ЗВІТ

про виконання у 2020 році комплексної регіональної Програми забезпечення безпеки дорожнього руху на території Харківської області на 2018-2020 роки

 

З метою підвищення безпеки дорожнього руху, зниження аварійності на вулично-дорожній мережі області, попередження травматизму учасників дорожнього руху рішенням Харківської обласної ради від 07 червня 2018 року №723-VII затверджено комплексну регіональну Програму забезпечення безпеки дорожнього руху на території Харківської області на 2018-2020 роки (далі – регіональна Програма).

Суб’єктами виконання регіональної Програми протягом звітного періоду забезпечено виконання наступних заходів, а саме:

 

Головне управління Національної поліції в Харківській області

 

З метою попередження та профілактики правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху приділялась постійна увага стану експлуатаційного утримання вулично-шляхової мережі території обслуговування та ліквідації недоліків, які впливають на стан безпеки дорожнього руху, спільно з працівниками Управління патрульної поліції в Харківської області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України (далі – УПП) перевірялись місця виконання робіт на автомобільних дорогах, вулицях, залізничних переїздах та їх облаштування відповідно до діючих нормативів.

Протягом 2020 року вживалися заходи адміністративного впливу у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Так, у сфері безпеки дорожнього руху поліцейськими УПП спільно з поліцейськими відділів та відділень поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області (далі – ГУНП) було складено 769 матеріалів про адміністративні правопорушення, у тому числі:

- за порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху чи позначення на автомобільних дорогах і вулицях місць провадження робіт, порушення порядку узгодження з уповноваженим підрозділом Національної поліції України (в тому числі такі, що спричинили створення аварійної обстановки): ч. 1 ст. 140 КУпАП – 105, ч. 2 ст. 140 КУпАП – 585, ч. 3 ст. 140 КУпАП – 280,  ч. 4 ст. 140 КУпАП – 9;

- за пошкодження автомобільних доріг, вулиць, дорожніх споруд, залізничних переїздів і технічних засобів регулювання дорожнього руху, створення перешкод для руху та невжиття необхідних заходів щодо їх усунення за ч. 1 ст. 139 КУпАП – 20.

Також за порушення правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів, правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів складено 1155 матеріалів про адміністративні правопорушення за ст. 132-1 КУпАП.

До УПП було направлено 47 інформацій щодо недоліків в утриманні вулично-дорожньої мережі.

На виконання п. 1.6 регіональної Програми організовано роботу з обміну досвідом у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху з відповідними підрозділами ГУНП в інших областях.

На виконання п. 1.7 регіональної Програми проводились зустрічі з керівниками місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, громадськими організаціями, трудовими колективами та населенням на території обслуговування, з метою обговорення проблемних питань стану безпеки дорожнього руху та визначення заходів щодо їх розв’язання. Під час проведення зустрічей вивчалась думка населення та потреби з питань безпеки дорожнього руху, забезпечувалось узагальнення одержаної інформації, її аналіз та врахування недоліків у подальшій роботі щодо виконання заходів цієї Програми.

На виконання п. 2.1 регіональної Програми  посилено контроль за безпекою дорожнього руху під час перевезення пасажирів, з метою недопущення збільшення кількості дорожньо - транспортних пригод та тяжкості їх наслідків, запобігання виникненню надзвичайних подій під час здійснення таких перевезень та додержання законодавства у зазначеній сфері на території обслуговування.

Проводились заходи, спрямовані на профілактику аварійності та зниження тяжкості її наслідків на пасажирському транспорті, дотримання водіями і перевізниками вимог Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України 10.10.2001 № 1306 (зі змінами) (далі – ПДР), та Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 № 176 (зі змінами) (далі – Правила перевезення пасажирів).

З метою посилення контролю за безпекою дорожнього руху, дотримання ПДР його учасниками, запобігання загибелі та травмуванню людей на вулично-дорожній мережі Харківської області, постійно проводились відповідні заходи.

З метою запобігання загибелі та травмування людей на вулично-дорожній мережі та ужиття відповідних заходів, спрямованих для забезпечення безпеки дорожнього руху в закладах загальної середньої освіти, ліцеях та закладах дошкільної освіти проведено 196 виступів (бесіди, лекції, семінари) на тему безпеки дорожнього руху, у яких охоплено 6239 дітей.

Також під час спілкування з учасниками дорожнього руху постійно проводяться роз’яснювальні роботи щодо недопущення порушень ПДР та правил безпечної поведінки пішоходів і велосипедистів на дорозі, популяризації використання пішоходами та велосипедистами світловідбиваючих елементів.

Забезпечено контроль за якістю та повнотою внесення інформації про дорожньо-транспортні пригоди (далі – ДТП), загиблих та травмованих учасників дорожнього руху до підсистеми «ДТП» Інформаційного порталу Національної поліції України.

Відповідно до доручення ГУНП від 17.03.2020 № 47/119/01/20-2020 «Про проведення комплексу заходів, спрямованих на зниження аварійності та зменшення тяжкості її наслідків», доручення від 01.06.2020 № 62/119/01/20-2020 «Про проведення комплексу профілактичних заходів щодо зниження рівня аварійності» та доручення 96/119/01/20-2020 «Про проведення комплексу профілактичних заходів щодо зниження рівня аварійності» проводились заходи щодо зменшення кількості ДТП та тяжкості їх наслідків.

З метою зменшення кількості ДТП та тяжкості їх наслідків забезпечено несення служби на автошляхах міжнародного та національного (міжрегіонального та міжрайонного) сполучення, окрім тих ділянок, які обслуговують наряди УПП, додатковими нарядами груп реагування патрульної поліції (далі – ГРПП) щоденно.

У 2020 році поліцейськими підрозділами ГУНП виявлено порушення ПДР, вчинених учасниками дорожнього руху, усього - 40431, з яких, за керування із ознаками сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції - 1784, створення аварійної обстановки - 23, порушення правил руху через залізничні переїзди - 25, керування транспортним засобом без відповідних документів - 3946.

За результатами проведених заходів проведено аналіз аварійності на території м. Харкова та Харківської області протягом січня - грудня 2020 року, за результатами проведеного аналізу спостерігається загальне зменшення кількості ДТП на 0,37% (2020 – 11898; 2019 – 11942), зменшення кількості осіб, які загинули в результаті ДТП на 7,98% (2020 – 173; 2019 – 188) та осіб, які отримали тілесні ушкодження в наслідок ДТП на 1,76% (2020 – 2178; 2019 – 2217).

Вказане свідчить про те, що діяльність нарядів УПП та ГРПП територіальних підрозділів ГУНП спрямована на зменшення аварійності та має позитивну динаміку.

Заходи щодо убезпечення дорожнього руху, підвищення рівня профілактики ДТП протягом звітного періоду знаходились на постійному контролі керівництва Управління превентивної діяльності УПД ГУНП в Харківській області (далі – УПД).

Слід зазначити, що на виконання протоколу наради керівництва Національної поліції України від 29.07.2017 № 21 «Про реорганізацію підрозділів БДР», а в подальшому його ліквідації, функції було передано до УПП.

На виконання п. 2.2 регіональної Програми  постійно проводились зустрічі та семінари із керівниками підприємств пасажироперевізників щодо вжиття заходів з поліпшення якості обслуговування пасажирів, технічного стану транспортних засобів, профілактики аварійності на автомобільному транспорті.

На виконання п.4.1 регіональної Програми, з метою недопущення подальшого збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод та тяжкості їх наслідків, зверталась увага на найбільш аварійно-небезпечні ділянки доріг, постійно переглядались маршрути патрулювання та вносились зміни до дислокації сил і засобів з метою збільшення їх щільності у вечірні та нічні години, відповідно до місць вчинення правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху.

На виконання п. 4.3 регіональної Програми систематично проводились звірки даних підсистем «ДТП» інформаційного порталу Національної поліції України, Журналу єдиного обліку, Єдиного реєстру досудових розслідувань, даних закладів охорони здоров’я та установ судово-медичних експертиз.

