ІНФОРМАЦІЯ

ПРО ХІД ВИКОНАННЯ У 2020 РОЦІ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ

РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ІНСТИТУЦІЙНОГО ДОГЛЯДУ І ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ У ХАРКІВСЬКІЙ

ОБЛАСТІ НА 2018-2026 РОКИ, ЗАТВЕРДЖЕНОЇ РІШЕННЯМ ОБЛАСНОЇ РАДИ ВІД 30 СЕРПНЯ 2018 РОКУ № 774-VII

 

№ з/п, завдання

Заходи

Термін виконання

Відповідальні виконавці

Показники виконання

Індикатори

Основна мета плану: Послідовне реформування діючої системи забезпечення прав дітей в регіоні та формування системи, яка забезпечить проживання, догляд і виховання дитини в сім’ї або в умовах максимально наближених до сімейних

І. Координація та взаємодія в процесі реформування системи інституційного догляду та виховання дітей

 

Специфічні цілі:

-          створення ефективних механізмів координації і взаємодії всіх суб’єктів реформування системи інституційного догляду та виховання дітей;

-          інтегрування основних принципів, цілей і завдань Національної стратегії в Регіональну програму та відомчі плани, плани райдержадміністрацій, міськвиконкомів, ОТГ;

-          впровадження механізму прийняття рішень в найкращих інтересах дитини, залучення дітей до прийняття рішень, які стосуються їхнього життя.

1.1 Забезпечити

організаційну

спроможність

щодо здійснення

реформування

системи

інституційного

догляду і

виховання дітей у

регіоні

1.1.3 Проведення засідань міжвідомчої робочої групи з питань реформування системи інституційного догляду та виховання дітей

 

щороку

Служба у справах дітей обласної державної адміністрації,

члени міжвідомчої робочої групи

Проведено засідання міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей від 29.12.2017, 20.06.2018, 15.11.2018, 26.10.2019, 02.07.2020.

Проведено 5 засідань.

1.3 Методичне забезпечення проведення реформування закладів інституційного догляду і виховання дітей

 

1.3.2 Залучення неурядових організацій в наданні підтримки місцевим державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування

2018-2026 роки

Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації,

Служба у справах дітей  обласної державної адміністрації,

Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,

Департамент охорони здоров’я  обласної державної адміністрації

 

 

 

 

Структурними підрозділами обласної державної адміністрації налагоджена співпраця з організаціями недержавного сектору, які залучаються до проведення семінарів, тренінгів різного соціального спрямування та реалізації проєктів на території області.

Співпраця організована за такими напрямками:

БО «Благодійний фонд «Волонтери: Дорослі-Дітям»:

проєкт в Ізюмському районі с. Забавне (надання в  користування житла сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах (далі – СЖО) та їх супровід для збереження біологічної); проєкт в Балаклійському районі                в с. Бригадирівка (надання в користування жила сім’ям з дітьми та їх супровід); 

Громадська організація «Футбольний клуб «Дихання»: проєкт по будівництву сучасного житлового будинку для функціонування дитячих будинків сімейного типу (далі – ДБСТ), у березні 2020 року заселено сім’ю;

поєкт по будівництву житлового будинку для забезпечення функціонування малого групового будинку;

БО підтримки громадських ініціатив «Розвиток»:

БФ «Майбутність і надія»: денний центр перебування дітей (м. Мерефа); надання психологічної допомоги сім’ям з дітьми; реалізація проєктів з наставництва в Харківській області.

ГО «Твоє право»

ü  інформаційні заходи з питань торгівлі людьми

«Зміни одне життя»

інформування про дітей, які потребують сімейного виховання.

За  2020 рік організаціями недержавного сектору для представників місцевих центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  (далі – місцеві ЦСССДМ) та об’єднаними територіальними громадами (далі – ОТГ) проведено:

6 інформаційних сесії щодо толерантного ставлення до клієнтів різних категорій

6 інформаційних сесій для фахівців соціальної роботи (далі – ФСР) «Ефективна взаємодія:дорослі-діти»

6 інформаційних сесій для прийомних батьків та батьків-вихователів «Ефективна взаємодія:дорослі-діти»

42 вебінари щодо попередження насильства, жорстокого поводження з дітьми, організації надання соціальних послуг в умовах карантину, соціальної роботи з сім’ями, у яких діти повернулись з інституційних закладів на час карантину тощо.

 

Специфічні цілі:

створення системи якісних і ефективних послуг на рівні громад, що відповідають найвибагливішим потребам дітей і сімей з дітьми, з метою попередження розлучення дітей з біологічною родиною;

забезпечення дітей-вихованців закладів інституційного догляду послугами, необхідними для реінтеграції в суспільство, утримання та виховання дітей в сімейному середовищі;

забезпечення у регіоні надання якісних соціальних послуг для попередження потрапляння дітей у заклади інституційного догляду.

Розвиток освітніх послуг

2.1. Сприяння забезпеченню всебічного розвитку, навчанню та вихованню дітей за місцем проживання

2.1.1 Прогнозування та забезпечення розвитку дошкільної освіти та мережі закладів дошкільної освіти всіх типів та форм власності відповідно до освітніх запитів населення.

2018-2026 роки

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування,

Департамент науки і освіти  обласної державної адміністрації (збір та узагальнення інформації)

З метою забезпечення розвитку та виховання дітей у закладах дошкільної освіти відповідно до запитів населення функціонує мережа закладів освіти, що надає послуги у сфері дошкільної освіти, яка включає 753 закладів різних типів, з них: 541 закладів дошкільної освіти,                          212 структурних підрозділів у складі закладів загальної середньої освіти.

 

 

2.1.2 Забезпечення функціонування закладів дошкільної освіти у населених пунктах з метою задоволення потреб громадян на здобуття дошкільної освіти.

2018-2026 роки

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування,

Департамент науки               і освіти  обласної державної адміністрації (збір та узагальнення інформації)

Станом на 01.01.2021 році в області нараховується 753 заклади дошкільної освіти усіх типів і форм власності, у тому числі                        у сільській місцевості - 323, у міській – 430.

 

2.1.3 Забезпечення дітей дошкільного віку з особливими освітніми потребами дошкільною освітою шляхом створення інклюзивних та спеціальних груп.

2018-2026 роки

Районні  державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування;

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації (збір та узагальнення інформації)

В області функціонує 13 закладів компенсуючого типу (8 спеціальних і 5 санаторних)                                та 95 закладів комбінованого типу із спеціальними та санаторними групами, в яких здобувають дошкільну освіту 5090 дітей.

Станом на 01.01.2021 організовано роботу 179 інклюзивних групах для 308 дітей.

Організовано роботу 179 інклюзивних групах для 308 дітей.

2.1.4 Створення та забезпечення функціонування груп продовженого дня у закладах загальної середньої освіти (ЗЗСО).

2018-2026 роки

Районні  державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування,

Департамент науки і освіти  обласної державної адміністрації (збір та узагальнення інформації)

У 2020/2021 навчальному році у 398 закладах загальної середньої освіти функціонує 903 групи продовженого дня для 26568 учнів.

Функціонує 903 групи продовженого дня

2.1.5 Забезпечення харчуванням дітей закладів дошкільної та загальної середньої освіти відповідно до чинного законодавства.

2018-2026 роки

Районні  державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування,

Департамент науки і освіти  обласної державної адміністрації (збір та узагальнення інформації)

З метою створення у закладах освіти безпечного середовища, організації здорового, раціонального та безпечного харчування учнів і вихованців, розроблено Регіональний план щодо створення належних умов для безпечного харчування у закладах освіти області на 2019-2020 роки області, затвердженим першим заступником голови обласної державної адміністрації від 18.11.2019.

Організація харчування у закладах освіти у 2020 році здійснювалася відповідно до нормативно-правових актів, що регламентують зазначене питання. Харчування учнів та вихованців організовано відповідно до двотижневого циклічного меню, узгодженого з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області. У закладах освіти впроваджується система оцінки та контролю якості харчових продуктів HACCP. Передбачено заходи для покращення матеріально-технічної бази їдалень та харчоблоків закладів освіти, стану організації харчування учнів та вихованців.

 

2.2 Забезпечення розвитку системи надання послуг сучасного освітнього середовища, шляхом запровадження інклюзивної освіти

2.2.2 Створення та забезпечення функціонування інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ)

 

2018-2020 роки

Районні  державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування,

Департамент науки і освіти  обласної державної адміністрації (збір та узагальнення інформації)

З метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття якісної освіти в Харківській області у       2020/2021 навчальному році створено і працює             35 інклюзивно-ресурсних центрів.

Центри забезпечені посібниками «Організаційно-методичні засади діяльності інклюзивно-ресурсних центрів» та флеш-накопичувачами з інформацією щодо інклюзивної освіти дітей з особливими освітніми потребами (нормативно-правові документи з питань освіти дітей з особливими освітніми потребами (далі – ООП); навчальні та розвиткові програми).

 

Працює 35 інклюзивно-ресурсних центрів.

