Додаток 4

до ПОЛОЖЕННЯ про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

 

ПОРЯДОК 

ПРИЗНАЧЕННЯ ЗА КОНКУРСОМ КЕРІВНИКІВ ПІДПРИЄМСТВ ТА ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ, ЩО Є У СПІЛЬНІЙ ВЛАСНОСТІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД СІЛ, СЕЛИЩ, МІСТ ОБЛАСТІ, ТА ЗВІЛЬНЕННЯ ЇХ ІЗ ЗАЙМАНОЇ ПОСАДИ

 

Відповідно до законів України «Про культуру», «Про музеї та музейну справу», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Про театри і театральну справу» керівники закладів та підприємств культури, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі за текстом – заклад культури), призначаються на посаду за рішенням Харківської обласної ради (далі за текстом – Рада) шляхом укладання з ними контракту строком на п’ять років за результатами конкурсу.

Керівник  закладу культури може брати участь у конкурсі, передбаченому статтею 21 Закону України «Про культуру», на посаду художнього керівника у відповідному закладі культури. У разі якщо керівник закладу культури стане переможцем конкурсу на посаду художнього керівника, він може здійснювати суміщення посад (професій) керівника відповідного закладу культури та художнього керівника.

 

РОЗДІЛ І

ВИМОГИ ДО КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ КУЛЬТУРИ

 

1.1.        Керівником закладу культури може бути особа, яка має вищу освіту, стаж роботи у сфері культури не менше трьох років, яка володіє державною мовою та спроможна за своїми діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнем виконувати відповідні посадові обов’язки.

1.2.        Керівником національного закладу культури може бути особа, яка має вищу освіту, стаж роботи у сфері культури не менше трьох років, яка володіє державною мовою, має досвід роботи на керівних посадах в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності не менше трьох років та спроможна за своїми діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнем виконувати відповідні посадові обов’язки.

1.3.        Не може бути призначена на посаду керівника закладу культури особа, яка:

-     за рішенням суду визнана недієздатною або її дієздатність обмежена;

-     має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

-     є близькою особою або членом сім’ї керівників органу, що відповідно до статутних документів здійснює управління майном закладу культури, галузеву політику і розвиток закладу культури.

 

РОЗДІЛ ІІ

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСНОГО ДОБОРУ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ КУЛЬТУРИ

 

2.1. Кандидатів на посаду керівника закладу культури визначає конкурсна комісія за результатами відкритого та публічного конкурсного добору на зайняття цієї посади.

2.2. Конкурсний добір керівника закладу культури складається з таких етапів:

-      оголошення конкурсу на посаду керівника закладу культури;

-      формування складу конкурсної комісії;

-      подання документів кандидатами на посаду керівника закладу культури;

-      добір кандидатів на посаду керівника закладу культури;

-      призначення керівника закладу культури та укладання з ним контракту.

2.3. Організацію та проведення конкурсного добору, а також роботу конкурсної комісії забезпечує Рада.

У разі запровадження надзвичайних ситуацій (станів) конкурс проводиться відповідно до вимог чинного законодавства України та локальних нормативно-правових актів обласної ради.

2.4. Рада оголошує конкурс на посаду керівника закладу культури не пізніш як за два місяці до завершення строку повноважень керівника закладу культури відповідно до контракту або впродовж семи робочих днів з дня дострокового припинення його повноважень.

У випадку коли вакантна посада з’являється у міжсесійний період, голова обласної ради  упродовж 7 робочих днів видає розпорядження про проведення конкурсу на посаду керівника закладу культури.

2.5. Рада не пізніше ніж за два місяці до закінчення строку дії контракту керівника закладу культури інформує його про завершення строку повноважень керівника закладу культури відповідно до контракту та про оголошення конкурсу на посаду керівника закладу культури.

2.6. Для оголошення конкурсу на заміщення посади керівника закладу культури управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради (далі за текстом – Управління) готує відповідний проєкт рішення обласної ради або розпорядження голови обласної ради щодо оголошення конкурсу на посаду керівника закладу культури.

Голова обласної ради направляє даний проєкт рішення до профільних постійних комісій  обласної ради (далі за текстом – постійні комісії) для розгляду та внесення пропозицій.

2.7. Після прийняття Радою рішення або видання розпорядження голови обласної ради про оголошення конкурсу на посаду керівника закладу культури Управління подає оголошення у засоби масової інформації та додатково розміщує оголошення на своєму офіційному вебсайті та сайті закладу культури.

2.8. Оголошення про конкурс на посаду керівника закладу культури має містити інформацію про дату початку приймання документів, дату початку формування конкурсної комісії, умови, строки проведення конкурсу та вимоги до кандидатів.