На виконання п. 4.5 регіональної Програми увагу особового складу було націлено на невідкладне реагування та прийняття заходів адміністративного впливу в межах наданих законом повноважень щодо учасників дорожнього руху, які не дотримуються вимог ПДР, та особлива увага акцентована на порушенні правил паркування транспортних засобів.

На виконання п. 4.6 регіональної Програми згідно з вимогами Закону України «Про дорожній рух» до Харківської міської ради та Служби автомобільних доріг у Харківській області направлені відповідні інформації з питань надання інформації щодо можливих місць розміщення технічних засобів фіксації правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. У зв’язку з уніфікацією програмно-технічних рішень автоматизованих систем Національної поліції України упровадження можливо після розробки та централізованого запуску в промислову експлуатацію фахівцями Департаменту інформаційно-аналітичної підтримки Національної поліції України (далі - ДІАП НПУ) у складі ІПНП або Департаменту інформації МВС України (далі – ДІ МВС).

З метою профілактики дорожньо-транспортного травматизму серед учнів закладів загальної середньої освіти та закладів професійної (професійно-технічної) освіти області систематично проводились профілактичні, тематичні, попереджувальні заходи.

Особовий склад націлено на невідкладне реагування та прийняття заходів адміністративного впливу щодо учасників дорожнього руху, які не дотримуються вимог ПДР, у тому числі, з використанням пасивних засобів безпеки, регламентованого використання мобільних телефонів, керування у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Відповідно п.5.4 регіональної Програми щодо створення ефективної системи надання екстреної медичної допомоги потерпілим у дорожньо-транспортних пригодах з особовим складом ВОДГР та С(Г)РПП систематично проводились заняття із надання домедичної допомоги людині у невідкладному стані.

На виконання п. 6.1 регіональної Програми забезпечується організація та проведення тематичних лекцій, тренінгових заходів в закладах освіти міста Харкова та області з питань безпечної поведінки на дорогах, дотримання ПДР, відповідальності за порушення законодавства у зазначеній сфері, використання пішоходами та велосипедистами світлових засобів.

На виконання п. 6.7 регіональної Програми постійно здійснювалась участь в організованих Харківською обласною державною адміністрацією науково-практичних  конференціях, семінарах, засіданнях, «круглих столах», методичних нарадах з питань забезпечення безпеки дорожнього руху.

На виконання розділу VII «Інформаційне забезпечення Програми» на офіційному сайті ГУНП та сторінці Фейсбук ВК ГУНП щоденно розміщуються прес-релізи з метою попередження дорожньо-транспортних пригод, в яких зазначаються статистичні дані аварій за добу та приклади ДТП. З січня 2020 року розміщено 302 матеріали на сайті та аналогічна кількість на сторінці Фейсбук.

 

Управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України

 

На виконання п.1.5 регіональної Програми відділ зв’язків з громадськістю та відділ безпеки дорожнього руху Управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України (далі – УПП) беруть активну учать у реалізації Стратегічних напрямів забезпечення публічної безпеки та порядку на території Харківської області, що здійснюються за підтримки Регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу у Харкові, зокрема, в частині забезпечення безпеки дорожнього руху. Відділ зв’язків з громадськістю постійно співпрацює з закладами освіти з метою підвищення правової свідомості дітей та підлітків, навчання норм та правил у суспільстві, дотримання безпечної поведінки у місті та на дорозі.

З метою попередження та профілактики правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху відділом безпеки дорожнього руху УПП приділяється постійна увага стану експлуатаційного утримання вулично-дорожньої мережі території обслуговування та ліквідації недоліків, які впливають на стан безпеки дорожнього руху, перевіряються місця виконання робіт на автомобільних дорогах, вулицях, залізничних переїздах та їх облаштування відповідно діючим нормативам.

Відділ безпеки дорожнього руху УПП забезпечує виконання завдань і функцій у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та попередження скоєння дорожньо-транспортних пригод. Здійснюється постійний контроль за станом експлуатаційного утримання вулично-дорожньої мережі території обслуговування та ліквідації недоліків, які негативно впливають на стан безпеки дорожнього руху, вживаються заходи з питань вдосконалення та внесення змін в існуючу організацію дорожнього руху, впровадження світлофорного регулювання, влаштування пішохідних переходів, зупинок транспорту, перевіряються місця виконання робіт в частині їх облаштування відповідно до правил, норм та стандартів.

Протягом 2020 року вживалися заходи адміністративного впливу у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, було складено 1091 матеріал про адміністративні правопорушення, у тому числі:  

  - за порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху чи позначення на автомобільних дорогах і вулицях місць провадження робіт, порушення порядку узгодження з уповноваженим підрозділом Національної поліції України (в тому числі такі, що спричинили створення аварійної обстановки): ч. 1 ст. 140 КУпАП – 105, ч. 2 ст. 140 КУпАП – 585, ч. 3 ст. 140 КУпАП – 279, ч. 4 ст. 140 КУпАП – 8;

  - за пошкодження автомобільних доріг, вулиць, дорожніх споруд, залізничних переїздів і технічних засобів регулювання дорожнього руху, створення перешкод для руху та невжиття необхідних заходів щодо їх усунення за ч. 1 ст. 139 КУпАП – 15;

  - за невиконання законних вимог (приписів) Національної поліції України за ст. 18828 КУпАП – 69.

Також за зазначений період складено 377 матеріалів про адміністративні правопорушення за іншими статтями КУпАП.

З метою забезпечення безпеки дорожнього руху та профілактики дорожньо-транспортного травматизму УПП вживалися заходи щодо усунення недоліків в утриманні вулично-дорожньої мережі території обслуговування.

За січень-грудень 2020 року видано 1089 вимог (приписів) Національної поліції України на усунення недоліків в утриманні вулично - дорожньої мережі, залізничних переїздів, забезпечення безпеки дорожнього руху при утриманні вулично - дорожньої мережі, залізничних переїздів та з питань вдосконалення організації дорожнього руху.

Відповідно до вимог Закону України «Про дорожній рух» УПП направлено 313 інформацій щодо необхідності усунення недоліків в стані експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування, вулиць населених пунктів та пропозицій з питань підвищення рівня безпеки дорожнього руху, з них 45 до органів місцевого самоврядування.

На виконання п.1.6 регіональної Програми та вимог Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.06.2017 № 481, УПП підтримує обмін досвідом із розроблення і реалізації заходів з організації дорожнього руху між фахівцями на регіональному, всеукраїнському та міжнародному рівнях.

На виконання п.1.7 регіональної Програми УПП бере участь у проведенні відкритих зустрічей керівників районних державних адміністрацій, керівників територіальних підрозділів поліції, органів місцевого самоврядування з метою вивчення думки населення та потреби з питань безпеки дорожнього руху, забезпечує узагальнення одержаної інформації, її аналіз та врахування недоліків у подальшій роботі щодо виконання заходів зазначеної регіональної Програми.

На виконання п. 2.1 регіональної Програми  посилено контроль за безпекою дорожнього руху під час перевезення пасажирів, з метою недопущення збільшення кількості дорожньо - транспортних пригод, тяжкості їх наслідків, запобігання виникненню надзвичайних ситуацій під час здійснення таких перевезень та додержання законодавства у зазначеній сфері на території Харківської області.

Проводяться заходи, спрямовані на профілактику аварійності та зниження тяжкості її наслідків на пасажирському транспорті, дотримання водіями і перевізниками вимог ПДР та Правил перевезення пасажирів.

Для проведення рейдових перевірок автотранспорту суб’єктів господарювання всіх форм власності, які здійснюють перевезення пасажирів та вантажів триває робота створених спільних мобільних груп з Управлінням Укртрансбезпеки у Харківській області.

Протягом 2020 року спільними мобільними групами було оглянуто 3017 транспортних засобів, які надають послуги з перевезення пасажирів. Виявлено 1036 порушень законодавства за якими складено матеріали про адміністративні правопорушення, в тому числі: за ст. 126 КУпАП - 17,  за ч. 2, 3 ст. 121 КУпАП (та їх повторність) – 120, за ст. 133-1 КУпАП - 9; за ст. 164 КУпАП – 31, за ст. 127-1 КУпАП – 30, за ст. 128 КУпАП – 14 та за іншими статтями КУпАП – 147. Складено 668 актів представниками управління Укртрансбезпеки у Харківській області.

