Додаток 3

до ПОЛОЖЕННЯ про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

 

ПОРЯДОК

ПРИЗНАЧЕННЯ ЗА КОНКУРСОМ КЕРІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ, ЩО Є У СПІЛЬНІЙ ВЛАСНОСТІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД СІЛ, СЕЛИЩ, МІСТ ОБЛАСТІ, ТА ЗВІЛЬНЕННЯ ЇХ ІЗ ЗАЙМАНОЇ ПОСАДИ

 

Керівник закладу фахової передвищої освіти, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі за текстом – заклад фахової передвищої освіти), призначається на посаду на умовах контракту за результатами проведеного рейтингового голосування або конкурсного відбору (наглядова рада) та звільняється з посади рішеннями Харківської обласної ради (далі за текстом – Рада) з підстав, визначених законодавством про працю, установчими документами закладу та контрактом, відповідно до цього Порядку.

Керівник закладу фахової передвищої освіти призначається на посаду строком на п’ять років за результатами рейтингового голосування або  конкурсного відбору, який проводить наглядова рада закладу фахової передвищої освіти.

 

РОЗДІЛ І

ВИМОГИ ДО КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ

 

1.1. Кандидат на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти повинен мати ступінь магістра (освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста), вільно володіти державною мовою і мати стаж роботи на посадах педагогічних та/або науково-педагогічних працівників не менше як п’ять років. До зазначеного стажу може бути зараховано до трьох років стажу роботи на керівних посадах. Кандидат на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти має бути громадянином України.

Кандидатам на посаду керівника закладу фахової передвищої мистецької освіти до зазначеного стажу зараховується стаж професійної діяльності за мистецьким фахом.

1.2. Одна і та сама особа не може бути керівником відповідного закладу фахової передвищої освіти більше ніж два строки.

1.3. Не може бути обрана, призначена (у тому числі виконувачем обов’язків) на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти особа, яка:

-     за рішенням суду визнана недієздатною або дієздатність якої обмежена;

-     має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку;

-     відповідно до вироку суду позбавлена права обіймати відповідні посади;

-     за рішенням суду була визнана винною у вчиненні корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення - протягом року з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили;

-     піддавалася адміністративному стягненню за пов’язане з корупцією правопорушення - протягом року з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили;

-     не пройшла спеціальної перевірки або не надала згоди на її проведення.

1.4. Не може бути допущена до участі в конкурсі особа, яка є членом наглядової ради закладу фахової передвищої освіти.

 

РОЗДІЛ ІІ

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСНОГО ВІДБОРУ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ

 

2.2. Забезпечення оголошення про проведення конкурсного відбору та приймання документів від кандидатів на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти здійснюється Радою.

2.2. Забезпечення проведення рейтингового голосування на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти здійснюється закладом фахової передвищої освіти.

2.3. Забезпечення проведення конкурсного відбору здійснюється наглядовою радою закладу фахової передвищої освіти.

2.4. Процедура обрання керівника закладу фахової передвищої освіти складається з таких етапів:

-      оголошення конкурсу на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти;

-      приймання документів від кандидатів на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти;

-      підготовка рейтингового голосування на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти;

-      проведення рейтингового голосування на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти;

-      проведення виборів на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти (якщо жоден кандидат не набрав більше 60 відсотків голосів виборців при рейтинговому голосуванні);

-      призначення керівника закладу фахової передвищої освіти та укладання з ним контракту.

 

РОЗДІЛ ІІІ

ОГОЛОШЕННЯ ПРО ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСУ ТА ПРИЙМАННЯ ДОКУМЕНТІВ ВІД ПРЕТЕНДЕНТІВ НА ПОСАДУ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ

 

3.1.       Рада оголошує конкурс на заміщення посади керівника закладу фахової передвищої освіти не пізніше ніж за два місяці до закінчення строку контракту особи, яка займає цю посаду.

3.2.       У разі дострокового припинення повноважень керівника закладу фахової передвищої освіти конкурсний відбір оголошується протягом місяця з дня утворення вакансії.

3.3.       У разі оголошення конкурсного відбору таким, що не відбувся, новий конкурсний відбір оголошується протягом місяця, якщо не застосовуються заходи антикризового менеджменту.