2.2.3 Створення ресурсних кімнат та медіатек у закладах загальної середньої освіти, в яких утворено інклюзивні та спеціальні класи

2018-2026 роки

Районні  державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування,

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації, (збір та узагальнення інформації)

З метою забезпечення якісної освіти дітей з особливими освітніми потребами у 2020/2021 навчальному році у закладах загальної середньої освіти Харківської області функціонує 35 ресурсних кімнат і 26 медіатек.

Створено 35 ресурсних кімнат і 26 медіатек

2.2.4 Розробка та впровадження плану і програм навчання керівників інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ)

2018-2020 роки

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації,

Комунальний вищий навчальний заклад  «Харківська академія неперервної освіти»

Ресурсним центром з підтримки інклюзивної освіти

Комунального вищого навчального закладу «Харківська академія неперервної освіти» проведено заходи щодо навчання керівників інклюзивно-ресурсних центрів (далі - ІРЦ),                  а саме:

3 заходи для директорів інклюзивно-ресурсного центру;

   21.01.2020 - методичний семінар-практикум  «Документообіг в Інклюзивно-ресурсному центрі. Автоматизація роботи інклюзивно-ресурсного центру в АС «ІРЦ»» (32 директори ІРЦ);

   12.03.2020 - тренінг «Організація комплексної оцінки та супроводу дитини з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивно-ресурсного центру: методичні аспекти»                  (30 директорів ІРЦ);

У 2020 року на виконання обласного освітнього проєкту «Розвиток інклюзивної освіти в Харківській області» проведено такі науково-методичні та практико-орієнтовані заходи із застосуванням мережі Інтернет та електронних засобів навчання:

   15.01.2020 - вебінар «Особливості організації інклюзивного навчання дітей із синдромом дефіциту уваги та гіперактивністю» у межах Відкритої школи «Інклюзивна освіта» для педагогічних працівників закладів освіти.            (629 осіб);

   12.02.2020 – науково-методичний семінар «Організація інклюзивного навчання дітей  з особливими освітніми потребами в умовах Концепції «Нова українська школа» у межах Школи асистента вчителя (взяли участь                      43 особи);

   28.02.2020 – науково-методичний семінар «Перші кроки щодо запровадження технології «Коло друзів» в умовах реалізації Концепції «Нова українська школа» для учителів початкової школи та практичні психологів закладів загальної середньої освіти з інклюзивним навчанням у межах стартапу «Інклюзивна технологія «Коло друзів»                       (48 осіб);

   22.12.2020 Науково-методичний онлайн семінар  за темою «Використання МКФ для забезпечення інклюзивності освіти» (охоплено 32 особи).

    індивідуальні консультування педагогічних працівників, батьків та дітей з особливими освітніми потребами.

 

Ресурсним центром                    з підтримки інклюзивної освіти Комунального вищого навчального закладу «Харківська академія неперервної освіти» щодо навчання керівників інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ).

 

2.2.6 Розробка плану та програми навчання персоналу для роботи в системі інклюзивної освіти

2018-2020 роки

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації,

Комунальний вищий навчальний заклад  «Харківська академія неперервної освіти»

Ресурсним центром з підтримки інклюзивної освіти здійснюється навчання керівників інклюзивно-ресурсних центрів згідно з планом освіти Комунального вищого навчального закладу «Харківська академія неперервної освіти».

Школа фахівця інклюзивно-ресурсного центру:

15.10.2020 Онлайн семінар-практикум «Психолого-педагогічні умови організації корекційно-розвиткової роботи з дітьми, які мають особливості психофізичного розвитку»  

18.11.2020 Інтерактивне онлайн спілкування «Співпраця фахівця Інклюзивно-ресурсного центру з командою психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами»

16.12.2020 Науково-методичний онлайн семінар «Використання МКФ як сучасного індивідуального підходу до визначення    особливих освітніх потреб.

 

Пройшли навчання  вчителі-логопеди, вчителі-дефектологи інклюзивно-ресурсних центрів (58 осіб).

2.2.7 Підвищення кваліфікації всіх категорій педагогічних працівників, які працюють з дітьми з особливими освітніми потребами різних нозологій та психологів

2018-2026 роки

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації,

Комунальний вищий навчальний заклад  «Харківська академія неперервної освіти»

Педагогічні працівники закладів освіти Харківської області не рідше одного разу на п’ять років проходять навчання на курсах підвищення кваліфікації, у тому числі, працівники, які працюють за неповною формою зайнятості.

 

Методичний кластеру «Методичні та психологічні аспекти інклюзивної освіти в умовах нової української школи (НУШ)»:

25.11.2020 Онлайн семінар-практикум «Аспекти методичного супроводу закладів освіти з інклюзивною формою навчання».

 

 

 

 

 

 

 

 

Методисти з психологічної служби та інклюзивної освіти

2.2.8 Забезпечити підготовку:  асистентів учителя; асистентів вихователя; учителів, які працюють в системі інклюзивного навчання

2018-2026 роки

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації,

Комунальний вищий навчальний заклад  «Харківська академія неперервної освіти»

З метою підготовки педагогічних працівників до роботи щодо впровадження Концепції «Нова українська школа» протягом 2020 року було організовано підвищення кваліфікації  асистентів учителів у класах з інклюзивним навчанням. Усього навчанням охоплено близько 222 педагогів.

 

Педагогічні працівники закладів освіти з інклюзивним навчанням (222 особи).

2.2.9 Увести до навчальних програм курсів підвищення кваліфікації всіх категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої та дошкільної освіти тему «Особливості роботи з дітьми в умовах інклюзивного навчання»

2018-2026 роки

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації,

Комунальний вищий навчальний заклад  «Харківська академія неперервної освіти»

Введено до навчальних програм підвищення кваліфікації Комунального вищого навчального закладу «Харківська академія неперервної освіти» для всіх категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої та дошкільної освіти тему «Організація інклюзивної освіти в умовах нової української школи (НУШ)».

 

 

2.2.10 Розробка та видання посібників та методичних рекомендацій для педагогічних працівників з питань роботи в умовах інклюзивного навчання

2018-2022  роки

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації,

Комунальний вищий навчальний заклад  «Харківська академія неперервної освіти»

Комунальним вищим навчальним закладом «Харківська академія неперервної освіти» випущено методичний посібник «Дорожня карта педагога в умовах інклюзивної освіти».

 

2.2.11 Забезпечення безперешкодного доступу до закладів загальної середньої,  дошкільної  та позашкільної освіти для осіб з обмеженими можливостями

2018-2026  роки

Районні  державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування,

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації (збір та узагальнення інформації)

Станом на 01.01.2021 зовнішніми пандусами, що відповідають державним будівельним нормам, обладнано 202 заклади загальної середньої освіти області, кнопками виклику – 695 заклади, показчиками альтернативного входу до будівель – 289 закладів, тактильними дошками – 375 закладів, підіймальними платформами, установленими у приміщеннях (4 заклади), ліфтами (3 заклади), універсальними кабінками в туалетах для користування дітьми з інвалідністю (48 закладів), поручнями уздовж обох боків сходів на вході до будівель (202 заклади). У 51 закладі для дітей з порушеннями зору, у тому числі із зниженим зором, сходи по краю першої та  останньої  сходинки  облаштовано контрастними обмежувальнами смугами.

Поряд з цим, в області функціонують чотири заклади, які повністю оснащено засобами безперешкодного доступу до будівель і приміщень та забезпечено усіма необхідними умовами для навчання дітей з особливими освітніми потребами.

 

 

2.2.12 Забезпечення рівного доступу до якісної освіти, створення належних умов для безпечного, регулярного і безоплатного перевезення учнів та педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти.

2018-2026  роки

Районні  державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування,

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації (збір та узагальнення інформації)

У 2020 році для забезпечення конституційного права на освіту дітей з особливими освітніми потребами за кошти державної субвенції та місцевих бюджетів придбано 20 шкільних автобусів, обладнаних спеціальними місцями для дітей з обмеженими фізичними можливостями для 12 районів області, 4 об’єднаних територіальних громад та 1 автобус для КЗ «Харківська спеціальна школа ім. В,Г. Короленка» Харківської обласної ради, спеціальне обладнання для 3-х спеціальних закладів загальної середньої освіти обласного підпорядкування, в яких навчаються діти з вадами слуху та зору; збудовано 11 зовнішніх пандусів у закладах загальної середньої освіти 3 районів, одного міста обласного значення, 2-х об’єднаних територіальних громад та м. Харків; дообладнано спеціальним обладнанням кабіни туалетів загального користування у 4-х закладах загальної середньої освіти одного міста обласного значення, однієї об’єднаної територіальної громади та м. Харків.

У 2020/2021 навчальному році безкоштовним підвозом до місць навчання та у зворотному напрямку  забезпечено 16912 учнів та 2281 педагогічних працівників. Підвіз учнів та вчителів забезпечено на 100%.

У 2020 році за кошти державного, районних бюджетів та бюджетів селищних рад усього придбано 23 шкільних автобуси, з них за кошти державного бюджету на умовах співфінансування з місцевих бюджетів – 20 автобусів, обладнаних спеціальними місцями для дітей з особливими освітніми потребами, за кошти районних бюджетів - 3 автобуси.