По виявленим недолікам направлено інформації до Управління Укртрансбезпеки у Харківській області та до виконавчих органів Харківської міської ради. Посадовим особам видано 83 вимоги (приписи) Національної поліції України щодо усунення виявлених недоліків.

Забезпечено виконання доручення Департаменту патрульної поліції Національної поліції України від 15.06.2020 №10551/41/27/02-2020 та від 30.06.2020 №492 про проведення комплексу профілактичних заходів, спрямованих на посилення контролю за безпекою дорожнього руху під час надання послуг з перевезення пасажирів, дотримання законності водіями та перевізниками у цій сфері та недопущення правопорушень.

Розпочато та триває виконання доручення Департаменту патрульної поліції Національної поліції України від 31.08.2020 року №16146/41/27/02-2020 «Про проведення профілактичних заходів на пасажирському транспорті». Особовий склад націлено на здійснення контролю за дотриманням перевізниками, водіями та пасажирами Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту та Правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених  Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

На виконання п. 2.2 регіональної Програми особовим складом УПП спільно з працівниками підприємств пасажироперевізників систематично проводились бесіди з метою зниження рівня правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху.

На виконання п. 3.2 регіональної Програми та на виконання доручень Національної поліції України від 19.06.2020 № 7496/04/41-2020 та Департаменту патрульної поліції від 19.06.2020 № 10888/41/27/02-2020 «Про проведення комплексу заходів з недопущення руйнування автомобільних доріг у період підвищеної температури повітря» УПП проведено комплекс заходів з недопущення руйнування автомобільних доріг у період підвищеної температури повітря в межах території обслуговування.

Створено спільні мобільні групи з представниками Управління Укртрансбезпеки у Харківській області та Управління Служби безпеки України в Харківській області з метою виявлення фактів порушень правил проїзду транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні в період підвищення температури повітря до 28º і вище. Роботу особового складу було націлено на перевірку дозволів на участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні та перевірку відповідності фактичних габаритних розмірів транспортних засобів зазначеним у дозволі, наявності розпізнавальних знаків, сигнальних щитків, проблискових маячків та іншого обладнання, яким повинні комплектуватися великогабаритні та великовагові транспортні засоби для здійснення перевезень. Перевірялося своєчасне проходження обов’язкового технічного контролю транспортного засобу. В разі виявлення порушень водіями транспортних засобів вимог пункту 22.5 ПДР України вживались відповідні заходи адміністративного впливу.

На виконання п. 4.1 регіональної Програми сектором забезпечення спеціальних заходів УПП систематично переглядались маршрути патрулювання та вносились зміни до дислокації сил і засобів із забезпечення безпеки дорожнього руху та охорони публічного порядку у м. Харкові.

З метою недопущення подальшого збільшення кількості дорожньо- транспортних пригод та тяжкості їх наслідків зверталась увага на найбільш аварійно-небезпечні ділянки доріг, на які акцентовано найбільшу увагу інспекторів, та адреси яких поперемінно вносились до дислокації сил і засобів УПП.

На виконання п. 4.3 регіональної Програми працівниками відділу розшуку та опрацювання матеріалів дорожньо-транспортних пригод УПП протягом 2020 року систематично проводились звірки даних підсистеми «ДТП» ІПНП, Журналу єдиного обліку, Єдиного реєстру досудових розслідувань, даних

закладів охорони здоров’я та установ судово-медичних експертиз.

На виконання п. 4.5 регіональної Програми особовий склад УПП постійно було націлено на невідкладне реагування та прийняття заходів адміністративного впливу, в межах наданих законом повноважень, щодо учасників дорожнього руху, які не дотримуються вимог ПДР. До дислокації сил і засобів УПП по забезпеченню безпеки дорожнього руху та охороні публічного порядку у м. Харкові додатково вносились адреси, які, згідно звернень, що надійшли від громадян, органів виконавчої влади, установ, підприємств тощо і потребували додаткової уваги з огляду на систематичні порушення ПДР водіями транспортних засобів, особливо в частині порушень правил паркування. Факти, зазначені у зверненнях, було перевірено та, у разі виявлення правопорушень, застосовано заходи адміністративного впливу.

На виконання п. 4.6 регіональної Програми щодо запровадження системи автоматичного контролю порушень ПДР шляхом облаштування небезпечних ділянок автомобільних доріг (вулиць) спеціальними комплексами автоматичного контролю (фото-, відеофіксації порушень) та на опрацювання вимог Департаменту патрульної поліції щодо упровадження автоматичної фіксації порушень ПДР на вулично-дорожній мережі Харківської області згідно з вимогами Закону України «Про дорожній рух» УПП до Харківської міської ради, Харківської обласної державної адміністрації та Служби автомобільних доріг у Харківській області направлені відповідні інформації з питань визначення переліку можливих місць розміщення технічних засобів фіксації правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

До КП «Міськелектротранссервіс» направлено пропозиції щодо місць можливого розміщення пристроїв, які дають змогу в автоматичному режимі здійснювати виявлення та фотозйомку або відеозапис подій, що містять ознаки адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, а саме перевищення встановлених обмежень руху транспортних засобів.

На виконання п. 4.7 регіональної Програми з метою профілактики дорожньо-транспортного травматизму серед учнів закладів загальної середньої освіти та закладів професійної (професійно-технічної) освіти області систематично проводились профілактичні, тематичні, попереджувальні заходи. Також з 03 квітня 2018 року на території міста Харкова офіційно запроваджено проєкт «Шкільний офіцер поліції». На теперішній час проєкт реалізовується також шляхом відео-уроків та дистанційної профілактичної роботи, вебінарів, прямих ефірів тощо.

На виконання п. 4.9 регіональної Програми особовий склад УПП постійно націлено на невідкладне реагування та прийняття заходів адміністративного впливу щодо учасників дорожнього руху, які не дотримуються вимог ПДР.

На виконання п. 6.1 регіональної Програми відділ зв’язків з громадськістю УПП забезпечує організацію та проведення тематичних лекцій, тренінгових заходів в закладах освіти міста Харкова та Харківської області з питань безпечної поведінки на дорогах, дотримання ПДР, відповідальності за порушення законодавства у зазначеній сфері, використання пішоходами та велосипедистами світлових засобів.

Протягом 2020 року працівниками відділу зв'язків з громадськістю УПП було відвідано: 313 закладів освіти, в яких проведено 504 практичних заняття, до яких було залучено 10895 вихованців; 1253 заклади загальної середньої освіти, де було проведено 2780 занять та зустрічей з 73950 учнями; 13 закладів вищої освіти, де до практичних занять залучено 1450 студентів; 10 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, 27 бібліотек, 28 автошкіл, де під час занять надано поради щодо надання домедичної допомоги, особам які потрапили в дорожньо-транспортну пригоду. Також особливу увагу приділено акцентуванню уваги на проблемі забезпечення захисту життя та здоров’я дітей в процесі дорожнього руху, поліпшення засвоєння дітьми норм безпечної поведінки.

У зв'язку з набранням чинності постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами) та тимчасовою забороною відвідування закладів освіти, правопросвітницький проєкт «Шкільний офіцер поліції» протягом 2020 року також  реалізовувався в іншому форматі, а саме: шляхом проведення 28 відеоуроків/дистанційної профілактичної роботи, 7 вебінарів та 23 прямих ефірів.

Взято участь у 19 робочих групах (9 з них проведені онлайн) разом з представниками Регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу у Харкові на тему впровадження Стратегічних напрямів безпеки,  проведено 6 семінарів із протидії домашньому насильству (4 з них проведені онлайн), взято участь у  3 форумах з громадської безпеки.

Проведено всеукраїнську акцію «Різдво з патрульними», де були задіяні співробітники відділу зв’язків з громадськістю та роти тактико-оперативного реагування УПП, яку відвідали близько 1500 дітей та їх батьків. Для присутніх було організовано майданчик з вивчення ПДР.

