Звіт

Про виконання Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 560-VII (зі змінами)

 

 

 

Протяжність автомобільних доріг загального користування в Харківській області є однією з найбільших в Україні і становить 9671,5 км, з яких під управлінням обласної державної адміністрації на балансі державного підприємства «Дороги Харківщини» знаходяться 7334,0 км доріг місцевого значення та 2337,5 км – дороги державного значення, які знаходяться на балансі Служби автомобільних доріг у Харківській області. Також мережа автодоріг характеризується наявністю великої кількості мостових споруд, з яких 557 розташовані на місцевих автодорогах і 242 на дорогах державного значення.

Враховуючи, що автомобільні дороги загального користування місцевого значення були передані зі сфери управління Державного агентства автомобільних доріг України до сфери управління обласної державної адміністрації в існуючому стані, дорожнє господарство потребує значних цілеспрямованих зусиль по вирішенню питання приведення автомобільних доріг загального користування Харківської області до стану якісних, які відповідають встановленим чинним законодавством нормативно-технічним показникам.

Існуюча мережа місцевих доріг будувалася у 60-х - 70-х роках минулого сторіччя, до кінця 80-х років вона була повністю сформована і експлуатується до теперішнього часу.

Реалізація заходів щодо здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області здійснювалося відповідно до Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018-2020 роки (далі – Програма), затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 07 грудня 2017 року № 560-VII (зі змінами), яка вміщує переліки об’єктів, погоджених згідно чинного законодавства та положень Програми, в межах її ресурсного забезпечення на поточний рік.

Головним розпорядником коштів визначено Департамент капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації, виконавцем Програми – державне підприємство «Дороги Харківщини», на балансі якого з 01.03.2019 знаходяться автомобільні дороги загального користування місцевого значення Харківської області.

Протягом строку реалізації до Програми вносились необхідні зміни, які визначались за результатами виконання заходів Програми з урахуванням отриманої економії коштів від проведення тендерних процедур та виконання робіт.

На даний час змінились вимоги до конструктивної частини дорожнього одягу з урахуванням підвищення навантажень на вісь автомобіля, тому при визначенні видів та обсягів дорожніх ремонтних робіт враховувались теперішні фактори впливу на транспортно – експлуатаційний стан автомобільних доріг.

Визначення об’єктів ремонту здійснювалось за спільним відпрацюванням обласної державної адміністрації, обласної ради та органів місцевого самоврядування територіальних громад області, на принципах закладених у Державній цільовій економічній програмі розвитку автомобільних доріг загального користування державного значення на 2018-2022 роки з урахуванням пріоритетності ремонту автодоріг до опорних шкіл та лікарень, в тому числі, тих, які будуються за Проєктом Президента України щодо спорудження шкіл, садочків, стадіонів, з урахуванням фактичного стану автомобільних доріг, транспортної роботи та умов експлуатації автодоріг, забезпечення належного маршрутного орієнтування користувачів автомобільних доріг загального користування місцевого значення.

Визначення підрядних організацій щодо виконання дорожніх ремонтних робіт здійснювалось виключно через систему електронних закупівель «PROZORRO».

Відповідно до чинного законодавства та положень Програми переліки об’єктів будівництва, капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності Харківської області з зазначенням фінансового забезпечення виконання робіт, погоджувались комісіями Харківської обласної ради з питань розвитку інфраструктури, транспорту, шляхів та зв’язку та з питань бюджету, затверджувались обласною державною адміністрацією, а також Державним агентством автомобільних доріг України.

 

Протягом строку дії Програми на виконання заходів з будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності за рахунок субвенції з державного бюджету було направлено 2 704 937,2 тис. грн., в т.ч.:

 

у 2018 році - 656 185,2 тис. грн.,

у 2019 році – 818 706,8 тис. грн.,

у 2020 році – 1 230 045,2 тис грн.

 

Завдяки створенню конкурентного середовища в дорожній будівельній галузі, за результатами тендерних процедур отримана економія від передбаченого фінансування за 2018-2020 роки в сумі 151 171,0 тис. грн. Ці кошти було направлено на збільшення об’ємів ремонту та фінансування додаткових об’єктів ремонту.

 

Виконано:

поточним середнім ремонтом відремонтовано 187,3 км загальної протяжності ділянок автодоріг, по рокам:

 

2018 – 51,6 км;

2019 – 59,7 км;

2020 – 76,0 км;

 

Ці заходи дозволили покращити транспортний зв'язок сільських населених пунктів з адміністративними центрами районів, підвищити безпеку руху та екологічний стан доріг, але роботи в цьому напрямі ще багато.

 

Значну увагу було приділено роботі по відновленню мостів на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення.

Виконано капітальний ремонт найбільшого за протяжністю (245м) на місцевій мережі автодоріг мосту через р. Сіверський Донець на автомобільній дорозі С210103 Андріївка - Курган – Мілова, яка поєднує потужний газовидобувний регіон області зі споживачами.

