ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради «Про внесення змін до обласної Програми збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018 – 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради

від 07 червня 2018 року № 722-VІІ»

 

Обгрунтування, підстави

Прийняття рішення обласної ради «Про внесення змін до обласної Програми збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018 – 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 07 червня 2018 року № 722-VІІ», (далі – Програма) полягає в необхідності внесення до Програми змін для здійснення перерозподілу коштів обласного бюджету загальною сумою 10,64 млн грн., а саме – перенесення на 2021 – 2023 роки коштів, що були заплановані на 2018 – 2020 роки, але не заявлені Департаментом на фінансування.

При цьому, зміни вносяться до пункту 8 ПАСПОРТУ, пунктів 1, 2, 4, 6.2, 7.3, 8, 9, 10 та узагальнюючих рядків розділу VІ. ЗАХОДИ ПРОГРАМИ.

 

Проблеми

1. На сьогодні, в процесі реалізації цього заходу поступово зменшується перелік історичних населених місць, для яких необхідно розробити історико-архітектурні опорні плани – вже розроблені та знаходяться в стадії затвердження історико-архітектурні опорні плани м. Ізюм, м. Краснокутськ, смт Шарівка.

Ураховуючи викладене, пропонуємо назву заходу, визначеному у пункті 2 розділу VІ. ЗАХОДИ ПРОГРАМИ «Розробити історико-архітектурні опорні плани історичних населених місць Харківської області, а саме: м. Балаклія, м. Богодухів, м. Валки, м. Вовчанськ, м. Зміїв, смт Золочів, м. Ізюм, смт Кегичівка, м. Красноград, смт Краснокутськ, м. Куп’янськ, м. Мерефа, смт Шарівка» викласти у наступній редакції: «Розробити історико-архітектурні опорні плани історичних населених місць Харківської області».

 

2.Заходи вказаної Програми визначалися на підставі діючого на той час пам’яткоохоронного законодавства, в якому з часом відбулися певні зміни. Зокрема, наказом Міністерства культури України від 27.06.2019 № 501 внесено зміни до Порядку обліку об’єктів культурної спадщини (далі – Порядок), затвердженого наказом Міністерства культури України від 11.03.2013 № 158.

В результаті, на виконання п. 4 наказу Мінкультури України від 27.06.2019 № 501, за поданням Харківської обласної державної адміністрації, 663 пам’ятки містобудування та архітектури Харківської області (місцевого значення), які набули статус пам’ятки відповідно до законодавства Союзу РСР і Української РСР, були занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 04.06.2020 № 1883. При цьому, у відповідності до чинного пам’яткоохоронного законодавства, виготовлення облікової документації не передбачалося.

Водночас, згідно пункту 11 статті 6 Закону України «Про охорону культурної спадщини», пункту 78 Положення про Департамент містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 06.12.2016 № 572, до повноважень Департаменту належить – виконання функції замовника, укладення з цією метою контрактів на виявлення, дослідження, об'єктів культурної спадщини та інші заходи щодо охорони культурної спадщини. Крім того, пунктом 5 розділу VI Порядку передбачено, що органи охорони культурної спадщини в межах видатків, передбачених у державному та місцевих бюджетах на відповідний рік та інших джерел, не заборонених законодавством, забезпечують організацію заходів із проведення відповідних досліджень.

Вказані дослідження виконуються з метою виявлення нових об’єктів культурної спадщини, одержання нових знань про пам’ятку, її територію, режим використання, у разі змін стану пам’ятки, виникненням загрози її збереженості, а також – для виготовлення паспортів, історичних довідок, актів, облікових карток, фотофіксації.

Ураховуючи викладене, пропонуємо найменування заходу, визначеного у пункті 4 розділу VІ. ЗАХОДИ ПРОГРАМИ «Забезпечити виготовлення облікової документації на пам’ятки архітектури Харківської області для занесення їх до Державного реєстру нерухомих пам’яток України» викласти у наступній редакції: «Забезпечити проведення досліджень пам’яток архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва, науки і техніки, ландшафтних, а також нових об’єктів культурної спадщини, що пропонуються до занесення до Переліку щойно виявлених об’єктів, та щойно виявлених об’єктів Харківської області».

Кошти на реалізацію заходу, визначеного у пункті 4, що були заплановані на 2018 – 2020 роки, але не заявлені Департаментом на фінансування, доцільно використати у 2021 – 2023 роках, а саме: кошти загальною сумою 2,99 млн грн (у т.ч. – за 2018 рік – 0,99 млн грн, за 2019 рік – 1,00 млн грн, за 2020 рік – 1,00 млн грн) переносяться на 2022 рік – 0,99 млн грн та 2023 роки – 2,00 млн грн.

 

3. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25.01.2018 № 32 «Будинок Держпромисловості (Держпром)» внесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України як пам'ятку архітектури, містобудування національного значення. Крім того, 23.04.2017 Держпром включений до попереднього списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Для остаточного набуття статусу об’єкта Всесвітньої спадщини необхідно здійснити відповідні заходи з номінування пам’ятки «Будинок держпромисловості (Держпром)», в тому числі – підготовку та подання документів, на підставі яких Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО розглядає питання про включення об’єкта культурної спадщини до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Згідно з попередніми розрахунками, для їх виконання необхідні кошти у сумі орієнтовно 2,75 млн. грн.