На виконання доручення Департаменту патрульної поліції від 12.05.2020 №8054/41/27/02-2020 організовано та проведено з 12 по 17 травня 2020 року перший етап Тижня безпеки дорожнього руху, під час якого проведено 32 профілактичні та роз’яснювальні заходи, в тому числі 12 заходів серед учнів закладів загальної середньої освіти, 8 заходів серед учнів закладів дошкільної освіти, проведено 5 вебінарів, знято 2 відео-ролики, а також проведено 5 інших профілактичних заходів. Прийнято участь у телевізійному ефірі, а саме в програмі «Віддзеркалення», на тему дотримання карантинних заходів та проведення Тижня безпеки дорожнього руху.

Знято та розміщено на місцевих телеканалах соціальні ролики, в тому числі на тематику безпеки дорожнього руху. Взято участь у телевізійних ефірах регіональних телеканалів міста Харкова на тему «Робота шкільного офіцера поліції» та «Запобігання домашньому насильству» та у радіо-ефірах міста Харкова.

Проведено другий етап Тижня безпеки дорожнього руху з 09 по 15 листопада 2020 року, під час якого розгорнуто інформаційну кампанію, спрямовану на підвищення дорожньої культури та. роз’яснення норм законодавства у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, проведено роз’яснювальну роботу щодо доцільності використання пасків безпеки, дитячих крісел, світлоповертаючих елементів, дотримання ПДР. Всі заходи Тижня безпеки дорожнього руху проводились з урахуванням належних протиепідемічних вимог, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Спільно з ГО «Військово-спортивний клуб «Скорпіон» на базі тренінгового центру ГУНП проведено військово-спортивну гру «Спорт для всіх». Здійснено виїзд до дитячого клубу «Очаг», де для дітей проведено заняття на тему дотримання ПДР.  Відвідано дитячий клуб «Рудий кіт», де проведено лекцію для дітей по ПДР. Спільно з ГО «Міжнародна антинаркотична асоціація» проведено квест для підлітків на тему формування здорового образу життя. Здійснено 2 виїзди до дитячої юнацької спортивної школи, де для учнів секції триатлону проведено заняття на тему дотримання ПДР. З нагоди «Дня захисту дітей» організовано та проведено онлайн вікторину для дітей та підлітків. Прийнято участь у 5 онлайн прес-конференціях в Харківському прес – клубі та правовому клубі «PRAVOKATOR» на тему запобігання домашньому насильству, карантинних заходах та дотриманню ПДР.

Проведено профілактичну роботу щодо унеможливлення керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння з виконанням завдань та вправ у окулярах "Drunk Busters googles", а саме під час відвідування закладів вищої освіти.

Спільно з співробітниками відділу розшуку та опрацювання матеріалів дорожньо-транспортних пригод УПП (далі – ВртОМ ДТП) на постійній основі продовжується відвідування військових частин Національної гвардії, окремої авіаційної ескадрильї та Харківського прикордонного загону, де для особового складу проведено лекції на тему роз’яснення норм діючого законодавства та дотримання ПДР.

Здійснено виїзд до міста Люботин, де в освітніх закладах проведено практичні заняття з дотримання ПДР. Спільно з відділом ювенальної превенції ГУНП на території Пісочинської селищної ОТГ проведено пізнавально - профілактичний квест «Безпечний навчальний рік».

Також спільно з КП «Центр поводження з тваринами» проведено 4 заходи для відвідувачів центру з розміщенням поліцейської станції та проведенням занять з дотримання ПДР.

На виконання п. 6.3 регіональної Програми у разі надходження пропозицій щодо проведення наукових досліджень, надання тлумачень та роз’яснень з актуальних питань забезпечення безпеки дорожнього руху та організації впровадження результатів зазначених досліджень шляхом видання та розповсюдження науково-методичної продукції серед зацікавлених суб’єктів правоохоронної діяльності УПП буде розглянуто зазначені питання.

Особовий склад УПП постійно брав участь у проведенні науково-практичних конференцій, семінарів, засідань, «круглих столів», методичних нарад з питань забезпечення безпеки дорожнього руху та у процесі своєї діяльності взаємодіє з органами правопорядку та іншими органами державної влади, а також органами місцевого самоврядування відповідно до ст. 5 Закону України «Про Національну поліцію» та інших нормативно-правових актів (п.6.7 регіональної Програми).

На виконання п.п. 7.1, 7.2, 7.3 регіональної Програми співробітниками сектору прес-служби УПП за період з 01.01.2020 по 31.12.2020 було організовано та проведено 12 прес-конференцій за участі керівництва та співробітників управління, 16 телепрограм на місцевому телебаченні (“Тема дня”, “Відзеркалення”, “Ранок”, “Хроніки” та інші), надано 126 коментарів як для місцевих ( “АТН”, “ОТБ”, “Об`єктив” та ін.), так і для всеукраїнських телеканалів (“2+2”, “СТБ”, “ICTV”, “Україна”). На місцевих телеканалах розміщено соціальні ролики на тему безпеки дорожнього руху. Було опубліковано 49 відеоматеріалів.

На офіційній сторінці УПП у соціальній мережі “Фейсбук” опубліковано 639 матеріалів інформаційного та превентивного характеру. Статті спрямовані на висвітлення роботи патрульної поліції та профілактику недопущення порушення водіями та пішоходами ПДР, висвітлення роботи з громадськими організаціями, державними установами та закладами освіти.

Окрім офіційної сторінки в соціальній мережі “Фейсбук” на постійній основі функціонують канал в мережі “Ютуб” та “Інстаграм”. За вищевказаний період на офіційній сторінці “Інстаграм” було розміщено 156 публікацій та 240 публікацій в “сторіз”, а також проведено 11 прямих ефірів.

На постійній основі співробітники сектору прес-служби УПП співпрацюють із Харківським обласним радіо, надаючи слухачам оперативну інформацію щодо роботи патрульної поліції у місті та беручи участь у прямих ефірах. Спільно із Харківським обласним радіо організовано 7 аудіо-ефірів за участі патрульних поліцейських.

В серпні 2020 року було створено офіційний Телеграм канал “Управління патрульної поліції в Харківській області”.

З метою профілактики дотримання водіями ПДР проведено 2 профілактичні акції – “Маячок” (спільно зі співробітниками ДСНС України в Харківській області та КНП ХОР "Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф"). Також із журналістами місцевих телеканалів проведено 8 профілактичних акцій щодо недопущення порушень ПДР водіями та пішоходами. Щоденно співробітникам засобів масової інформації надається інформація про дорожньо-транспортні пригоди, які трапляються на території обслуговування.

УПП підтримуються громадські ініціативи, спрямовані на підвищення рівня безпеки дорожнього руху, а також в межах наданих повноважень робиться все можливе для створення безпечних та безперешкодних умов для всіх учасників дорожнього руху.

 

Харківський національний університет внутрішніх справ

 

На виконання підрозділу VI (Освітньо-наукове забезпечення Програми) розділу IV «Заходи Програми» регіональної Програми в Харківському національному університеті внутрішніх справ (далі – ХНУВС) у 2020 році проведено наступні заходи:

- 04 лютого 2020 року з курсантами ХНУВС  проведено інструктаж на тему: «Безпека на дорозі – безпека життя»;

- 05 березня 2020 року з курсантами ХНУВС проведено профілактичну бесіду на тему: «Дії у громадському транспорті при ДТП»;

- 06 березня 2020 року для учнів п’ятих класів ЗОШ І-ІІІ ступенів № 97 проведено лекцію на тему: «Попередження дитячого травматизму на дорозі»;

  - розроблено комплекс методичних матеріалів із навчальної дисципліни «Порядок складання адміністративних матеріалів за порушення правил дорожнього руху»;

  - надано пропозиції та зауваження до проєкту Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2024 року;

  - проводяться наукові дослідження на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук (доктора філософії) аспірантом ХНУВС Жилан М.О. за темою: «Адміністративно-правовий статус суб’єктів правовідносин в сфері безпеки дорожнього руху»;

- 24 квітня 2020 року у межах кураторської роботи з курсантами ХНУВС за допомогою засобів електронного зв’язку проведено лекцію із застосуванням відеоматеріалів на тему: «Обов’язки і права пішоходів»;

