ЗВІТ

про виконання програми інформатизації Харківської області «Електронна Харківщина» на 2018 – 2020 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 07 грудня 2017 року № 561-VII (зі змінами)

 

Програма інформатизації Харківської області «Електронна Харківщина» на 2018 – 2020 роки (далі – Програма), затверджена рішенням Харківської обласної ради від 07 грудня 2017 року № 561-VII «Про затвердження Програми інформатизації Харківської області «Електронна Харківщина» на 2018 – 2021 роки», зі змінами, внесеними рішеннями обласної ради від 07 червня 2018 року № 736-VII, від 06 грудня 2018 року № 846-VII, від 30 травня 2019 року № 1005-VІІ, від 05 грудня 2019 року № 1125-VІІ.

Програма розглядається як складова частина Національної програми інформатизації, вона визначає стратегію та першочергові завдання інформатизації органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування області.

Формування та розроблення було здійснено відповідно до Закону України «Про Національну програму інформатизації», постанови Кабінету Міністрів України від 12.04.2000  № 644 «Про затвердження Порядку формування та виконання регіональної програми і проекту інформатизації» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 № 54-р «Про затвердження державних замовників регіональних програм і проектів інформатизації».

Слід зазначити, що протягом дії Програми кошти на виконання завдань Програми передбачались у межах реальних можливостей обласного бюджету, що не задовольнило в повній мірі виконання її ключових завдань. Так, із запланованих 98 661 000,00 грн профінансовано 15 929 539,0 грн, що складає 16,15 %.

 

Упродовж дії Програми, у рамках виконання її завдань, було виконано такі заходи:

 

Відповідно до розпоряджень голови обласної державної адміністрації розроблено та узгоджено зміни до персонального складу науково-технічної ради Програми інформатизації Харківської області.

 

Обласною державною адміністрацією:

Оновлено парк серверної, мережевої та комп’ютерної техніки та придбано:

37 комплектів персональних комп’ютерів;

37 одиниць багатофункціональних пристроїв;

24 WiFi-роутера;

відеосервер для забезпечення відеоконференцзв’язку при проведенні обласних заходів;

4 сервера та мережеве обладнання з метою модернізації комунікаційного вузла обласної державної адміністрації;

блок безперервного живлення для серверного обладнання;

запасні частини для серверного обладнання;

2 фотосканера;

2 сканера поточного вводу та ручні сканери.

 

Придбано ліцензійне програмне забезпечення:

для персональних комп’ютерів операційні системи (37 примірників WinPro 10 SNGL OLP);

для створення документів (20 примірників OfficeStd 2016 UKR OLP);

для серверного обладнання (придбано 350 додаткових ліцензій мережевого програмного забезпечення для обслуговування сервісу електронної пошти органів виконавчої влади області на доменах kharkivoda.gov.ua, sp.kh.gov.ua, rda.kh.gov.ua, mr.kh.gov.ua та kh.gov.ua);

для захисту від вірусів (щорічно оновлюються ліцензії антивірусного програмного забезпечення «ESED ESET Endpoint Antivirus» для захисту від вірусів автоматизованих робочих місць апарату обласної державної адміністрації);

для фінансового аналізу та бухгалтерського обліку («Адельгейм»).

 

Впроваджено систему електронного документообігу «АСКОД» із використанням електронно-цифрового підпису, а саме:

конвертовано історичну базу попередньої системи електронного документообігу;

придбано 435 іменних ліцензій системи електронного документообігу «АСКОД»;

придбано ліцензії програмного криптографічного засобу захисту інформації, а саме: Бібліотек зі складу комплексу програмного користувача центру сертифікації ключів «ІІТ Користувач ЦСК-1»;

придбано ліцензії програмного забезпечення систем керування базами даних Oracle Database Standard Edition 2.

 

Щорічно узгоджується договір щодо отримання Харківською обласною державною адміністрацією від RIPE (Regional Internet Registries) Незалежних номерних Інтернет-ресурсів (постійних IP адрес) для внутрішнього використання.

