ЗВІТ

про виконання обласної цільової Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016 -2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року № 110-VII (зі змінами)

 

Виконання Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016 -2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року № 110-VII (зі змінами) (далі – Програма) передбачало проведення впродовж 2016 - 2020 років заходів, спрямованих на залучення інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС) та громадськості до процесів формування та реалізації державної і регіональної політики, зокрема шляхом впровадження постійної інформаційно-просвітницької кампанії; вироблення прозорих механізмів підтримки місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування суспільно-корисної діяльності ІГС через впровадження механізму соціального замовлення; стимулювання громадської активності населення Харківщини через впровадження форм заохочення ініціатив ІГС тощо.

Основними завданнями реалізації Програми було:

створення сприятливих умов (у тому числі правових) для діяльності та розвитку інститутів громадянського суспільства;

забезпечення співпраці органів виконавчої влади та ІГС у процесі формування та реалізації регіональної політики;

підтримка ініціатив ІГС для вирішення завдань регіональної політики;

підвищення професійного рівня та інституційної спроможності ІГС та органів виконавчої влади щодо використання механізмів участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики;

забезпечення поінформованості суспільства про діяльність ІГС через впровадження постійно діючої інформаційно-просвітницької кампанії.

Правове регулювання даної сфери забезпечували Указ Президента України від 26 лютого 2016 року № 68/2016, яким затверджено Національну стратегією сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016 – 2020 роки, та постанова Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996 „Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики” (зі змінами).

Розпорядниками коштів Програми виступали Харківська обласна державна адміністрація та Департамент масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації до його перейменування в Департамент масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації (далі – Департамент).

Згідно з чинним законодавством органи виконавчої влади обов’язково залучають представників громадськості до обговорення проектів нормативних актів та консультацій, семінарів, засідань «круглих столів» з актуальних питань життя країни. Така взаємодія відбувається у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики».

На офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації функціонує рубрика «Консультації з громадськістю», в якій створено підрубрики «Електронні консультації з громадськістю», «Публічні громадські обговорення», «Орієнтовні плани проведення консультацій з громадськістю». На головній сторінці веб-сайту розміщений банер «Громадська експертиза».

Обласна державна адміністрація приділяє велику увагу публічним консультаціям з громадськістю в різних формах: громадських обговорень, слухань, засідань «круглих столів», засідань комітетів громадської ради при обласній державній адміністрації з актуальних проблем соціально-економічного та гуманітарного розвитку.

У 2016 році було заплановано проведення 60 консультацій з громадськістю, але оскільки проведення консультацій можливе не тільки за орієнтовним планом, але й за пропозицією щонайменше трьох громадських організацій або органу влади, то загалом у 2016 році було проведено 82 консультації з громадськістю. У 2017 проведено 45 консультацій, у 2018 році було реалізовано 33 заходи в рамках проведення консультацій з громадськістю, у 2019 – 43 заходи, 2020 – 27 заходів. Це, в першу чергу – круглі столи, зустрічі з громадськістю, опитування на офіційному веб-сайті.

Консультації з громадськістю зачіпали такі сфери суспільного життя як освітня і екологічна політика, охорона здоров’я, соціальний захист населення, розвиток економіки і підвищення конкурентоспроможності регіону та інші актуальні напрямки.

Крім того, представники громадськості протягом 2016-2017 років брали участь у консультаціях з громадськістю, які проводив Секретаріат Кабінету Міністрів України. Так, щочетверга проводилися експертні зустрічі для обговорення пріоритетів діяльності Уряду з керівниками міністерств і відомств України та експертами з інших міст України (Вінниця, Дніпро, Львів, Одеса, Полтава, Чернігів) в режимі відеоконференції. У Харкові їх проводили на базі Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. На них обговорювались проблеми реформування різних сфер суспільного життя, таких як безпека і оборона, реформа освіти та охорони здоров’я, реформа державних закупівель, екологічна політика, ефективне та безпечне поводження з відходами, реформування служби екстреної медичної допомоги, підвищення енергетичної незалежності, зміцнення соціальної стійкості, захист прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, збереження природної спадщини, формування сучасної системи педагогічної освіти, обігу земель сільськогосподарського призначення в Україні, шляхам врегулювання ситуації на Донбасі із застосуванням механізмів «народної дипломатії», реформуванню системи пенсійного забезпечення тощо. Консультації з громадськістю зачіпали такі сфери суспільного життя як освітня та екологічна політика, охорона здоров’я, соціальний захист населення, розвиток економіки і підвищення конкурентоспроможності регіону.

В активному спілкуванні з громадськістю вирішуються важливі питання, зокрема, в жовтні 2019 року відбулось урочисте відкриття монументу захисникам України. Остаточний вигляд монумента захисникам України затвердили під час громадських слухань, які відбулись у 2018 році в Харківському обласному ТЦК та СП. Тоді в обговоренні взяли участь представники військових комісаріатів, учасники АТО/ООС та бойові офіцери. Будівельні роботи розпочалися в червні 2020 року. Над ідеєю монументу архітектори та скульптори працювали спільно з представниками громадських організацій ветеранів АТО/ООС.

 

Відповідно до вимог Типового положення про громадську раду при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у мм. Києві та Севастополі державній адміністрації, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 996 від 03.11.2010 (зі змінами), (далі – Постанова) при обласній державній адміністрації утворювалась та діяла громадська рада. За період виконання Програми діяло дві каденції громадської ради, які працювали відповідно протягом серпня 2015 – серпня 2017 та грудня 2017 - грудня 2019 років.

Керівництво та члени громадських рад активно проводили засідання правління, комітетів, брали участь у телеефірах на обласному телебаченні.

Протягом 2016 року забезпечено участь громадських експертів в експертних зустрічах з представниками центральних органів влади; члени громадської ради брали участь у чотирьох заходах з обговорення проектів законів і стратегій, організованих ОБСЕ, КМУ та АП (зокрема засідання голів громадських рад у Міністерстві фінансів для обговорення проєкту бюджету на 2017 рік).

Представники громадських рад каденцій, які діяли протягом 2015-2019 років були включені до складів колегій структурних підрозділів облдержадміністрації, що надало змогу співробітничати з органами виконавчої влади на більш високому рівні. Більш тісною стала співпраця між комітетами громадської ради та комісіями Харківської обласної ради, представники громадської ради брали участь у засіданнях постійних депутатських комісій Харківської обласної ради з правом дорадчого голосу.

Керівництво та члени громадської ради брали активну участь в роботі громадських рад при міністерствах та відомствах, робочих групах обласної державної адміністрації, обласної ради тощо за різними напрямками.

В листопаді 2019 року з ініціативи громадської ради проведена нарада про тарифи на послуги ЖКГ, в який взяли керівництво облдержадміністрації, Харківської міської ради, керівники управлінь та комунальних підприємств сфери ЖКГ, депутати обласної і міської рад, інші представники громадськості. За результатами цієї наради була створена робоча група з питань тарифів ЖКГ.

В екологічному напрямку свої зусилля поєднали антикорупційний та екологічний комітети громадської ради. Були проведені дві антикорупційні експертизи проектів нормативно-правових актів.

Керівництво і члени громадської ради при обласній державній адміністрації протягом звітного періоду взяли участь у проведенні та організації:

- спільно з Головним територіальним управлінням юстиції у Харківській області (див. примітку) в семінарі з питань перереєстрації громадських об’єднань, на якому було розглянуто необхідність перереєстрації статутів неприбуткових організацій згідно нових вимог українського законодавства. Було надано роз’яснення стосовно порядку внесення змін до статутних документів громадських організацій; акцентовано увагу на вимогах до оформлення статутного документа та його змісту;

- у засіданні обласної Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. На засіданні розглядали стан виконання плану заходів з реалізації «Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року та результативність роботи служб у справах дітей, закладів соціального захисту дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в роботі з дітьми, які зазнали жорстокого поводження в сім’ї;

- в конференції «Про реалізацію міської соціального проекту «Єдина соціальна мережа» у 2016 році та про напрями роботи в 2017 році».

- в заході з підготовки до науково-практичної конференції «Роль роботи Українського реєстрового козацтва у вихованні духовності і патріотизму в громаді м. Харкова на сучасному етапі».

Під час цього заходу було обговорено організацію і результати роботи Українського реєстрового козацтва в східних регіонах України, значення вивчення історії козацтва в навчанні і вихованні студентів. Підготовлено проект програми конференції та визначено коло зацікавлених осіб;

- у заході в рамках акції «Зробимо Україну чистою» - соціально-екологічна акція з прибирання та благоустрою засмічених зелених зон, а також місць громадського відпочинку, метою якої є формування у населення України культури дбайливого ставлення до довкілля, правильного поводження з відходами, об’єднання громади, влади, бізнесу та ЗМІ для розбору стихійних сміттєзвалищ.

- участь в роботі державної комісії з атестації КП "Люботинська спеціалізована мистецька школа-інтернат "ДИВОСВІТ" Харківської обласної ради. В рамках експертизи перевірено відповідність документації вимогам законодавства, якість загальної середньої освіти, дієвість внутрішнього моніторингу навчальних досягнень учнів, організацію роботи з професійного розвитку педагогічних працівників та загальний стан території, будівель і приміщень навчального закладу.