2.9. Одночасно Рада оприлюднює на своєму офіційному вебсайті умови праці, відомості про матеріально-технічну базу закладу культури, фінансову звітність за попередній бюджетний період закладу культури, на посаду керівника якого проводиться конкурс.

 

РОЗДІЛ ІІІ

СКЛАД, ПОРЯДОК ФОРМУВАННЯ І ПОВНОВАЖЕННЯ

КОНКУРСНОЇ КОМІСІЇ

 

3.1. Конкурсна комісія складається з дев’яти членів.

3.2. Персональний склад конкурсної комісії та зміни до нього (за потреби) затверджується розпорядженням голови обласної ради.

Обласна рада формує персональний склад конкурсної комісії не пізніше 30 днів після оголошення конкурсу на посаду керівника закладу культури.

3.3. Для проведення конкурсного добору на посаду керівника закладу культури до персонального складу конкурсної комісії включаються:

-     три кандидатури – представники від трудового колективу відповідного закладу культури;

-     три кандидатури – громадські організації у сфері культури відповідного функціонального спрямування;

-     три кандидатури – представники Ради (1 кандидатура від депутатів постійної комісії з питань молодіжної політики, спорту, культури та туризму, 1 кандидатура від депутатів постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області), 1 кандидатура представника юридичного підрозділу виконавчого апарату обласної ради.

3.4. Рада протягом 3 робочих днів після оголошення конкурсу інформує заклад культури про оголошення конкурсу на посаду керівника закладу культури та про необхідність надання кандидатур для включення до складу конкурсної комісії від трудового колективу закладу культури.

Кандидатури до складу конкурсної комісії від трудового колективу обираються на загальних зборах трудового колективу та подаються до Ради не пізніше 7 робочих днів після отримання інформаційного повідомлення.

3.5. Громадські організації у сфері культури відповідного функціонального спрямування подають Раді протягом 14 календарних днів з дати опублікування оголошення конкурсу на посаду керівника закладу культури по три особи від кожної громадської організації.  

З метою підтвердження функціонального спрямування громадської організації та її державної реєстрації  громадські організації подають засвідчені належним чином копії затвердженого в установленому порядку статуту громадської організації та документ про державну реєстрацію.

Рада шляхом жеребкування визначає трьох кандидатів до складу конкурсної комісії.

Рада забезпечує жеребкування та проводить його онлайн-трансляцію на своєму офіційному вебсайті.

Членами конкурсної комісії можуть бути:

-     незалежні фахівці у сфері культури, публічного або бізнес-адміністрування;

-     члени професійних, творчих спілок, об’єднань, асоціацій, організацій у сфері культури, зареєстрованих відповідно до закону;

-     члени міжнародних об’єднань, асоціацій, організацій у сферах культури.

3.6. Кандидатури до складу конкурсної комісії від депутатів обласної ради обираються на засіданні постійних комісій одночасно із розглядом проєкту рішення про оголошення конкурсу на посаду керівника закладу культури або за зверненням Управління.

У випадку створення декількох конкурсних комісій з обрання керівника закладу культури, один і той же депутат обласної ради може брати участь у різних конкурсних комісіях на посаду керівників закладів культури, але очолювати тільки одну з них. 

3.7. Членом конкурсної комісії не може бути особа, яка:

-     за рішенням суду визнана недієздатною або її дієздатність обмежена;

-     має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

-     є близькою особою або членом сім’ї учасника конкурсу чи Ради;

-     є членом трудового колективу закладу культури, на посаду керівника якого проводиться конкурс.

3.8. За результатами поданих звернень та проведеного жеребкування Управління протягом 14 календарних днів готує розпорядження голови обласної ради щодо створення конкурсної комісії та затвердження її складу.

Конкурсна комісія вважається повноважною, якщо її склад затверджено  у кількості не менше шести осіб.

3.9. Голова обласної ради у розпорядженні щодо створення конкурсної комісії призначає секретаря конкурсної комісії з представників Управління, який бере участь у засіданнях комісії без права голосу. Секретар веде і зберігає протоколи засідань конкурсної комісії, які підписують усі члени конкурсної комісії.

3.10. Голова конкурсної комісії обирається членами конкурсної комісії з їхнього числа на першому засіданні конкурсної комісії та проводить засідання конкурсної комісії.

3.11. Члени конкурсної комісії мають бути неупередженими та незалежними. Не допускається втручання в діяльність конкурсної комісії будь-яких органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб, а також учасників конкурсу.

 

РОЗДІЛ ІV

ПОДАННЯ ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ УЧАСТІ В КОНКУРСІ

 

4.1. Усі зацікавлені особи, які відповідають вимогам, визначеним у  розділі І цього порядку, можуть взяти участь у конкурсі на посаду керівника закладу культури.