 

безкоштовним підвозом до місць навчання та у зворотному напрямку  забезпечено 16912 учнів та 2281 педагогічних працівників. Підвіз учнів та вчителів забезпечено на 100%.

 

2.3 Забезпечення

реформування закладів загальної середньої освіти інституційного типу

2.3.1 Розробка плану реформування закладів загальної середньої освіти інституційного типу

 

2018-2022  роки

Харківська обласна рада,

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації

 

У 2019 році забезпечено зміну типу підпорядкованих закладів освіти інтернатного типу на школи, ліцеї відповідно до чинного законодавства, упорядковано назви й оптимізовано мережу закладів освіти обласного підпорядкування.

Відповідно до рішення Харківської обласної ради від 30.05.2019 року № 1040-VІІ 21 заклад загальної середньої освіти обласного підпорядкування змінив тип та назву закладу: санаторних шкіл- 6 (всі  з підрозділом - інтернат, з дошкільними групами – 3); спеціальних шкіл-12 (всі з підрозділом - інтернат, з дошкільними групами – 5); закладів спеціалізованої освіти – 3.

Відповідно до рішення Харківської обласної ради від 05.12.2019 № 1166 – VІІ та 1167 – VІІ  змінено тип та перейменовано два заклади освіти для обдарованих та талановитих дітей області.

З огляду на головні принципи реформування діючих закладів інституційного догляду та виховання дітей за методологією, наданої Міністерством соціальної політики України (листи від 12.12.2017  № 24322/0/2-17/37 та від 03.05.2018 № 8426/0/2-18/37) не підлягають трансформації заклади освіти спортивного профілю та з військово-фізичною підготовкою.

25.02.2020 проведено міжвідомчу нараду за участю керівників інтернатних закладів, служби у справах дітей обласної державної адміністрації, Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації на тему «Децентралізація та деінституалізація: шлях від інституції до сім’ї».

25.08.2020 Департаментом науки і освіти обласної державної адміністрації спільно з службою у справах дітей обласної державної адміністрації проведено нараду за участю керівників інтернатних закладів з обговорення питань зарахування дітей на пансіон до закладів освіти.

Забезпечено 25 закладів 

Розвиток медичних послуг

2.4 Надання первинної медичної допомоги

2.4.1 Створення ефективної системи надання первинної медичної допомоги відповідно до встановлених нормативів

2018-2026  роки

Департамент охорони здоров'я обласної державної адміністрації,

районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування

Протягом 2020 року проводилась робота по удосконаленню системи надання первинної медичної допомоги. Для ефективного надання первинної медичної допомоги дитячому населенню батьками були укладені декларації з лікарями загальної практики – сімейної медицини та педіатрами.

 

 

2.4.2 Забезпечення патронажного сестринського спостереження за новонародженими і дітьми раннього віку із сімей зі складними життєвими обставинами спільно з соціальними працівниками

2018-2026  роки

Департамент охорони здоров'я  обласної державної адміністрації,

районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування

Організовано патронажне сестринське спостереження за новонародженими і дітьми раннього віку (у тому числі за дітьми із сімей, які опинились у складних життєвих обставинах), яке проводиться спільно з соціальними працівниками.

 

 

2.5 Забезпечення профілактичної діяльності з метою попередження ризиків

народження дітей з порушеннями здоров’я

 

2.5.4 Забезпечення функціонування ефективної системи вторинної медичної допомоги. Розвиток установ, що надають високоспеціалізовану медичну допомогу для дитячого населення

2019-2025  роки

Департамент охорони здоров'я  обласної державної адміністрації

Заклади охорони здоров’я системи вторинної медичної допомоги переведені в комунальні некомерційні підприємства, які надають медичну допомогу дитячому населенню. У закладах охорони здоровʼя третинного рівня надається  високоспеціалізована та висококваліфікована медична допомога.

 

2.5.5 Створення і забезпечення розвитку послуг (центри, відділення) раннього втручання, відповідно до розробленого і затвердженого положення про центр раннього втручання

 

2019-2021  роки

Департамент охорони здоров'я  обласної державної адміністрації,

Департамент соціального захисту населення  обласної державної адміністрації,

районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування (за згодою)

Відповідно до розпоряджень Кабінету Міністрів України  від 14.12.2016 № 948-р, від 22.05.2019 № 350-р Харківська область визначена учасником з реалізації у 2017 – 2021 роках пілотного проєкту «Створення системи надання послуг раннього втручання».

З метою реалізації пілотного проєкту на регіональному рівні:

    затверджено план заходів з реалізації в області у 2017-2020 роках пілотного проєкту «Створення системи надання послуг раннього втручання» для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя;

    затверджено персональний склад регіональної консультативної ради із впровадження послуг раннього втручання, до якої увійшли фахівці департаментів облдержадміністрації: соціального захисту населення, освіти і науки, фінансового   та охорони здоров'я;

    БФ «Інститут раннього втручання» визначено обласним координатором з надання методично-консультативної допомоги з питань надання послуг раннього втручання.

В області підготовлені команди раннього втручання на місцевому рівні на території                      м. Харкова, м. Чугуїв, м. Валки, м. Лозова,                     м. Мерефа, які за підтримки Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) проходили відповідну підготовку.

За ініціативи регіональної консультативної ради наразі опрацьовується питання щодо можливості створення в Балаклійському, Богодухівському, Дергачівському, Зміївському, Золочівському, Красноградському, Краснокутському, Харківському районах та м. Ізюм при існуючих установах відділень з надання послуг раннього втручання.

У місті Чугуїв функціонує КУ «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «ШАНС», у місті Лозова – КУ «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жемчужинки» Лозівської міської ради Харківської області. На сьогодні місцевими органами виконавчої влади розглядається можливість відкриття при зазначених установах відділень з надання послуг раннього втручання.

Проведення дільничними лікарями анкетування серед батьків дає змогу виявити дітей, які потребують саме командної роботи фахівців різних напрямків. У команді працюють лікар, психолог, фізичний терапевт, та соціальний працівник.

За результатами анкетування фахівці центу складають індивідуальний план роботи з кожною дитиною у співпраці з батьками та з урахуванням реальних можливостей дитини.

Корекційна робота проводиться з дітьми, які мають генетичні захворювання, поведінкові та комунікаційні порушення, розлади мовлення, відставання у фізичному та психічному розвитку, дітьми групи ризику - з малою вагою при народженні, порушеннями слуху та зору.

Крім того, послуги надаються сім’ям з дітьми, які не мають медичного діагнозу, або виражених порушень здоров’я, але мають порушення розумового, моторного, мовного або емоційного розвитку.

Усього з початку реалізації проєкту послугу отримало понад 3 тисяч сімей, які виховують дітей раннього віку (до трьох років життя) з порушеннями розвитку та стану здоров’я.

Аналіз ефективності раннього вручання показав позитивний результат як з точки зору розвитку дитини, так і з точки зору соціальної інтеграції сімей, нормалізації їхнього життя.

Поєднання зусиль фахівців, влади, науковців та батьків дозволило від суспільної ініціативи перейти до послуги, яка надається в установах комунальної власності.

В закладах охорони здоровя створені кабінети раннього втручання. До складу яких входять психолог, фахівець з фізичної реабілітації, логопед, лікар-педіатр і реєстратор медичний. Розроблені та затвердженні положення про кабінет раннього втручання. Розвиток системи раннього втручання є актуальним у звязку з реформуванням системи охорони здоровя, зміни моделі педіатричної допомоги на модель сімейного лікаря та забезпечення доступності комплексних, тривалих у часі послуг дітям раннього віку з порушеннями психофізичного розвитку, ризиком їх виникнення та родинам, що виховують таких дітей. Робота фахівців проводиться не тільки з дітьми, які мають проблеми як фізичні так і соматичні, а направлена перш за все на попередження розвитку тих чи інших захворювань у дітей, що призводять до визнання дитини інвалідом.

 

Потреби визначені.

2 центри створені і функціонують.

1000 дітей утримують послуги раннього втручання.

2.5.6 Формування міждисциплінарних команд раннього втручання

2020-2026  роки

Департамент охорони здоров'я обласної державної адміністрації,

Департамент соціального захисту населення  обласної державної адміністрації,

районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування                   (за згодою)

В закладах охорони здоров՚я функціонують мультидисциплінарні команди, які займаються медико-соціальною реабілітацією та паліативною допомогою. В комунальному некомерційному підприємстві «Обласний спеціалізований будинок дитини «Гіппократ» Харківської обласної ради протягом 2020 року мультидисциплінарною командою надана допомога надана 85  сім’ям. Мультидисциплінарна команда проводить комплексну оцінку стану здоров՚я та можливостей розвитку дітей, оцінку потреб дитини та сім՚ї, складає індивідуальні програми медико-соціальної реабілітації та паліативної допомоги. 

 

Надано допомогу 85 сім’ям у 2020 році.

