П О Я С Н Ю В А Л Ь Н А   З А П И С К А

 

до проєкту рішення обласної ради

«Про внесення змін до Положення про порядок проведення обласного конкурсу мініпроєктів розвитку  територіальних громад «Разом в майбутнє», затвердженого рішенням

обласної ради від 07 грудня 2017 року № 579-VII (зі змінами)»

 

Рішенням обласної ради від 18 серпня 2011 року № 227-VІ (зі змінами) запроваджено обласний конкурс мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» та затверджено Положення про порядок його проведення. Організаційне та фінансове забезпечення конкурсу здійснюється у рамках комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017 – 2021 роки», затвердженої рішенням обласної ради від  08 грудня 2016 року № 310-VІ (зі змінами).  

Протягом 2012-2020 років обласний конкурс мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» підтвердив дієвість та ефективність вирішення проблем місцевого самоврядування у проєктний спосіб із залученням організаційних та фінансових ресурсів з різних джерел, а також засвідчив активну партнерську співпрацю органів місцевого самоврядування та громад Харківщини.

Однак, у зв’язку із завершенням процесу об’єднання громад та затвердженням нового адміністративно-територіального устрою Харківської області, актуальними стали питання створення сучасної інфраструктури об’єднаних територіальних громад, а також активізація міжмуніципального співробітництва для посилення спроможності громад та підвищення якості життя в громадах області.

Зміни до Положення про порядок проведення обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» вносяться з метою сприяння  сталому соціально-економічному розвитку на місцевому та регіональному рівні шляхом активізації співробітництва територіальних громад та громадських ініціатив, та стосуються уточнення назви конкурсу, визначення категорій конкурсантів та збільшення загальної вартості проєктів, а також вдосконалення умов і процедури його проведення та  посилення контролю і відповідальності за реалізацію проєктів. Зазначеним проєктом рішення пропонується викласти Положення про конкурс в новій редакції.

Прошу проєкт рішення обласної ради «Про внесення змін до Положення про порядок проведення обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», затвердженого рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 579-VII (зі змінами)».

 

 

Начальник управління

з питань місцевого самоврядування,

розвитку громад та міжнародних зв’язків                               Олена КУЛИК