 

У 2018 році керівництвом та членами громадської ради проведено 248 заходів, якими охоплено близько 165000 жителів області.

Члени громадської ради постійно виїжджали до районів області, в яких  були  проведені круглі столи, семінари, тренінги, форумів, освітні марафони, зустрічі.

За підтримки громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації  були організовані заняття в рамках проекту «Школа публічного адміністрування для членів громадських рад та ІГС», дитячий боксерський турнір, футбольний турнір імені Дані Дідика, турнір з настільного тенісу для молоді та дітей з інвалідністю в рамках проекту «Спорт без обмежень», проект «Безпечна громада», Східноєвропейський бізнес-форум, фестиваль української культури «Молоді таланти Харківщини», круглі столи на тему оподаткування та пенсійного забезпечення з представниками Головного управління ДФС у Харківській області, Головного управління ПФУ в Харківській області та Харківським національним економічним університетом ім. Семена Кузнеця (далі - ХНЕУ ім. С. Кузнеця), семінар для підприємців з районів Харківської області.

З метою організації спільних проєктів та проведення навчальних програм було укладено меморандум про співпрацю між громадською радою при Харківській обласній державній адміністрації та ХНЕУ ім. С. Кузнеця.

Для координації зусиль з формування та представлення спільної громадської позиції щодо пріоритетних питань соціально-економічної політики, освіти, науки, культури, молоді та спорту, забезпечення правопорядку і законності, оборони та мобілізаційної підготовки, інфраструктури, містобудування та архітектури, енергетики та ЖКГ, місцевого самоврядування, охорони здоров’я області громадською радою при Харківській обласній державній адміністрації спільно із представниками громадських рад органів виконавчої влади Харківщини було створено координаційну раду голів громадських рад при органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування Харківської області.

Громадською радою при Харківській обласній державній адміністрації було проведено заходи, спрямовані на національно-патріотичне виховання. В районах Харківської області відбулись зустрічі, під час яких було організовано показ документального фільму Володимира Чистіліна «Герої не вмирають» для школярів, вчителів, молоді і громадськості та з директорами шкіл та їх заступниками обговорено належну організацію і проведення районного етапу всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри Сокіл «Джура».

Взято на контроль питання виготовлення та встановлення меморіальних дошок та пам’ятних знаків загиблим героям АТО і Небесної Сотні, облаштування куточків слави у школах та краєзнавчих музеях Харківської області. Проведено роботу для увічнення пам’яті героїв Революції гідності та патріотичного виховання в навчальних закладах Харківської області.

Багато часу члени громадської ради присвятили роботі з учасниками АТО та їх сім’ями, зокрема: організації надання допомоги сім’ям загиблих в зоні АТО; сприяння відправленню на відпочинок дітей загиблих учасників АТО; організації взаємодії громадських організацій по роботі з членами АТО та їх сім’ями на Харківщині; здійснення соціальної роботи з учасниками антитерористичної операції та їх сім’ями; сприяння створенню реабілітаційних центрів для учасників АТО, чорнобильців та «афганців».

Керівництвом громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації було проведено засідання Координаційної ради голів громадських рад Харківської області, на якому обговорено комунікацію, організацію взаємодії з органами державної влади, місцевого самоврядування та громадою.

Було проведено роботу з впровадження інклюзивної освіти та створенню інклюзивно-ресурсних центрів на Харківщині. Організовано велику кількість виїздів в райони області для перевірки виконання будівельних робіт в центрах та підготовки до нового учбового року шкіл.

На громадські ради при органах виконавчої влади, згідно із чинним законодавством, покладено виконання важливого завдання щодо забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики.

Указом Президента України від 26 лютого 2016 року № 68 «Про сприяння розвитку громадянського суспільства» було затверджено Національну стратегією сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016 – 2020 роки. Відповідно до пп.1 п.6 зазначеного Указу розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 02 серпня 2016 року № 328 (зі змінами) було утворено Координаційну раду з питань сприяння розвитку громадянського суспільства при обласній державній адміністрації (далі – Координаційна рада), затверджено її персональний склад та Положення. Протягом звітного періоду проведені засідання зазначеного дорадчого органу, під час яких розглядались організація та проведення в області конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка за рахунок коштів обласного бюджету; Плани заходів на кожен рік щодо реалізації у Харківській області Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки та ходу виконання Програми.

У 2020 році засідання Координаційної ради не проводилися у зв’язку із карантином та необхідністю оновлення її складу після закінчення останньої каденції громадської ради, змін у керівництві обласної державної адміністрації та Департаменті.

 

Фінансування Програми відбувалось відповідно до рішень обласної ради, якими виділялись кошти на виконання Програми.

 

Рік виконання Програми

Рішення сесії обласної ради

Виділені кошти

(план, тис. грн.)

Використані кошти (факт, тис. грн.)

2016

№ 186-VII від 23.06.2016

690,0

648,2

2017

-

-

-

2018

№ 684-VІІ від 01.03.2018

200,0

199, 938

2019

№ 832-VIІ від 06.12.2018

400,0

400,0

2020

№ 1217-VIІ від 27.02.2020

№ 1289- VIІ від 28.05.2020

(зменшена сума коштів)

№ 1352 - VIІ від 15.10.2020

(остаточна сума на рік)

1245,0

 

610,0

 

310,0

 

 

 

 

140,0

Всього 2016-2020 роки

 

1600,0

1388,138

 

У 2016 році кошти були спрямовано на фінансову підтримку статутної діяльності громадських організацій інвалідів, ветеранів, громадських чорнобильських організацій, організацій ветеранів АТО. Фінансова підтримка використовувалась на матеріальне заохочення, проведення урочистих та пам’ятних заходів, експлуатаційні і транспортні послуги, комунальні послуги, придбання канцелярських товарів, обслуговування оргтехніки.

Відповідно до звітів громадських організацій, що отримували фінансову підтримку на статутну діяльність, було організовано та проведено велику кількість заходів різного формату та напрямків, стисла інформація щодо діяльності зазначених організацій наступна:

- Харківська обласна організація ветеранів України (керівник – Хіневич А.П.).

Протягом року відбулися:

            міжрегіональний шаховий турнір «Слобожанщина», присвячений Дню Перемоги у Другий Світовій війні;

            у вересні 2016 року - обласний семінар ветеранського активу м. Харкова та області за участі керівників структурних підрозділів  облдержадміністрації;      розроблено та затверджено умови огляду-конкурсу первинних, районних та міських ветеранських організацій до 30-річчя утворення Харківської обласної організації ветеранів України (23  березня 2017 року). Підсумки першого етапу — «За кращу первинну організацію» були підведені в 2016 році.      

Урочисті збори до Міжнародного Дня людей похилого віку, Дня ветерана (01 жовтня 2016 року);

19-20 вересня 2016 року з нагоди 73-ї річниці визволення Харківської області від фашистських загарбників на Меморіальному комплексі «Висота маршала І.С.Конєва» пройшли заходи за участі хорових колективів ветеранських організацій області та молоді;

заходи, присвячені дню народження О. Яроша в с. Соколове разом з письменником-історіком з Чехії Іржи Клуцем;

екскурсії на підприємства м. Харкова (державне науково-виробниче підприємство "Об’єднання Комунар», державне підприємство "Завод імені В.О.Малишева" та ін.);

12 жовтня 2016 року - відвідування церемонії прийняття Присяги у Державній гімназії-інтернаті з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус».

- Харківський обласний Комітет Міжнародної Української спілки учасників війни (керівник – Конюшенко П.О.) (далі – ХОК МУСУВ) до складу входять організації колишніх партизанів-підпільників, малолітніх в’язнів жертв нацизму, ветеранів війни – євреїв, блокадників Ленінграду, жінок-фронтовичок, Героїв Радянського Союзу, дружин-вдів фронтовиків та Героїв Радянського Союзу.

Протягом року проведено:

3 конференції («Уроки історії та сучасність»; «Злодіяння фашистів на Харківській землі»; «Вклад міста Харкова у розвиток флоту України, в тому числі ВМФ»);

5 засідань «круглого столу» («Сучасні захисники Батьківщини та захисники Батьківщини у 1941-1945 рр.», «Передача естафети героїчного минулого від старшого покоління – сучасним захисникам України у зоні проведення АТО», «Єднання поколінь усіх вікових груп та історичних епох», «Естафета поколінь»);

2 автопробіги по місцях бойової слави на Харківщині.

Крім того, за 2016 рік змонтовано та показано в ефірі обласного телебачення 2 відеофільми, керівник організації Конюшенко П.О. взяв участь у 3 телеефірах, присвячених державним святам, Дню памяті та примирення, Дню Перемоги над нацизмом у Європі.

- Харківська обласна спілка ветеранів Афганістану Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (керівник – Рижков В.М.) (далі – ХОСВА - УСВА).

Протягом 2016 року відбувались засідання правління та засідання президії  з актуальних питань діяльності організації.

