Пояснювальна записка

до проєкту рішення Харківської обласної ради «Про внесення змін до комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради

від 27 лютого 2020 року № 1199-VIІ»

 

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

 

Забезпечення публічної безпеки, охорона прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань є пріоритетом діяльності правоохоронних органів та місцевих органів виконавчої влади нашого регіону.

З метою зниження рівня злочинності правоохоронними органами здійснюється цілодобовий моніторинг ситуації в регіоні, виявляються негативні зміни криміногенної обстановки, а ситуаційний центр Головного управління Національної поліції в Харківській області переводиться на роботу у надзвичайному (позаплановому) режимі у випадку виникнення загроз та надзвичайних ситуацій. Головним управлінням Національної поліції в Харківській області системно плануються та проводяться профілактичні заходи, спрямовані на стабілізацію криміногенної обстановки та зниження рівня злочинності, у тому числі за участі органів державної влади, громадськості. З метою удосконалення системи забезпечення публічної безпеки на вулицях та інших громадських місцях збільшено кількість нарядів поліції, коригуються плани їх розстановки, забезпечено оперативне переміщення нарядів до місць учинення правопорушень, надзвичайних подій. З метою ефективного розшуку безвісно зниклих осіб, особливо дітей, пошукові заходи розгортаються одразу після отримання повідомлення про зникнення особи.

Водночас, на теперішній час управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції є основним підрозділом, який забезпечує на території області безпеку дорожнього руху, а також безпеку при проведенні масових заходів, публічну безпеку, супроводження екстрених служб, контролює стан доріг, реагує на виклики населення, що надходять до гарячої лінії «102», тому безпека населення напряму залежить від якості роботи підрозділу.

Крім цього, на сьогоднішній день Харківський науково-дослідний експертно- криміналістичний центр МВС України (далі – Харківський НДЕКЦ МВС) є найбільшим у Східній Україні експертним центром системи МВС, до складу якого входять 11 різнопрофільних відділів, у т.ч. єдина у Харківській області лабораторія ДНК-аналізу, унікальна лабораторія дослідження матеріалів, речовин і виробів. Колективом центру виконується понад 50 видів судових експертиз за замовленням фактично усіх правоохоронних органів: Офісу Генерального прокурора, НАБУ, ДБР, органів прокуратури, Управлінь СБУ, ГУНП в Харківській, Луганській та Донецькій областях.

На сьогоднішній день, протягом 2020 року працівниками Харківського НДЕКЦ МВС виконано понад 15 тисяч судових експертиз, чим на 95% задовільнено потреби підрозділів Національної поліції регіону, насамперед за особливо тяжкими, суспільно небезпечними та резонансними злочинами. Підрозділами Харківського НДЕКЦ МВС виконуються молекулярно - генетичні дослідження та завдання з ідентифікації методом ДНК-аналізу осіб, які загинули або безвісно зникли під час проведення АТО та ООС.

Також на базі Харківського НДЕКЦ МВС ведуться регіональні балістичні, вибухотехнічні, дактилоскопічні, трасологічні обліки, фоноскопічні дослідження, без використання яких неможливо розкриття жодного кримінального правопорушення у сфері незаконного обігу вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових речовин, вбивств, терористичних актів та інших тяжких та особливо тяжких злочинів.

Разом з тим, уповільнене зростання парку технічних засобів, неможливість їх самостійного придбання та відсутність коштів на поліпшення умов роботи судових експертів об’єктивно зменшують ефективність роботи фахівців Харківського НДЕКЦ МВС.

Тому на цей час існує нагальна потреба у забезпеченні зазначених правоохоронних органів та експертної установи сучасними технічними засобами, придбання яких позитивно вплине на якість надання поліцейських послуг та дозволить знизити рівень злочинності в області.

 

2. Мета і завдання прийняття рішення.

 

Метою рішення є виділення коштів Головному управлінню Національної поліції в Харківській області, Департаменту патрульної поліції (для управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції), Харківському науково-дослідному експертно - криміналістичному центру МВС України на забезпечення зазначених правоохоронних органів та експертної установи сучасними технічними засобами, придбання яких позитивно вплине на якість надання поліцейських послуг та дозволить знизити рівень злочинності в області.

 

3. Загальна характеристика та основні положення проєкту рішення.

 

Внесення змін до чинної комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківській області на 2020 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1199-VIІ.

 

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання.

 

Цей проєкт рішення розроблений відповідно до комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківській області на 2020 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1199-VIІ.

 

5. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення.

 

Прийняття рішення буде сприяти підвищенню ефективності діяльності Головного управління Національної поліції в Харківській області, Департаменту патрульної поліції (управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції), Харківського науково-дослідного експертно - криміналістичного центру МВС України шляхом забезпечення зазначених правоохоронних органів та експертної установи сучасними технічними засобами, придбання яких позитивно вплине на якість надання поліцейських послуг та дозволить знизити рівень злочинності в області.

 

 

 

 

Директор Департаменту оборонної,

мобілізаційної роботи та взаємодії з

правоохоронними органами Харківської

обласної державної адміністрації                                     Олексій МАКСИМОВ