Пояснювальна записка

до проєкту рішення обласної ради «Про внесення змін до обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2019 – 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 06 грудня 2018 року № 817-VIІ (зі змінами)»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Зазначеним проєктом рішення вносяться зміни до обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини на 2019-2023 роки» з метою проведення Наукового форуму у жовтні 2020 р.

До підпункту 7.2 «Розвиток наукової сфери» підрозділу 7. «Вища освіта і наука – регіональний розвиток» обласної Програми вноситься новий захід «Науковий форум» (п.6).

Обласною державною адміністрацією спільно з Радою ректорів закладів вищої освіти, Північно-Східним науковим центром НАН і МОН України, Харківським університетським консорціумом, Радою молодих вчених за підтримки депутатського корпусу проводиться системна робота, спрямована на підтримку наукової молоді та видатних вчених Харківщини: із 2000 р. призначаються 40 обласних іменних стипендій в галузі науки видатним та обдарованим молодим науковцям; утворено обласну науково-координаційну раду;  щорічно проводяться: обласний конкурс «Найкращий молодий науковець Харківщини», Регіональний конкурс студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук, конкурс «Молодий новатор Харківщини»; реалізується освітньо-науковий проєкт «Наукові обрії Харківщини» тощо.

Водночас величезний науково-освітній потенціал регіону буде поступово втрачатися без підживлення талановитою молоддю, що прагне займатися науковою діяльністю.

Науковий форум планується як масштабний захід, що ставить за мету консолідацію зусиль органів влади, наукової спільноти, представників реального сектору економіки та бізнес-середовища Харківщини для забезпечення подальшого розвитку майбутнього інтелекту України та як підсумок діяльності, що проводилася у 2020 році.

2. Мета і завдання прийняття рішення

Консолідація зусиль органів влади, наукової спільноти, представників реального сектору економіки та бізнес-середовища Харківщини для забезпечення подальшого розвитку майбутнього інтелекту України.

3. Загальна характеристика та основні положення проекту рішення

Напрацювання першочергових кроків щодо підтримки талановитої наукової молоді як на регіональному, так і на державному рівні.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Цей проєкт рішення ґрунтується на нормах Законів України «Про вищу освіту», «Про наукову і науково-технічну діяльність».

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету у межах реальних можливостей обласного бюджету по видатках на освіту.

На проведення Наукового форуму у 2020 році передбачено 250,0 тис. грн. (підпункт 6 пункту 7.2. «Розвиток наукової сфери» підрозділу 7. «Вища освіта і наука – регіональний розвиток», додаток 2).

Кошти на проведення Наукового форуму передбачаються шляхом здійснення перерозподілу між іншими заходами (із підрозділу 9. «Соціальний захист») в межах загальних затверджених видатків на 2020 рік по обласній Програмі.

Виконання нового заходу обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2019 – 2023 роки не потребує додаткових коштів з обласного бюджету.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення

Прийняття рішення буде сприяти:

- підтримці розвитку науки як джерела економічного зростання регіону;

- розвитку наукової та науково-технічної сфери Харківщини;

- популяризації наукової діяльності серед молоді, стимулюванню її до участі у наукових дослідженнях;

- виявленню талановитих молодих представників сучасної науки Харківщини.

 

 

 

 

Директор Департаменту                                                                 Анжеліка КРУТОВА