Регулярно відбувалися виїзні засідання правління ХОСВА - УСВА (смт Золочів, смт Нова Водолага, смт Пересічне, м. Дергачі).

Відповідно до розробленого Положення проводився щорічний огляд-конкурс на кращу організацію.

Велика увага надавалось лікуванню членів організації, у 2016 році на лікування до Харківського обласного госпіталю інвалідів війни було направлено 1500 чоловік.

У напрямку військово-патріотичного виховання щорічно організовується автопробіг «Маршрут пам’яті», фестивалі героїко-патріотичної пісні, зустрічі ветеранів з молоддю, конференції за участю студентства.

З метою увічнення пам’яті загиблих утворено композицію в Національному музеї «Висота маршала І.С. Конєва», музеях містах Лозова, Ізюм, Куп’янськ.

Встановлені пам’ятні знаки, пам’ятники в усіх районних центрах області, а в Дергачівському районі – в усіх сільських радах.

Представники організації проводять семінари та засідання «круглих столів» з актуальних питань роботи громадських організацій, патріотичного виховання молоді в районах та містах області.

            ХОСВА - УСВА, її районні та міські організації щорічно проводяться спортивні турніри в пам’ять загиблих воїнів-інтернаціоналістів зі спортивного туризму, гирьового спорту, волейболу, боротьбі дзюдо, міні-футболу, боксу.

            Організація проводить концерти, вечори пам’яті на високому художньому рівні, організовує екскурсії по пам’ятним містам Харківщини та іншим регіонам України.

- Харківська обласна громадська організація «Спілка ветеранів АТО» (керівник у 2016 році – Сергієв О.С.).

Протягом 2016 року за активної участі членів організації була розроблена процедура отримання документів права власності на земельні ділянки під садівництво та особисте сільське господарство у Харківській області.

У рамках проекту «Безоплатна правова допомога» створена програма з надання юридичної допомоги під назвою «СВОЇ».

Харківською обласною громадською організацією «Спілка ветеранів АТО» було ініційовано звернення до Харківської обласної державної адміністрації та Харківської міської ради про встановлення в місті Харкові пам’ятника учасникам АТО та створення меморіального комплексу героям Слобожанщини. Місце під пам’ятник визначено на майдані Захисників України, там встановлено пам’ятний знак. Відбувся конкурс на встановлення пам’ятника.

У рамках роботи організації був підписаний меморандум про співпрацю з ХОДА, Центром зайнятості, ГО «Юридична сотня», Міжнародним благодійним фондом «Відродження», ГО «Товариство ветеранів АТО», ГО «Асоціація учасників бойових дій та ветеранів АТО», ХОО ГО «Всеукраїнський союз ветеранів АТО», ГО «Спілка інвалідів АТО», з якими співпрацювали і розробляли соціальні проекти, організовували наради, круглі столи тощо.

Для психологічної реабілітації в м. Харкові створений анонімний центр, до якого можуть звертатись ветерани АТО. Організовано можливість безкоштовно проходити фізичну реабілітацію після поранень у спортзалах та басейнах спортклубів «Малібу».

Завдяки активістам організації є можливість безкоштовно відвідувати виставки у м. Харкові, дельфінарій, планетарій, цирк, театри.

Працює сектор патріотичного виховання дітей, активісти мають змогу здійснювати заходи з патріотичного виховання, проводити уроки мужності у закладах освіти різного рівня. Був організований унікальний проект дитячого вірша та малюнку «З любов’ю до України», створена книга «Вірші та малюнки - солдату», багато примірників якої активісти відвезли до зони АТО.

Харківська обласна громадська організація «Спілка ветеранів АТО» відправляє на передову гуманітарну допомогу для захисників за підтримки обласної влади, волонтерів, підприємців та звичайних громадян.

Організація займалась підбором учасників для направлення на навчання до закладів вищої освіти м. Харкова за державні кошти.

Згідно програми «Патріоти до влади» декілька членів організації стали депутатами рад у територіальних громадах Харківської області.

- Харківська обласна організація Всеукраїнської громадської організації інвалідів «СОЮЗ ЧОРНОБИЛЬ УКРАЇНИ» (керівник – Вінник А.І.) здійснює активну роботу з питань соціального захисту чорнобильців. Організовує надання консультацій з правових питань.

30 березня 2016 року організація прийняла участь в регіональних зборах ветеранських організацій - захисників вітчизни Харківської області за участю керівництва області.

14 квітня 2016 року Харківська обласна рада за ініціативи організації розглянула питання про підтримку звернення регіональних зборів ветеранських організацій Харківської області до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України стосовно вшанування подвигу учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та соціальної підтримки ветеранів, і підтримала звернення та направила це рішення та Звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

Протягом квітня 2016 року в кожному районі і містах області проведені урочисті збори та заходи з нагоди 30-ї річниці чорнобильської трагедії, в т.ч. в Молодіжному парку м. Харкова за участю голови адміністрації, голови обласної ради та духовенства проведена церемонія покладання квітів до пам'ятника жертвам чорнобильської катастрофи. В Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. М.В.Лисенка на урочистому засіданні вручені нагороди та відбувся концерт для чорнобильців.

Було проведено: благоустрій пам'ятників; уроки пам'яті в учбових закладах; відвідування чорнобильців в лікарнях та ліжкохворих на дому; проведено акцію пам’яті «Запали свічку».

19 вересня 2016 року - участь всіх керівників обласних та районних чорнобильських організацій в розширеній колегії Управління охорони здоров'я облдержадміністрації щодо надання медичної допомоги чорнобильцям та перспектив роботи КП «ОДРЗН».

22-24 листопада 2016 року в санаторії «Березівські мінеральні води»  проведений Всеукраїнський семінар з планування завдань соціального захисту інвалідів з числа громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та нарада «Напрацювання пропозицій щодо фінансування чорнобильських програм в проекті «бюджету України на 2017 рік».

3-4 грудня 2016 року взято участь у ювілейному 10-му міжнародному фестивалю пісні «Чорнобильські мотиви» в м. Дніпро.

Протягом грудня 2016 року у кожному районі і містах області проведені урочисті збори та заходи до Дня вшанування учасників ліквідації чорнобильської трагедії, в т.ч. в Молодіжному парку м. Харкова за участю голови облдержадміністрації, голови обласної ради та духовенства проведена церемонія покладання квітів до пам'ятника жертвам чорнобильської катастрофи.

16 грудня 2016 року в санаторії «Роща» відбулося урочисте засідання з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС за участю керівництва області з врученням нагород. Після закінчення - святковий концерт майстрів естради Харківщини та учасників фестивалю «Чорнобильські мотиви».

Роботу організації постійно висвітлюється на власному сайті.

- Харківська обласна організація інвалідів війни, Збройних Сил та учасників бойових дій (керівник – Сатушев В.І.)

Протягом звітного періоду організація з нагоди пам’ятних дат та державних свят (травень, червень, жовтень) проводила автопробіги з відвідуванням місць поховань загиблих в роки Другої Світової війни в м. Ізюм, на гору Крем’янець, до м. Сло’вяногорська, м. Краснограда.

Було організовано відвідування воїнів 92-го ОМБ у м. Чугуєві разом із ветеранами, школярами, учнями ліцею.

У серпні керівництво організації у складі делегації Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції взяло участь у відвідування місць поховань воїнів, які загинули на території Республіки Молдова під час Другої Світової війни та святкуванні Дня визволення Республіки від фашистських загарбників.

За участі членів організації було проведено семінари на тему «Стан соціального та медичного забезпечення інвалідів війни та учасників АТО» у м. Вінниця (травень), м. Луцьк (червень), м. Кременчук (листопад).

- Харківська обласна спілка сімей воїнів загиблих (померлих) та ветеранів, інвалідів, учасників бойових дій в Афганістані та інших локальних війнах (керівник – Мартинова А.К.)

Основні задачі та робота за 2016 рік: зустрічі зі школярами та ліцеїстами м Харкова; безкоштовне проведення екскурсій та лекцій в музеї членам родин загиблих в Афганістані; правова допомога сім’ям загиблих (померлих) воїнів, інвалідам, учасникам бойових дій та членам їх сімей; проведення заходів по увічненню пам’яті та подвигів ветеранів загиблих в Афганістані та допомога в належному утриманні місць їх поховань; проведення зустрічей, тематичних вечорів в приміщенні Спілки для психологічної, моральної допомоги членам сімей загиблих (померлих) в Афганістані; організація відвідування культурних заходів у м. Харкові членами Спілки та їх сім’ями; сприяння працевлаштуванню, вирішенню питань лікування та оздоровлення членів Спілки та їх сімей; відвідування хворих та самотніх членів Спілки на дому та ін.

 

 

- Харківська обласна Асоціація громадських організацій інвалідів та ветеранів війни (керівник Дроботько В.І.) (далі – Асоціація).

Члени Асоціації входять до громадського Комітету з оборони Харківщини та активно в ньому працюють. В Асоціації безкоштовно працюють юрист, психолог, аудиторська служба.