З коштів пункту 1 розділу VІ. ЗАХОДИ ПРОГРАМИ «Забезпечити розроблення попередніх концептуальних архітектурних пропозицій збереження та розвитку пам’яток архітектури національного значення» у сумі 4,3 млн грн, що були заплановані на 2018 – 2020 роки, але не заявлені Департаментом на фінансування – 2,75 млн грн буде перенаправлено на реалізацію заходу, визначеного у пункті 8 розділу VІ. ЗАХОДИ ПРОГРАМИ «Забезпечити виготовлення номінаційного досьє на будівлю «Держпром» на 2021 рік – 1,5 млн грн. та 2022 рік – 1,25 млн грн.

 

4. В рамках виконання пункту 9 розділу VІ. ЗАХОДИ ПРОГРАМИ «Забезпечити популяризацію пам’яток архітектури та встановлення охоронних дощок», у 2021 році заплановано:

встановлення охоронних дощок на пам’ятках архітектури та містобудування.

встановлення інформаційних щитів біля пам’яток архітектури та містобудування м. Харкова.

презентація на світовому рівні об’єкту «Будинок Держпромисловості (Держпром)», що включений до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, шляхом відповідної публікації у галузевому виданні з питань всесвітньої спадщини The World Heritage Review.

З коштів розділу VІ. ЗАХОДИ ПРОГРАМИ, що були заплановані на 2018 – 2020 роки, але не заявлені Департаментом на фінансування, загальною сумою 3,90 млн грн, у тому числі: пункту 1 заходу «Забезпечити розроблення попередніх концептуальних архітектурних пропозицій збереження та розвитку пам’яток архітектури національного значення» – 1,55 млн грн, пункту 2 заходу «Розробити історико-архітектурні опорні плани історичних населених місць Харківської області, а саме: м. Балаклія, м. Богодухів, м. Валки, м. Вовчанськ, м. Зміїв, смт Золочів, м. Ізюм, смт Кегичівка, м. Красноград, смт Краснокутськ, м. Куп’янськ, м. Мерефа, смт Шарівка» – 0,20 млн грн, пункту 6.2 заходу «Забезпечити виготовлення науково-проектної документації на виконання протиаварійних робіт на пам'ятці архітектури національного значення «Військове училище» (охоронний № 704), розташованій за адресою: Харківська обл., м. Чугуїв, пл. Соборна, 2» – 0,15 млн грн, пункту 7.3 заходу «Здійснити протиаварійні роботи на пам'ятці архітектури національного значення «Військове училище» (охоронний № 704), розташованій за адресою: Харківська обл., м. Чугуїв, пл. Соборна, 2» – 2,00 млн грн, перенести на виконання пункту 9 заходу «Забезпечити популяризацію пам’яток архітектури та встановлення охоронних дощок» на 2021 рік – 1,70 млн грн, 2022 рік – 1,20 млн грн та 2023 рік – 1,00 млн грн.

 

5. Кошти на реалізацію заходу, визначеного у пункті 10 розділу VІ. ЗАХОДИ ПРОГРАМИ «Забезпечити розроблення науково-проектної документації щодо охоронних зон пам’яток архітектури місцевого значення», що були заплановані на 2019 – 2020 роки, але не заявлені Департаментом на фінансування, доцільно використати у 2021-2023 роках, а саме: кошти загальною сумою 1,00 млн грн (у т.ч. – за 2019 рік – 0,50 млн грн, за 2020 рік – 0,50 млн грн) переносяться на 2022 рік – 0,50 млн грн та 2023 роки – 0,50 млн грн.

Мета і основні завдання Програми

Метою Програми є реалізація комплексу заходів у сфері охорони культурної спадщини, створення ефективних і сприятливих умов збереження і подальшого розвитку пам’яток архітектури Харківщини.

Основними заходами Програми є:

- виведення із аварійного стану найвизначніших архітектурних ансамблів регіону;

- занесення пам’ятки архітектури, містобудування «Будинок держпромисловості (Держпром)» до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО;

- здійснення обліку об’єктів культурної спадщини - пам’яток архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва, науки і техніки, ландшафтних;

- розробка історико-архітектурних опорних планів населених пунктів Харківської області.

- розроблення науково-проектної документації щодо зон охорони на пам’ятки архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва, науки і техніки, ландшафтні.

 

Фінансове забезпечення Програми

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством, у т.ч. кошти державного бюджету (власні надходження Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації).

Головним розпорядником коштів обласного бюджету за даною Програмою є Департамент містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації.

Головними розпорядниками коштів місцевих бюджетів за даною Програмою є відповідні органи місцевого самоврядування.

 

Очікувана ефективність від реалізації Програми

Реалізація Програми забезпечує виконання вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини».

Виконання заходів програми надасть інтенсивний поштовх соціально-правовим позитивним зрушенням у сфері збереження культурної спадщини Харківського регіону, а також дозволить створити належні умови для залучення коштів приватних інвесторів та міжнародних організацій до програми збереження культурної спадщини.

Зокрема, надання пам’ятці архітектури, містобудування «Будинок держпромисловості (Держпром)» відповідного статусу серед Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО сприятиме іміджу держави на світовому рівні і дозволить залучити до фінансування реставраційних робіт по Держпрому міжнародні пам’яткоохоронні організації.

 

Контроль за реалізацією Програми

Контроль за реалізацією Програми здійснюється Харківською обласною радою. Координація виконання Програми здійснюється Харківською обласною державною адміністрацією.

 

 

 

Директор Департаменту

містобудування та архітектури

Харківської обласної

державної адміністрації,

головний архітектор області                                                         Антон КОРОТОВСЬКИХ