ПОЯСНЮВАЛЬНА  ЗАПИСКА

 

до проєкту рішення обласної ради «Про хід виконання у 2020 році Програми створення та ведення містобудівного кадастру Харківської області на 2019  2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 28 лютого 2019 року № 920-VIІ (зі змінами)»

 

Програма створення та ведення містобудівного кадастру Харківської області на 2019 – 2022 роки, яка затверджена рішенням обласної ради від 28 лютого 2019 року № 920-VIІ (зі змінами) (далі – Програма) розроблена відповідно до вимог законів України «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про Генеральну схему планування території України», постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2011 року № 559 «Про містобудівний кадастр». Програма є комплексним рішенням для створення повнофункціональної геоінформаційної системи Харківської області регіонального рівня. В ній напрацьовані механізми реалізації заходів зі створення та впровадження містобудівного кадастру Харківської області.

Рішенням сесії Харківської обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1217-VII «Про внесення змін до рішення обласної ради від 05 грудня 2019 року № 1130-VII «Про обласний бюджет Харківської області на 2020 рік» та додатків до нього» з метою реалізації ІІ етапу заходів Програми виділено кошти у сумі 550,00 тис.грн. Станом на 31.12.2020 проведено спрощені та переговорні процедури, укладено договори на суму 549,93 тис.грн.

Дані кошти направлено для реалізації наступних завдань Програми:

-  обслуговування технічного комплексу геоінформаційної системи містобудівного кадастру;

-  проходження навчання суб'єктів, які відповідають в межах своїх повноважень за постачання інформаційних ресурсів для системи містобудівного кадастру;

-  організація робіт з наповнення сучасними інформаційними ресурсами баз даних містобудівного кадастру;

-  доповнення основної бази даних містобудівного кадастру додатковими підсистемами та ін.

Всього в рамках реалізації Програми освоєно 1744,662 тис.грн. Фінансування здійснювалось за рахунок обласного бюджету.

Департамент запустив геопортал містобудівного кадастру Харківської області. Наразі проводиться робота з тестування геопорталу містобудівного кадастру Харківської області. Даний онлайн-сервіс є базовою платформою для створення єдиного геоінформаційного середовища по збору, зберіганню і обробці інформації, необхідної для здійснення містобудівної діяльності на території Харківської області. Цей інтернет-ресурс виступає точкою доступу до великої кількості інформаційних джерел даних із системою інструментів перегляду та пошуку географічної інформації, її візуалізації, завантаження та поширення.

На сьогодні геопортал містить 52 інформаційних наборів даних, згрупованих за 11 категоріями і функціонує в тестовому режимі.

Станом на 25.01.2021 в систему внесено:

-          Документи дозвільного характеру – 1184;

-          Об’єкти незавершеного будівництва – 380;

-          Генеральні плани населених пунктів – 46;

-          Плани зонування територій – 26;

-          Детальні плани територій – 362;

-          Об'єкти культурної спадщини – 201;

-          Межі знімань – 79;

-          Топографічна основа масштаб 1:2000, 1:5000 (растр) – 86.

Робота з формування та наповнення містобудівного кадастру області триває. Перелік інформаційних ресурсів постійно розширюватиметься.

 

 

 

 

Директор Департаменту містобудування

та архітектури Харківської обласної

державної адміністрації, головний

архітектор області                                                              Антон КОРОТОВСЬКИХ