В рамках безстрокової патріотичної акції «ЗАХИСТИМО І ЗБЕРЕЖИМО УКРАЇНУ», яка була започаткована у лютому 2014 року Асоціацією і Харківським обласним Комітетом ветеранів військової служби – учасників Холодної війни, у 2016 році відбулися: у лютому – тематичні вечори до Дня шанування учасників бойових дій в інших державах у школі-інтернаті для дітей - діабетиків; у школі-інтернаті для обдарованих дітей; у школі-інтернаті ім. В.Г. Короленко; у Кадетському коледжі;

заходи з нагоди державних свят та пам’ятних дат;

10 – 19 лютого 2016 року - тематичні лінійки, вечори та уроки мужності на тему «Захист Батьківщини – священний обов’язок» у загальноосвітніх школах № 29, 89, 129, 147, інтернаті ім. В.Г. Короленка, технікумі ім. Ананченка (для інвалідів), санаторній школі з туберкульозною іхтіологією. Приймали участь члени Асоціації – ветерани військової служби, учасники Другої світової війни, Афганці, чорнобильці, миротворці, учасники АТО;

7 червня 2016 року «круглий стіл» на тему «Роль і місце органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у виконанні Закону України «Про добровільне об’єднання територіальний громад».

8 вересня 2016 року - семінар з керівниками громадських організацій, які входять до Асоціації, на тему «Зміни до Податкового кодексу України. Дії неприбуткових організацій з перереєстрації статутів згідно з вимогами українського податкового законодавства»;

10 жовтня 2016 року - конференція на тему «Соціальний та правовий захист ветеранів та інвалідів війни, військовослужбовців, учасників бойових дій АТО»;

грудень - видання збірки поезії ветерана-чорнобильця Володимира Лимака під назвою "Сильные духом".

- Представництво Всеукраїнської спілки громадських організацій «Конфедерація громадських організацій інвалідів України» в Харківській області (у 2016 році - керівник Родіонов О.В.) - велику увагу в Представництві приділяють працевлаштуванню людей з обмеженими можливостями здоров`я та створенню для них робочих місць. В організаціях-колективних членах створено 11 підприємств, на яких працює понад 50 людей з особливими потребами, середня заробітна платня яких перевищує встановлений мінімум.

У 2016 році, традиційно, починаючи з 2006 року, харків’яни взяли участь у всеукраїнських рекреаційних іграх серед інвалідів усіх нозологій «У волі – сила» та в Молодіжних іграх для інвалідів. Представництво та його колективні члени організовували та проводили змагання районного, міського, обласного рівнів, взяли участь у міжнародних змаганнях.

З 2010 року були започатковані Всеукраїнський фестиваль творчості інвалідів «На крилах натхнення», всеукраїнський професійний конкурс серед журналістів на краще висвітлення життєдіяльності інвалідів «Золота нить Аріадни»; щорічно проводять спільно зі структурними підрозділами  облдержадміністрації обласний фестиваль творчості інвалідів «На крилах натхнення».

Члени Конфедерації проводять значну роботу, насамперед, Харківська обласна асоціація інвалідів та ветеранів війни та Харківська обласна організація інвалідів ВОІ СОІУ. Чималу діяльність в своїх районах та містах проводять Нововодолазька та Вовчанська районні організації інвалідів, Чугуївська об’єднана організація інвалідів Афганістану, Спілка інвалідів «Потенціал» м. Первомайська,  Центр реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів м. Лозова, Харківська міська організація інвалідів-ветеранів, яка проводить значну культурно-масову роботу, Центр реабілітації інвалідів «Біатрон – 3» проводить роботу з інвалідами по виготовленню виробів декоративно-прикладного мистецтва.

Харківська обласна організація Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» (керівник Новікова З.А.) – щорічно організовували та проводили в різних районах Харківщини туристично-спортивний табір соціально - фізкультурної реабілітації людей з обмеженими фізичними можливостями «Єдність людини й природи - шлях подолання життєвих перешкод».

Відбулись виїзні семінари на тему: “Соціалізація та реабілітація людей з обмеженими фізичними можливостями в умовах ознайомлення та обговорення історії та архітектури рідного краю” в червні 2016 року в с. Сковородинівка Золочівського району, в жовтні 2016 року в с. Основинці Краснокутського району), тематичний круглий стіл до Дня інвалідів.

- Харківська обласна рада (регіональний осередок) Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» (у 2016 році керівник - Трифонова Л.Ф.) – робота направлена на всебічний захист людей з особливими фізичними потребами.

Організація проводить заходи різних напрямків: семінари, круглі столи, конференції, фізкультурно-реабілітаційні спортивні заходи, екскурсії, виставки робіт людей з обмеженими можливостями, а за спонсорські кошти – відвідування театрів, дельфінарію, цирку. Усі заходи мають практичний характер.

За рахунок коштів місцевого бюджету у 2016 році було проведено: круглий стіл на тему «Реабілітація інвалідів, проблеми ефективного впровадження законодавства на регіональному рівні», семінар «Створення умов для безперешкодного доступу осіб з обмеженими можливостями до об'єктів соціальної інфраструктури», безкоштовні юридичні консультації для інвалідів та членів їх сімей.

- Харківське обласне відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів (ХОВ ВОВ) (у 2016 році керівник – Б. О.Волос).

Всеукраїнське об’єднання ветеранів створено в 1996 році з ініціативи Героїв України В. Чорновола та учасника Другої світової війни, академіка І. Юхновського. ВОВ постала як альтернатива низці проімперських громадських організацій, які активно блокували поступ України на шляху до незалежності та євроінтеграції.

Забезпечували цілодобове обслуговування бійців на волонтерському пункті «Південний пост», передали для їхніх потреб кошти в сумі 500 грн.; допомагали пораненим та переселенцям, виїжджали у зону АТО з мистецько-просвітницькими програмами, консультативно-лікарською та організаційно-методичною допомогою. Направляли  мистецько-лекторські групи ветеранів на зустрічі з призовниками ЗСУ, які відбували на місця постійної дислокації.

Напередодні 2016 року започаткували проект «Різдвяна колядка – захисникам Вітчизни». Придбали ліки та обладнання для військових реабілітаційно-відновлювального центру, на друк матеріалів про злочини Кремля, збірки різдвяної пісенної творчості, якими відзначили переможців Першого обласного конкурсу шкільної колядки. Провели «Шевченківські читання» для школярів та військових зони АТО. Для жінок-волонтерок «Південного посту» організували літературну композицію «Які бувають жінки…». Взяли участь у волонтерській програмі агітаційного поїзду миру, здійснюваній під егідою Міністерства культури України.

Організовували зустрічі з митцями, забезпечили відвідування військовослужбовцями в/ч 3017 та курсантами благодійних концертів  Харківського муніципального театру народної музики України під керівництвом Ю.Б. Алжнєва.

В рамках Всеукраїнського процесу декомунізації підготували пропозиції до історико-топонімічної комісії про перейменування об’єктів вулично-дорожньої мережі м. Харкова та встановлення меморіальних знаків, присвячених героям Слобожанщини, які вели жертовну боротьбу проти комуно-більшовицького режиму. Здійснили заплановану туристичну поїздку за маршрутом «Харків - Батурин - поле Конотопської битви - Канів».

Організували громадський Університет здоров’я, надали практичні рекомендації для здійснення медико-просвітницької роботи серед населення. Проводили постійну роботу з надання органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування фінансової допомоги ветеранам, котрі перебувають у скрутних матеріально-побутових умовах, мають проблеми з медико-санітарною допомогою.

З метою впорядкування з 2017 року фінансової підтримки статутної діяльності громадських організацій інвалідів, ветеранів, громадських організацій чорнобильських організацій, організацій ветеранів АТО було прийнято рішення обласної ради від 08 грудня 2016 року № 317-VII «Про внесення змін до обласної цільової Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року № 110-VII», яким передбачено вилучення із зазначеної Програми фінансової підтримки статутної діяльності громадських організацій ветеранів, інвалідів, чорнобильців, учасників АТО. Цю функцію передано  до Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації шляхом внесення відповідних змін до Комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням № 15-VII.

Заходи Програми у 2017 році профінансовано не було.

У 2018 році в рамках реалізації обласної цільової Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016 – 2020 роки Департаментом разом з представниками ІГС області та громадськими активістами було організовано та проведено:

- 30 травня 2018 року проведено конференцію «Моя рідна Харківщина» для представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, голів національно-культурних товариств та інститутів громадянського суспільства області. В ній взяли участь 70 представників національно-культурних об’єднань (в т.ч. й ромських), співробітників обласної і райдержадміністрацій, виконкомів міських рад всіх міст обласного значення, керівники обласних методичних центрів туризму і мистецтва. Програма конференції охоплювала виступи експертів, доповіді про діяльність об’єднань різних національностей, в тому числі й ромів Харківщини, презентації можливостей культурного взаємозбагачення національних спільнот області та туристичного пізнання Слобідського краю;

- 15 червня 2018 року проведено круглий стіл «Сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів публічної влади і консультацій з громадськістю» за участю представників місцевих органів виконавчої влади та представників інститутів громадянського суспільства області, під час якого були розглянуті актуальні питання здійснення консультацій із громадськістю; організація та проведення громадської експертизи органів публічної влади (відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 976 від 05.11.2008 «Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи органів виконавчої влади»); особливості забезпечення ефективного функціонування громадських рад в сучасних умовах. По закінченні відбулось підбиття підсумків та вручення сертифікатів учасникам заходу;

- 20 вересня 2018 року в Харківському регіональному інституті Національної академії державного управління при Президентові України відбулося засідання круглого столу «Історія нескорених: спадкоємність поколінь», участь в якому прийняло широке представництво активістів громадянського суспільства регіону, громадських організацій волонтерів, учасників АТО, представників громадської ради та Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Харківській обласній державній адміністрації, курсантів та офіцерів військових ЗВО м. Харкова, учнів та вчителів закладів освіти м. Харкова та Харківської області, представників структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації – разом  понад 80 осіб.