- у межах реалізації регіональної Програми було придбано обладнання для спеціалізованої навчальної аудиторії з автопідготовки для навчання курсантів, поліцейських;

- в умовах карантинних обмежувальних заходів керівниками структурних підрозділів ХНУВС під час оперативних нарад проведено додаткові інструктажі щодо дотримання підпорядкованим особовим складом питань безпечної поведінки на дорогах, дотримання ПДР, відповідальності за порушення законодавства у зазначеній сфері;

- 16 липня 2020 року для курсантів ХНУВС навчальної групи Ф3-202 за допомогою засобів електронного зв’язку проведено лекцію із застосуванням відеоматеріалів на тему: «Обов’язки і права пішоходів»;

- 03 липня 2020 року для курсантів ХНУВС навчальної групи Ф3-204 у дистанційному режимі проведено виховну годину за темою «Безпека на дорозі – безпека життя»;

- 29 липня 2020 року в ХНУВС проведено інструктивне заняття із дотримання ПДР з водіями гаражу університету. Для присутніх були наглядно змодельовані складні та експериментальні ситуації, які можуть виникнути на дорозі, та варіанти їх уникнення або усунення;

- 08 вересня 2020 року для курсантів ХНУВС проведено лекцію на тему: «Дотримання правил дорожнього руху пішоходами. Адміністративна відповідальність за порушення правил дорожнього руху»;

- 15 вересня 2020 року проведено засідання круглого столу «Безпека на дорозі»;

- 29 вересня 2020 року проведено засідання круглого столу «Дотримання правил дорожнього руху – культура нації»;

- 07 жовтня 2020 року для працівників ХНУВС, які володіють транспортними засобами, проведено інструктивне заняття із дотримання ПДР. Присутнім були показані відеоматеріали ДТП з використанням інтерактивних окулярів і змодельовані складні та експериментальні ситуації, які можуть виникнути на дорозі, з варіантами їх уникнення або усунення;

21 жовтня 2020 року для курсантів ХНУВС у дистанційному режимі проведено виховну годину за темою «Безпека на дорозі – безпека життя»;

- 30 жовтня 2020 року для курсантів ХНУВС проведено лекцію на тему: «Дотримання правил дорожнього руху пішоходами. Адміністративна відповідальність за порушення правил дорожнього руху»;

- 16 листопада 2020 року для курсантів ХНУВС за допомогою засобів електронного зв’язку проведено лекцію із застосуванням відеоматеріалів на тему: «Обов’язки і права пішоходів»;

- 01 грудня 2020 року в ХНУВС проведено інструктивне заняття із дотримання ПДР з водіями гаражу та працівниками університету, які володіють транспортними засобами. Для присутніх були наглядно змодельовані складні та експериментальні ситуації, які можуть виникнути на дорозі, варіанти їх уникнення або усунення, наголошено на необхідності обладнання автотранспорту зимовою резиною.

- 17 грудня 2020 року з курсантами ХНУВС проведено профілактичну бесіду на тему: «Дії у громадському транспорті при ДТП».

Проведено удосконалення обладнання спеціалізованого навчального майданчика «Перехрестя» (виконано укладку асфальтно-бетонної суміші та нанесено відповідну дорожню розмітку, встановлено дорожні знаки та світлофорні об’єкти).

З метою здійснення ефективної початкової підготовки та підвищення кваліфікації поліцейських на спеціалізованому майданчику «Перехрестя» проводяться навчальні заняття з дисципліни «Дії поліцейського на місці події», зокрема розслідування дорожньо-транспортних пригод. Триває робота щодо інформаційно-просвітницьких заходів фіксування правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху. Зокрема, у навчальному процесі при взаємодії з практичними підрозділами поліції викладачі інституту післядипломної освіти використовують алкометр Drager Alkotest 6820.

В освітньо-професійних програмах та навчальних планах першого (бакалаврського) рівня вищої освіти на 2020/2021 навчальний рік для спеціальностей 081 «Право» та 262 «Правоохоронна діяльність» передбачена навчальна дисципліна «Безпека дорожнього руху», для спеціальності 262 «Правоохоронна діяльність» у навчальну дисципліну «Адміністративно-юрисдикційна діяльність поліції» включено тему «Особливості адміністративно-юрисдикційної діяльності патрульної поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху».

Станом на 25 грудня 2020 року у 52 закладах загальної середньої освіти м. Харкова в межах профорієнтаційної роботи зі школярами проведено бесіди щодо безпечної поведінки на дорогах, дотримання ПДР, відповідальності за порушення зазначених правил.

Розроблено мультимедійні матеріали на тему «Правила дорожнього руху для велосипедистів», які направлено на електронні адреси закладів загальної середньої освіти м. Харкова №№ 54, 59, 70, 97, 108, 113, 118, 119, Харківського технічного ліцею № 173, Харківської гімназії № 13.

 

Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій

України в Харківській області

 

Відповідно до пункту 8.1 регіональної Програми протягом 2020 року кошти щодо покращення технічного оснащення аварійно-рятувальних служб не виділялись. Заходи, передбачені регіональною Програмою, що належать до компетенції Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Харківській області, протягом звітного періоду перебували на постійному контролі керівництва.

 

Департамент науки і освіти

Харківської обласної державної адміністрації

 

З метою підвищення безпеки дорожнього руху, зниження аварійності на вулично-дорожній мережі, попередження травматизму учасників дорожнього руху в закладах освіти області проводились наступні заходи.

На виконання п. 2.1 регіональної Програми в закладах освіти області розроблено плани профілактичних заходів щодо попередження дорожньо-транспортного травматизму на 2020/2021 навчальний рік. Також у вересні 2020 року проведено місячник профілактичної роботи «Увага! Діти на дорозі!», під час якого організовані виставки малюнків, виставки плакатів «Безпека дорожнього руху - це життя!», виставки літератури на тему: «Знай та поважай правила дорожнього руху», вікторини на тему: «Правила дорожнього руху знай і в біду не потрапляй», перегляд навчальних фільмів та відеороликів на тему: «Безпека пішоходів у руках самих пішоходів».

На виконання п. 4.7 регіональної Програми проведено зустрічі інспекторів відділу ювенальної превенції ГУНП з учнями закладів загальної середньої освіти на тему: «Інспектор попереджує», дистанційний конкурс «Безпечна дорога до школи», розроблено маршрути «Безпечний шлях до школи», проведено практичні заняття «Як мені безпечно дістатися до школи і повернутися додому?». На загальношкільних батьківських зборах проінформовано батьків про необхідність навчання дітей правилам дорожнього руху та недопущення випадків дозволу дітям на керування мотоциклом, автомобілем, мопедом.

На виконання п. 6.1 регіональної Програми в закладах освіти області організовано круглі столи за участю батьків, дітей, представників правоохоронних органів, лікарів за темами: «Безпечна поведінка на дорогах», «Відповідальність за порушення дорожнього руху», «Перша долікарська допомога», проведені майстер-класи для учнів з безпечної поведінки на перехресті та проїжджій частині, класні та виховні години: «Правила безпечної поведінки на вулицях та дорозі», «Безпека дитини на дорозі», «Твій помічник - дорожній знак», «Безпечні маршрути», (1-4 кл.); «Подорож до країни дорожніх знаків» (5-7 кл.); «Неуважність на дорозі – небезпека для життя» (8-9 кл.); «Я – учасник дорожнього руху» (10-11 кл.), перед початком канікул з учасниками освітнього процесу були проведені профілактичні бесіди з правил поведінки на дорозі.

На виконання п. 6.2 регіональної Програми протягом звітного періоду кошти з обласного бюджету на обладнання в Харківському національному університеті внутрішніх справ спеціалізованого майданчика «Перехрестя» з відповідною дорожньою розміткою, дорожніми знаками, світлофорами та макетами автомобілів не виділялися.

На виконання п. 6.4 регіональної Програми проведені виробничі наради: «Організація і планування роботи із навчання дітей та дорослих Правил дорожнього руху», консультації для педагогічних працівників щодо проведення заходів «Тижня безпеки дорожнього руху».