  Проведено невідкладні відновлювальні роботи мостів на автомобільних дорогах: С210815 Лосівка-Білий Колодязь- Волохівське км 21+167, С212602 Кам’яна Яруга-Введенка-Тернова км 8+548, О-211437 Ізюм-Оскіл км 8+545, О-211819 Валки-Пархомівка км 34+252.

Виконувались роботи з відновлення експлуатаційних якостей інших мостових споруд, шляхопроводів, водоперепускних труб.

Також, в 2020 році започатковано масштабну роботу по відновленню ще 11 мостів на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення, які потребують відновлення своєї несучої здатності.

Відповідно до державної стратегії щодо будівництва доріг на обходах міст та інших населених пунктів, в 2019 році обласною державною адміністрацією реалізовано проект будівництва об’їзної дороги міста Лозова, протяжністю 1,6 км.

Це дозволило вивести поток транзитного транспорту за межі міста Лозова,

сприяти підвищенню безпеки руху, покращенню екологічної ситуації в місті та розвитку міста як важливого транспортного вузла.

Заходи з відновлення та збереження експлуатаційних якостей автомобільних доріг виконувались, також, за рахунок виконання робіт з ямкового ремонту, відремонтовано 1 032 436 м² дорожнього покриття місцевих автодоріг, в тому числі:

 

2018 рік – 223 387 м²;

2019 рік – 323 746 м²;

2020 рік – 485 303 м².

 

До 5% від загального обсягу фінансування, в межах кошторисів на ремонт автодоріг та їх експлуатаційне утримання, передбачається на підтримання безпеки дорожнього руху (відновлення/нанесення дорожньої розмітки, відновлення розмітки пішохідних переходів, встановлення та заміни дорожніх знаків, бар’єрного огородження та інш.). За період дії Програми встановлено 16 607 нових дорожніх знаків, 2,2 км металевого бар’єрного огородження, нанесено 1160,1 км дорожньої розмітки.

За результатами аналізу дорожньо-транспортних пригод на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення за час дії Програми виконані заходи привели до зменшення рівня ДТП на 4 % і дана робота буде продовжуватись.

Кошти, передбачені на експлуатаційне утримання автодоріг були використані на: відновлення дорожнього одягу та покриття автодоріг, заходи з безпеки дорожнього руху, ремонт земляного полотна та водовідведення, експлуатаційне утримання штучних споруд, організацію заходів з зимового утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та на інші заходи з експлуатаційного утримання автодоріг.

 

- з метою збереження місцевих доріг розпочато програму створення місць для розміщення вагових комплексів для забезпечення вагового та габаритного контролю за проїздом транспортних засобів, вагові та габаритні параметри яких перевищують нормативні на місцевих автодорогах, на автомобільній дорозі С212011 «Нова Іванівка-Орілька на Чернявщину» побудовано першу таку площадку;

На важливих для розвитку територіальних громад об’єктах комунальної власності за рахунок субвенції з державного бюджету в межах заходів Програми відновлено 386 716 м² дорожнього покриття вулиць і доріг комунальної власності, в тому числі:

 

2018 рік – 158 228 м²,

2019 рік – 28 009 м²,

2020 рік – 200 479 м².

 

Питання про хід виконання Програми щорічно у 2018 – 2019 роках розглядалось на сесіях обласної ради (рішення обласної ради від 06 грудня 2018 року № 829-VII та від 05 грудня 2019 року № 1120-VII).

Впродовж дорожнього будівельного сезону у 2020 році Харківська область постійно знаходилась в лідерах серед всіх областей України по освоєнню коштів державної субвенції та виконанню програми Президента України «Велике будівництво» в дорожній галузі.

Загальна сума спрямованих асигнувань на зазначені цілі становила 1 248 358,983 тис. грн. (1 230 045,2 тис. грн. – кошти субвенції з державного бюджету та 18 313,783 тис. грн. – залишки субвенції 2019 року), а касові видатки склали 1 203 630,368 тис. грн. або 96,4 %.

За результатами проведення тендерних процедур в системі «PROZORRO» в 2020 році отримано економію коштів у розмірі 15,9% (98,9 млн грн.) від передбаченого річного фінансування. Ці кошти направлено на збільшення об’ємів ремонту місцевих доріг та комунальних вулиць на раніше затверджених об’єктах та фінансування додаткових ділянок нових автомобільних доріг.

Загальне фінансування Програми розподілено:

на поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення – у сумі 605 743,087 тис. грн;

на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення – у сумі 389 685,164 тис. грн;

на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції і ремонту вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області – у сумі 216 764,508 тис. грн,

на капітальний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення (у тому числі штучні споруди та виготовлення проектів капітальних ремонтів об’єктів наступних періодів) – у сумі 36 166,224 тис. грн;

Надходження коштів здійснювалось згідно помісячного графіку асигнувань.

Затверджені плани поточних середніх ремонтів автодоріг виконано достроково (до 01.09.2020), на 30 затверджених об’єктах поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення, роботи з відновлення покриття виконано в повному обсязі. Відновлено 76 км загальної протяжності ділянок автодоріг, що разом з заходами по ямковому ремонту дало можливість привести до експлуатаційного стану більш 500 км дорожнього покриття місцевих автодоріг.