2.5.7          Формування мультидисциплінарних команд для надання медико-соціальної  реабілітації та паліативної допомоги дітям

2019-2026  роки

Департамент охорони здоров'я обласної державної адміністрації, Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації,  Департамент освіти і науки обласної державної

  В рамках впровадження пілотного проєкту надання паліативної підтримки сім’ям, у яких виховуються важкохворі діти, у Дергачівському районі функціонує робоча група, до складу якої входять працівники районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі – ЦСССДМ), служб у справах дітей (далі – ССД), закладів охорони здоров’я, управління освіти, культури та туризму, управління соціального захисту населення

Харківський ОЦСССДМ та місцеві ЦСССДМ                  є партнерами БФ «Інститут раннього втручання» для дітей з порушеннями розвитку та дітей-інвалідів в реалізації проєкту «Розбудова послуги раннього втручання в Харківській області». В системі соціального захисту населення області функціонує 2 дитячих будинки-інтернати (Богодухівський та Шевченківський). В інтернатах організовано надання вихованцям комплексу соціальних послуг відповідно до вимог Державного стандарту стаціонарного догляду  за особами, які втратили здатність до самообслуговування чи не набули такої здатності, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від  29.02.2016              № 198, зареєстрованого в Мністерстві юстиції України 23.03.2016 за № 432/28562 (зі змінами), також забезпечено постійним доглядом, комунально-побутовими та освітніми              послугами,              медичною

допомогою, комплексом реабілітаційних та оздоровчих заходів. Впроваджено соціальні послуги: соціально-психологічної реабілітації, соціального супроводу, паліативного догляду.

Для надання соціальних послуг вихованцям в будинках-інтернатах працюють мультидисциплінарні команди, до складу яких входять фахівці установ            з відповідною кваліфікацією: медичні працівники (лікарі, медсестри, молодші медичні сестри), психолог, вихователі, фахівці з фізичної реабілітації, логопед та допоміжний персонал.

З вихованцями, які не здатні до навчання проводиться виховна та корекційна робота                      за спеціальною програмою для дітей дошкільного віку з вадами розумового розвитку (навчання навичкам самообслуговування, розвитку мовлення).

З вихованцями з тяжкими вадами розумового         та фізичного розвитку проводиться медична реабілітація, яка включає додаткове збалансоване харчування молочними сумішами, медикаментозну терапію, фізіотерапію відповідно до лікарських призначень.

Вихованці, які здатні до навчання, навчаються                  за спеціальною програмою, розробленою                         для розумово відсталих дітей. Проводяться навчально-корекційні заняття з української мови та розвитку мовлення, читання, математики, вивчення довкілля, трудового навчання, малювання, фізичної культури.

В КУ Богодухівський дитячий будинок-інтернат функціонує відділення паліативного догляду для осіб та дітей з інвалідністю на 45 ліжко-місць. Діяльність відділення відбувається відповідно             до вимог нормативно-правових актів України, зокрема, Типового положення про відділення паліативного догляду громадян похилого віку, осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 09.08.2017 № 1293. зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 04.09.2017 за № 1078/30946.

В рамках впровадження пілотного проєкту надання паліативної підтримки сім’ям, у яких виховуються важкохворі діти, у Дергачівському районі функціонує робоча група, до складу якої входять працівники районного ЦСССДМ, ССД, закладів охорони здоров’я, управління освіти, культури та туризму, управління соціального захисту населення.

 

Продовжується робота щодо надання соціально-психологічної підтримки, допомоги у вирішенні інших проблемних питань 14 сім’ям, які виховують важкохворих дітей.

Сім’ям даної категорії надаються соціальні послуги відповідно до визначених потреб.

 

Представники місцевих ЦСССДМ, ОТГ, інших соціальних партнерів в рамках проєкту беруть участь у тренінгах для членів мультидисциплінарної команди на базі БФ «Інститут раннього втручання».

Послугу раннього втручання запроваджено в обласному соціальному центрі матері та дитини, на базі Первомайського МЦСССДМ проводиться організаційна робота щодо відкриття кімнати раннього втручання.

 

 

 

2.5.8          Створення і розвиток центрів підтримки дітей та сім’ї у громадах

до 2022 року

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування

У 2020 році реорганізовано:

Балаклійський районних центр соціально-психологічної реабілітації дітей у Балаклійський центр соціальної підтримки дітей та сімей;

Два  обласних центри соціальної психологічної-реабілітації дітей в  центри соціальної підтримки дітей та сімей, на базі яких створено відділення термінового перебування дітей;

відділення для батьків з дітьми; малий груповий будиночок; відділення підтримки та розвитку сімейних форм виховання.

 

Виконано

Прийнято рішення про створення трьох центрів соціальної підтримки дітей та сімей.

Розвиток соціальних послуг

2.6 Забезпечити функціонування системи соціальних послуг для сімей з дітьми

2.6.2 Організувати та провести навчання для фахівців із соціальної роботи

Систематично

Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування

Харківським ОЦСССДМ постійно проводяться семінари, тренінги, фокус групи для фахівців із соціальної роботи щодо забезпечення надання соціальних послуг різним категоріям сімей, дітей та молоді

За 2020 рік проведено  5 практичних семінарів, фокус група, у тому числі 1 – для начальників служб у справах дітей, директорів місцевих ЦСССДМ та представників інших структурних підрозділів ОТГ

В умовах карантину ОЦСССДМ спільно зі службою у справах дітей започатковано реалізацію проєкту «Діалогове вікно», в рамках якого проводяться щотижневі відеонаради для директорів місцевих ЦСССДМ та начальників служб у справах дітей.

Під час відеонарад обговорювались питання щодо здійснення моніторингу дітей, які повернулись в сім’ї з інституційних закладів, взаємодії центрів та служб при здійсненні соціальної роботи з  сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, технологій соціальної роботи тощо.

2.6.3 Забезпечити розвиток інституту наставництва для дітей, які виховуються в закладах інституційного догляду з метою їхньої підготовки до самостійного життя

Починаючи з 01 вересня 2018 року

Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації,

Служба у справах дітей  обласної державної адміністрації,

Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Департамент освіти і науки  обласної державної адміністрації,

Недержавні організації (за згодою)

Харківський ОЦСССДМ співпрацює з БО «БФ «Майбутність і надія» з метою підготовки кандидатів у наставники.

З метою інформування населення про послугу наставництва розроблено та розповсюджено буклет «Наставництво для дітей:коротко про головне».

У складі дитячих будинків-інтернатів функціонують молодіжні відділення, в яких впроваджено надання послуг стаціонарного догляду, соціальної реабілітації та профілактики, представництва інтересів, консультування.

Такі відділення ефективно виконують функцію соціалізації підопічних: в них організовано роботу з самообслуговування, комунікації, створені умови для витрачання особистих коштів шляхом відвідування торгівельної мережі; психологом здійснюється діагностика та корекція психологічних проблем підопічних; забезпечено проходження працетерапії у майстернях декоративно-прикладного напрямку (бісероплетіння, в’язання, шиття пелюшок, розмальовка картин) та господарчо-побутового напрямку (вирощування фруктів в садку), вихованці набувають навички у приготування їжі у навчальній кухні, догляду за тваринами, веденню домашнього господарства.

 

У 2020 році надано 5 висновків  наставникам, які пройшли навчання,  укладено 5 договорів про здійснення наставництва.

Розповсюджено 1000 примірників буклету.

2.6.4 Забезпечити створення сімей патронатних вихователів у кожній громаді

До 01 серпня 2021 року

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування

Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації,

Служба у справах дітей обласної державної адміністрації,

Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

(методична допомога, узагальнення, координація)

В Харківській області запроваджено послугу патронату над дитиною. Сім’ї патронатних вихователів створено у 17 районах, містах та ТГ (Барвінківський, Близнюківський, Богодухівський, Борівський Дергачівський, Зміївський, Кегичівський, Краснокутський, Коломацький, Первомайський, Чугуївський, Шевченківський райони, м. Первомайський, м. Люботин, м. Харків, Лозівська, Мереф’янська міські територіальні громади), у Близнюківському, Дергачівському, Чугуївському районах, м. Первомайський створено по 2 сім’ї патронатних вихователів, у Лозівській міській територіальній громаді – 3 сім’ї.

У 2020 році 7 кандидатів у патронатні вихователі та 7 кандидатів у їх добровільні помічники пройшли підготовку за відповідною Програмою, затвердженою Міністерством соціальної політики України, затвердженою наказом Міністерства соціальної політик України  19.08.2017  № 1349.

В області послугу патронату над дитиною з 2018 року отримали 142 дитини, у тому числі 2 з інвалідністю. У 2020 – 44 дитини, що складає 31% від загальної кількості дітей. Із сімей патронатних вихователів 53 дитини було повернуто до біологічних родин, 45 дітей отримали правовий статус дитини, позбавленої батьківського піклування відповідно до якого органами опіки та піклування забезпечено їх влаштування до сімейних форм виховання (усиновлення (10), опіка, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу). Станом на 31.12.2020 у сім’ях патронатних вихователів продовжували отримувати послуги 44 дитини.

 

Обласною державною адміністрацією запроваджено виїзди МКП (мобільного консультативного пункту) з метою підтримки та розвитку сімейних форм виховання, психологічної підтримки батьків-вихователів, прийомних батьків, патронатних вихователів, забезпечено міжсекторну взаємодію та міждисциплінарний підхід для вирішення питань надання консультативної, методичної допомоги службам у справах дітей та місцевим центрам соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

З метою обговорення актуальних питань розвитку та функціонування сімей патронатних вихователів, надання їм комплексної консультативної допомоги в області було запроваджено нову форму роботи з патронатними вихователями – «Клуб патронатних вихователів та їх помічників Харківської області».

