ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

 

___ сесія VIІ скликання

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

                                                                                                 Проєкт

Від _________ 2020 року                                                               ___-VIІ

 

 

Про деякі питання оренди  комунального майна

 

 

 

            Відповідно до статей 43, 59, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 червня 2020 р. № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна» (далі за текстом – Порядок), Закону України «Про оренду державного та комунального майна» (далі за текстом – Закон) обласна рада

 

В И Р І Ш И Л А :

 

1.                      Затвердити Положення про особливості та порядок передачі в оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі - Положення) (додається).

2.                      Затвердити Перелік закладів, підприємств, установ, організацій, що надають соціально важливі послуги населенню (додається).

3.                      Затвердити Перелік документів, що подаються потенційними орендарями, які звернулися із заявою про включення об’єкта оренди до Переліку другого типу або заявою на оренду об’єкта з Переліку другого типу (додається).

4.                      Затвердити Перелік критеріїв оцінювання організацій/установ, які мають право на отримання майна в оренду без проведення аукціону (додається).

5.                      Затвердити Перелік категорій за цільовим призначенням об’єктів оренди (додається).

6.                      Затвердити Порядок виконання контрольних функцій у сфері оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (додається).

7.                      При визначенні розміру орендної плати за майно, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, керуватися Законом та Порядком.

До затвердження нової Методики розрахунку орендної плати, згідно із Законом, при визначенні розміру орендної плати у випадках, не врегульованих Законом та Порядком, керуватися Методикою розрахунку орендної плати за майно, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, та пропорції її розподілу, затвердженою рішенням обласної ради від 01 березня 2012 року № 368-VI, та іншими рішеннями Харківської обласної Ради щодо визначення розміру орендної плати.

8.                      Застосовувати при оформленні оренди майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, Примірний договір оренди єдиного майнового комплексу державного підприємства, його відокремленого структурного підрозділу та Примірний договір оренди нерухомого майна, іншого окремого індивідуально визначеного майна, що знаходиться у державній власності.

9.                      Встановити, що договір оренди може відрізнятися від Примірного договору оренди, якщо об’єкт оренди передається в оренду з додатковими умовами, на підставі позитивних висновків постійних комісій обласної ради з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю та з питань спільної власності територіальних громад області, а також у разі надання обласною радою балансоутримувачам майна додаткових повноважень щодо передачі в оренду нерухомого майна та у випадку, передбаченому у п.11 цього рішення.

10.                  Рішення щодо надання згоди на проведення капітального ремонту (за наявності письмової згоди балансоутримувача), який дає право на зарахування витрат орендаря в рахунок орендної плати, а також рішення про надання згоди на здійснення невід’ємних поліпшень майна  приймаються Харківською обласною радою, із урахуванням вимог передбачених Положенням.

11.                  Встановити, що орендодавцями майна, яке знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, є балансоутримувачі цього майна у випадках, визначених у пункті «г» частини 2 статті 4 Закону, з урахуванням вимог, передбачених Положенням.

12.         Доручити голові обласної ради:

   12.1. Після прийняття відповідного рішення обласною радою та проведення визначеної законодавством процедури передачі об’єкта в оренду:

- укладати договори оренди єдиних майнових комплексів, їхніх структурних підрозділів та нерухомого майна;

  - вносити зміни до договорів оренди, що не стосуються збільшення орендованої площі (крім випадків зміни площі у зв’язку з її уточненням за наслідками технічної інвентаризації приміщення).

   12.2. Після позитивних висновків постійної комісії обласної ради з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю:

- вносити зміни до договорів оренди з метою приведення строку договорів у відповідність із мінімальним строком оренди, зміни цільового призначення використання майна, зміни орендованої площі у випадках, передбачених Законом, шляхом укладання додаткових угод або переукладання договорів у новій редакції;

- видавати розпорядження щодо встановлення додаткових умов оренди майна за пропозицією балансоутримувача/орендодавця після проведеного постійною комісією аналізу пропозицій у частині обмеження конкуренції та дискримінації учасників.

  12.3. Після позитивних висновків постійної комісії обласної ради з питань спільної власності територіальних громад області:

- видавати розпорядження щодо скасування або зміни рішення балансоутримувача про включення/відмову у включенні об’єкта до одного із Переліків відповідного типу;

- видавати розпорядження про затвердження/відмову у затвердженні протоколу про результати електронного аукціону або про відмову від укладання договору оренди;

-  видавати розпорядження щодо встановлення додаткових умов оренди майна за пропозицією балансоутримувача/орендодавця;

- видавати розпорядження щодо подовження договорів на новий термін без проведення аукціону або за результатами аукціону або щодо відмови у переукладанні договору оренди;

-  вносити зміни до договорів оренди з метою подовження їхньої дії.

13.       Визначити постійну комісію обласної ради з питань спільної власності територіальних громад області органом, за пропозицією якого вирішуються питання щодо оренди нерухомого майна, зазначеного в останньому абзаці п. 1.6 Положення, зокрема: надання рекомендацій комунальному підприємству, установі, закладу на укладання договору оренди, внесення змін до чинного договору оренди щодо перегляду умов договору оренди, подовження терміну його дії та вирішення інших питань, що відносяться до компетенції уповноваженого органу управління (відповідно до Закону).

14. Керівникам підприємств, установ та закладів у своїй діяльності керуватися даним рішенням та Положенням, зазначеним у п. 1 цього рішення.

15.         Вважати таким, що втратило чинність, рішення обласної ради від 08 лютого 2007 року № 174-V «Про затвердження Положення про конкурсну комісію з передачі в оренду об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області».

16.         Встановити, що передача в оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області здійснюється виключно в електронній торговій системі (ЕТС), окрім випадків, визначених законами України та Положенням, зазначеним у п. 1 цього рішення.

17.         Контроль за виконанням рішення покласти на постійні комісії обласної ради з питань спільної власності територіальних громад області,  з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю.

 

 

 

Голова обласної ради                                                                       Сергій ЧЕРНОВ

 

 

 

Розробник: управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради, 700 07 44