ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради “Про делегування Харківській обласній державній адміністрації деяких повноважень

 

Указом Президента України від 27 березня 1998 року № 222/98 «Про заходи щодо підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним і Севастопольській міській державним адміністраціям доручено створити фонди індивідуального будівництва на селі (далі за текстом – фонд), основним завданням яких є залучення інвестицій у будівництво житла, забезпечення забудовникам сприятливих умов для спорудження жилих будинків із надвірними підсобними приміщеннями та розробити регіональні програми індивідуального житлового будівництва на селі ("Власний дім").
Постановою Кабінету Міністрів України від 03 серпня 1998 року № 1211 «Про затвердження Положення про порядок формування і використання коштів фондів підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» (зі змінами) затверджено Положення про порядок формування і використання коштів фондів підтримки індивідуального житлового будівництва на селі, який є основою для розроблення Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Севастопольською міською державними адміністраціями положень про порядок формування і використання коштів місцевих (республіканського, обласного, міського) фондів підтримки індивідуального житлового будівництва на селі (та відповідних статутних документів фондів із урахуванням місцевих умов).

Даною постановою визначено, що фонди створюються відповідно до актів Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Севастопольської міської державних адміністрацій. Їх засновниками є Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Севастопольська міська державні адміністрації.

Ліквідація фондів або їх реорганізація можуть проводитися за рішенням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Севастопольської міської державних адміністрацій та в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

На виконання вищезазначених нормативно-правових актів розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 16 листопада 1998 року № 965 створено КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО “ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ФОНД ПІДТРИМКИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЖИТЛОВОГО БУДІВНИЦТВА НА СЕЛІ”. Також, з 1998 року в Харківській області діє обласна програма індивідуального житлового будівництва на селі “Власний дім”, яка була затверджена рішенням обласної ради від 17 листопада 1998 року (ІV сесія XXIII скликання).

Упродовж 1999-2006 років Харківська обласна державна адміністрація здійснювала повноваження щодо управління спільною власністю територіальних громад області, намагаючись вирішити всі проблеми, які складалися під час формування та управління спільною власністю.

Рішенням від 26.10.2006 № 82-V «Про упорядкування питань управління майном, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області» повернула від Харківської обласної державної адміністрації делеговані повноваження з управління суб’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. На підставі цього, підпункт 7 пункту 1 рішення Харківської обласної ради від 28.04.1998 (ІІ сесія ХХІІІ скликання) втратив чинність (рішення набрало чинності з 15.12.2006). Всі інші, делеговані зазначеним рішенням Харківській обласній державній адміністрації повноваження, на сьогодні є чинними. У ході передачі повноважень Харківською обласною державною адміністрацією передані повноваження щодо управління фондом.

Із моменту відновлення повноважень, Харківська обласна рада здійснює виконавчі функцій з управління суб’єктами спільної власності територіальних громад, у тому числі обласними комунальними підприємствами, закладами (установами), які у своїй діяльності користуються майном спільної власності, що відображається на їх балансах та закріплено за ними на праві господарського відання або оперативного управління, також загальні координуючі та спеціальні контролюючі функції. Діяльність Харківської обласної ради спрямована на вдосконалення системи управління майном спільної власності, його ефективного використання та на підставі цього - поповнення обласного бюджету за рахунок надходжень від оренди цілісних майнових комплексів та окремого майна, відчуження, контролю за надходженням податків від обласних комунальних підприємств.

Рішенням обласної ради від 05 грудня 2019 року № 1126-VII (зі змінами, внесеними рішенням обласної ради від 28.05.2020 № 1286-VІІ) затверджена обласна програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2020 рік (далі за текстом – Програма). Згідно із паспортом Програми її розробником є Департамент агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації, відповідальними виконавцями - Департамент агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації та КП «Харківський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі».

Відповідно до вимог Закону України «Про місцеві державні адміністрації» місцева державна  адміністрація  в  межах  своїх  повноважень здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також реалізує повноваження, делеговані їй відповідною радою, у тому числі підготовку та виконання відповідних бюджетів; надання звіту перед радою про виконання відповідних бюджетів та програм; взаємодіє з органами місцевого самоврядування тощо. 

Таким чином, з метою поліпшення стану забезпечення житлом жителів сільської місцевості області, створення умов для будівництва або придбання житла громадянами, які потребують покращення житлових умов, керуючись Указом Президента України від 27 березня 1998 року № 222/98 «Про заходи щодо підтримки індивідуального житлового будівництва на селі», постановою  Кабінету Міністрів України від 03 серпня 1998 року № 1211 «Про затвердження Положення про порядок формування і використання коштів фондів підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» (зі змінами), розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 року № 995-р «Про схвалення Концепції розвитку сільських територій» (зі змінами) та іншими нормативно-правовими актами, підготовлено проєкт рішення “Про делегування Харківській обласній державній адміністрації деяких повноважень.

 

 

 

Начальник управління

з питань комунальної власності 

виконавчого апарату  обласної ради                               Марина БУР’ЯНОВА