трьох до п’яти осіб.

До складу комісії входять:

-     заступник голови Харківської обласної ради (за розподілом обов’язків);

-     начальник юридичного відділу виконавчого апарату обласної ради;

-     начальник управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради,

-     депутати обласної ради від постійних комісій обласної ради.

З метою висвітлення роботи Комісії та забезпечення проведення рейтингового голосування на офіційному вебсайті  Харківської обласної ради в роботі Комісії можуть брати участь представники відділу по роботі з громадськістю та ЗМІ виконавчого апарату обласної ради та відділу програмно-комп’ютерного забезпечення виконавчого апарату обласної ради.

4. Комісія:

-     повідомляє структурні підрозділи Харківської обласної державної адміністрації з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення про створення спостережної ради;

-     забезпечує розміщення відповідної інформації на вебсайті Харківської обласної ради;

-     забезпечує проведення рейтингового голосування за кандидатів від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я, та опрацювання його результатів;

 

-     здійснює перевірку відповідності кандидатів від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції, представників структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації вимогам, визначеним у пункті 6 Порядку утворення спостережної ради закладу охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1077 (зі змінами);

-     подає голові Харківської обласної ради перелік обраних кандидатів для включення до персонального складу спостережної ради медичного закладу.

5. Формою роботи Комісії є засідання. Засідання Комісії є правоможним у разі участі в ньому не менше як двох третин її складу.

Засідання Комісії проводяться у приміщенні Харківської обласної ради.

6. Комісія надсилає письмову пропозицію структурним підрозділам з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації щодо надання кандидатур до включення до складу спостережної ради медичного закладу.

Одночасно Комісія розміщує інформацію на вебсайті Харківської обласної ради для громадськості, громадських об’єднань й організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції, щодо надання кандидатур для включення до складу спостережної ради медичного закладу.

7. Структурні підрозділи з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації протягом 10 робочих днів з дати отримання письмової пропозиції надсилають Харківській обласній раді  пропозиції щодо включення своїх представників до складу спостережної ради.

До пропозицій надаються такі документи:

-      заява претендента на ім’я голови Харківської обласної ради щодо включення до складу спостережної ради;

-      згода на обробку персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних»;

-      довідка/інформація за підписом керівника структурного підрозділу з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації щодо відсутності у кандидата реального або потенційного конфлікту інтересів, що може вплинути на об’єктивність і неупередженість при прийнятті рішень спостережною радою, зокрема відсутність трудових відносин із медичним закладом;

-      копії документів, що підтверджують наявність професійних знань, вищої освіти, досвіду роботи у сфері охорони здоров’я, зокрема захисту прав пацієнтів;

-      довідка про відсутність непогашеної судимості.

8. Представники громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції, протягом 10 робочих днів з дати розміщення інформації про утворення спостережної ради при медичному закладі на офіційному вебсайті Харківської обласної ради надсилають пропозиції щодо включення своїх представників до складу спостережної ради.

Представники громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції, надають такі документи:

-      лист у довільній формі (на бланку з власною назвою) за підписом керівника, із зазначенням кандидата, який рекомендується до складу спостережної ради, на ім’я голови Харківської обласної ради;

-      згода на обробку персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» кандидата, який рекомендується до складу спостережної ради;

-      довідка/інформація за підписом керівника громадського об’єднання та організації, що здійснюють професійне самоврядування, щодо відсутності у кандидата реального або потенційного конфлікту інтересів, що може вплинути на об’єктивність і неупередженість при прийнятті рішень спостережною радою, зокрема відсутність трудових відносин із медичним закладом;

-      копії документів, що підтверджують наявність у кандидата, який рекомендується до складу спостережної ради професійних знань, вищої освіти, досвіду роботи у сфері охорони здоров’я, зокрема захисту прав пацієнтів;

-      довідка про відсутність непогашеної судимості;

-      копія статуту громадського об’єднання, організації, де підтверджується мета діяльності - захист прав у сфері охорони здоров’я, здійснення професійного самоврядування у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції;

-      витяг із протоколу засідання керівного органу щодо обрання та рекомендації кандидата до складу спостережної ради;

-      витяг із протоколу засідання керівного органу про членство цього кандидата у громадському об’єднанні, організації.

9. Якщо від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції, запропоновано більш восьми кандидатів, проводиться рейтингове голосування.

Відбір представників громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції, проводиться шляхом рейтингового голосування за кандидатів у члени спостережної ради на офіційному вебсайті Харківської обласної ради у строк, що не перевищує 20 календарних днів із дати наступної за датою розміщення інформації про утворення спостережної ради при медичному закладі на офіційному вебсайті Харківської обласної ради.

10. Комісія забезпечує підготовку бланка для голосування в електронній формі (далі за текстом - електронний бюлетень) та розміщення його на офіційному вебсайті Харківської обласної ради.

Рейтингове голосування за кандидатів від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції, здійснюється шляхом заповнення електронних бюлетенів.

В електронному бюлетені зазначаються в алфавітному порядку прізвища усіх кандидатів від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції.

Електронний бюлетень для голосування заповнюється шляхом обов’язкового виставлення кандидатам від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції, рейтингових балів від 1 до 5. Кожен із рейтингових балів виставляється лише один раз незалежно від кількості включених до електронного бюлетеня кандидатів.

Електронний бюлетень, заповнений із порушенням зазначених вимог, є недійсним.

Підрахунок голосів здійснюється Комісією.

У разі коли за результатами рейтингового голосування з відбору кандидатів від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції, їх кількість перевищує вісім осіб, проводиться повторне рейтингове голосування серед кандидатів, які набрали однакову найменшу кількість балів.

11. Якщо від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції, запропоновано до восьми кандидатів, рейтингове голосування не проводиться.

12. Комісія перевіряє відповідність кандидатів від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції, структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації вимогам, визначеним у пункті 6 Порядку утворення спостережної ради закладу охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1077 (зі змінами).

13. У разі відповідності кандидатів зазначеним вимогам, голова Комісії надсилає голові Харківської обласної ради список осіб, визначених для включення до складу спостережної ради медичного закладу.

14. Голова Харківської обласної ради наступного дня після отримання пропозицій від Комісії, оприлюднює список осіб, визначених для включення до складу спостережної ради медичного закладу, на офіційному вебсайті Харківської обласної ради.

Усі зацікавлені особи протягом п’яти календарних днів з дня оприлюднення відомостей про кандидатів можуть подавати обґрунтовані зауваження щодо кандидатур на електрону пошту обласної ради.

Усі зауваження передаються Комісії для розгляду та визначення обґрунтованості зауважень. У разі встановлення достовірності обґрунтованого зауваження, Комісія надає обґрунтовану відмову органу, що запропонував цього кандидата для включення до складу спостережної ради медичного закладу, щодо включення цього кандидата до складу спостережної ради та здійснює добір кандидатів до складу спостережної ради медичного закладу із осіб, які набрали меншу кількість балів при електронному голосуванні.

Остаточний список осіб, визначених для включення до складу спостережної ради медичного закладу, передається голові Харківської обласної ради.

15. Голова Харківської обласної ради протягом 10 робочих днів після отримання пропозицій від Комісії видає розпорядження про утворення спостережної ради та затвердження персонального складу спостережної ради медичного закладу та розміщує його на офіційному вебсайті Харківської обласної ради та медичного закладу.

 

 

 

 

Заступник

голови обласної ради                                                            Володимир  СКОРОБАГАЧ