3.4.       Для оголошення конкурсу на заміщення посади керівника закладу фахової передвищої освіти управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради (далі за текстом – Управління) готує відповідний проєкт рішення обласної ради щодо оголошення конкурсу на заміщення посади керівника закладу фахової передвищої освіти.

Голова обласної ради направляє даний проєкт до профільних постійних комісій обласної ради (далі за текстом – постійні комісії) для розгляду та внесення пропозицій.

Управління разом з цим направляє лист-повідомлення  керівнику закладу фахової передвищої освіти щодо закінчення строку дії контракту та оголошення конкурсу.

3.5.        Після прийняття Радою рішення про оголошення конкурсу на заміщення посади керівника закладу фахової передвищої освіти Управління подає оголошення в засобах масової інформації та водночас розміщує оголошення на офіційному вебсайті Ради і офіційному вебсайті закладу фахової передвищої освіти (за наявності).

3.6.        Рада протягом трьох робочих днів з дати публікації оголошення про проведення конкурсу повідомляє наглядову раду закладу фахової передвищої освіти про проведення виборів керівника закладу фахової передвищої освіти.

3.7.        Оголошення про проведення конкурсу містить:

-          повне найменування закладу фахової передвищої освіти;

-          інформацію про строк подання претендентами документів;

-          адресу, за якою здійснюється приймання документів;

-          контактну інформацію (номер телефону, адресу електронної пошти);

-          інформацію про дату проведення виборів, яка не повинна припадати на канікулярний період у закладі фахової передвищої освіти.

3.8. Претенденти можуть бути висунуті трудовим колективом закладу фахової передвищої освіти, первинною профспілковою організацією працівників та здобувачів фахової передвищої освіти (студентів) закладу фахової передвищої освіти, Харківською обласною державною адміністрацією, а також шляхом самовисування.

3.9. Претенденти для участі в конкурсі подають такі документи:

-      заяву про участь у конкурсі на ім’я голови Ради;

-      особовий листок з обліку кадрів з фотографією розміром 3х4 сантиметри;

-      автобіографію;

-      копії документів про вищу освіту, науковий ступінь та/або вчене звання;

-      довідку про проходження попереднього (періодичного) психіатричного огляду, яка видається відповідно до Порядку проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2000 року № 1465;

-      довідку про відсутність судимості;

-      витяг з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення;

-      копія паспорта громадянина України або паспорта громадянина України у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, та картки фізичної особи – платника податків, із зазначенням ідентифікаційного номера;

-      копію трудової книжки;

-      письмову згоду на збір та обробку персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

Копії документів, які подаються претендентом (крім копії паспорта), можуть бути засвідчені за місцем роботи претендента або нотаріально.

3.10. Претенденти на участь у конкурсі на заміщення посади керівника закладу фахової передвищої освіти одночасно з поданням документів для участі в конкурсі на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти подають Раді та наглядовій раді закладу фахової передвищої освіти свої проєкти стратегії розвитку закладу фахової передвищої освіти.

3.11. Приймання документів претендентів здійснюється Радою протягом двох місяців з дня публікації оголошення про проведення конкурсу в засобах масової інформації та офіційному вебсайті Ради.

У разі надсилання документів поштою датою подання документів вважається дата, зазначена на поштовому штемпелі.

Документи, подані претендентами після закінчення встановленого строку, не розглядаються та повертаються особам, які їх подали.

3.12. Рада проводить перевірку відповідності претендентів вимогам до керівника, встановленим у розділі І цього порядку, та наявність у пакеті поданих усіх документів, визначених  у пункті 3.9 цього Порядку, і протягом десяти календарних днів з дати завершення строку подання претендентами документів подає перелік кандидатів на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти, які відповідають зазначеним вимогам, до закладу фахової передвищої освіти для рейтингового голосування.

3.13. Усіх претендентів, які своєчасно подали документи для участі в конкурсі, Рада письмово повідомляє про прийняте рішення щодо їх кандидатур не пізніше ніж протягом десяти календарних днів з дати закінчення строку подання претендентами документів.

3.14. Кандидат має право:

-      проводити зустрічі з працівниками та здобувачами фахової передвищої освіти (студентами) закладу фахової передвищої освіти;

-      визначати спостерігачів за ходом рейтингового голосування (не більше двох);

-      бути присутнім при рейтинговому голосуванні за місцем його проведення;

-      бути присутнім при проведенні підрахунку голосів та складанні протоколу про результати рейтингового голосування.