4.2. Для участі в конкурсі на посаду керівника закладу культури кандидати упродовж 30 календарних днів з дня оголошення конкурсу подають такі документи:

-      заяву про участь у конкурсі  на ім’я голови обласної ради;

-      згоду на обробку персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних»;

-      автобіографію/резюме, що містить прізвище, ім’я та по батькові, число, місяць, рік і місце народження, інформацію про громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду, місце роботи, громадську роботу (у тому числі на виборних посадах), контактний номер телефону, адресу електронної пошти чи іншого засобу зв’язку;

-      копію документа, що посвідчує особу, та копію картки фізичної особи – платника податків, із зазначенням ідентифікаційного номера;

-      копію документів про вищу освіту, підвищення кваліфікації тощо;

-      два рекомендаційні листи довільної форми;

-      мотиваційний лист довільної форми;

-      довідку про відсутність судимості;

-      витяг з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Зазначені документи надсилаються на поштову адресу Ради у встановлений у пункті 4.2 цього Порядку строк.

4.3. Особа може надати інші документи, які, на її думку, підтверджують її професійні чи моральні якості.

4.4. Особа, яка подає документи, відповідає за достовірність поданої інформації.

4.5. Упродовж 3-х робочих днів після закінчення строку подання документів для участі в конкурсі Рада оприлюднює подані документи (окрім тих, які містять персональні дані, що не підлягають оприлюдненню) на своєму офіційному вебсайті.

4.6. Усі зацікавлені особи протягом 7-ми днів з дня оприлюднення відомостей про кандидатів можуть подавати пропозиції та зауваження щодо кандидатур на електронну пошту Ради, які передаються конкурсній комісії.

 

РОЗДІЛ V

ДОБІР КАНДИДАТІВ НА ПОСАДУ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ КУЛЬТУРИ

ТА ПРИЗНАЧЕННЯ КЕРІВНИКА

 

5.1. Конкурсний добір проводиться публічно.

5.2. Рада забезпечує відео- та аудіофіксацію всіх засідань конкурсної комісії та розміщує матеріали засідань конкурсної комісії на своєму офіційному вебсайті.

Представники засобів масової інформації, громадськості, галузевого органу управління Харківської обласної державної адміністрації мають право бути присутніми на засіданнях конкурсної комісії під час проведення співбесіди з кандидатами, де публічно презентуються запропоновані проєкти програм розвитку закладу культури на один і п’ять років.

5.3. Рада не пізніш як за 10 днів до дня проведення першого засідання конкурсної комісії повідомляє кандидатів про час та місце проведення засідання конкурсної комісії.

5.4. Конкурсна комісія проводить перше засідання через 10 днів після закінчення строку приймання документів.

У разі відсутності кворуму (відсутності членів конкурсної комісії з поважних причин (відрядження, лікарняний, відпустка)) перше засідання конкурсної комісії може бути перенесено на  більш зручний час.

5.5. Копії всіх матеріалів від кандидатів на посаду керівника закладу культури Рада передає секретарю конкурсної комісії.

5.6. На першому засіданні конкурсна комісія:

-      обирає голову конкурсної комісії, якому секретар конкурсної комісії передає всі матеріали кандидатів на посаду керівника закладу культури;

-      розглядає документи, подані кандидатами на посаду керівника закладу культури, на відповідність кандидатів кваліфікаційним вимогам та щодо наявності у пакеті поданих усіх необхідних документів;

-      приймає рішення щодо допуску/не допуску кандидатів до участі в конкурсному відборі.

Результати розгляду невідкладно повідомляються кандидатам електронною поштою чи іншим засобом зв’язку, зазначеним у автобіографії/резюме.

5.7. Особа не допускається до участі в доборі кандидатів на посаду керівника закладу культури у разі невідповідності претендентів вимогам, визначеним у розділі І цього порядку, або надання неповного пакету документів, визначених у пункті 4.2 цього Порядку, за рішенням конкурсної комісії.

5.8. Друге засідання конкурсної комісії проводитися через 7 днів після проведення першого засідання. 

На другому засіданні конкурсна комісія проводить співбесіду з кандидатами, під час якої заслуховує публічні презентації проєктів програм розвитку закладу культури на один і п’ять років.

5.9. Допоміжними критеріями під час голосування на користь кандидатів є:

-      післядипломна освіта у галузі управління;

-      ступінь MBA (Master of Business Administration), MPA (Master of Public Administration), MLA (Master of Liberal Arts), магістра бізнес-адміністрування чи магістра державного управління;

-      науковий ступінь доктора філософії (кандидата наук) чи доктора наук;

-      досвід роботи на керівних посадах в українських/міжнародних компаніях, установах, програмах, проєктах у сфері культури;

-      володіння офіційними мовами Європейського Союзу;

-      досвід розроблення і реалізації інвестиційних та інноваційних проєктів;

-      схвальні відгуки в українських та іноземних галузевих засобах масової інформації;

-      бездоганна ділова репутація.

