ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради

«Про хід виконання у 2020 році обласної програми розвитку освіти

«Новий освітній простір Харківщини» на 2019-2023 роки,

затвердженої рішенням обласної ради від 06 грудня

2018 року № 817-VІІ (зі змінами)»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Реалізація стратегічних напрямів розвитку освіти, забезпечення економічних і соціальних гарантій для реалізації конституційного права на освіту кожного громадянина України, зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти.

2. Мета і завдання прийняття рішення

Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації у порядку контролю виносить для розгляду на черговій сесії обласної ради питання «Про хід виконання у 2020 році обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2019-2023 роки (далі – Програма), затвердженої рішенням обласної ради від 06 грудня 2018 року № 817-VІІ (зі змінами)».

3 Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Цей проект рішення ґрунтується на нормах:

Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту», «Про вищу освіту», «Про наукову і науково-технічну діяльність».

4. Фінансово-економічне обгрунтування

На реалізацію заходів у 2020 році передбачено Програмою 477,5 млн грн., профінансовано 44,5 млн. грн., з них за рахунок обласного бюджету - 6,2 млн. грн. (44,0 % від плану на рік, затверджено 14,1 млн. грн.), за рахунок місцевих бюджетів - 38,0 млн. грн.

Підрозділ 1. Дошкільна освіта

п. 1.1. Модернізація змісту та підвищення якості дошкільної освіти

На відзначення  переможців та лауреатів другого (обласного) туру обласного конкурсу «Кращий вихователь Харківщини» профінансовано з обласного бюджету 50,0 тис. грн.

п.1.2. Матеріально-технічний розвиток закладів дошкільної освіти

Профінансовано 6,3 млн. грн., з них за рахунок обласного бюджету2,1 млн. грн., за рахунок місцевих бюджетів 4,2 млн. грн.

За кошти обласного бюджету (2,1 млн. грн.) для нового закладу дошкільної освіти смт Близнюки придбано меблі та технологічне обладнання для харчоблоку.

За кошти місцевих бюджетів встановлена автоматична пожежна сигналізація у 19 закладах дошкільної освіти; проведено обробку вогнетривким розчином дерев’яних конструкцій горищних приміщень у 13 закладах дошкільної освіти; капітальний ремонт фасаду Безлюдівського дошкільного навчального закладу Безлюдівської селищної ради.

Підрозділ 2. Загальна середня освіта

2.2. Забезпечення надання якості освітніх послуг

На відзначення переможців та лауреатів другого (регіонального) туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2020» профінансовано з обласного бюджету 106,3 тис. грн.

 

п. 2.5. Матеріально-технічний розвиток закладів загальної середньої освіти

Профінансовано 33,2 млн. грн. за рахунок місцевих бюджетів.

За кошти місцевих бюджетів: проведено капітальні ремонти покрівлі спортивного та актового залу КЗ "Вовчанський ліцей №1"; спортивних залів у 3-х ЗЗСО; харчоблоків у 4-х ЗЗСО; обробку вогнетривким розчином дерев’яних конструкцій горищних приміщень у 67 ЗЗСО; заміну дерев'яних вікон на енергозберігаючі у 8-ми ЗЗСО Харківського району; встановлена автоматична пожежна сигналізація у 45 ЗЗСО; придбано 82 одиниці комп’ютерного обладнання для 15-ти ЗЗСО; 20 шкільних автобусів, обладнаних спеціальними місцями для дітей з особливими освітніми потребами за кошти субвенції, виділеної з державного бюджету на умовах співфінансування (із місцевих бюджетів виділено 5,95 млн. грн.), 3 шкільні автобуси за кошти із місцевих бюджетів (6,2 млн. грн.); збудовано зовнішні пандуси у 2-х ЗЗСО.

Підрозділ 3. Створення умов для якісного навчання української мови в закладах загальної середньої освіти

Профінансовано 62,9 тис. грн. за рахунок обласного бюджету.

На урочистості з нагоди Дня української писемності та мови профінансовано з обласного бюджету 19,3 тис. грн.

На проведення обласного фестивалю ораторського мистецтва, присвяченого 175-річчю від дня народження І.К. Карпенка-Карого, профінансовано з обласного бюджету 29,2 тис. грн.; Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Т.Г. Шевченка  - 9,6 тис. грн.; Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої» - 4,8 тис. грн.

Підрозділ 4. Позашкільна освіта

п. 4.1. Модернізація змісту та удосконалення структури позашкільної освіти

На проведення ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників закладів позашкільної освіти «Джерело творчості» та І (обласного етапу всеукраїнського конкурсу рукописів навчальної літератури для закладів позашкільної освіти профінансовано з обласного бюджету 7,6 тис. грн.

п. 4.2. Матеріально-технічний розвиток позашкільних навчальних закладів

Профінансовано 541,23 тис. грн. за рахунок місцевих бюджетів на встановлення автоматичної пожежної сигналізації у одному закладі позашкільної освіти міста обласного значення та проведення обробки вогнетривким розчином дерев’яні конструкції горищних приміщень у 4-х закладах освіти.

Підрозділ 5. Корекційна та інклюзивна освіта

5.2. Матеріально-технічний розвиток закладів освіти, які фінансуються з обласного бюджету.

За рахунок коштів із обласного бюджету у сумі 18,0 тис. грн. проведено роботи з мікрофільмування проектно-технічної документації у 4-х закладах освіти.

Підрозділ 7. Вища освіта і наука – регіональний розвиток

п. 7.1. Розвиток сфери вищої освіти

У 2020 році з обласного бюджету профінансовано 368,0 тис. грн. на виплату  обласних і персональних стипендій.

 

п. 7.2. Розвиток наукової сфери

У 2020 році з обласного бюджету виплачені іменні стипендії облдержадміністрації в галузі науки видатним та обдарованим молодим науковцям на суму 794,7 тис. грн.

Підрозділ 8. Кадри

На організацію та проведення серпневого педагогічного форуму до початку нового навчального року та вшанування кращих освітян області  профінансовано 58,1 тис. грн.

Підрозділ 9. Соціальний захист

Профінансовано 2922,83 тис. грн. за рахунок обласного бюджету для здійснення виплати компенсації 50% вартості проїзду у наземному електричному транспорті (трамвай, тролейбус) та метрополітені м. Харкова студентам, учням (вихованцям) закладів освіти.

Інформація про хід виконання Програми додається.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення

Прийняття рішення буде сприяти:

- забезпеченню стабільного розвитку системи освіти регіону, економічних і соціальних гарантій для реалізації конституційного права на освіту кожного громадянина України;

- реалізації стратегічних напрямів розвитку освіти;

- зміцненню матеріально-технічної бази закладів освіти.

 

 

 

Директор Департаменту                                                    Анжеліка КРУТОВА