Департамент економіки і міжнародних відносин

Харківської обласної державної адміністрації

 

Відповідно п.1.6 регіональної Програми та на виконання Плану заходів щодо реалізації Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 № 231-р, організовано роботу з обміну досвідом із розроблення і реалізації заходів з організації дорожнього руху між фахівцями на регіональному, всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації (далі – Департамент) бере участь у засіданнях  робочих груп  Регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу у Харкові (далі – КМЄС) з цих питань.

На виконання п.2.1 регіональної Програми організовано проведення комплексу профілактичних заходів  на автомобільному транспорті за напрямами:

- «Перевізник 2018» (2019, 2020);

- «Увага! Діти!» (2019, 2020);

- «Пішохід 2018» (2019, 2020);

- «Зимова безпека 2018» (2019, 2020);

- «Безпечний транспорт 2018» (2019, 2020).

На виконання п.2.2 регіональної Програми керівникам автотранспортних підприємств постійно доводиться інформація стосовно необхідності проведення додаткових інструктажів з водійським складом з метою попередження порушень водіями Правил дорожнього руху, а також дотримання правил перевезення пасажирів в умовах карантину.

На виконання п.3.1 регіональної Програми Департаментом спільно з Департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації ведеться робота щодо створення автоматизованої системи обліку пасажирів, проте створення зазначеної системи потребує значних капіталовкладень на виготовлення персоніфікованих карток для пільгових категорій населення, обладнання рухомого складу валідаторами для їх зчитування та створення програмного забезпечення для роботи системи.

На виконання п. 3.9 регіональної Програми інформуємо, що  залізничні переїзди області мають балансоутримувачів. Одним із співвиконавців означеного пункту є регіональна філія «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця», у власності якої знаходиться переважна більшість залізничних переїздів області. Департамент, як організатор перевезень пасажирів на приміських і міжміських автобусних маршрутах, що не виходять за територію області, бере участь у щорічних комісійних обстеженнях залізничних переїздів, через які проходять регулярні автобусні маршрути.

На виконання п.6.7 регіональної Програми Департамент брав участь у засіданнях робочих груп КМЄС з питань забезпечення безпеки дорожнього руху. Крім цього, на всіх без виключення нарадах в районних державних адміністраціях, містах обласного підпорядкування, селищних, сільських, а також об’єднаних територіальних громадах, одним із перших питань автоперевізників є стан автомобільних доріг. Детальний стан автошляхів доводиться до місцевих органів влади для подальшого вирішення питання проведення відповідних ремонтних робіт.

На виконання п 7.1 регіональної Програми Департамент, відповідно до положення, здійснює роботу з організації діяльності з видачі дозволів на розміщення зовнішньої реклами поза межами населених пунктів, протягом визначеного строку в певному місці.

На виконання п. 7.3 регіональної Програми заходи, що провадяться в Департаменті, оприлюднюються на його інтернет-сторінці.

 

Департамент капітального будівництва

Харківської обласної державної адміністрації спільно із Державним підприємством «Дороги Харківщини»

 

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 05 червня 2018 року № 408 року «Про визначення Департаменту капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації уповноваженим органом управління діяльністю Державного підприємства «Дороги Харківщини»» Департамент капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації визначено уповноваженим органом управління діяльністю Державного підприємства «Дороги Харківщини», створеного розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 28 березня 2018 року № 211 «Про створення державного підприємства «Дороги Харківщини».

Згідно з розпорядженням обласної адміністрації від 28 березня 2018 року № 211 Державне підприємство «Дороги Харківщини» (далі – Державне підприємство) виконує функції замовника виконання робіт з будівництва, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, а також потреб дорожнього господарства Харківської області.

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 30 січня 2019 року № 16 «Про передачу автомобільних доріг загального користування місцевого значення Харківської області з балансу Департаменту капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації на баланс Державного підприємства «Дороги Харківщини»» автомобільні дороги загального користування місцевого значення Харківської області передано на баланс Державного підприємства.

При реалізації заходів Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 07.12.2017 № 560 (зі змінами) до 5% від загального обсягу фінансування, в межах кошторисів на ремонт автодоріг та їх експлуатаційне утримання, передбачається на підтримання безпеки дорожнього руху (відновлення/нанесення дорожньої розмітки, встановлення дорожніх знаків, бар’єрного огородження тощо).

Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення у відповідності до вимог ДСТУ 3587-97 “Безпека дорожнього руху. Автомобільні дороги, вулиці та залізничні переїзди. Вимоги до експлуатаційного стану” та ПГ-218-118:2005 «Єдині правила зимового утримання автомобільних доріг» згідно укладеного договору в межах затвердженого фінансування здійснює ДП «Харківський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України».

У період 2020 року в межах вищезазначених заходів на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення виконувались наступні роботи: встановлення дорожніх знаків, встановлення та заміна напрямних стовпчиків, ремонт бар’єрного огородження, ліквідація порослі, нанесення розмітки тощо. 

За рахунок коштів, розподілених на виконання поточного дрібного ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, для забезпечення безаварійного проїзду, у 2020 році ліквідовано понад 485 300 м2 ямковості дорожнього покриття автодоріг, в тому числі, із застосуванням високопродуктивного струменевого методу.

Крім того, ДП «Дороги Харківщини» ведеться облік дорожньо-транспортних пригод на дорогах місцевого значення, місць концентрації дорожньо-транспортних пригод, показників аварійності. Станом на поточний час місця концентрації дорожньо-транспортних пригод та аварійно-небезпечні ділянки відсутні.

Діяльність ДП «Дороги Харківщини», як замовника виконання робіт з будівництва, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, а також потреб дорожнього господарства Харківської області постійно висвітлюється на сайті обласної державної адміністрації, на офіційному сайті ДП «Дороги Харківщини (dor.kh.ua), а також в соціальній мережі Facebook створено сторінку ДП «Дороги Харківщини».

 

Департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації

 

На виконання п.3.4. регіональної Програми питання щодо утримання і розвитку зовнішнього освітлення відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про благоустрій населених пунктів» відноситься виключно до повноважень органів місцевого самоврядування і регламентується Порядком проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів, затвердженим наказом Держжитлокомунгоспу України від 23.09.2003 № 154, зареєстрованим в Мін'юсті України від 12.02.2004 № 189/8788. Фінансування видатків на благоустрій населених пунктів, зокрема, освітлення вулиць, відповідно до бюджетного кодексу України фінансово забезпечується за рахунок власних доходів місцевих бюджетів, визначених ст. 69 цього кодексу.

Одним із факторів, що негативно впливають на безпеку дорожнього руху, є незабезпеченість на належному рівні освітлення місць загального користування у селах, селищах та містах області взагалі та концентрації ДТП зокрема.

З метою підвищення рівня благоустрою населених пунктів, а також сприяння у вирішенні питання підвищення рівня безпеки дорожнього руху пішоходів та транспорту, рішенням Харківської обласної ради № 816-VII від 06.12.2018 (із змінами) затверджено Програму розвитку освітлення населених пунктів Харківської області «Енергія світла» на 2019-2021 роки (далі – Програма «Енергія світла»). Орієнтовний обсяг фінансування заходів Програми «Енергія світла» складає 198,0 млн грн.

До Програми «Енергія світла» на 2020 рік було попередньо включено об’єкти на загальну суму 66 000 тис. грн, у тому числі: обласний бюджет – 60 000 тис. грн, місцеві бюджети – 6 000 тис. грн.

Рішенням XXIV сесії VIІ скликання Харківської обласної ради на реконструкцію, будівництво та капітальний ремонт зовнішнього освітлення в рамках Програми «Енергія світла» на 2020 рік передбачено кошти у розмірі 15 467,174 тис. грн. Передбачено виконання робіт на 30 об’єктах у 15-ти районах та у 4-х містах обласного значення.

Згідно з рішенням XXIV сесії VIІ скликання Харківської обласної ради від 28.05.2020 № 1289-VIІ в населених пунктах області у рамках реалізації заходів програми Президента України «Велике будівництво» на 10 об’єктах улаштовано вуличне освітлення на загальну суму 4 398,001 тис. грн.

