ЗВІТ

про виконання у 2020 році

регіональної  Програми протидії терористичній діяльності

на території Харківської області на 2019 -2020 роки

 

З метою забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері боротьби з тероризмом шляхом розроблення та здійснення комплексу заходів, спрямованих на виявлення та усунення причин і умов, що можуть призвести до проявів тероризму, захисту людини і громадянина, суспільства і держави від тероризму, зосередження основних зусиль на протидії терористичній діяльності, мінімізації її наслідків 06 грудня 2018 року рішенням сесії Харківської обласної ради № 823-VII було затверджено регіональну Програму протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2019-2020 роки (далі – регіональна Програма).

Відповідно до регіональної Програми Управлінням Служби безпеки України в Харківській області (далі – Управління) та іншими суб’єктами боротьби з тероризмом у межах своїх повноважень за підтримки місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, де існує небезпека вчинення злочинних діянь, які здійснюються з терористичною метою, протягом звітного періоду здійснено низку організаційних та практичних заходів.

Зокрема, Управлінням, в рамках координаційної групи Антитерористичного центру при Управлінні Служби безпеки України в Харківській області (далі – КГ АТЦ), на виконання регіональної Програми, з урахуванням внутрішніх та зовнішніх загроз, розвитку обстановки в регіоні, згідно до встановленого рішенням керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України для Харківської області рівня терористичної загрози «ЖОВТИЙ» (імовірна загроза), на постійній основі проводяться заходи з протидії терористичним проявам в регіоні.

Так, в ході аналізу обстановки за лінією протидії тероризму та прогнозування терористичних загроз в області, з урахуванням отриманих матеріалів здійснюється своєчасне інформування місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування для вироблення і прийняття організаційно-управлінських рішень та вжиття спільних заходів з метою недопущення або локалізації надзвичайних ситуацій терористичного характеру. Забезпечено оптимізацію інформаційних потоків та розподіл повноважень між суб’єктами боротьби з тероризмом; виявлення, попередження і припинення дій осіб і організацій, спрямованих на підготовку і вчинення злочинів терористичного характеру або надання сприяння такій діяльності.

На території регіону запроваджено постійний моніторинг та супроводження громадсько-політичних і масових заходів. В разі отримання відомостей про ймовірність загострення ситуації, підвищення терористичної загрози, створюються умови по мінімізації ймовірних ризиків, для чого забезпечено належну взаємодію регіональних суб’єктів боротьби з тероризмом з органами виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, щодо оперативного обміну інформацією; додатково узгоджений алгоритм дій при виникненні позаштатних ситуацій. Також запроваджено вжиття посилених заходів безпеки та антитерористичного захисту уразливих об’єктів напередодні та під час проведення публічних акцій з нагоди державних, релігійних свят та інших заходів з масовим перебуванням людей.     

В рамках КГ АТЦ регіональними органами та підрозділами суб’єктів боротьби з тероризмом, у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, вжиті заходи щодо посилення охорони місць, які ймовірно можуть бути обрані зловмисниками у якості об'єктів протиправних посягань. При визначенні постів та розробці маршрутів передбачено максимальне перекриття патрульно-постовими нарядами прилеглих територій визначених важливих та потенційно небезпечних об’єктів, а також місць масового перебування людей. Запроваджені посилені заходи охорони та безпеки стратегічно-важливих об’єктів інфраструктури, в тому числі, будівель органів державної влади, військових, промислових та транспортних об’єктів, місць масового скупчення людей тощо.

Водночас, вжиті заходи щодо посилення контролю за транспортними засобами, що переміщаються територією м. Харкова та Харківської області, на предмет виявлення зброї та боєприпасів, вибухових пристроїв, наркотичних засобів та інших вантажів кримінального характеру, а також вжиті заходи з виявлення та профілактики поведінки осіб, груп громадян, які викликають нагнітання соціальної напруги серед населення та провокують до участі у протиправних діях.