Забезпечено технічне обслуговування, модернізацію та налаштування системи звукового та відеовідтворення малої зали Будинку рад, приміщень за адресою: вул. Сумська, 64, м. Харків.

Організовано резервне копіювання офіційного вебсайту обласної державної адміністрації.

Забезпечено інтернет-трансляції засідань регіональної комісії з оцінки та забезпечення проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм та проєктів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.

Щороку проводиться планова інвентаризація комп’ютерної техніки та  комп’ютерних програм, що використовуються в структурних підрозділах обласної державної адміністрації та районних державних адміністрацій, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2003 року № 1433 «Про затвердження Порядку використання комп’ютерних програм в органах виконавчої влади». Звіти за результатами інвентаризації надано до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

 

Харківською обласною радою вжити низку заходів.

Так, впроваджено систему бездротового доступу до мережі «Інтернет» шляхом її дообладнання додатковими точками Wi-Fi доступу у приміщеннях Харківської обласної ради.

Здійснено модернізацію центрального комунікаційного вузла Харківської обласної ради та мультимедійної системи для проведення активів, колегій, нарад, пленарних засідань сесій обласної ради у залі засідань Будинку рад за адресою: вул. Сумська, 64, м. Харків.

Придбано програмно-апаратний комплекс «Система поіменного голосування».

Розроблено та впроваджено програмне забезпечення модулю «Електронний кабінет депутата» з використанням планшетного комп’ютера.

Придбано 120 планшетних комп’ютерів для забезпечення перегляду проєктів рішень та матеріалів до них депутатами обласної ради у безпаперовій формі (із чохлами та захисними плівками).

 

Представниками обласної державної адміністрації взято участь у засіданнях робочої групи з реалізації Концепції розвитку системи електронних послуг в Україні на 2017 – 2018 роки. Розроблено технічне завдання на створення Порталу електронних послуг Харківської області (далі – Портал). Організовано роботу щодо створення Порталу. У зв’язку з реструктуризацією структурних підрозділів обласної державної адміністрації, які є суб’єктами надавання адміністративних послуг, на даний час Портал працює в тестовому режимі (http://e-poslugy.kh.gov.ua). До Порталу інтегровано систему електронної ідентифікації та автентифікації користувачів, а також реалізовано інтеграцію кваліфікаційного електронного підпису та електронну ідентифікацію з використанням BankID.

Обласна державна адміністрація для реалізації заходів Програми постійно проводить роботу із забезпечення безперебійного функціонування інформаційно-телекомунікаційної системи та існуючих інформаційних ресурсів, а також оснащення сучасною комп’ютерною технікою органів виконавчої влади області.

Забезпечено безперебійну роботу системи зберігання та архівування електронних документів в апараті обласної державної адміністрації.

У відділі роботи із зверненнями громадян апарату обласної державної адміністрації забезпечено безперебійну роботу системи відеоспостереження.

Забезпечено безперебійну роботу системи обміну службовими документами обласної державної адміністрації.

Забезпечено безперебійну роботу автоматизованої системи «Нагородна справа», призначеної для обліку списку осіб, на яких подано документи для нагородження державними нагородами або урядовими відзнаками.

Проведено роботу щодо реєстрації електронно-цифрових підписів посадових осіб апарату обласної державної адміністрації кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг інформаційно-довідкового департаменту Державної податкової служби України та кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Державної казначейської служби України.

Підтримується в актуальному стані Реєстр інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем органів виконавчої влади, а також підприємств, установ і організацій, що належать до сфери їх управління (щопівроку до інформаційного фонду надаються оновлені відомості інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем органів виконавчої влади області).

Щокварталу та щороку до обласної ради та до Міністерства цифрової трансформації України надсилаються звіти щодо виконання регіональної Програми інформатизації Харківської області.

 

 

 

 

Начальник відділу

інформаційних технологій

апарату обласної державної адміністрації                                                Артем СИТНИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Марина Сємєнєй 715 73 94