Під час круглого столу обговорили стан національної свідомості наших громадян, сучасного волонтерському руху та його розвитку, велику увагу було надано вшануванню пам`яті наших загиблих співвітчизників. З ініціативи громадських активістів другим заходом після круглого столу стала експозиція, присвячена воїнам-харків’янам, у вагонах метро м. Харкова;

- 22 вересня 2018 року на території електродепо «Салтівське» КП «Харківський метрополітен» (м. Харків, вул. Академіка Барабашова, 9) відбулося відкриття вагону «Герої Харківщини у неоголошеній війні «Історія нескорених». Метою відкриття цієї постійної експозиції є донесення до мешканців Харківського регіону, що серед нас були герої, які віддали свої життя за незалежність України. До участі у заході було запрошено 75 осіб;

- 01 листопада 2018 року у виставковій залі Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) відбулося відкриття виставки «Харківщина мультикультурна» до Міжнародного дня толерантності, який відзначають в усьому світі 16 листопада. На виставці представлені зразки традиційної культури різних народів, численні представники яких сотні років проживають на території Харківської області. Серед експонатів: зразки ткацького ремесла, традиційні музичні інструменти, національні костюми, посуд, картини, іграшки, святкові атрибути, традиційні вироби з тканини та інші предмети побуту.

Експонати для виставки надали національно-культурні товариства, які діють на території Харківської області. А саме: Харківська обласна організація «Грузинське національно-культурне товариство «Сакартвело», Харківське обласне товариство азербайджансько-української дружби «Достлуг», Товариство азербайджанських жінок м. Харкова «Айнур Хатун», Харківське міське національне товариство казахстанців «Бірлик», «Вірменський освітньо-культурний центр ім. Г.О. Алтуняна», Харківське міське товариство греків «Геліос», Харківське обласне товариство німців «Відергебурт», Харківське товариство польської культури «Polonia Charkowa», Харківське міське культурно-просвітницьке товариство татар «Дуслик», Обласний культурний центр «Аме Рома», Харківська обласна організація «Узбецький національний центр», Єврейський культурний центр «Бейт Дан».

- 05 грудня 2018 року в міжнародний День волонтера в БК “ФЕД” (вул. Сумська, 132) відбувся зліт волонтерів Харківської області з обміну досвідом.

До початку урочистостей в холі пройшли консультації з представниками структурних підрозділів обласної державної адміністрації: Департаменту масових комунікацій, Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами, Департаменту соціального захисту населення, Департамент науки та освіти, Управління охорони здоров’я, Управління у справах молоді та спорту, Управління культури, відділу доступу до публічної інформації. Волонтери ставили запитання, які їх цікавлять, отримали необхідні контакти, рекомендації щодо шляхів вирішення проблем.

Під час урочистої частині відбулося нагородження 60-ти волонтерів відзнакою Президента “За гуманітарну участь у АТО”. Далі учасники дивились концерт, в якому взяли участь Vitaliy Sweet, Яна Заварзина, Алина Басишина, Полина Заварзіна, майстри козацького двобою Слобідського козацького війська, а також спеціальні зіркові гості - гурти “Село і люди”, “Eyra”, співак та композитор Олександр Кварта.

Активну участь у підготовці заходу взяли громадські організації «Сестра милосердя», «ВОЛ ЮА», "Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО у Харківській області", «Євромайдан Харків» та ін. У заході взяли участь понад 400 волонтерів.

Протягом 2019 року Департаментом разом з представниками ІГС області та громадськими активістами було організовано та проведено:

13 січня 2019 року –“Етновечорниці” – це фінальний захід “Вертеп-Фесту”, мета якого - зблизити не тільки мешканців різних регіонів України, але і носіїв різних етнічних та культурних традицій між собою через розповіді про традиції, спільні танці та співи. “Етновечорниці” відбулися на другий день “Веретеп-фесту 2019” та зібрали більше 500 людей - представників колективів ІІІ Всеукраїнського фестивалю вертепів з різних регіонів від Заходу до Сходу України, включаючи Харків і область, до яких приєдналися представники восьми етнічних спільнот області. Саме неформальне спілкування учасників фестивалю відбулося на «Арт-завод МЕХАНИКА». На цьому заході разом з вертепними і колядними колективами спілкувалися та веселилися представники восьми етнічних спільнот Харкова: вірменської, азербайджанської, казахської, таджицької, грузинської, башкирської, німецької та грецької. Захід розпочався з флешмобу “Калина”: 150 учасників “Етновечорниць” різних національностей утворили “грона калини”, тримаючи в руках зелені стрічки (гілки) і червоні кола (ягоди) та заспівали “Одна калина за вікном, одна родина за столом...”. Таким чином учасники флешмобу проілюстрували приказку "Без калини немає України" та свою єдність. Ще один танцювальний флешмоб підготували студенти Української академії лідерства.

Всі учасники відмітили, що “Етновечорниці” вийшли дуже теплими та дружніми: присутнім вдалося познайомитися ближче в неформальній обстановці, обмінятися фольклорними скарбами своїх регіонів, знайти нових друзів, показати свої традиційні танці, пісні та пригостити один одного стравами національної кухні. Наприкінці всі об'єдналися в велике коло, щоб разом виконати стародавній народний український танок.

12 лютого 2019 року – навчальний семінар на базі Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, який було організовано та проведено за підтримки обласної державної адміністрації громадською радою при обласній державній адміністрації разом з Університетським консорціумом для координації співпраці між владою та громадянським суспільством. Представники закладів вищої освіти з усієї Харківщини, які переймаються волонтерською та соціальною роботою, зібралися для об`єднання зусиль в реалізації спільних проектів. Наприкінці заходу відбувся показ документального фільму Володимира Чистиліна «Герої не вмирають».

17 квітня 2019 року – щорічний регіональний Форум інститутів громадянського суспільства. Метою Форуму було створення сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства, налагодження ефективної взаємодії громадськості з органами державної влади, органами місцевого самоврядування на засадах партнерства, забезпечення додаткових можливостей для реалізації та захисту прав і свобод громадян, задоволення суспільних інтересів із залученням громадської ініціативи та самоорганізації.

На заході були розглянуті питання фінансової звітності, пенсійного забезпечення, взаємодії із органами влади та місцевого самоврядування, адвокаційна діяльність та інструменти громадського контролю. Участь у заході взяли 120 представників інститутів громадянського суспільства регіону.

- 05 грудня 2019 року, в міжнародний День волонтера, в ДП 9-й гарнізонний Будинок офіцерів (м. Харків, вул. Полтавський шлях, 184), проведені збори волонтерів Харківської області з обміну досвідом. До початку урочистостей в холі пройшли консультації з представниками структурних підрозділів обласної державної адміністрації: Департаменту масових комунікацій, Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами, Департаменту соціального захисту населення, Департамент науки та освіти, Управління охорони здоров’я, Управління у справах молоді та спорту та обласного Центр зайнятості. Волонтери задавали питання, які їх цікавлять, отримали необхідні зв’язки та контакти, рекомендації щодо шляхів вирішення проблем.

Під час урочистої частині відбулося нагородження волонтерів відзнакою Президента “За гуманітарну участь у АТО”. Далі учасники дивились концерт, в якому взяли участь дитячі колективи області та м. Харкова, учасники АТО/ООС. У заході прийняли участь близько 400 волонтерів.

18 грудня 2019 року відбувся захід в продовження акції «Історія нескорених: спадкоємність поколінь» - «Герої Харківщини у неоголошеній війні «Історія нескорених» було відкрито постійну експозицію «Стіна Пам'яті "Історія Нескорених" у Харківському обласному військовому комісаріаті (м. Харків, вул. Коцарська, 56). Участь у заході прийняли волонтери, учасники АТО/ООС, члени родин загиблих, співробітники військкомату, курсанти та офіцерів військових ЗВО м. Харкова, студентська молодь, всього понад 120 осіб.

У 2020 році рішенням обласної ради від 27 лютого № 1217-VIІ на заходи обласної цільової Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016 – 2020 (далі – Програма) виділено кошти у сумі 1245,0 тис. грн., які було заплановано спрямувати на виконання заходів Програми. Разом з представниками ІГС області та громадськими активістами було обговорено, які саме заходи необхідно організувати та провести.