 

            Департамент  містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації

 

На виконання п.3.12. регіональної Програми у Харківській області розроблена та рішенням Харківської обласної ради від 23 грудня 2010 року № 30-VI затверджена «Схема планування території Харківської області» (далі – Схема), яка є основним містобудівним документом регіонального рівня для розвитку області, у тому числі і транспортної інфраструктури.

Щорічно Департаментом містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації (далі – Департамент) здійснюється моніторинг реалізації Схеми, на підставі якого визначається необхідність коригування та оновлення її основних техніко-економічних показників.

На теперішній час, в рамках реформи децентралізації, у зв’язку зі змінами  адміністративно-територіального устрою України, створенням спроможних об’єднаних територіальних громад області, постає питання внесення відповідних змін до Схеми.

Після завершення реформи децентралізації, за результатами моніторингу та пропозицій відповідних служб, у тому числі щодо питання розвитку сучасного транспортного комплексу області, Департамент ініціює питання до Харківської обласної ради щодо виділення коштів на оновлення Схеми.

Також зазначаємо, що за період з 2012 року у Харківській області розроблена  містобудівна документація, до складу якої входить схема вулично-дорожньої мережі та зовнішнього транспорту, а саме:

-            98 генеральних планів населених пунктів (з них затверджено 63);

-            398 детальних планів території (з них затверджено близько 260).

У подальшому, при розробці генеральних планів населених пунктів, детальних планів територій обов’язковою умовою для розробників містобудівної документації є урахування комплексних систем організації дорожнього руху для розроблення схем безпеки та організації дорожнього руху.

 

Департамент охорони здоров’я

Харківської обласної державної адміністрації

 

На виконання п. 5.1. регіональної Програми Комунальне неприбуткове підприємство Харківської обласної ради «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» має 9 відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги (Е(Н)МД) у м. Харкові, 16 відділень Е(Н)МД у Харківській області, відділення виїзної консультативної медичної допомоги та медицини катастроф та 47 пунктів постійного базування, які надають першу медичну допомогу та здійснюють госпіталізацію хворих  та постраждалих, у тому числі внаслідок дорожньо-транспортних пригод,  до лікувальних закладів.

Щоденно працюють 86 медичних бригад. З 3799 осіб, постраждалих у 2020 році в 1610 дорожніх пригодах, 1410 осіб  доставлені в лікарні, крім того, 2389 осіб отримали професійну медичну допомогу на місці від співробітників екстреної медичної допомоги.

На виконання п. 5.2. регіональної Програми в КНП ХОР «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» працює учбово-тренувальний клас, в якому навчаються усі бажаючі за програмою надання медичної допомоги людині у невідкладному стані. У 2020 році навчання пройшли 4115 осіб.

На виконання п. 5.3. регіональної Програми відповідно до дислокацій створених КНП ХОР «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» відділень і пунктів постійного базування, розташування яких наближено до «Переліку місць та ділянок концентрації дорожньо-транспортних пригод на вулично-дорожній мережі м. Харкова та області», забезпечується оперативне реагування та оперативність надання екстреної медичної допомоги особам, постраждалим у дорожньо-транспортних пригодах. Час приїзду «швидкої» до місця ДТП – 10-20 хвилин.

На виконання п. 5.4. регіональної Програми КНП ХОР «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» на договірних засадах за умови оплати, шляхом залучення досвідчених інструкторів для викладання теоретичних та практичних дисциплін, для водіїв проводить навчання із надання  домедичної допомоги людині у невідкладному стані. У 2020 році пройшли навчання 869 водіїв транспортних засобів.

Крім того, інформуємо, що з метою попередження дорожньо-транспортного травматизму, навчання дітей навичкам безпечної поведінки на дорозі, профілактики та попередження випадків травмування дітей у дорожньо-транспортних пригодах, медичними працівниками спільно з представниками освіти у навчальних закладах м. Харкова та області у 2020 році були проведені уроки з безпеки дорожнього руху, виховні години за темами:

- для учнів 1-4-х класів – «Знати сьогодні, щоб вміти завтра», «Абетка дороги», «Обережно, автомобіль»;

- для учнів 5-9-х класів – «Безпечна дорога до навчального закладу», «Сучасні транспортні засоби»;

- для учнів 10-11-х класів – «Цифри та факти. Безпека на дорогах», «Обов’язки пішохода».

 

Комунальне некомерційне підприємство  Харківської обласної ради

«Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»

 

  На виконання п. 5.1. регіональної Програми у звітному періоді часу Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» (далі – Центр) постійно надавав методологічну підтримку функціонуючим у складі  багатопрофільних лікарень відділенням екстреної (невідкладної) медичної допомоги, в яких у цілодобовому режимі забезпечується надання екстреної медичної допомоги пацієнтам, доставленим бригадами екстреної (швидкої) медичної допомоги або іншими особами, та пацієнтам, які звертаються за отриманням такої допомоги чи іншої невідкладної медичної допомоги особисто, у тому числі і внаслідок шляхово-транспортних пригод. З метою виконання державного нормативу прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги до місця виклику при різних погодних умовах Центром постійно проводився аналіз роботи мережі пунктів постійного і тимчасового базування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на базі об’єктів інфраструктури та громадських будівель на територіях адміністративних одиниць та місцевих рад Харківської області. За результатами цієї роботи визначено розташування 190 місць базування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, у число яких входить 25 відділень Е(Н)МД, 52 пункти постійного базування бригад Е(Ш)МД та 113 пунктів тимчасового базування бригад Е(Ш)МД. Радіус дії відділень Е(Н)МД, пунктів постійного базування бригад Е(Ш)МД та пунктів тимчасового базування бригад Е(Ш)МД дозволяють своєчасно прибувати на обслуговування екстрених викликів, у тому числі – на ДТП. Радіус дії відділень Е(Н)МД, пунктів постійного базування бригад Е(Ш)МД та пунктів тимчасового базування бригад Е(Ш)МД у 10-20 км дозволяють своєчасно прибувати на обслуговування екстрених викликів у міських умовах та умовах сільській місцевості.

На виконання п. 5.2. регіональної Програми протягом звітного періоду Центр за сприяння Департаменту масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Харківської обласної державної адміністрації брав участь у висвітлюванні через друковані та електронні засоби масової інформації ходу виконання заходів щодо функціонування та розвитку Єдиної системи екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в Харківській області, рекомендував необхідність залучення населення регіону до навчання з надання домедичної допомоги людині у невідкладному стані.

На виконання п. 5.3. регіональної Програми для забезпечення швидкого реагування на оперативне надання екстреної медичної допомоги особам, постраждалим у ДТП, бригади Е(Ш)МД Центра постійно перебувають в «режимі оперативного очікування» у місцях концентрації ДТП, а також поблизу аварійно-небезпечних ділянок автошляхів.

На виконання п. 5.4. регіональної Програми навчально-тренувальним відділом Центру розроблений план та методика циклу навчальних занять із надання домедичної допомоги людині у невідкладному стані особами, які, у тому числі, навчаються на курсах з підготовки водіїв. Навчально-тренувальний відділ також має можливість підвищувати рівень вмінь та навичок учасників дорожнього руху з надання домедичної допомоги людині у невідкладному стані.

На виконання п. 8.2. регіональної Програми навчально-тренувальний відділ KЗОЗ «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» для підготовки немедичних працівників осіб, які зобов'язані надавати домедичну допомогу людині у невідкладному стані, повністю забезпечений необхідними приміщеннями, тренажерами і обладнанням для моделювання та відпрацювання навичок надання домедичної, екстреної медичної та реанімаційної допомоги хворим і потерпілим, у томі числі, внаслідок ДТП.

 

Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради

 «Обласний центр громадського здоров’я»

 

Відповідно до плану основних організаційних заходів на 2020 рік закладами охорони здоров’я області проводилась профілактична санітарно-просвітницька робота, спрямована на формування здорового способу життя та профілактики травматизму у побуті, зокрема дорожнього-транспортного травматизму та необхідності надання домедичної допомоги людині у невідкладному стані.