Кандидат може мати інші права, які випливають з його участі у виборах і передбачені чинним законодавством України.

Усі кандидати мають рівні права.

3.15. Проєкти стратегії розвитку закладу фахової передвищої освіти в обов’язковому порядку оприлюднюються на офіційному сайті закладу фахової передвищої освіти і підлягають публічному обговоренню перед рейтинговим голосуванням без будь-яких обмежень не пізніше ніж за десять календарних днів до дати проведення рейтингового голосування.

 

РОЗДІЛ ІV

ПІДГОТОВКА РЕЙТИНГОВОГО ГОЛОСУВАННЯ НА ПОСАДУ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ

 

4.1.       Рейтингове голосування призначається не пізніше ніж на тридцятий день з дати закінчення строку приймання документів претендентів, без урахування канікулярного періоду.

4.2.       Брати участь у рейтинговому голосуванні мають право:

-       педагогічні та науково-педагогічні працівники, які працюють у цьому закладі фахової передвищої освіти за основним місцем роботи;

-       виборні представники з числа інших категорій працівників, які працюють у цьому закладі фахової передвищої освіти за основним місцем роботи і обираються відповідними категоріями працівників шляхом прямих таємних виборів;

-       виборні представники з числа здобувачів фахової передвищої освіти (студентів) закладів фахової передвищої освіти денної та дуальної форми здобуття освіти, які обираються здобувачами фахової передвищої освіти (студентами) закладів фахової передвищої освіти шляхом прямих таємних виборів.

При цьому загальна кількість (повний склад) педагогічних та науково-педагогічних працівників закладу фахової передвищої освіти має становити не менше 75 відсотків загальної кількості осіб, які мають право брати участь у рейтинговому голосуванні, кількість виборних представників з числа інших працівників закладу фахової передвищої освіти - до 10 відсотків, кількість виборних представників з числа здобувачів фахової передвищої освіти (студентів) закладів фахової передвищої освіти - не менше 15 відсотків осіб, які мають право брати участь у рейтинговому голосуванні.

Студенти очної (денної) форми навчання, які на момент проведення виборів є одночасно штатними працівниками закладу фахової передвищої освіти, в якому проводяться вибори, беруть участь у рейтинговому голосуванні за квотою представництва здобувачів фахової передвищої освіти (студентів) закладу фахової передвищої освіти.

4.3. Порядок обрання представників для участі у виборах з числа штатних працівників, які не є науковими, науково-педагогічними та педагогічними працівниками закладу фахової передвищої освіти, визначається положенням, яке затверджується педагогічною радою закладу фахової передвищої освіти.

4.4. Порядок обрання представників для участі у виборах з числа здобувачів фахової передвищої освіти (студентів) закладу фахової передвищої освіти визначається положенням про студентське самоврядування, яке ухвалюється на загальних зборах (конференції) здобувачів фахової передвищої освіти (студентів).

4.5. Кожен з учасників рейтингового голосування має один голос і голосує особисто.

4.6. Керівник закладу фахової передвищої освіти протягом семи календарних днів з дати публікації оголошення про проведення конкурсу видає наказ про організацію рейтингового голосування, в якому, зокрема, визначається:

-      персональний склад організаційного комітету з проведення рейтингового голосування (далі за текстом - організаційний комітет);

-      персональний склад виборчої комісії;

-      кінцевий строк обрання представників для участі у рейтинговому голосуванні з числа інших штатних працівників закладу фахової передвищої освіти, які не є науковими, науково-педагогічними та педагогічними працівниками, а також виборних представників з числа (здобувачів фахової передвищої освіти (студентів).

4.7. Організаційний комітет і виборча комісія діють відповідно до положень про них, які затверджуються педагогічною радою закладу передвищої фахової освіти, за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації закладу передвищої фахової освіти.

До складу організаційного комітету та виборчої комісії включаються наукові, науково-педагогічні, педагогічні, інші працівники та здобувачі фахової передвищої освіти (студенти) закладу передвищої фахової освіти. Кандидат не може бути членом організаційного комітету чи виборчої комісії. Одна і та сама особа не може бути одночасно членом організаційного комітету і виборчої комісії.