5.10. Конкурсна комісія на другому засіданні приймає рішення про визначення переможця конкурсу шляхом голосування. Спосіб голосування визначається рішенням конкурсної комісії.

5.11. Рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього на засіданні конкурсної комісії проголосувала більшість від затвердженого складу конкурсної комісії.

5.12. У разі виявлення фактів, що свідчать про конфлікт інтересів члена конкурсної комісії, такий член конкурсної комісії не бере участі в голосуванні.

5.13. Рада на другий день після прийняття рішення конкурсної комісії щодо переможця на посаду керівника закладу культури оприлюднює її рішення на своєму офіційному вебсайті. Окремо Рада інформує про переможця конкурсу Харківську обласну державну адміністрацію.

5.14. У разі відхилення конкурсною комісією всіх кандидатів конкурсна комісія приймає рішення щодо проведення повторного конкурсу.

У разі відсутності кворуму (відсутності членів конкурсної комісії без поважних причин) на другому засіданні конкурсної комісії,  де має проводитися співбесіда з кандидатами, під час якої заслуховується публічна презентація проєктів програм розвитку закладу культури на один і п’ять років, голова конкурсної комісії оголошує про визнання конкурсу таким, що не відбувся, та подає голові обласної ради подання щодо повторного проведення конкурсу.

Повторний конкурс проводиться у порядку, визначеному в пункті 2.2  цього Порядку.

5.15. Рада зобов’язана призначити переможця конкурсу керівником закладу культури не пізніше ніж за 2 місяці з дня оприлюднення результатів конкурсу на своєму вебсайті.

Підставою для прийняття рішення про призначення керівника закладу культури є результати засідання конкурсної комісії щодо визначення переможця.

5.16. Голова конкурсної комісії подає голові обласної ради результати проведеного конкурсу на посаду керівника закладу культури.

Управління готує проєкт рішення щодо призначення особи, яка перемогла у конкурсі, на посаду керівника закладу культури строком на п’ять років.

5.17. Після прийняття обласною радою рішення про призначення особи на посаду керівника закладу культури, Управління готує контракт, підписує його у даної особи та візує у встановленому порядку.

Після узгодження контракту, він подається на підпис голові обласної ради.

5.18. Примірну форму контракту з керівниками закладу культури наведено у додатках 1, 2 до додатку 1 до Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Обов’язковими умовами контракту з керівником закладу культури є виконання вимог програми розвитку закладу культури на один і п’ять років, що презентувався на засіданні конкурсної комісії.

 

РОЗДІЛ VІ

ЗВІЛЬНЕННЯ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ КУЛЬТУРИ

 

6.1. Після закінчення повноважень керівник закладу культури звільняється із займаної посади за рішенням обласної ради у зв’язку із закінченням строку дії контракту (пункт 2 частина перша статті 36 КЗпП України).

6.2. При закінченні строку дії контракту керівника закладу культури у міжсесійний період, строк дії контракту може бути подовжено одноразово строком до трьох місяців.

6.3. Контракт із керівником закладу культури може бути розірваний за ініціативою однієї зі сторін на підставах, встановлених чинним законодавством України, а також передбачених у контракті.

При розірванні контракту на підставах, визначених у контракті, але не передбачених чинним законодавством України, звільнення проводиться згідно із пунктом 8 статті 36 Кодексу законів про працю України.

6.4. Для розгляду питання щодо звільнення керівника із займаної посади  з ініціативи керівника, необхідне звернення, з обґрунтуванням причин, керівника закладу культури на ім’я голови обласної ради. До заяви щодо звільнення із займаної посади керівник додатково надає Раді інформацію стосовно особи, на яку буде тимчасово покладено виконання обов’язків керівника закладу культури та якій будуть передані документи, справи та матеріальні цінності.

6.5. Призначення (покладання обов’язків) виконуючого обов’язки  керівника закладу культури здійснюються відповідно до додатку 7 до Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

6.6. Звільнення керівника закладу культури із займаної посади здійснюється відповідно до підпунктів 3.5, 3.6 розділу ІІІ додатку 1 до Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

6.7. У разі систематичного порушення трудової дисципліни, неналежного виконання своїх обов’язків до керівника закладу культури застосовується  дисциплінарне стягнення, таке як догана або звільнення.

 

 

 

Заступник

голови обласної ради                                                       Володимир  СКОРОБАГАЧ