Створено 24 сім’ї

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проведено 5 заходів з питань запровадження послуги патронату над дитиною, та 1 засідання «Клубу патронатних вихователів» для патронатних вихователів.

 

2.7 Забезпечення

надання соціальних послуг для жінок, дітей та сімей з дітьми

2.7.1 Створення і розвиток центрів соціальної підтримки дітей і сімей

у громаді

2018-2022 роки

 

Обласна державна адміністрація,

Районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування

У 2020 році реорганізовано:

Балаклійський районних центр соціально-психологічної реабілітації дітей у Балаклійський районний центр соціальної підтримки дітей та сімей;

Два обласних центри соціальної психологічної-реабілітації дітей в  центри соціальної підтримки дітей та сімей, в яких, зокрема, створено 2 відділення термінового влаштування дітей.

 

Прийнято рішення про створення 3 центрів соціальної підтримки дітей та сімей

2.7.2 Вивчення можливості створення центрів соціальної підтримки дітей і сімей на базі обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей

2018-2020 роки

Служба у справах дітей  обласної державної адміністрації

 

Вивчено питання створення центрів соціальної підтримки дітей і сімей на базі обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей.

21.01.2020 службою у справах дітей обласної державної адміністрації проведено одноденний тренінг з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей для працівників КЗ «Харківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Надія» Харківської обласної ради за участю національного тренера з реформування системи інституційного догляду Ірини Машталь.

Розроблено та підготовано два плани трансформації центрів соціально-психологічної реабілітації.

 

Виконано

Створено 2 центри соціальної підтримки дітей та сімей

2.7.3 Створення кризових центрів для жінок, які постраждали від насилля

2018-2024 роки

Районні державні адміністрації,
органи місцевого самоврядування (за згодою)

Для надання комплексної допомоги та соціальних послуг особам, які постраждали від насильства, в області функціонують два заклади:

- Комунальний  заклад Харківської міської ради  Центр надання допомоги постраждалим від насильства – за 2020 рік допомогу надано 197 особам;

- Комунальна установа Харківської обласної ради "Кризовий соціальний центр для жінок" – за 2020 рік допомогу надано 8 особам (з них, 3 жінкам і 5 дітям).

 

Функціонують 2 заклади

2.7.4 Забезпечення якісного та ефективного надання кризового і екстреного втручання

2018-2026  роки

Районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування,

Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

З метою надання екстреної допомоги у випадках домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми місцевими ЦСССДМ надаються соціальні послуги кризового та екстреного втручання відповідно до Державного стандарту  соціальної послуги кризового та екстреного втручання, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 01.07.2016  № 716, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 20.07.2016  за № 990/29120

 

 

Протягом 2020 року до місцевих центрів СССДМ надійшло 2697 повідомлень стосовно 2697 сімей та осіб в яких мали місце випадки вчинення насильства. 1690 сімей були поставлені на облік сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах з причини вчинення насилля в сім’ї. З них у 163 сім`ях підтверджені факти жорстокого поводження над дітьми.  222 сімей взято під соціальний супровід місцевих центрів СССДМ та 2475 сімей/осіб охоплено соціальною роботою у наданні комплексу соціальних послуг відповідно до визначених потреб та Державних стандартів соціальних послуг.

ІІІ. Розвиток сімейних та інших форм альтернативного догляду для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

 

Специфічні цілі:

створення системи якісних і ефективних форм альтернативного догляду;

створення умов для забезпечення прав дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, на проживання і виховання в сім'ї або в умовах максимально наближених до сімейного середовища.

3.1 Створення служб у справах дітей у ОТГ

3.1.1 Створення служб у справах дітей та сім’ї у об’єднаних територіальних громадах із введенням у штатний розпис фахівців із соціальної роботи

 

2018-2020 роки

Служба у справах дітей обласної державної адміністрації, Обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (методична допомога, координація),

органи місцевого самоврядування

Проводиться робота щодо введення посад фахівців із соціальної роботи у служби у справах дітей та сім’ї ОТГ.

Створено 6 служб у справах дітей та сім’ї, в яких введено у штатний розпис 11 посад фахівців соціальної роботи.

3.1.2 Призначення і підготовка фахівців із соціальної роботи для супроводу сімей, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування

2019-2020 роки

Служба у справах дітей обласної державної адміністрації, Обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (методична допомога, координація),

органи місцевого самоврядування

Харківським ОЦСССДМ для працівників місцевих ЦСССДМ проводяться семінари-тренінги з питань створення та забезпечення функціонування прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, здійснення їх соціального супроводження.

 

Протягом 2020 року для фахівців із соціальної роботи  ОТГ та місцевих ЦСССДМ проведено 2 семінари-тренінги з питань створення та забезпечення функціонування прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, здійснення їх соціального супроводження.

3.2. Забезпечення влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сімейні форми виховання

3.2.2 Забезпечення систематичного підбору та навчання кандидатів в усиновлювачі, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі

Протягом

2018-2020 роки

Служба у справах дітей обласної державної адміністрації ,

Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Харківський ОЦСССДМ за поданнями місцевих ЦСССДМ, служб у справах дітей, ОТГ, проводить навчання кандидатів в усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі.

Згідно з графіком проведення курсів підвищення кваліфікації у зазначених курсах беруть участь спеціалісти служби у справах дітей обласної державної адміністрації.

 

Протягом 2020 року на базі Харківського ОЦСССДМ проведено:

12 навчань з підготовки кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни/піклувальники, усиновлювачі. Всього навчено 181 кандидат, з них 63 кандидати (30 сімей та 3 особи) в усиновлювачі, 80 кандидати в опікуни /піклувальники та 38 кандидатів в прийомні батьки та батьки-вихователі.

3.3 Соціальний супровід

3.3.1 Забезпечення якісним, систематичним соціальним супроводом/супроводженням сім’ї опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів

2018-2026 роки

Обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, служби у справах дітей районних державних адміністрації, районні центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

Місцеві ЦСССДМ та фахівці із соціальної роботи в ОТГ  здійснюють соціальний супровід сімей, в яких виховуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування

У 2020 році соціальним супроводженням охоплені всі 256 прийомних сімей та 119 дитячих будинків сімейного типу,  соціальним супроводом – 185 сім’я опікунів/піклувальників.

3.4 Запровадження патронату над дитиною у регіоні

3.4.1 Проведення підбору кандидатів у патронатні вихователі

 

2018-2026 роки

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування, обласний центр соціальних служб для сім’ї дітей та молоді

Місцевими ЦСССДМ та відповідними структурними підрозділами ОТГ ведеться робота щодо добору кандидатів у патронатні вихователі.

Здійснено добір 7 кандидатів у патронатні вихователі, у тому числі з 4 ОТГ.

3.4.2 Забезпечення навчання кандидатів у патронатні вихователі

2018-2026 роки

Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Харківським ОЦСССДМ проводиться навчання кандидатів у патронатні вихователі відповідно до поданих заявок.

У 2020 році проведено навчання 7 кандидатів у патронатні вихователі.

3.4.3 Забезпечення функціонування патронату у районі (не менше однієї сім’ї)

2018-20220 роки

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування

Проводиться робота щодо запровадження послуги патронату над дитиною у кожному районі області.

21.02.2020 проведено засідання Клубу патронатних вихователів на базі обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

У 17 районах,  містах обласного значення та  ОТГ функціонує 24 сім’ї патронатних вихователів.

3.4.4 Проведення роботи з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти яких влаштовані до патронатних сімей, з метою  надання  комплексної підтримки сім’ї і допомоги в подоланні складних життєвих обставин та повернення дитини у біологічну сім’ю

Протягом перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя, але не більше 6 місяців

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування

Місцевими ЦСССДМ здійснюється соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти яких влаштовані до патронатних сімей, з метою надання комплексної підтримки сім’ї і допомоги в подоланні складних життєвих обставинах, та повернення дитини в біологічну сім’ю.

53 дитини із сімей патронатних вихователів повернуто до біологічних сімей, з них 30 – у 2020 році.

3.5 Розвиток мережі дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей

3.5.1 Створення дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей у громаді

 

постійно

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування

Станом на 31.12.2020 загальна кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування у Харківській області становить 4393 дитини.

Із загальної кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування 3048 дітей влаштовано під опіку, піклування у сім’ї родичів або знайомих, 1344 дітей та осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування виховуються у прийомних сім’ях  (далі – ПС), дитячих будинках сімейного типу.

Станом на 31.12.2021 на території Харківської області функціонувало 120 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховувалось 860 дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа та 248 прийомних сімей, у яких виховувалось 484 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Найбільша кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виховується у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу у  Великобурлуцькому – 73; Вовчанському – 115, Дергачівському – 56; Зміївському – 52; Кегичівському – 86; Краснокутському – 144; Коломацькому – 50,              м. Лозова – 63.