В рамках КГ АТЦ забезпечено скоординовану роботу з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, громадськими об'єднаннями у сфері захисту населення та уразливих об'єктів регіону від терористичних та диверсійних посягань. Зокрема, забезпечено цілодобовий обмін інформацією між місцевими органами державної влади та черговими підрозділами регіональних суб'єктів боротьби з тероризмом, додатково опрацьовано інструкції дій чергових служб при отриманні інформації про вчинення або загрозу вчинення злочинів терористичного характеру.

На системній основі забезпечено проведення перевірок надійності систем охорони та безпеки об'єктів можливих терористичних та диверсійних посягань на терористично уразливих та інших об'єктах регіону.

Так, за результатом аналізу наявних проблемних питань, пов’язаних з об’єктами підвищеної уразливості, які розташовані на території області, КГ АТЦ запроваджено проведення антитерористичних та протидиверсійних тренувань та навчань по виявленню можливих шляхів проникнення та внесення вибухових пристроїв на територію об’єктів підвищеної небезпеки та стратегічно-важливих об’єктів регіону, уразливих у терористичному відношенні, військових об’єктів, а також на об’єктах транспорту, системи життєзабезпечення, паливно-енергетичної сфери та в місцях масового скупчення людей.

Загалом в 2020 році проведено 15 вищевказаних тренувань. За їх підсумками в ході робочих нарад КГ АТЦ спільно з керівниками об’єктів можливих терористичних посягань розроблені та вживаються практичні заходи з усунення виявлених недоліків.

Також проведене 1 командно-штабне навчання на одному з об’єктів можливих терористичних посягань, в ході якого відбулося закріплення теоретичних знань та практичних навичок членами КГ АТЦ, її штабу та старшими оперативних груп в підготовці та проведенні учбової антитерористичної операції (далі – АТО); удосконалення злагодженості та оперативності під час роботи членів оперативного штабу управління операцією; перевірка дієвості наявних схем оповіщення членів КГ АТЦ та її штабу, сил і засобів суб’єктів боротьби з тероризмом, що залучаються до АТО.

Реалізовані заходи щодо інформування населення про порядок дій в умовах загрози здійснення терористичного акту, а також щодо підвищення рівня антитерористичної захищеності і безпеки шляхом сприяння правоохоронним органам у попередженні терактів та надання своєчасних даних про можливу підготовку до них, виявлення предметів, схожих на вибухові пристрої, через поширення відповідних інформаційних матеріалів з використанням можливостей засобів масової інформації (далі – ЗМІ), мережі Інтернет тощо. Управлінням вжиті заходи інформування громадськості про основні результати оперативно-службової діяльності по визначеній лінії роботи шляхом висвітлення їх у ЗМІ.

Загалом в 2020 році через загальнодержавні та місцеві електронні й друковані ЗМІ опубліковано 19 матеріалів з тематики боротьби з тероризмом та екстремізмом, які були оприлюднені близько 1800 разів. Як інформаційні приводи для підготовки вказаних матеріалів використовувалися результати роботи Управління з виявлення, затримання або засудження терористів, диверсантів, екстремістів і найманців, авторів анонімних повідомлень щодо загроз вчинення диверсій та терактів.

Орієнтовний обсяг фінансування заходів регіональної Програми у 2020 році передбачений у сумі 7 млн.грн. (не профінансовано).

Управлінням протягом звітного періоду проведено необхідні заходи, спрямовані на недопущення вчинення терористичних актів та диверсій на території України, а також на виявлення та припинення вчинення інших злочинів, що здійснюються з терористичною метою.

У зв’язку з проведенням заходів з реалізації державної політики у сфері боротьби з тероризмом, підвищення рівня антитерористичного захисту та безпеки важливих об’єктів, місць масового перебування людей та критичної інфраструктури регіону у 2020 році не допущено скоєння в області терористичних актів. 

 

 

 

Директор Департаменту                                             Олексій  МАКСИМОВ 

 

 

 

Михайло Парфьонов 705 49 99