Порівняно з 2019 роком протяжність відремонтованих ділянок доріг збільшено майже на 30%.

 

Об’єкти:

1.      Андріївка – Курган – Мілова – 4,23 км

2.      Богодухів – Валки – Нова Водолага (Богодухівський р-он.) – 5,06 км

3.      Борова – Дружелюбівка на Червоний Лиман – 2,0 км

4.      Валки – Пархомівка (Валківський р-он.) – 1,947 км

5.      Старий Салтів – Приколотне – 4,2 км

6.      Вовчанськ – Землянки – 2,7 км

7.      Золочів – Козача Лопань (Дергачівський р-он.) – 2,6 км

8.      Під’їзд до смт Безруки – 3,2 км

9.      Під’їзд до села Лозовеньки – 0,8 км

10.  Під’їзд до села Караван – 0,36 км

11.  Під’їзд до села Лужок – 1,0 км

12.    Зміїв – Таранівка – 1,6 км

13.  Золочів – Козача Лопань (Золочівський р-он.) – 2,6км

14.  Ізюм – Оскіл – 2,1 км

15.  Нова Водолага – Медведівка – Соснівка – Наталине (Красноградський р-он.) – 2,7 км

16.  Валки – Пархомівка (Кранокутський р-он.) – 2,1 км

17.  Куп’янськ – Кругляківка – 1,6 км

18.  Садове – Катеринівка – 2,165 км

19.  Нова Іванівка – Орілька на Чернявщину – 0,9 км

20.  Нова Водолага – Медведівка – Соснівка – Наталине (Нововодолазький р-он.) – 2,1 км

21.  Печеніги – Мартове – Борщова – 10,6 км

22.  Сахновщина – Великі Бучки – /М-18/ - 2,16 км

23.  Харків – Липці – Борисівка – 6,0 км

24.  Під’їзд до смт Березівка – 3,7 км

25.  Під’їзд до села Ржавець – 0,8 км

26.  Під’їзд до смт Високий – 1,532 км

27.  Під’їзд до села Благодатне – 1,128 км

28.  Під’їзд до села Черкаські Тишки – 1,522 км

29.  Кам’яна Яруга – Введенка – Тернова – 2,6 км.

Найбільш значущими проектами з відновлення місцевих доріг є ремонт автодоріг Андріївка – Курган – Мілова, Харків-Липці-Борисівка, Печеніги - Мартове - Борщова, Під'їзд до смт Березівка.

Завершено капітальний ремонт мосту через р. Сіверський Донець на автодорозі Андріївка – Курган – Мілова. В той же час відремонтована ділянка автодороги надала можливість забезпечити належні експлуатаційні якості покриття дороги від смт Андріївка через відремонтований міст до смт Донець у Балаклійському районі (теперішній Ізюмський район). Загальна протяжність відремонтованої протягом 2018-2020 років ділянки становить більше 5 км.

            Автомобільна дорога Харків-Липці-Борисівка поєднує ряд прилеглих населених пунктів з обласним центром. Щоденно автошляхом здійснюється рух великої кількості транспортних засобів, вантажівок, рейсових та шкільних автобусів. У 2020 році відновлено понад 6 км дорожнього покриття, що дало можливість суттєво покращити якість пересування за вказаним маршрутом, зменшити аварійність та довести параметри дороги до нормативних вимог.

            Автомобільна дорога Печеніги-Мартове-Борщова проходить через всю територію Печенізького району та з’єднує районний центр з дорогою державного значення з подальшим маршрутом до обласного центру.

Крім того за вказаним маршрутом здійснюються пасажирські перевезення до рекреаційних зон та місць відпочинку розташованих на Печенізькому водосховищі. Ремонт найбільш зруйнованої ділянки протяжністю понад 10 км має велике значення для безпечного пересування вказаною автодорогою та зустріло позитивні відгуки у всіх учасників дорожнього руху.

Крім того, в межах експлуатаційного утримання автомобільних доріг щоденно впродовж дорожнього будівельного сезону виконувались роботи з ліквідації аварійної ямковості, ліквідовано 485,3 тис. м² ямковості дорожнього покриття автодоріг. в тому числі високопродуктивним струменевим методом 137,16 тис. м².

При виконанні ремонтних робіт особлива увага приділялась їх якості. Приймання виконаних робіт по поточному середньому ремонту здійснювалось після підтвердження незалежною лабораторією з випробувань дорожньо-будівельних матеріалів їх якості та відповідності нормативним показникам.

Державним підприємством «Дороги Харківщини» сформовано пропозиції щодо об’єктів ремонту на наступні роки, завдяки достроковому виконанню затверджених планів ремонту місцевих автодоріг, за рахунок отриманої економії коштів підготовлено кошторисну документацію на проведення ремонтів таких об’єктів. Загальна очікувана вартість об’єктів складає понад 2,8 млрд. грн.

Державним підприємством «Дороги Харківщини» будуть якісно і на високому рівні виконані всі завдання щодо відновлення дорожнього господарства Харківської області.

 

 

 

Директор державного підприємства

«Дороги Харківщини»                                                                              Ігор ТУРЧЕНКО