Разом з цим, у зв’язку із встановленням карантину на усій території України з 12 березня, запровадженням з 25 березня надзвичайної ситуації по всій Україні та подальшим подовженням карантину відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» (із змінами) та від 09 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» проведення всіх запланованих масових заходів скасовано. Також двічі було переглянуто заходи на 2020 рік, зменшено їх кількість та фінансування до 310,0 тис. грн., вивільнені кошти було спрямовано на заходи із запобігання виникнення та поширення короно вірусної хвороби на території області.

04 грудня 2020 грудня в рамках обласної цільової Програми розвитку громадського суспільства на 2016-2020 роки у готелі «Харків» з урахуванням карантинних обмежень провели щорічні обласні збори волонтерів з обміну досвідом. У заході взяли участь представники волонтерських громадських об’єднань, структурних підрозділів обласної державної адміністрації, громадськість. Більшість учасників заходу брала участь в ньому за допомогою Zoom-конференції. Захід транслювався у мережі Фейсбук. 

Під час заходу волонтери поділились досвідом роботи та звітували про свою діяльність у 2020 році, заслухали представників добровольчого руху з демонстрацією відеороликів про діяльність добровольчих батальйонів. На зборах задля пропагування волонтерського руху і залучення мешканців регіону до волонтерської діяльності презентовано каталог громадських організація та ініціатив «Волонтерська Харківщина», які отримали представники громадських об’єднань.

Всі проведені заходи Програми передбачали та враховували ініціативу громадських організацій, їх пропозиції і безпосередню активну участь громадськості у підготовці та проведенні заходів.

Слід зазначити, що недостатнє фінансування Програми протягом 2016-2020 років не дало змоги виконати велику кількість суспільно-важливих заходів, таких як: проведення соціологічних досліджень з актуальних для Харківської області питань; створення банку даних про суспільно значимі ініціативи ІГС області; проведення конкурсу серед журналістів на краще висвітлення проблематики громадянського суспільства; проведення щорічного обласного конкурсу «Кращий волонтер року» та ін.

 

Суспільно корисна діяльність організацій громадянського суспільства заслуговує на всебічну державну фінансову підтримку. Напрацювання ефективних рішень, надання соціальних послуг, розвиток благодійництва та волонтерства, боротьба з корупцією – цих процесів потребує кожна демократична правова держава. Демократичні держави активно використовують переваги від залучення ОГС до співпраці, застосовуючи різноманітні механізми фінансової підтримки. На виконання наказу Мінсоцполітики України від 28 жовтня 2014 року № 828 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо інформування населення про соціальні послуги» та з метою забезпечення широкого інформування населення про надання соціальних послуг в регіоні щорічно формується Каталог соціальних послуг та суб’єктів, які їх надають. Каталог розміщується на веб-сайті Харківської обласної державної адміністрації на сторінці Департаменту соціального захисту населення в розділі «Соціальні послуги: актуальні питання» в підрозділі «Перелік соціальних послуг та суб’єктів, що здійснюють їх надання на території Харківської області в 2020 році».

В адміністративно-територіальних одиницях регіону інформація, що стосується надання соцпослуг, є доступною та відкритою для населення. Майже в усіх закладах та установах, причетних до надання соцпослуг розміщуються стенди з зазначеною інформацією, остання висвітлюється на сторінках районних газет, на радіо та телебаченні. А також організовано та поширено через мережу Інтернет актуальної інформації про надання соцпослуг, життя мешканців стаціонарних установ, їх досягнення, потреби, тощо. Здебільшого в управліннях соціального захисту населення розроблені інформаційні картки соціальних послуг. Велику роль відіграє в цьому процесі розповсюдження інформації від громадян, які вже отримують чи отримували соціальні послуги.  

На сайті Харківського обласного центру соціальних служб висвітлено  228 інформаційних матеріалів щодо діяльності місцевих центрів, соціальних послуг, що надаються різним категоріям сімей, дітей та молоді.

Надання соціальних послуг в більшості здійснюють соціальні працівники державних та недержавних організацій.

Харківський обласний центр соціальних служб залучає до проведення семінарів, тренінгів, вебінарів представників громадських організацій та благодійних фондів. Громадською організацією Харківського відділення Всеукраїнського благодійного «Фонду допомоги жертвам насилля» (KhDUC «Fund of the Help for Victims») проводиться психокорекційна робота з особами, які постраждали від домашнього насильства та кривдниками.

 

Департамент протягом звітного періоду проводив заходи та сприяв національно-культурним об’єднанням області в організації та проведенні заходів, спрямованих на виховання міжнаціональної поваги і толерантності.

Періодично відбувалися засідання Ради керівників національно-культурних товариств (НКТ) при Департаменті, під час яких обговорювались питання активнішої участі НКТ в реалізації обласної цільової Програми  сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016-2020 роки, підготовка та проведення тематичних круглих столів, актуальні питання роботи НКТ. Учасники мали можливість поставити запитання спеціально запрошеним представникам Департаменту науки і освіти, Управління культури і туризму обласної державної адміністрації, Головного управління Державної міграційної служби в Харківській області, Головного територіального управління юстиції у Харківській області.

Протягом звітного періоду національно-культурними товариствами були проведені численні заходи з нагоди днів державної незалежності країн походження, національних культур, національних свят, пам’ятних історичних подій, ювілеїв самих товариств, присвячені діячам національної культури, встановлення їм меморіальних дошок та пам’ятних знаків.

Традиційно щорічно відбуваються:

- у березні-квітні – Фестиваль грецької культури, в рамках якого відбуваються концерти "Аромат Еллади" в Харківському університеті мистецтв ім. І.П.Котляревського, «Афінські вечори», круглі столи;

- у травні в День катастрофи та героїзму, в Харкові вшановують пам’ять загиблих у часи Голокосту євреїв Європи. До харківської Стіни плачу в  Індустріальному районі міста колишні в’язні гетто, представники єврейських організацій, органів влади покладають квіти і запалюють поминальні  свічки;

18 травня – у Харкові вшановують пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу. В акції на майдані Свободи беруть участь харків’яни,  гості міста, зокрема, представники кримськотатарської діаспори, активісти Харківського Євромайдану та інших патріотичних організацій;

У жовтні-листопаді традиційні Дні грецької культури в м. Харкові проводить Харківське міське товариство греків «Геліос». Ці Дні товариство організовує з 2001 року і присвячує державному святу Грецької Республіки – Дню «Охі!», яке щороку відзначається 28 жовтня. В рамках Днів відбуваються концерти, читання, конкурси дитячих малюнків. У заходах активну участь завжди беруть Харківський національний університет ім. В.Н.Каразіна, інші ВНЗ і бібліотеки Харкова.

У жовтні Єврейський культурний центр «Бейт-Дан» традиційно організовує Дні єврейської культури ЇДИШ ФЕСТ, у рамках якого проведені Міжнародні фестивалі традиційної єврейської музики «Харків клезмер Тег», лекції, виставки і зустрічі з дослідниками історії та мистецтва євреїв України.

Щорічно у жовтні проводять Дні польської культури за ініціативи Харківського товариства польської культури за підтримки Генерального консульства Республіки Польща в Харкові та обласної державної адміністрації. Серед ювілейних заходів на відзначення 25-річчя місцевого польського товариства у 2016 році найбільш помітними були конференція «Внесок поляків у історико-культурний розвиток Харкова», урочистий концерт артистів Варшавської опери в Харківському національному академічному театрі  опери і балету ім. М.В.Лисенка.

В рамках традиційних Тижнів Німеччини в Україні у м. Харкові за участю обласного товариства німців «Відергебурт» та інших громадських об’єднань, за підтримки Почесного консульства Федеративної Республіки Німеччина та обласної державної адміністрації в Харкові відбуваються виставки, екскурсії по місцях діяльності німців у Харкові ХІХ-ХХ століть, презентація книг і сувенірів.

Щорічно в грудні Харківська обласна об’єднана єврейська громада на відзначення річниці трагічних подій у Дробицькому Яру організовує виставки, концерти-реквієми у обласній філармонії.

У 2016 році в області також можна виділити проведення наступних заходів:

09 лютого в Харкові відбулась презентація документального фільму «Етнічні німці Харківщини», створеного творчим колективом під керівництвом Ігоря Денисюка в кооперації з Радою німців України. Повнометражний фільм, присвячений 75-річчю депортації німців, розповідає про історію меншини на Харківщини та сучасне життя німецької громади Харкова.

23 лютого Харківське обласне товариство німців «Відергебурт» в Академії культури організувало вечір до річниці з дня народження піаніста та громадського діяча німецького походження Святослава Ріхтера.

28 квітня Харківська обласна організація «Грузинське національно-культурне товариство «Сакартвело» провела концерт для харків'ян і вимушених переселенців із зони військових дій за участі творчих колективів і виконавців грузинських національно-культурних об'єднань Харкова;

18 травня у Міжнародний день музеїв у Красноградському краєзнавчому музеї ім. П.Д. Мартиновича була відкрита експозиція присвячена 106-й Казахській національній кавалерійській дивізії, яка майже повністю загинула на Харківщині в 1942 р. Протягом чотирьох років пошукову роботу для створення експозиції виконувало Харківське міське національне громадське об`єднання казахстанців «Бірлік» під керівництвом Макки Каражанової. У церемонії відкриття виставки та покладання квітів до пам’ятного знаку дивізії взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні та Молдові Самат Ордабаєв, голова Красноградської районної державної адміністрації, громадськість району.