Організаційний комітет і виборча комісія на першому засіданні обирають зі свого складу голову, заступника голови та секретаря.

4.8. Керівник зобов’язаний забезпечити створення належних умов для роботи організаційного комітету та виборчої комісії, надавати інформацію та документи, необхідні для виконання покладених на них завдань, а також надати організаційному комітету та виборчій комісії окремі, придатні для роботи, приміщення, забезпечити наявність у таких приміщеннях необхідних засобів зв’язку, оргтехніку тощо.

4.9. Організаційний комітет складає та подає виборчій комісії список осіб, які мають право брати участь у рейтинговому голосуванні (далі за текстом - список виборців), не пізніше ніж за сім календарних днів до дати проведення рейтингового голосування.

4.10. Кандидат має право зняти свою кандидатуру шляхом подання письмової заяви до організаційного комітету не пізніше ніж за 24 години до початку виборів. Така інформація невідкладно доводиться організаційним комітетом до відома виборчої комісії для внесення відповідних змін до бюлетенів для голосування. Організаційний комітет має невідкладно надати Раді та наглядовій раді закладу фахової передвищої освіти інформацію про зняття кандидатури.

4.11. Бюлетені для голосування виготовляються виборчою комісією не раніше ніж за 20 і не пізніше ніж за 12 годин до початку рейтингового голосування у кількості, що відповідає кількості осіб, які мають право брати участь у виборах (далі за текстом - виборці) та включені до списку виборців, посвідчуються на зворотному боці підписом голови та секретаря виборчої комісії, що виготовляє бюлетені, та скріплюються печаткою закладу фахової передвищої освіти.

Кандидати та спостерігачі мають право бути присутніми під час виготовлення бюлетенів для голосування.

Форму бюлетеня затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 14.01.2019 № 32 «Про затвердження форм виборчого бюлетеня та протоколу виборчої комісії з виборів керівника закладу вищої освіти», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 січня 2019 року за № 106/33077.

4.12. Бюлетені для голосування зберігаються у приміщенні виборчої комісії у закритому сейфі (металевій шафі), який опечатується стрічкою з проставлянням на ній підписів голови комісії, а також його заступника або секретаря. Персональна відповідальність за відповідність кількості бюлетенів кількості виборців та збереження бюлетенів покладається на голову виборчої комісії.

4.13. Скриньки для голосування мають бути прозорі, опломбовані та опечатані печаткою закладу фахової передвищої освіти.

4.14. Порядок організації роботи спостерігачів визначається організаційним комітетом.

 

РОЗДІЛ V

ПРОВЕДЕННЯ РЕЙТИНГОВОГО ГОЛОСУВАННЯ НА ПОСАДУ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ

 

5.1. Рейтингове голосування є таємним і вважається таким, що відбулося, якщо участь у ньому взяли більше 50 відсотків від загальної кількості осіб, які мають право брати участь у рейтинговому голосуванні.

5.2. Інформація про дату, час і місце проведення рейтингового голосування підлягає оприлюдненню виборчою комісією не пізніше ніж за сім календарних днів до дати проведення виборів з використанням інформаційних ресурсів закладу передвищої фахової освіти (дошки оголошень, офіційного вебсайту тощо).

5.3. Під час рейтингового голосування та підрахунку голосів має право бути присутнім представники Ради, представники наглядової ради закладу фахової передвищої освіти, кандидати або представники кандидата, не більше двох спостерігачів від кожного кандидата, а також не більше трьох громадських спостерігачів, акредитованих організаційним комітетом.

Порядок акредитації громадських спостерігачів визначається організаційним комітетом.

5.4. Організація проведення голосування, підтримання належного порядку у приміщенні для рейтингового голосування та забезпечення таємності голосування покладаються на виборчу комісію.

5.5. Голова виборчої комісії перед початком голосування:

-      надає для огляду членам виборчої комісії, присутнім кандидатам, а також спостерігачам усі наявні на виборчій дільниці виборчі скриньки;

-      передає необхідну кількість бюлетенів для голосування членам виборчої комісії, які видають бюлетені виборцям;

-      передає членам виборчої комісії, які видають бюлетені для голосування, список виборців. Відповідні члени виборчої комісії забезпечують їх збереження і дотримання порядку використання.

