ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради

«Про внесення змін до Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 12-VIIІ»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

 

Рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 12-VIIІ затверджено «Програму розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2021-2025 роки» ( далі - Програма), якою визначено фінансове забезпечення заходів Програми за напрямами використання коштів упродовж поточного року щодо будівництва, реконструкції, ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності в Харківській області.

Враховуючи, що Міністерством фінансів України враховано пропозиції Харківської обласної державної адміністрації щодо зміни розподілу загального обсягу субвенції з державного бюджету до бюджету Харківської області на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах (далі – Субвенція) в сумі 1 004 149,4 тис. грн. на 919 603,370 тис. грн, як поточні видатки і 84 546,030 тис. грн., як капітальні, обласною державною адміністрацією пропонується внести відповідні зміни до напрямів використання коштів Субвенції зазначених у Програмі для забезпечення вчасного та належного початку виконання дорожніх ремонтних робіт, розподіливши їх наступним чином:

поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення – у сумі 284 000,000 тис. грн;

поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення – у сумі 635 603,370 тис. грн;

капітальний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення – у сумі 41 158,761 тис. грн;

об’єкти комунальної власності - у сумі 43 387,269 тис. грн.

Окрім того, на рахунку обласної державної адміністрації обліковується нерозподілений залишок коштів субвенції з державного бюджету до бюджету Харківської області на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах в сумі 44 728,615 тис. грн, що утворився за результатами виконання дорожніх ремонтних робіт у 2019-2020 роках, який пропонується розподілити за напрямами:

капітальний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення – у сумі 31 990,770 тис. грн.;

поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення – у сумі 4 828,957 тис. грн;

будівництво, реконструкція, капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах – у сумі 7 908,887 тис. грн.

Для приведення у відповідність фінансових показників затверджених Міністерством фінансів України та передбачених заходами Програми, забезпечення ефективного використання коштів, якісної реалізації в 2021 році заходів Програми необхідно внести зміни та викласти у новій редакції Таблицю 1. підпункту 4.1. Будівництво, реконструкція, ремонт і експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Харківської області, Таблицю 2. підпункту 4.2. Будівництво, реконструкція, ремонт і утримання вулиць і доріг у населених пунктах, що перебувають у комунальної власності пункту 4. Основні заходи Програми та Таблицю 3. «Ресурсне забезпечення Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2021 – 2025 роки» пункту 6.3 розділу 6. «Фінансування Програми».

 

2. Мета та шляхи її досягнення

 

Метою прийняття проекту рішення є забезпечення відповідного фінансування ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності в Харківській області у 2021 році, що дасть можливість своєчасного та якісного початку виконання заходів програми у поточному році, ефективного використання коштів субвенції з державного бюджету.

 

3. Правові аспекти

 

Проект рішення Харківської обласної ради підготовлено на підставі нормативно-правових актів:

Закон України «Про державний бюджет України на 2021 рік»;

Бюджетний кодекс України;

Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо механізму фінансування дорожньої галузі;

Закон України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України»;

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі»

Закон України «Про автомобільні дороги»;

Закон України «Про дорожній рух»;

Закон України «Про автомобільний транспорт»;

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування»

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Реалізація проекту рішення дозволить вирішити питання системності фінансування дорожнього господарства області, ефективного використання коштів дорожнього фонду Харківської області у 2021 році.

 

5. Позиція заінтересованих органів

 

Проект рішення обласної ради не потребує погодження з іншими органами.

 

6. Регіональний аспект

 

Проект рішення стосується інтересів регіону в частині будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, будівництва, реконструкції і ремонту вулиць і доріг у населених пунктах, що перебувають у комунальній власності.

 

7. Громадське обговорення

 

Прийняття рішення обласної ради не потребує консультацій з громадськістю.

 

8. Прогноз результатів

 

Реалізація проекту рішення дозволить:

- забезпечити належне утримання та своєчасний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у Харківській області, покращити їх технічний стан;

- покращити безпеку і організацію руху (дорожні знаки, розмітка, огородження і т.д.);

- збільшити темпи соціально-економічного розвитку Харківської області.

 

 

Т.в.о. директора Департаменту

капітального будівництва

Харківської облдержадміністрації                                 Андрій КУДРЯШОВ

 

 

"____" ________________ 2021 року