19 травня на відзначення Міжнародного дня національного костюму в центрі Харкова національно-культурні товариства організували флеш-моб у етнічних костюмах народів світу. У акції взяли участь представники великих національних громад та іноземних земляцтв Харківщини: в’єтнамської, індійської, казахської, китайської, кримськотатарської, таджицької, узбецької та ін. 

20 липня в Харкові з ініціативи громадської духовно-просвітницької організації «Чачімо» та ГО «Національно-культурне товариство циган «Ромен» відбувся круглий стіл представників 7 ромських громадських організацій області, які вирішили об'єднатись в «Альянс ромського руху». Метою нового Альянсу визначена адвокація інтересів ромів в різних органах влади і розвиток ромських громад в контексті державної Стратегії захисту та  інтеграції ромської національної меншини в українське суспільство.

Творчі колективи з м. Харкова – "Очі чорні" (під керівництвом заслуженої артистки України Людмили Карафетової та Володимира Карафетова) і дитячий ансамбль "Джетане" (під керівництвом Альбіни Коваль) взяли участь у І Всеукраїнському фестивалю ромського мистецтва, присвяченому 25-річчю незалежності держави, який 26-27 серпня 2016 року було проведено в Миколаївській області.

11 вересня в приміщенні харківської загальноосвітньої школи № 131 обласне товариство азербайджансько-української дружби «Достлуг» відкрило Центр азербайджанської культури і новий навчальний рік в Азербайджанському культурно-освітньому центрі «Достлуг».

У 2017 році, крім традиційних фестивалів та свят, 28 вересня відбулося в м. Харкові – розширене засідання Президії Ради національних спільнот України спільно з Національним конгресом вірмен України Всеукраїнська громадська платформа-конференція «Вірменія – Україна: Діалог культур». У заході взяли участь лідери всеукраїнських об’єднань вірмен, німців, татар, представники Міністерства культури України і Харківської обласної державної адміністрації, депутати Національних зборів Республіки Вірменія, науковці і митці України та Вірмені.

У 2019 році за участі представників органів державної влади, місцевого самоврядування і громадських об’єднань організовано та проведено наступні змістовні заходи:

20-22 лютого в круглому столі на тему «Як вирішувати та боротися із стереотипами та мовою ворожнечі щодо національних меншин під час громадських слухань та виборчих кампаній», організованому в Києві Міністерством культури України разом з Радою Європи, взяли участь представники обласної державної адміністрації, Харківського міського товариства казахстанців «Бірлік» та грузинського національно-культурного товариства «Сакартвело».

24 лютого Харківське міське товариство греків «Геліос» організувало відзначення Всесвітнього дня грецької мови і Міжнародного дня рідної мови.

25 травня в Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва урочисто відкрили меморіальну дошку вірменському письменнику, кіносценаристу Акселю Бакунци, який закінчив цей заклад 1923 року. В урочистому заході взяли участь керівництво Харківської обласної ради та Харківської обласної державної адміністрації.

27 травня в Харкові відзначали 10-річчя діяльності Вірменського освітньо-культурного центра ім. Г.О.Алтуняна при Почесному консульстві Республіки Вірменія в Харкові. Ювілей відзначили концертом Народного художнього колективу України ансамблю вірменської пісні і танцю «Аракс». В урочистостях взяли участь посол Вірменії в Україні Тигран Сейранян, керівники обласної державної адміністрації, Харківської міської ради, творчих спілок країни. Учасники заходів високо оцінили діяльність Вірменського освітньо-культурного центра з розвитку міжнаціональних відносин, українсько-вірменських зв’язків, збереження національної мови, культури, мистецтва.

29 травня керівники громадської організації «Харківський обласний комітет «Дробицький Яр» відвідали в районному центрі Золочів місце спорудження меморіалу місцевим євреям, які загинули в період нацистської окупації України. Вони мали зустрічі з керівництвом Золочівської РДА і Золочівської ОТГ, які надають допомогу в створенні меморіалу.

Харківське міське товариство греків «Геліос» організувало в Мироносицькому храмі Харкова панахиду по жертвам депортації греків в СССР (на 2019 рік припадала 75-та річниця примусового виселення греків з Криму і 70-та річниця депортації грецького населення з причорноморських районів України, Грузії та Росії).

17-18 серпня в Харкові вперше провели «кримські дискусії», літературні читання та концерт кримськотатарських виконавців у рамках культурного проекту «Кримський Дім об`єднує серця».

14 вересня в Харківському літературному музеї був організований мистецько-розважальний захід «Етно-паті» (в межах форум-семінару «Дев’ять життів традиції» Благодійного фонду «Харків з тобою» за підтримки Українського культурного фонду), в якому взяли участь представники азербайджанської, казахської та грецької меншини області.

Карантинні обмеження у 2020 році не дали змоги провести заплановані заходи у повному обсязі, але слід зазначити наступні:

- у травні, в умовах карантину,  Харківський літературний музей спільно з істориками та лідерами національних спільнот підготував до Міжнародного дня музеїв цикл відеозаписів «Ніч музеїв 2020. Харків між культурами. Етнічна топоніміка» https://cutt.ly/AyM5L1A.  В мережі YouTube в травні були розміщені відеозаписи розповідей дослідників про минуле грузинської, єврейської, караїмської, німецької, польської, сербської спільнот  Харкова;

- у липні-вересні харківська газета «Время» започаткувала культурно-просвітницький проєкт «Наші земляки». Через інтерв’ю з лідерами національних об’єднань газета розповідає (проект триває) про сучасне і минуле  азербайджанської, башкирської, болгарської, вірменської, грецької, грузинської, казахської, корейської, німецької, польської, ромської, російської, чеченської національної меншини на Харківщини;

- 30 серпня в райцентрі Лозова місцеве товариство німців "Відергебурт" та Євангелічно-лютеранська церква м. Лозова традиційно відзначили День пам'яті жертв депортації німців з України. Після богослужіння, під час якого згадували жертв сталінського злочину, організували невеликий концерт, а краєзнавець, знавець історії німців на території України Анатолій Церт розповів про деякі події з історії німецької громади в Україні.

- 20 вересня Харківське товариство польської культури відзначило 25-річчя вивчення його учасниками польської мови і 5-річчя суботньої школи «Полонія» для дітей. Директору школи було вручено Почесну грамоту від обласної державної адміністрації.

- 11 грудня в Харкові була проведена III Міжнародна конференція «Особливості взаємодії органів місцевого самоврядування та дипломатичних представництв: економічний аспект», до участі в якій запросили керівників німецької, казахської, польської та інших національних спільнот міста. Також під час конференції в готелі «Kharkiv Palace» відкрили створену місцевими дослідниками спільно з товариством «Відергебурт» виставку, присвячену харківським промисловцям ХІХ – початку ХХ ст. німецького походження,.

- 13 грудня в Харківському музеї Голокосту відкрили виставку, присвячену видатному досліднику архітектури Харкова Олександру Лейбфрейду (1911 -2003 рр.). В експозиції, підготовленій з допомогою двох найбільших наукових бібліотек міста – імені В.Г.Короленка та ХНУ ім. В.Н.Каразіна, були представлені книги і статті О.Лейбфрейда, його графічні і живописні роботи, архітектурні проєкти.

Протягом року Харківське товариство польської культури організувало низку заходів до 100-річчя видатного поляка — Папи Римського Івана Павла ІІ (1920-2005  рр.): демонстрацію фільмів про його життя, проведення конкурсів-вікторин та пізнавальних ігор для дітей.

 

У рамках виконання Указу Президента України від 8 квітня 2013 року № 201/2013 «Про Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року» (надалі – Стратегія)

пріоритетним завданням було поліпшити взаємодію між органами державної влади та громадськими об’єднаннями ромів, протягом дії Програми було проведено значну роботу у цьому напрямку.

Департаментом надавалось сприяння участі громадських об’єднань і представників ромської національної меншини в роботі консультативно-дорадчих органів при органах державної влади і органах місцевого самоврядування: ромські громадські активісти обирались до складу громадської ради при обласній державній адміністрації в 2016-2019 роках та до складу Ради керівників національно-культурних товариств при Департаменті масових комунікацій обласної державної адміністрації в 2016-2020 роках.

В грудні 2016 року за ініціативою Харківського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, на виконання плану заходів щодо реалізації в Харківській області Стратегії спільно з ромською громадською організацією «Чачімо» організований семінар-тренінг за темою: «Рома. Культура, традиції та міжкультурна комунікація» для фахівців із соціальної роботи.

25 листопада 2016 року відбулася робоча нарада під головуванням заступника голови облдержадміністрації з питань виконання в області Стратегії за участю керівників структурних підрозділів ХОДА, керівників Барвінківської, Вовчанської, Дергачівської, Зачепилівської, Сахновщинської та Харківської РДА, представників територіальних органів державної влади – головних управлінь Державної міграційної служби, Національної поліції, Пенсійного фонду, органів місцевого самоврядування і зацікавлених громадських організацій.