5.6. Член виборчої комісії здійснює видачу бюлетеня для голосування за умови пред’явлення виборцем документа, що посвідчує особу. Перелік таких документів затверджується організаційним комітетом. Особа, яка отримує бюлетень для голосування, ставить у списку виборців навпроти свого прізвища підпис.

5.7. Бюлетень для голосування заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення бюлетенів забороняється присутність у кабіні для таємного голосування інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб. Особа, яка внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити бюлетень для голосування, має право за дозволом голови виборчої комісії скористатися допомогою іншої особи, крім членів виборчої комісії, кандидатів, а також спостерігачів.

5.8. Після завершення голосування приміщення для голосування зачиняється, і в ньому мають право перебувати тільки члени виборчої комісії, представники Ради, представники наглядової ради закладу фахової передвищої освіти, кандидати і спостерігачі.

5.9. Скриньки для голосування після перевірки цілісності пломб та печаток відкриваються членами виборчої комісії почергово. Під час відкриття скриньки її вміст викладається на стіл, за яким розміщуються члени виборчої комісії.

5.10. Підрахунок голосів членами виборчої комісії починається негайно після закінчення рейтингового голосування та проводиться відкрито у тому ж приміщенні, де відбувалося голосування, без перерви і закінчується після складання та підписання протоколу про результати голосування.

5.11. Члени виборчої комісії підраховують загальну кількість виданих для рейтингового голосування бюлетенів та кількість бюлетенів, наявних у скриньках для голосування. Бюлетені для рейтингового голосування розкладаються на місця, позначені окремими табличками, що містять з обох боків прізвища та ініціали кандидатів. Окремо робиться табличка з написом “Недійсні”. Під час розкладання бюлетенів визначений виборчою комісією член комісії показує кожний бюлетень усім членам комісії та особам, які присутні під час підрахунку голосів, та оголошує прізвище кандидата, за якого подано голос. У разі виникнення сумнівів щодо змісту бюлетеня виборча комісія приймає рішення шляхом голосування. При цьому кожен член виборчої комісії має право оглянути бюлетень особисто. На час огляду бюлетеня робота з іншими бюлетенями припиняється.

5.12. Бюлетень для голосування може бути визнаний недійсним, якщо:

-     позначку у бюлетені проставлено більш як за одного кандидата;

-     не проставлено жодної позначки;

-     зміст волевиявлення неможливо встановити з інших причин.

У разі коли члени виборчої комісії не можуть дійти згоди щодо віднесення бюлетеня до недійсних, зазначене питання вирішується шляхом голосування. Такий бюлетень має бути продемонстрований членам комісії та особам, присутнім під час підрахунку голосів. При цьому кожен член виборчої комісії має право особисто оглянути бюлетень. На час огляду бюлетеня підрахунок інших бюлетенів припиняється.

5.13. Після розкладання бюлетенів окремо за кожного кандидата, а також окремо недійсних бюлетенів член комісії, визначений виборчою комісією, вголос підраховує кількість бюлетенів, поданих за кожного з кандидатів, а також кількість недійсних бюлетенів. На вимогу члена виборчої комісії, кандидата чи спостерігача може бути проведено повторний підрахунок бюлетенів, поданих за кожного з кандидатів, а також бюлетенів, визнаних недійсними. Під час підрахунку голосів кожен член виборчої комісії має право перевірити або перерахувати відповідні бюлетені. Результати підрахунку голосів оголошуються головою виборчої комісії і підлягають включенню секретарем до протоколу про результати голосування.

5.14. Виборча комісія зобов’язана під час підрахунку голосів перевірити відповідність кількості осіб, які взяли участь у голосуванні, кількості бюлетенів, поданих за кожного кандидата, а також кількості бюлетенів, визнаних недійсними.

5.15. Виборча комісія за результатами підрахунку голосів складає протокол.

Протокол про результати голосування складається виборчою комісією у трьох примірниках. Копії протоколу за вимогою можуть надаватися кожному члену виборчої комісії, представнику Ради, члену наглядової ради закладу фахової передвищої освіти, кандидатам та спостерігачам.

Кожен примірник протоколу підписується головою, заступником голови, секретарем та присутніми членами виборчої комісії. У разі незгоди з результатами підрахунку голосів, зафіксованими у протоколі, член виборчої комісії має право письмово викласти свою окрему думку, що обов’язково додається до протоколу. Відмова від підписання протоколу не допускається.

