ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради

до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо реалізації Закону України «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок»

 

Правовий статус місцевого самоврядування в Україні визначається Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Закон) та іншими законами, що не мають суперечити нормам цього Закону.

Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об'єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, укладати договори в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійні договори, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об'єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Майнові операції, які здійснюються органами місцевого самоврядування з об'єктами права комунальної власності, не повинні ослаблювати економічних основ місцевого самоврядування, зменшувати обсяг та погіршувати умови надання послуг населенню.

Харківська обласна рада, яка представляє спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст області, у межах повноважень, визначених Конституцією України та іншими законами, а також повноважень, переданих сільськими, селищними, міськими радами, здійснює управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області.

Від імені та в інтересах членів територіальних громад сіл, селищ та міст Харківської області Харківська обласна рада висловлює глибоке занепокоєння стосовно ситуації, яка склалася у сфері функціонування обласних комунальних друкарень та щороку ускладнюється внаслідок дії Закону України «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок», прийнятого Верховною Радою України 20 травня 2010 року за № 2274-VI (далі – Закон № 2274-VI).

Законом № 2274-VI вже понад 10 років обмежуються повноваження органів місцевого самоврядування в повному обсязі реалізовувати права у сфері  комунальної власності – право територіальної громади володіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд і в своїх інтересах майном, що належить їй, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Зокрема, Законом № 2274-VI встановлено заборону на відчуження приміщень, в яких перебувають друкарні, засновниками яких є органи місцевого самоврядування. Нерухоме майно друкарень може бути об'єктом оренди виключно редакцій засобів масової інформації, друкарень, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок. Перепрофілювання цих об'єктів забороняється.

Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», прийнятим 24 грудня 2015 року, внесено зміни до  Закону № 2274-VI, а саме встановлено, що  його дія не поширюється на майно редакцій друкованих засобів масової інформації, заснованих органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування. 
У спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області залишилось 4 обласних комунальних підприємства: Богодухівська, Лозівська, Краснокутська та Чугуївська друкарні. Цілісні майнові комплекси друкарень включають величезні будівлі, побудовані ще за радянських часів, які призначалися для розташування редакцій районних газет та масштабного виробництва друкованої продукції. На жаль, на даний час ці об’єкти використовуються частково, значні площі простоюють і не задіяні у статутній діяльності друкарень, переоснащених сучасним обладнанням. Та комунальні підприємства як балансоутримувачі цього майна відповідно до вимог Закону  № 2274-VI вимушені нести додаткове фінансове навантаження на утримання зайвих площ, їхню охорону, сплату комунальних послуг, земельного податку тощо, що значно погіршує показники їхньої фінансово-господарської діяльності, призводить до збитковості та відволікає кошти підприємства, які мали б спрямовуватися на розвиток друкарні.

            Враховуючи вищевикладене, з метою припинення порушення прав територіальних громад самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України, підвищення ефективності використання майна комунальної (спільної) власності, звертаємося до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з проханням ініціювати терміновий розгляд питання щодо внесення змін до Закону України «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок» в частині зняття заборони та обмежень стосовно друкарень, засновниками яких є органи місцевого самоврядування.

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від 15 жовтня 2020 року № 1385-VIІ

(XXVI сесія VІI скликання)