ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання обласної Програми збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 07 червня 2018 року №722–VIІ

 

Обласна Програма збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки, яка затверджена рішенням обласної ради від 07 червня 2018 року №722–VIІ, є комплексною програмою у сфері охорони пам’яток архітектури, містобудування, науки і техніки, садово-паркового мистецтва, ландшафтних і включає сукупність заходів щодо створення ефективних і сприятливих умов для розвитку та збереження архітектурної спадщини Харківщини, забезпечення належного рівня збереження та використання пам’яток архітектури та містобудування у суспільному житті.

Незважаючи та те, що Харківською обласною радою кошти на реалізацію заходів обласної Програми збереження архітектурної спадщини на 2018-2023 роки у 2020 році не виділялися, в рамках реалізації її заходів продовжується вирішення актуальних питань пам’яткоохоронної сфери.

За координуванням Департаменту продовжується розроблення історико-архітектурних опорних планів історичних населених місць Харківської області - замовниками на їх розробку виступають відповідні органи місцевого самоврядування.

По результатам проведеної роботи науково-проектна документація щодо історико-архітектурного опорного плану м. Харкова затверджена наказом Міністерства культури, молоді та спорту України від 27.02.2020 № 1199.

Протягом 2020 року на засіданнях тимчасової комісії Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті містобудування та архітектури облдержадміністрації розглянуто та схвалено науково-проектну документацію щодо історико-архітектурних планів м. Ізюм, м. Краснокутськ, смт Шарівка.

Водночас, продовжується координаційна робота щодо розроблення історико-архітектурних опорних планів м. Куп’янськ, м. Мерефа.

За поданням Департаменту 663 пам’ятки містобудування та архітектури Харківської області (місцевого значення), які набули статус пам’ятки відповідно до законодавства Союзу РСР і Української РСР, були занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України  наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 04.06.2020 № 1883. При цьому, у відповідності до чинного пам’яткоохоронного законодавства, виготовлення облікової документації не передбачалося.

Протягом 2019 року проведено 4 засідання тимчасової комісії Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті містобудування та архітектури облдержадміністрації, на яких розглянуті 26 питань, стосовно збереження історичного середовища, проведення робіт в межах зон охорони м. Харкова та реставрації пам’яток архітектури.

Проведена організаційна робота з науковцями Державного підприємства «Всеукраїнський науково-методичний та дослідно-інформаційний центр архітектурної спадщини» (м. Київ) щодо розроблення номінаційного досьє, необхідного для продовження процедури занесення будівлі Держпрому до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, визначена його попередню вартість.

За рахунок спецкоштів Департаменту виготовлена науково-проектна документація на невідкладні консерваційні роботи на пам’ятках архітектури національного значення, що перебувають в аварійному стані, а саме:

- «Хімічний корпус», охор. 694/3 (м. Харків, вул. Університетська, 16);

«Палац», охор. № 712/1; «Службовий будинок», охор. № 712/2; «Флігелі», охор. № 712/3 та 721/4; «Амбар», охор. № 712/5 (смт Старий Мерчик Богодухівський район).

На підставі вказаної документації, після отримання позитивного експертного висновку, запланована реалізація відповідних робіт.

Здійснено роботи зі страхування пам’яток  архітектури, що перебувають на балансі Департаменту містобудування та архітектури обласної державної адміністрації та не мають користувачів, на суму 99,30 тис. грн.

Створена система обліку об’єктів культурної спадщини національного та місцевого значення пам’яток архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва, ландшафтних, науки і техніки м. Харків та Харківської області у вигляді електронної бази пам’яток архітектури на веб-сайті arch.kharkov.ua Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації постійно оновлюється.

 

 

 

 

Директор Департаменту містобудування

та архітектури Харківської обласної

державної адміністрації, головний

архітектор області                                                              Антон КОРОТОВСЬКИХ