Протягом 2020 року з дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей вибуло  140 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа (досягнення повноліття (70 осіб), закінчення навчання та працевлаштування (33 особи), влаштування під опіку, піклування родичів, знайомих (9 дітей), усиновлення громадянами України (4 дитини), повернення на виховання у рідну сім’ю (1 дитину) та інше).

Протягом 2020 року утворено:

13 ДБСТ/136 дітей влаштовано;

10 ПС/51 дітей влаштовано.

3.5.2 Вивчення можливості створення дитячих будинків сімейного типу на базі прийомних сімей у громаді

постійно

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування

Службами у справах дітей постійно проводиться аналіз можливості створення дитячих будинків сімейного типу на базі існуючих прийомних сімей, які мають відповідне бажання та виховний потенціал.

Утворено 9 ДБСТ на базі існуючих ПС.

3.5.3 Влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування із закладів інституційного догляду та виховання дітей до сімейних форм виховання

2018-2025 роки

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування,

Служба у справах дітей обласної державної адміністрації

Питання  влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування із закладів інституційного догляду та виховання дітей до сімейних форм виховання перебуває на постійному контролі.

Із закладів протягом року до сімейних форм виховання влаштовано 211 дітей (54 усиновлено громадянами та 157 дітей влаштовано до сімей опікунів/піклувальників, прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу).

3.5.4 Проведення відповідної роботи з недопущення потрапляння дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського, які виховуються у сімейних формах виховання на повне державне забезпечення

Постійно

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування,

Служба у справах дітей обласної державної адміністрації,

Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Харківським ОЦСССДМ та місцевими ЦСССДМ постійно проводиться робота з метою раннього виявлення сімей, у яких є ризик виникнення соціального сирітства, потрапляння у складні життєві обставини, недопущення потрапляння статусних дітей із сімейних форм виховання на повне державне забезпечення.

Протягом року проведено відповідні заходи з недопущення потрапляння дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського, які виховуються у сімейних формах виховання на повне державне забезпечення, робота з сім’ями та дітьми.

09.01.2020 спільно з громадськими організаціями здійснено робочий виїзд до Малинівської ОТГ з метою обміну досвідом між громадськими організаціями щодо реалізації проєктів по будівництву житлових будинків для функціонування ДБСТ та заходів по розвитку сімейних форм виховання              в Харківській області; поширення інформації про розвиток сімейних та інших альтернативних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; обговорення готовності житлового об’єкту до заселення сім’ї                   та питань забезпечення органом опіки та піклування функціонування ДБСТ; розгляд проблемних питань, які виникли під час реалізації проєкту та плани щодо продовження роботи над проєктом громадської організації з урахуванням потреб регіону.

13.01.2020 проведено робочу нараду з питань здійснення соціального захисту дітей, прийнятих до центрів; якості надання дітям комплексу соціальних послуг; здійснення заходів виховного характеру, спрямованих на корекцію навчання, емоційного стану дитини, формування особистих якостей, які сприятимуть інтеграції дитини у суспільстві; ролі заходів виховного характеру для якісного проведення соціально, психологічної, педагогічної реабілітації дітей; підведено підсумки роботи закладів за 2019 рік.

15.01.2020 у Мереф’янській ОТГ проведено спільний виїзний прийом громадян; розглянуто проблемні питання порушені матерю-вихователькою Явтушенко Л. І. з питань функціонування ДБСТ на території Мереф’янської ОТГ та необхідності проведення відповідної роботи для вселення до житлового будинку, придбаного за кошти Субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам; здійснено виїзду до житлового об’єкту за адресою: м. Мерефа, вул. Козацька, буд. 66; обговорено шляхи вирішення проблемних питань.

17.01.2020 проведено робочу нараду служби у справах дітей обласної державної адміністрації та Харківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, обговорено проблемні та актуальні питання, план спільних заходів на 2020 рік; підведено підсумки співпраці служб у справах дітей та центрів соціальних служб для сім’ї дітей та молоді щодо розвитку сімейних форм виховання в регіоні.

29.01.2020 здійснено виїзд до Великобурлуцького району обговорено питання щодо захисту прав дитини та розвитку сімейних форм виховання з керівництвом району; надання практичної та методичної допомоги службі у справах дітей.

29.01.2020 відвідано дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування за місцем їх проживання в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу Великобурлуцького району; прийомним батькам, батькам-вихователям надано консультаційну допомогу у вирішенні питань щодо соціального захисту дітей.

31.01.2020 відвідано дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування за місцем їх проживання в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу у Краснокутському районі; надано прийомним батькам, батькам-вихователям консультативної допомоги у вирішенні питань соціального захисту дітей; надано практичної та методичної допомоги службі у справах дітей.

04.02.2020 здійснено виїзд до Барвінківського району з метою вивчення роботи служби у справах дітей та надання методичної допомоги з питань організації роботи по захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання.

06.02.2020 здійснено відвідування дитячих будинків сімейного типу в с. Піщанка Красноградського району, які функціонують в будинках придбаних за рахунок Субвенції з державного бюджету; вивчення організації роботи служби у справах дітей Красноградської районної державної адміністрації з питань усиновлення; обговорення з керівництвом району актуальних питань охорони здоров’я.

11.02.2020 здійснено виїзд до Дергачівського району з метою вивчення роботи служби у справах дітей та надання методичної допомоги з питань організації роботи по захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання.

 14.02.2020 здійснено виїзд до Харківського району з метою відвідування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в м. Південне ДБСТ, яке функціонує в будинку, придбаному за рахунок коштів Субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам; відвідування прийомної сім’ї та опікунської сім’ї в сел. Високий.

 18.02.2020 здійснено виїзд до Красноградського району з метою розгляду звернення батьків-вихователів до БФ «Дихання України» щодо можливості продовження функціонування у житловому будинку побудованому БФ в                          с. Малинівка; проведено бесіду з батьками-вихователями та з’ясувано мотивів бажання змінити місце проживання.

 28.02.2020 відвідано ДБСТ в сел. Чкаловське, яке функціонує в будинку придбаному за рахунок Субвенції з державного бюджету; обговорено з батьками-вихователями та дітьми актуальних питань; обговорено алгоритм та строки складання документів для продовження функціонування ДБСТ Крестинських на території Малинівської ОТГ; обговорено з керівництвом Чугуївського району актуальних питань охорони дитинства.

05.03.2020 здійснено контроль за станом організації роботи служби у справах дітей Зміївської районної державної адміністрації; надання методичної рекомендації в організації роботи служби у справах дітей.

05.03.2020 відвідано  ДБСТ Молчанової І. М. в м. Зміїв, яке забезпечено в будинку, придбаному за рахунок Субвенції з державного бюджету; обговорено з матір’ю-вихователькою та дітьми, актуальних питань.

11.03.2020 проведено практичний семінар-нараду щодо проблемних питань при здійсненні соціальної роботи з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та форм виховання дітей, наближених до сімейних для директорів місцевих центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, начальників служб у справах дітей, представників об’єднаних територіальних громад з метою обговорення проблемних питань при здійсненні соціальної роботи з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та форм виховання дітей, наближених до сімейних. 

14.05.2020 на нараді голови обласної державної адміністрації за участі голів районних державних адміністрацій, керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації висвітлено проблемні питання охоплення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування сімейними формами виховання. За результатами наради видано відповідне доручення голови обласної державної адміністрації.

21.05.2020 проведено робочу зустріч начальника служби у справах дітей обласної державної адміністрації з керівництвом громадської організації «Футбольний клуб «Дихання» по обговоренню проєкту будівництва житлового будинку для функціонування МГБ.

01.06.2020 в рамках візиту до Красноградського району головою обласної державної адміністрації відвідано дитячий будинок сімейного типу Скрипників, житло для якого придбане за кошти субвенції з державного бюджету у 2019 році, з метою привітання дітей та батьків і вручення подарунків з нагоди Міжнародного дня захисту дітей.

18.06.2020 організовано робочий візит заступника голови обласної державної адміністрації до Великобурлуцького району з метою проведення робочої наради керівництвом району по обговоренню проблемних питань; ознайомлення з роботою КЗ «Харківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Надія»» Харківської обласної ради (с. Вільхуватка) та обговорення актуальних питань функціонування закладу; соціального захисту дітей в період карантинних заходів; відвідування на передодні ДНЯ БАТЬКА сімей з популяризації сімейного способу життя, формування відповідального батьківства і материнства та вручення листів-подяки від голови обласної державної адміністрації батькам.

21.07.2020 спільний виїзд керівника Харківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та начальника служби у справах дітей обласної державної адміністрації до служби у справах дітей Зміївської районної державної адміністрації з метою організації роботи з сім’ями з дітьми, надання методичної  допомоги,  обговорення проблемних питань.

29.09.2020 здійснено виїзд до служби у справах дітей Сахновщинського району з метою перевірки стану організації роботи служби у справах дітей з соціального захисту дітей.

04.08.2020 здійснено виїзд до служби у справах дітей Харківської районної державної адміністрації з метою надання методичної допомоги  з питань усиновлення.

06.08.2020 проведено zoom-нараду з начальниками служб у справах дітей РДА, міст, ОТГ з питань соціального захисту дітей.