Перший примірник протоколу про результати голосування передається організаційному комітету з наступною його передачею Раді, другий – передається голові наглядової ради закладу фахової передвищої освіти, третій - залишається в закладі фахової передвищої освіти.

Разом із протоколом організаційному комітетові передаються всі заяви та скарги, подані кандидатами, спостерігачами, а також рішення, прийняті за результатами їхнього розгляду.

5.16. Процес рейтингового голосування і підрахунку голосів підлягає фіксуванню за допомогою відеозасобів. При цьому таке фіксування не може порушувати таємницю голосування.

5.17. Результати рейтингового голосування оприлюднюються протягом 24 годин після складання протоколу про результати рейтингове голосування шляхом розміщення у друкованому вигляді відповідної інформації на інформаційних стендах у доступних для загального огляду місцях, розташованих у приміщеннях закладу фахової передвищої освіти, а також на офіційному вебсайті закладу фахової передвищої освіти.

5.18. У разі якщо жоден з кандидатів не набрав більше 60 відсотків голосів від загальної кількості виборців, організаційний комітет направляє протокол результатів рейтингового голосування та документи кандидатів до наглядової ради закладу фахової передвищої освіти для проведення конкурсного відбору.

5.19. Після отримання від організаційного комітету результатів рейтингового голосування та рекомендацій стосовно обраної кандидатури, Рада на офіційному вебсайті протягом 3 робочих днів розміщує інформаційне повідомлення про результати рейтингового голосування та переможця.

5.20. Рейтингове голосування вважається таким, що не відбулося, якщо:

-     участь у рейтинговому голосування взяли менш як 50 відсотків виборців;

-     у рейтинговому голосування брав участь один кандидат, і він не набрав більше 60 відсотків голосів виборців.

5.21. У разі прийняття виборчою комісією рішення про визнання рейтингового голосування таким, що не відбулося, Рада на наступній сесії оголошує про проведення нового конкурсу відповідно до розділу ІІІ цього Порядку. У міжсесійний період видається відповідне розпорядження голови обласної ради.

 

РОЗДІЛ VІ

ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСНОГО ВИБОРУ НА ПОСАДУ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ

 

6.1.       У разі якщо жоден з кандидатів не набрав більше 60 відсотків голосів від загальної кількості виборців, наглядова рада закладу фахової передвищої освіти у двотижневий строк з дня отримання результатів проведення рейтингового голосування проводить процедуру конкурсного відбору кандидатів на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти

6.2.       При проведенні конкурсного відбору претендентів на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти використовується 100-бальна система оцінювання, коли враховуються результати рейтингового голосування, запропоновані проєкти стратегії розвитку закладу фахової передвищої освіти, рівень кваліфікації, академічна репутація, професійний та управлінський досвід претендентів, знання ними законодавства у сфері фахової передвищої освіти.

При проведенні конкурсного відбору може бути присутнім представник Ради.

6.3.       Претенденту, який набрав найбільшу кількість голосів при рейтинговому голосуванні, нараховується 50 балів, іншим претендентам - пропорційно до набраної кількості голосів з округленням до цілої кількості балів. За інші критерії конкурсного відбору (в цілому) може бути нараховано до 50 балів.

6.4.       Положення про проведення конкурсного відбору на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти розробляє та затверджує наглядова рада закладу фахової передвищої освіти.

6.5.       Результати конкурсного відбору оприлюднюються протягом 24 годин після складання протоколу про результати конкурсного відбору шляхом розміщення у друкованому вигляді відповідної інформації на інформаційних стендах у доступних для загального огляду місцях, розташованих у приміщеннях закладу фахової передвищої освіти, а також на офіційному вебсайті закладу фахової передвищої освіти.

6.6.       Після отримання від наглядової ради закладу фахової передвищої освіти результатів конкурсного відбору та рекомендацій стосовно обраної кандидатури, Рада на офіційному вебсайті протягом 3 робочих днів розміщує інформаційне повідомлення про результати конкурсного відбору.

6.7.       Рада має право скасувати результати конкурсного відбору в разі виявлення порушень норм Положення про конкурсний відбір і оголосити конкурсний відбір таким, що не відбувся.

