ЗВІТ

до проєкту рішення обласної ради

«Про виконання обласної програми індивідуального

житлового будівництва на селі «Власний дім»

на 2020 рік, затвердженої рішенням обласної ради

від 05 грудня 2019 року № 1126-VІІ (зі змінами)»

 

 

Рішенням обласної ради від 05 грудня 2019 року № 1126-VIІ затверджена обласна програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2020 рік (зі змінами) (далі - Програма).

Програма розроблена відповідно до Указу Президента України від 27 березня 1998 року № 222/98 «Про заходи щодо підтримки індивідуального житлового будівництва на селі», розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 року № 995-р «Про схвалення Концепції розвитку сільських територій».

Департамент агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації є головним розпорядником коштів обласного бюджету, відповідно до затвердженої Програми.

Реалізацію Програми на території області здійснює комунальне підприємство «Харківський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» (далі – Фонд).

Під час реалізації Програми Фондом застосовано вимоги:

- постанови Кабінету Міністрів України від 03 серпня 1998 року № 1211 «Про затвердження Положення про порядок формування і використання коштів фондів підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» (зі змінами);

- постанови Кабінету Міністрів України від 05 жовтня 1998 року № 1597 «Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі» (зі змінами);

- регіональних правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі, затверджених рішенням обласної ради від 15 жовтня 2020 року № 1354-VІІ.

Відповідно до Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05 жовтня 1998 року № 1597 (зі змінами), та Регіональних правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі, затверджених рішенням обласної ради 15 жовтня 2020 року № 1354-VІІ, Фондом надані кредит під 3% річних на строк до 20 років громадянам України (але не більше як до досягнення позичальником пенсійного віку відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»), які підтвердили свою платоспроможність, постійно проживають (або за умови переселення для постійного проживання) в сільській місцевості та працюють на підприємствах, установах, організаціях всіх форм власності, в особистих селянських господарствах, що функціонують у сільській місцевості та розташовані  у  межах  району  проживання  чи  суміжних районах, в тому числі громадяни, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (або члени їх сімей у разі призову таких осіб під час мобілізації і до закінчення проходження військової служби в особливий період), та громадяни України, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб.

Позичальник, який має 3-х і більше дітей, звільняється від сплати відсотків за користування пільговим кредитом. Також не нараховуються відсотки за користування кредитом військовослужбовцям, резервістам та військовозобов’язаним.

Кредити надавалися для фінансування спорудження житлових будинків з надвірними підсобними приміщеннями та добудови незавершених житлових будинків, реконструкції житла, спорудження інженерних мереж, підключення їх до існуючих комунікацій, а також придбання незавершеного будівництвом та готового житла за результатами оцінки, проведеної відповідно до законодавства та його реконструкції.

Сума кредиту визначалася Фондом з урахуванням рівня платоспроможності позичальника і яка не перевищувала кошторисної вартості об’єкта кредитування та граничного розміру кредиту в сумі:

- 400 тис. грн для спорудження нового житлового будинку;

- 250 тис. грн для реконструкції житлового будинку або добудови незавершеного будівництвом житла;

- 300 тис. грн для придбання житла;

- 100 тис. грн для спорудження інженерних мереж та підключення їх до існуючих комунікацій.

При реалізації Програми передбачалося залучення різних джерел фінансування індивідуального житлового будівництва на селі: коштів державного бюджету; коштів обласного бюджету; коштів місцевих бюджетів; коштів, які надійдуть від повернення кредитів, наданих з обласного бюджету; власних коштів індивідуальних забудовників та інших джерел фінансування, що не заборонені чинним законодавством України.

 

Так, у 2020 році планові обсяги фінансування Програми становили 5200 тис. грн, а саме:

- кошти державного бюджету                       – 3350,0 тис. грн;

- кошти місцевих бюджетів                – 950,0   тис. грн;

- кошти обласного бюджету               – 900,0   тис. грн. (кошти від повернення раніше наданих кредитів індивідуальним сільським забудовникам).

У рамках дії Програми з районів області до Фонду надійшло 11 заявок на отримання кредиту.

На реалізацію Програми в 2020 році на кредитування індивідуальних сільських забудовників надійшли кошти у розмірі 747,0 тис. грн, у тому числі: з державного бюджету - 700,0 тис. грн та місцевого бюджету – 47,0 тис. грн.

У межах фактично отриманого фінансування укладено 3 договори на отримання кредиту на суму 747,0 тис. грн.

З обласного бюджету у 2020 році фінансування на кредитування не здійснювалося.

За 2020 рік було перераховано до бюджетів від повернення кредитів сільськими забудовниками 1079,1 тис. грн, у тому числі до:

- державного бюджету                                   – 883,0 тис. грн;

- обласного бюджету                          – 155,6 тис. грн;

- районного бюджету                                     – 40,5 тис. грн.

 

 

 

Директор Департаменту

агропромислового розвитку

Харківської обласної

державної адміністрації                                                      Сергій ПРОКОПЧЕНКО