11.08.2020 здійснено виїзд до Пісочинської ОТГ з метою організації роботи з сім’ями з дітьми, надання методичної допомоги, обговорення проблемних питань.

14.08.2020 проведено фокус-групову дискусію щодо розвитку сімейних форм виховання в області. Обговорення актуальних питань ПС, ДБСТ.

19.08.2020 проведено ZOOM-нараду для директорів місцевих ЦСССМДМ та начальників ССД РДА, МР, ОТГ щодо деяких питань захисту дітей в умовах боротьби з наслідками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

26.08.2020 здійснено виїзд до служби у справах дітей Барвінківської РДА з метою надання методичної допомоги  з питань усиновлення.

08.09.2020 здійснено виїзд до Краснокутського району з метою відвідування дитячого будинку сімейного типу та прийомної сім’ї, надання методичної допомоги службі у справа дітей.

25.09.2020 здійснено виїзд до дитячого будинку сімейного типу, який функціонує  на території Малинівської ОТГ з метою здійснення контролю за умовами утримання та виховання дітей.

25.09.2020 організовано та проведено форум «Захист прав дітей в умовах реформування територіальної організації влади і системи інституційного догляду та виховання дітей в Україні. Актуальні питання, перспективи»

25.09.2020 організовано та проведено фотовиставку «Щаслива родина: погляд дитини».

17.11.2020 обласною державною адміністрацією спільно з Міністерством соціальної політики України, ГО «Українська мережа за права дитини», дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) за участі структурних підрозділів РДА проведено онлайн-круглий стіл, на якому розглянуто результати проведення моніторингу сімей, в які повернулися діти з закладів інституційного догляду та виховання дітей.

Протягом 2020 року з 1057 сімей, у яких є ризик соціального сирітства, 465 перебували під соціальним супроводом. Із сімей даної категорії 39 дітей було влаштовано до сімейних форм виховання.

Проведено 31 захід.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.6 Створення малих групових будинків

3.6.2 Створити мережу «малих групових будинків» для тривалого проживання та догляду дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у громадах

2019-2024 роки

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування,

Служба у справах дітей обласної державної адміністрації

За підсумками 2020 року питома вага влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання в регіоні склала 99,7 %.

В вході трансформації КЗ «Харківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації «Гармонія» Харківської обласної ради в КЗ «Харківський обласний центр соціальної підтримки дітей та сімей «Гармонія» Харківської обласної ради, буде функціонувати відділення Малого групового будиночку.

В Центрі соціальної підтримки дітей та сімей «Гармонія» функціонує відділення Малого групового будиночка

3.7 Захист житлових та майнових прав

3.7.1 Забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, які перебувають на обліку поліпшення житлових умов

2018-2026 роки

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування

Протягом 2020 року в області забезпечено житлом 85 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, з них:

30 за кошти обласного бюджету;

53 за кошти державної субвенції (53 компенсація на придбання житла у 2020 році, 2 соціальне житло придбане у 2017-2018 роках).

 

забезпечено житлом 85 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, з них.

3.7.2 Розвиток житлового фонду соціального призначення для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа

постійно

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування

Протягом 2020 року 30 осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування отримали соціальне житло у обласному соціальному гуртожитку.

2 особи отримали соціальне житло, яке було придбано у 2017-2018 роках).

 

32 особи з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування отримали соціальне житло.

3.7.3 Забезпечення вжиття заходів із збереження закріпленого житла за дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування

постійно

 

 

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування

Дане питання перебуває на контролі місцевих державних адміністрацій, ОТГ, міських рад.

 

 

 

 

З 4393 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування за 2009 дітьми збережено право користування житловим приміщенням на час їх відсутності.

 

IV.                Кадрове забезпечення реформування системи інституційного догляду та виховання дітей

 

Специфічні цілі:

організація підготовки та перепідготовки всіх суб'єктів, що мають повноваження і відповідальність в процесі реалізації Регіональної програми з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в Харківській області на 2018-2026 роки;

забезпечення достатньої кількості фахівців, які здійснюють свою діяльність у сфері захисту прав дітей та надання їм послуг;

забезпечення нових структур, служб, послуг якісними кадровими ресурсами;

обслуговування та керування професійної реконверсії (перепідготовки) кадрового потенціалу зі сфери інституційного догляду та виховання дітей.

4.2 Забезпечення укомплектованості штатів служб у справах дітей

4.2.1 Забезпечити приведення штатної чисельності служб у справах дітей відповідно до діючого законодавства

2018-2019 роки

Районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування (за згодою)

Станом на 31.12.2020 в Харківській області функціонувало 59 служб у справах дітей (1 – регіональна, 27 районних, 5 міських, 9 районних у місті, 17 в ОТГ (у тому числі 2 міських) в яких фактично працювало 259 спеціалістів, згідно з штатним розписом повинно працювати – 294, відсоток укомплектування служб у справах дітей відповідно до чинного законодавства складає 96 %.

У 2020 році в регіоні збільшено штатну чисельність працівників служб у справах дітей на 13%.

Додержання вимог статті 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» перебуває на контролі обласної державної адміністрації. У 2020 році питання штатної чисельності працівників служб у справах дітей розглядалось на нарадах голови обласної державної адміністрації за участю голів районних державних адміністрацій, міських рад та об’єднаних територіальних громад; на колегії служби у справах дітей обласної державної адміністрації, видано доручення голови обласної державної адміністрації.

Протягом року направлялись відповідні листи головам районних державних адміністрацій, міських рад, ОТГ щодо необхідності приведення штатної чисельності служб у справах дітей у відповідність до чинного законодавства.

 

У 2020 році штатну чисельність ССД збільшено на 13% відповідно до норм законодавства

Видано 2 доручення голови обласної державної адміністрації щодо приведення штатної чисельності служб                                у справах дітей                                 у відповідність

4.2.2 Укомплектування служб у справах дітей об’єднаних громад

2018-2019 роки

Органи місцевого самоврядування (за згодою)

З 17 ОТГ, в яких створено служби у справах дітей, у 6 ОТГ створені служби у справах дітей та сім’ї, до штату яких входить 11 фахівців із соціальної роботи. Це дозволяє забезпечити продуктивність та якість роботи при здійсненні соціального супроводу соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю, надання їм соціальних послуг, у т.ч. щодо соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та соціального супроводу сімей, в яких виховуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування. Зазначений досвід є позитивним.

 

 

4.3 Забезпечення підготовки фахівців з закладів соціального захисту дітей, реабілітації, паліативної допомоги

4.3.1 Розробка і впровадження програми для підготовки фахівців центру медичної реабілітації та паліативної допомоги для дітей

2019-2020 роки

Департамент охорони здоров'я обласної державної адміністрації, Департамент соціального захисту населення обласної державної

 

Відсутні нормативні документи Міністерства охорони здоров’я України щодо штатних посад для надання паліативної допомоги дітям.

 

 

4.3.2 Забезпечення персоналом центрів соціальної підтримки дітей і сімей. Підготовка персоналу

2021-2024 роки

 

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування

Проводиться робота щодо затвердження штатної чисельності центрів соціальної підтримки дітей та сімей

Затверджено штатну чисельність 3 центрів соціальної підтримки дітей та сімей.

V.                  Трансформація установ інституційного догляду та виховання дітей

 

Специфічні цілі:

припинення до 2026 року цілодобового перебування дітей в закладах інституційного догляду та виховання дітей

5.1.Забезпечення підготовки Плану трансформації закладу інституційного догляду

5.1.1. Перевірити наявність послуг у відповідних громадах відповідно до потреб дітей і їх сімей

Відповідно до черговості трансформації закладів інституційного догляду і виховання дітей

Служба у справах дітей обласної державної адміністрації,

Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Недержавні організації (за згодою)

 

Харківським ОЦСССДМ здійснюється організаційно-методична робота з ОТГ щодо забезпечення надання соціальних послуг сім’ям з дітьми відповідно до їх потреб.

У структурних підрозділах виконавчих комітетів 7 об’єднаних територіальних громад працює 13  фахівців із соціальної роботи.

У 8 об’єднаних територіальних громадах соціальні послуги надають фахівці із соціальної роботи відповідних місцевих ЦСССДМ, в 1 ОТГ соціальні послуги надаються відділом сім’ї, дітей та молоді КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», в 10 ОТГ – службами у справах дітей та сімей, відділами у справах сім’ї, дітей та з питань соціального захисту населення,  з питань сім’ї, дітей та молоді виконавчого комітету, у 3 ОТГ створено центри надання соціальних послуг, в яких працює 6 фахівців із соціальної роботи, у 7 ТГ функціонують міські центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центри соціальних служб, в яких працює 75 ФС.

Ведеться робота щодо забезпечення надання соціальних послуг в інших новостворених територіальних громадах.

 

 

 

5.1.2 Розробка планів трансформації  кожного закладу інституційного догляду та виховання дітей

2018-2024 роки

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації, Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації,   Департамент охорони здоров'я  обласної державної адміністрації,

 служба у справах дітей  ХОДА, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, установи інституційного догляду та виховання дітей, неурядові організації (за згодою)

 

В закладах інституційного догляду області проводиться певна робота з вивчення процесу можливої реінтеграції дитини з інституції в сім’ю або інший заклад, з умовами максимально наближеними до сімейних з урахуванням рекомендацій щодо складання планів трансформації закладів інституційного догляду та виховання дітей.