6.8.       У разі прийняття наглядовою радою рішення про визнання конкурсного вибору такими, що не відбувся, Рада на наступній сесії оголошує про проведення нового конкурсу відповідно до розділу ІІІ цього Порядку. У міжсесійний період видається відповідне розпорядження голови обласної ради.

 

РОЗДІЛ VІІ

ПРИЗНАЧЕННЯ НА ПОСАДУ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ  ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ

 

7.1. Особу, яка під час рейтингового голосування набрала 60 і більше відсотків голосів від загальної кількості виборців та визнана переможцем конкурсного відбору, Рада призначає на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти та укладає з нею контракт.

7.2. Особу, яку наглядова рада закладу фахової передвищої освіти під час конкурсного відбору визнала переможцем конкурсного відбору, Рада призначає на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти та укладає з нею контракт.

7.3. З урахуванням наданих організаційним комітетом або наглядовою радою закладу фахової передвищої освіти рекомендацій, Управління готує проєкт рішення щодо призначення обраного кандидата на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти строком на п’ять років.

7.4. З переможцем конкурсного відбору на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти контракт укладається після проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, що передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком, у строк не пізніше 10 днів після завершення такої перевірки.

7.5. Після прийняття Радою рішення про призначення особи на посаду керівника закладу фахової передвищої освіти, Управління готує контракт, підписує його у даної особи та візує у встановленому порядку.

Після узгодження контракту, він подається на підпис голові обласної ради.

 

РОЗДІЛ VІІІ

ЗВІЛЬНЕННЯ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ

 

8.1.            Після закінчення повноважень керівник закладу фахової передвищої освіти звільняється із займаної посади за рішенням Ради у зв’язку із закінченням строку дії контракту (пункт 2 частина перша статті 36 КЗпП України).

8.2.            У разі закінчення строку дії контракту керівника фахової передвищої освіти у міжсесійний період, строк дії контракту може бути подовжено одноразово до трьох місяців, без урахування канікулярного періоду.

8.3.            Керівник закладу фахової передвищої освіти може бути звільнений з посади за поданням наглядової ради або вищого колегіального органу громадського самоврядування закладу фахової передвищої освіти з підстав, визначених чинним законодавством України, за порушення установчих документів закладу фахової передвищої освіти та/або умов контракту.

8.4.            Подання про відкликання керівника закладу фахової передвищої освіти може бути внесено до вищого колегіального органу громадського самоврядування закладу вищої освіти більшістю складу колегіального органу управління закладу фахової передвищої освіти не раніше ніж через рік після призначення цього керівника.

8.5.        Подання про відкликання керівника закладу фахової передвищої освіти приймається, якщо його підтримали дві третини складу наглядової ради або більшістю голосів члени вищого колегіального органу громадського самоврядування закладу фахової передвищої освіти.

8.6.        Контракт із керівником закладу фахової передвищої освіти може бути розірвано за ініціативою однієї зі сторін на підставах, встановлених чинним законодавством України, а також передбачених у контракті.

При розірванні контракту на підставах, визначених у контракті, але не передбачених чинним законодавством України, звільнення проводиться згідно із пунктом 8 статті 36 Кодексу законів про працю України.

Звільнення керівника закладу фахової передвищої освіти із займаної посади здійснюється відповідно до підпунктів 3.5, 3.6 розділу ІІІ додатку 1 до Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

8.7.        У разі систематичного порушення трудової дисципліни, неналежного виконання своїх обов’язків до керівника закладу фахової передвищої освіти застосовується  дисциплінарне стягнення, як-то догана або звільнення.

8.8.            У визначених законодавством випадках Рада за поданням наглядової ради закладу фахової передвищої освіти може призначити за контрактом виконуючого обов’язки керівника закладу фахової передвищої освіти з метою здійснення заходів антикризового менеджменту, але не більш як на два роки.

8.9.            У новоутвореному закладі фахової передвищої освіти Рада за контрактом призначає виконуючого обов’язки керівника закладу фахової передвищої освіти, але не більш як на два роки.

8.10.        Призначення (покладання обов’язків) виконуючого обов’язки керівника закладу фахової передвищої освіти здійснюється відповідно до додатку 7 Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

 

 

 

 

Заступник

голови обласної ради                                                         Володимир  СКОРОБАГАЧ