З метою формування у громадян прагнення до здорового та безпечного способу життя, негативного ставлення до вживання алкоголю та наркотиків, особливо у дітей, підлітків та молоді, медичні працівники закладів і підприємств охорони здоров`я області проводять профілактичну інформаційно-просвітницьку роботу серед населення різних соціальних і вікових груп. Насамперед, санітарно-освітні заходи з питань профілактики вживання алкоголю, наркотичних та психотропних речовин проводяться в закладах освіти, що сприяє забезпеченню належного виховання дітей та підлітків.

Заклади охорони здоров`я, освіти, дитячі оздоровчі заклади області були забезпечені наочними санітарно-освітніми матеріалами з питань здорового способу життя, запобігання травматизму, а саме: «Цінуйте здоров`я – виберіть безпечну поведінку», «Зробіть крок назустріч!» (пам’ятка для педагогів, батьків медичних працівників по виявленню ранніх ознак наркоманії серед підлітків), «Наркотики вбивають», «Алкоголь і здоров’я людини», «Профілактика дитячого дорожнього травматизму» загальною кількістю 9000 примірників.

В інформаційно-освітній роботі щодо популяризації та утвердження здорового і безпечного способу життя серед молоді Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради «Обласний центр громадського здоров’я» (далі - КНП ХОР «ОЦГЗ») співпрацює з Управлінням у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, насамперед, по організації та проведенню Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції «Відповідальність починається з мене».

Інформацію для громадськості про Всеукраїнську інформаційно-просвітницьку акцію «Відповідальність починається з мене» було розміщено на сайтах Харківської обласної державної адміністрації, Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, комунальної установи «Харківський обласний центр молоді» та зацікавлених громадських організацій.

З метою надання допомоги закладам охорони здоров’я у проведенні тематичних санітарно-освітніх заходів КНП ХОР «ОЦГЗ» протягом звітного періоду підготовлено та розповсюджено серед закладів охорони здоров’я області 7 інформаційних листів: «26 червня – Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом», «8 липня – Всесвітній день боротьби з алергією», «28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитами», «14 вересня –Всесвітній день надання першої медичної допомоги», «28 вересня – Всесвітній день боротьби проти сказу» «29 вересня – Всесвітній день серця», «1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом».

У просвітницькій та  пропагандистській роботі щодо формування здорового способу життя серед населення області широко використовувались засоби масової інформації.  КНП ХОР «ОЦГЗ» підготовлено 10 прес-релізів відповідної тематики та розміщено на сайтах Харківської обласної державної адміністрації і Харківської обласної ради, власному сайті КНП ХОР «ОЦГЗ» та мережі ФЕЙСБУК, розповсюджено серед регіональних засобів масової інформації. Всього протягом 2020 року на обласному суспільному телебаченні та телеканалах районних телерадіокомпаній транслювалось 37 передач та відеосюжетів, на радіо організовано 26 передач, у місцевій пресі та інтернет-виданнях розміщено 288 публікацій. На сайтах комунальних підприємств охорони здоров‘я і соцмережі ФЕЙСБУК розміщено 475 публікацій.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» групові інформаційно-просвітницькі заходи в комунальних підприємствах охорони здоров’я не проводились. Натомість комунікація лікарів з пацієнтами щодо популяризації здорового способу життя та роз’яснення про негативні наслідки зловживання алкогольними напоями, вживання наркотичних , психотропних речовин проводилась з використанням сучасних інформаційних технологій – інтернет ресурси, розміщення публікацій в соцмережах ( в режимі онлайн).

Інформаційно-роз’яснювальна робота щодо профілактики травматизму невиробничого характеру, травматизму на дорогах, необхідності надання домедичної допомоги людині у невідкладному стані та здорового і безпечного способу життя протягом звітного періоду постійно знаходилась під контролем та проводилась фахівцями комунальних закладів охорони здоров`я області.

 

Управління Укртрансбезпеки у Харківській області

Державної служби України з безпеки на транспорті

 

Працівниками Управління Укртрансбезпеки у Харківській області Державної служби України з безпеки на транспорті (далі – Управління) протягом 2020 року систематично здійснювався габаритно-ваговий контроль транспортних засобів з метою збереження автомобільних доріг загального користування. Станом на 01 січня 2021 року проведено 4425 зважувань транспортних засобів, виявлено 243 фактів перевищення вагових чи габаритних параметрів, за що нараховане плату за проїзд у сумі 53866,14 євро, до державного бюджету перераховано 745368,37 гривень.

Окрім цього, Управління брало участь у комісійних обстеженнях залізничних переїздах з автобусним рухом щодо безпеки дорожнього руху.

 

Служба автомобільних доріг у Харківській області

 

На виконання наказу Державного агентства автомобільних доріг України від 28.08.2020 року № 90 «Про затвердження Плану заходів з підвищення рівня безпеки руху на автомобільних дорогах загального користування на 2020 рік», Служба автомобільних доріг у Харківській області в межах фінансування, що доводиться Державним агентством автомобільних доріг України, вживає заходи з поліпшення умов руху на дорогах загального користування державного значення Харківської області.

За 2020 рік Службою автомобільних доріг у Харківській області на дорогах загального користування державного значення виконано:

-  поновлення горизонтальної дорожньої розмітки – 2000 км ліній.

-  встановлено та замінено дорожніх знаків – 4016 шт.;

-  встановлено бар’єрного огородження – 1,371 км;

-  відремонтовано бар’єрного огородження – 4,47 км;

-  ліквідовано окремих дефектів дорожнього покриття – 377,353 тис. м2;

-  забезпечення видимості (вирубка порослі) – 52,63  км.

Виконання заходів з поліпшення умов руху на дорогах загального користування державного значення Харківської області протягом звітного періоду знаходилось на контролі керівництва Служби автомобільних доріг у Харківській області.

 

Дочірнє підприємство «Харківський облавтодор» відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України»

 

На виконання заходів регіональної Програми за 12 місяців 2020 року ДП «Харківський облавтодор» на автомобільних дорогах загального користування Харківської області виконані наступні роботи:

 - на виконання п.3.7 регіональної Програми встановлено та замінено дорожніх знаків – 8951 шт., у тому числі індивідуального проєктування – 296 шт.

- на виконання п.3.8 регіональної Програми встановлено та відремонтовано бар’єрного та перильного огородження – 8,2 км.

Також за 12 місяців 2020 року на дорогах загального користування державного та місцевого значення виконані роботи:

-  виконано розмітку проїжджої частини – 977,4 км;

-  встановлено напрямних стовпчиків – 459 шт.;

-  ліквідовано окремих дефектів дорожнього покриття – 888,9 тис. м²;

-  вирублено порослі – 94,3 км.

 

Департамент масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Харківської обласної державної адміністрації

 

Департамент масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації обласної державної адміністрації в межах своїх повноважень протягом звітного періоду звертався до регіональних засобів масової інформації з проханням організувати висвітлення на сторінках видань актуальних питань зазначеної регіональної Програми.

Аналіз цих видань  за відповідний період свідчить про те, що регіональні ЗМІ достатньо активно публікували матеріали, які висвітлюють питання безпеки дорожнього руху на території Харківської області. 

Фінансування заходів, передбачених регіональною Програмою, здійснюються за рахунок коштів державного бюджету, місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Орієнтовний обсяг фінансування заходів Програми на 2018-2020 роки становить 119020,427 тис. грн. (за наявності коштів), у тому числі: із державного бюджету – 22869,00 тис. грн., із обласного бюджету - 89851,427 тис. грн., із місцевих бюджетів – 6300,00 тис. грн.

На 2020 рік передбачено фінансування заходів регіональної Програми у сумі 38795,00 тис. грн. (за наявності коштів). У 2020 році фінансування заходів регіональної Програми не здійснювалось.

Виконання заходів, передбачених регіональною Програмою, протягом звітного періоду знаходилось на постійному контролі керівництва обласної державної адміністрації.

 

Директор Департаменту оборонної,

мобілізаційної роботи  та взаємодії

з правоохоронними органами

Харківської обласної державної

адміністрації                                                          Олексій МАКСИМОВ          

 

 

Юлія Биканова 700 23 92