Підготовлено плани трансформації:

 КЗ «Харківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації «Гармонія» Харківської обласної ради;

КЗ «Харківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації «Надія» Харківської обласної ради;

Балаклійського районного центру соціально-психологічної реабілітації дітей.

Розроблено у 2020 році  плани трансформації для трьох закладів.

5.1.3 Створення комісій з трансформації кожного закладу інституційного догляду та виховання дітей. Навчання членів комісій

2018-2024 роки

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації,  Департамент соціального захисту населення  обласної державної адміністрації,   Департамент охорони здоров'я  обласної державної адміністрації,

 служба у справах дітей  обласної державної адміністрації,

районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування, установи інституційного догляду та виховання дітей, неурядові організації (за згодою)

 

Затверджено склад комісії з трансформації:

КЗ «Харківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації «Гармонія» Харківської обласної ради;

КЗ «Харківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації «Надія» Харківської обласної ради;

Балаклійського районного центру соціально-психологічної реабілітації дітей.

Проведено по 2 навчання в закладах соціального захисту дітей, які в подальшому було трансформовано. 

5.1.4 Здійснення аналізу та планування перекваліфікації та застосування людських ресурсів кожного закладу інституційного догляду та виховання дітей

2019-2024 роки

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації, Департамент соціального захисту населення  обласної державної адміністрації,   Департамент охорони здоров'я обласної державної адміністрації,

служба у справах дітей  обласної державної адміністрації,

районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування, установи інституційного догляду та виховання дітей, неурядові організації (за згодою)

З метою забезпечення вихованців кваліфікованою допомогою в інтернатах запроваджено навчання та підвищення кваліфікації працівників установ, яке проводиться відповідно до узгоджених графіків та згідно з вимогами чинного законодавства.

Підвищення кваліфікації молодших спеціалістів з медичною освітою, їх професійного рівня, який спрямований на вдосконалення та поліпшення якості медичного обслуговування підопічних здійснюється відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23.11.2007 № 742 «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» (зі змінами). Підвищення кваліфікації сестер медичних та старших медичних сестер проходить на базі КЗОЗ «Харківський обласний медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради та КНП Харківської обласної ради «Обласна клінічна лікарня».

Атестація педагогічних працівників інтернату здійснюється відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 № 930, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 10.12.2010 за № 1255/18550 зі змінами.

 

 

5.1.5 Здійснення аналізу та планування перерозподілу матеріальних ресурсів кожного закладу інституційного догляду та виховання дітей

2019-2024роки

Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації,  Департамент соціального захисту населення  обласної державної адміністрації,  Департамент охорони здоров'я обласної державної адміністрації,

служба у справах дітей  обласної державної адміністрації,

районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування, установи інституційного догляду та виховання дітей, неурядові організації (за згодою)

Відповідно до постанови КМУ від 14.12.2016 № 978 «Деякі питання соціального захисту дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю» дитячий будинок – інтернат є стаціонарною соціально-медичною установою, призначеною для тимчасового або постійного перебування або проживання дітей з інвалідністю віком від 4 до 18 років та осіб з інвалідністю віком до 35 років з порушеннями фізичного, інтелектуального розвитку та психічними розладами, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, освітніх послуг, комплексу реабілітаційних заходів і згідно з медичним висновком не мають протипоказань для перебування в зазначеній установі незалежно від наявності осіб, зобов’язаних згідно із законом їх утримувати.

Майно будинку-інтернату є спільною власністю територіальних громад, сіл, селищ, міст області. Органом, що здійснює управління майном будинку-інтернату, є Харківська обласна рада. Майно закріплено за будинком-інтернатом на праві оперативного управління. На сьогодні будівлі дитячих будинків-інтернатів використовуються за призначенням – для проживання осіб та дітей з інвалідністю, у тому числі дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування та забезпечення їх соціальним обслуговуванням. Для організації надання нових видів соціальних послуг (відкриття різнопрофільних відділень) в умовах інтернатної установи проводиться робота щодо зміцнення матеріально-технічної бази.

 

 

VI.                Інформаційно-просвітницька діяльність

 

Специфічні цілі:

забезпечення поінформованості керівників і фахівців різних рівнів про процеси реформи;

інформування громадськості та батьків про права дитини на сім'ю, на освіту в загальному середовищі і про обов'язки дорослих забезпечити реалізацію цих прав;

просування значущості та необхідності розвитку альтернативних форм захисту дітей в ситуації ризику для забезпечення впровадження прав дітей та поліпшення добробуту дітей та їх сімей.

6.1. Забезпечити інформаційно-просвітницьку діяльність в регіоні

6.1.3 Розробка інформаційних роз'яснювальних матеріалів з питань сімейних форм виховання, усиновлення, патронату над дитиною, наставництва: брошури, листівки, плакати, буклети для різних цільових аудиторій

2018-2020 роки

Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,

Служба у справах дітей обласної державної адміністрації,

Районні державні адміністрації,

органи місцевого самоврядування

 

ХОЦСССДМ розроблено, надруковано та розповсюджено інформаційні матеріали (брошури, буклети, листівки) з питань сімейних форм виховання, усиновлення, патронату над дитиною, наставництва:

«Що потрібно, щоб стати прийомними батьками…»

«Кроки зі створення прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу»

«Сімейні форми виховання/комплексна послуга для дитини СЖО»

«Назустріч щастю або як усиновити дитину»

«Сімейний патронат для дитини. Коротко про головне»

«Що потрібно, щоб стати наставником»

«Наставництво – підтримка для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»

«Як зрозуміти та прийняти дитину»

«Довідник відповідальних батьків «Якою виросте ваша дитина, залежить лише від ВАС!»

«Поради щодо ефективної взаємодії дорослого та дитини»

«Соціальна карта Харківської області»

«Організації та установи соціальної сфери Харківської області».

 

Розповсюджено 13000 екземплярів інформаційно - роз'яснювальних матеріалів  з питань сімейних форм виховання.

VIII.           Моніторинг та оцінка виконання Регіональної програми

 

Специфічні цілі:

забезпечення реалізації Регіонального плану у встановлені терміни та у відповідності з встановленими показниками;

забезпечення прозорості процесу реалізації Регіональної програми;

інформування жителів регіону про результати виконання Регіональної програми;

забезпечення моніторингу та оцінки стану дітей для гарантування їхнього добробуту в процесі впровадження Регіональної програми.

8.1 Забезпечення реалізації Регіонального плану у встановлені терміни

8.1.2 Планування і проведення моніторингу та оцінки виконання Регіональної плану структурними підрозділами обласної державної адміністрації

2018-2026 роки

Служба у справах дітей обласної державної адміністрації, Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації, Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації,  Департамент охорони здоров'я обласної державної адміністрації, Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Інформація виконання заходів Регіональної плану щокварталу розглядається на профільних комісіях Харківської обласної ради та нарадах керівництва обласної державної адміністрації.

За результатами розгляду питання виконання Регіонального плану у 2019 році прийнято рішення  обласної ради від 27.02.2020                           № 1264-VII «Про хід виконання у 2019 році регіональної Програми реформування системи інституційного догляду і виховання дітей у Харківській області на 2018-2026 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 30 серпня 2018 року № 774-VII».

 

Виконано

8.2  забезпечення прозорості процесу реалізації Регіонального плану

8.2.1 Проведення аналізу цільового / адресного використання фінансових ресурсів в рамках виконання заходів Регіональної плану

щороку

(до 01.02. наступного за звітним роком)

Департамент фінансів облдержадміністрації

Інформація виконання заходів Регіональної плану щокварталу розглядається на комісіях Харківської обласної ради, щороку на сесії Харківської обласної ради., стан виконання контролюється обласною державною адміністрацією за встановленою формою.

Виконано

 

8.2.4 Висвітлення результатів моніторингу на офіційному сайті обласної державної адміністрації, на сайтах її структурних підрозділів, в інших засобах масової інформації

2018-2026 роки

Обласна державна адміністрація

Висвітлення на офіційному веб сайті обласної державної адміністрації

Систематичні виступи радіо

Розміщенні інформації на стендах служби у справах дітей обласної державної адміністрації

Участь у прес-конференціях

 

Виконано

 

8.2.5 Організація і проведення обласної конференції щодо реалізації Регіональної програми

2021 рік

2024 рік

2026 рік

Служба у справах дітей обласної державної адміністрації, Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації, Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації,  Департамент охорони здоров'я обласної державної адміністрації, обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

25.09.2020 організовано та проведено Міжрегіональний форум «Захист прав дітей в умовах реформування територіальної організації влади і системи інституційного догляду та виховання дітей в Україні. Актуальні питання, перспективи» за участю Уповноваженого Президента України з прав дитини

Проведено 1 захід

 

 

Начальник служби у справах дітей

обласної державної адміністрації                                                                                                                                                       Ольга ШЕВЧЕНКО