ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

До проєкту рішення Харківської обласної ради «Про звернення депутатів Харківської обласної ради VIІI скликання до Президента України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення вакциною від коронавірусної хвороби COVID-19 населення Харківської області»

 

     1.Обгрунтування необхідності прийняття рішення:

Проєкт рішення підготовлено відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Основ законодавства України про охорону здоров'я», «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» з 19 грудня 2020 року до 28 лютого 2021 року установлено на території України карантин, встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Попри гучні заяви влади про постачання вакцини від COVID-19, Україна досі її не має. Водночас майже всі європейські країни уже розпочали масові щеплення від коронавірусу.

В той же час в умовах відсутності специфічного лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, широкомасштабна вакцинація населення є єдиною можливою опцією подолання наслідків пандемії.

Відсутність інформації про вид вакцини не дозволяє належним чином підготувати холодовий ланцюг для зберігання вакцин, відсутність інформації про дати поставки та кількість вакцин, які надійдуть до області не дозволяє належним чином розпочати підготовку до процесу вакцинації.

Як наслідок не визначено пріоритетні групи населення, які підлягають першочерговій вакцинації в Харківській області, не проведено аудит наявних та необхідних потужностей для зберігання та транспортування вакцин, не визначено перелік місць для вакцинації населення області, та кількості медичного персоналу, відсутній єдиний графік постачання вакцин, не визначено перелік суб’єктів, що будуть надавати послуги з транспортування та зберігання вакцин, місць їх зберігання, закладів охорони здоров’я та медичних працівників, залучених до проведення вакцинації; не розпочато проведення тренінгів для персоналу, який залучатиметься до проведення вакцинації.

2. Мета і завдання прийняття рішення:

Проєкт рішення підготовлено з метою невідкладного інформування населення Харківської області щодо того якою вакциною, в якій кількісті та і які терміни буде забезпечена Харківська область.

3. Загальна характеристика та основні положення проєкту рішення:

Відповідно до проєкту рішення Харківська обласна рада, як представницький орган територіальних громад, звертається до Президента України, та Кабінету Міністрів України щодо невідкладного інформування населення Харківської області щодо того якою вакциною, в якій кількісті та і які терміни буде забезпечена Харківська область.

4. Стан нормативно-правової бази в даній сфері правового регулювання:

              Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Основ законодавства України про охорону здоров’я», «Про захист населення від інфекційних хвороб», розпорядження Голови Харківської обласної державної адміністрації від 13.01.2020 №10 «Про затвердження Стратегії розвитку Харківської області на 2021-2027 роки».

5. Фінансово-економічне обґрунтування:

              Не потребує додаткового виділення коштів з бюджету Харківської області, а також інших джерел, передбачених законодавством України.

6. Громадське обговорення

Проєкт рішення не потребує громадського обговорення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 р. № 234 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. № 976 і від 3 листопада 2010 р. № 996».

7. Прогноз результатів:    

Проєкт рішення створює передумови для належного інформування населення Харківської області щодо того якою вакциною, в якій кількісті та і які терміни буде забезпечена Харківська область.

Проєкт рішення не чинить впливу на екологію та навколишнє природнє середовище.

Проєкт рішення не впливає на інші сфери суспільних відносин.

8. Суб'єкт подання проекту рішення

Суб’єктом подання проекту рішення є депутати Харківської обласної ради «Фракція Політичної партії «Європейська Солідарність».

 

 

Депутат Харківської обласної ради          

«Фракція Політичної партії

«Європейська Солідарність»                     ____________           Олександр СКОРИК