За результатами наради визначені найбільш нагальні проблеми ромського населення Харківської області.

За підсумками робочої наради вирішено спільно з ромськими громадськими організаціями підготувати Меморандум про вдосконалення обласного Плану заходів щодо реалізації Стратегії.

Харківська обласна державна адміністрація з 2018 року значно посилила роботу з реалізації Стратегії, тому що Харківська обласна державна адміністрація першою в Україні розробила і затвердила у вересні 2017 року оновлену редакцію регіонального Плану заходів реалізації Стратегії з конкретними індикаторами виконання, які повинні характеризувати поліпшення становища ромської національної меншини на Харківщині.

Протягом звітного періоду керівництво обласної державної адміністрації, керівники і спеціалісти Департаменту зустрічались з представниками посольства США, Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, Міжнародної благодійної організації «Ромський жіночий фонд «Чіріклі», для обговорення становища ромського населення, взаємодії в попередженні можливих міжетнічних конфліктів у місцях його проживання.

22 лютого 2018 року Департамент масових комунікацій разом с ромською громадською організацією «Чачімо» організував круглий стіл «Імплементація Стратегії, на якому сучасні проблеми реалізації Стратегії обговорювали біля 70 представники районних державних адміністрацій,  міських рад Харківщини і багатьох громадських об’єднань.. 

За пропозицією ромських організацій в березні-квітні 2018 року Департаментом  масових комунікацій був організований збір актуальної інформації про кількість та місця проживання ромів у всіх районах Харківщини.

19 квітня 2018 року в Мереф’янській територіальній громаді проведена робоча зустріч активістів місцевої ромської громади з  представниками органів влади: міської ради і структурних підрозділів Мереф’янської ОТГ, Харківської райдержадміністрації та Департаменту масових комунікацій. На зустрічі обговорювали результати і проблеми виконання Стратегії, можливості співпраці влади і громадськості у сферах соціального захисту, освіти, охорони здоров’я та ін.

17 травня 2018 року в обласній державній адміністрації провели виїзне засідання постійної робочої групи з питань забезпечення ромів житлом, покращення їх житлово-побутових умов, соціальної інфраструктури, відповідних комунікацій та благоустрою територій в місцях їх компактного проживання в Харківській області. В засіданні взяли участь співголова Міжвідомчої  робочої  групи Земфіра Кондур і представники всіх залучених до реалізації Стратегії структурних підрозділів обласної державної адміністрації, ГУ Державної міграційної служби у Харківській області, соціальних служб Харківського району, керівники ромських громадських об’єднань.

20 червня 2018 року Департамент масових комунікацій і Департамент оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА організували робочу нараду для обговорення випадків нетолерантного й упередженого ставлення до ромської національної меншини та вироблення плану спільних дій для запобігання і протидії таким проявам з залученням представників ГУ Національної поліції у Харківській області, Київського районного в м. Харкові, Дергачівського, Зачепилівського, Зміївського, Лозівського, Харківського районних відділів поліції та лідерів провідних громадських об’єднань ромів.

Громадська організація «Харківське національно-культурне товариство “Ромен” виконала проекти: в 2018 році спільно з Харківським обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – «Соціальний атлас ромських громад Харківщини» та в 2018-2019 роках разом з Департаментом масових комунікацій – «Центр моніторингу та медіаторства для інтеграції ромського населення Харківської області».

Загалом в 2016-2019 роках представники Департаменту масових комунікацій щонайменше раз на місяць зустрічались з лідерами ромських громадських об’єднань для обговорення напрямків співпраці та реалізації спільних проектів.

 

14 червня 2019 року в Харківському обласному центрі зайнятості в партнерстві з Харківським обласним національно-культурним товариством циган «Ромен» проведений захід для молодих ромів з метою надання допомоги в обранні майбутньої професії. Учасники пройшли тестування та отримали багато корисної інформації, дізнались про можливість брати участь у тренінгах та екскурсіях, які організовує Центр зайнятості.

20 червня 2019 року було організовано робочу зустріч представників різних органів влади, які безпосередньо залучені до реалізації заходів Ромської стратегій в області. В обговоренні гострих для ромської меншини проблем та шляхів їх вирішення взяли участь представники Головного управління Державної міграційної служби в Харківській області, Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації, Харківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, ромських громадських організацій.

25 червня 2019 року керівництво Департаменту масових комунікацій взяло участь у «круглому столі» на тему «Забезпечення прав ромської меншини в Україні» та ознайомлення з кращими європейськими практиками у цій сфері. Захід був організований у м. Харкові Міністерством культури України спільно з Радою Європи в межах міжнародного тематичного візиту в Україну Спеціального комітету експертів Ради Європи з питань ромів та кочівників.

Харківський обласний центр зайнятості з допомогою громадської організації «Харківське національно-культурне товариство «Ромен» у червні-липні 2019 року проводив низку заходів для молодих ромів з метою допомогти їм у пошуках майбутньої професії. Учасники пройшли тестування і отримали багато корисної інформації, дізнались про можливість брати участь у тренінгах та екскурсіях на виробничі об’єкти, які організовує центр зайнятості.

На виконання листа Міністерства культури та інформаційної політики України від 12.05.2020 року № 1231/10.5/20 про розробку нової стратегії з подальшої інтеграції ромів Департамент надав Міністерству узагальнені пропозиції структурних підрозділів обласної державної адміністрації, проінформував ромські громадські об’єднання області про можливість надсилати їх власні пропозиції.

Керівники і представники національно-культурних товариств Харківщини брали активну участь в обласних заходах з відзначення державних свят і пам’ятних дат.

Для забезпечення належного висвітлення у засобах масової інформації виконання законодавства у сфері міжнаціональних відносин, задоволення культурно-просвітницьких, мовних, інформаційних потреб національних меншин, які проживають на Харківщині, Департамент масових комунікацій постійно рекомендує ЗМІ області всіх форм власності організувати поширення матеріалів, спрямованих на розвиток гармонійних міжетнічних відносин та реалізацію прав національних меншин.

Керівництвом та фахівцями Департаменту масових комунікацій постійно проводяться робочі зустрічі з представниками національно-культурних товариств області та ветеранських організацій, під час яких надається організаційна допомога та консультації щодо здійснення ними статутної діяльності.

Керівництво обласної державної адміністрації, керівництво Департаменту масових комунікацій постійно проводили робочі зустрічі з керівництвом Східного міжрегіонального відділу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, керівниками громадських організацій учасників АТО.

З нагоди 30-річчя з Дня Чорнобильської трагедії було розроблене та прийняте розпорядження голови обласної державної адміністрації від 28 січня 2016 року № 23 «Про відзначення в області Року вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЄС та пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи», яким було утворено Робочу групу з підготовки обласного плану заходів. Робоча група під час засідань розглядала проект плану, надавала його на затвердження та контролювала виконання протягом року.

Керівництво та фахівці Департаменту масових комунікацій сприяли участі представників структурних підрозділів обласної  державної адміністрації, членів громадської ради та представників громадських організацій у семінарах-тренінгах у м. Харкові:

28-29 вересня 2017 року - для державних службовців з Луганської, Полтавської, Сумської та Харківської областей за темою «Імплементація європейських стандартів для національних меншин в Україні», який проводила громадська організація «Асамблея національностей України» за підтримки представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Белорусі;

07-08 листопада та 16-17 листопада 2017 року, організованому структурами Європейської Комісії та Міністерством культури України та Міжнародною благодійною організацією «Ромський жіночий фонд «Чіріклі»;

05-06 вересня 2019 року, який відбувся за підтримки Секретаріату КМУ та Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні, на тему «Співпраця органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства в процесі формування та реалізації державної, регіональної політики»;

10 вересня 2019 року в засіданні регіонального круглого столу «Заходи зміцнення довіри між органами влади та організаціями громадянського суспільства», за підтримки Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні спільно з Офісом Президента України та Міністерством молоді та спорту України у рамках проекту «Зміцнення спроможності Уряду України та організацій громадянського суспільства ефективно співпрацювати».

Департамент масових комунікацій здійснював координацію та супровід проведення урочистих заходів відповідно до обласних планів заходів з нагоди державних свят та пам’ятних дат, запрошував до участі представників громадських організацій, політичних партій, об’єднань громадян у заходах до Дня Соборності України, Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, 30-ї річниці з Дня Чорнобильської трагедії, Дня Перемоги над нацизмом у Європі, Дня пам’яті та примирення, Дня Перемоги, Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, Дня Державного Прапора, Дня Незалежності України, Дня закінчення Другої світової війни, Дня Партизанської слави, Дня захисника України, Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників, Дня Гідності та Свободи, Дня пам'яті жертв Голодоморів,  Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та ін.

Примітка: в звіті всі назви закладів, громадських організацій та їх керівників зазначені станом на час виконання заходів Програми.

           

 

Т.в.о. директора Департаменту

масових комунікацій та забезпечення

доступу до публічної інформації

обласної державної адміністрації                                            Тетяна ОГОРОДНЯ