ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради до Президента України

та Кабінету Міністрів України щодо недопущення реорганізації Харківської медичної академії післядипломної освіти

 

Ми, депутати Харківської обласної ради, висловлюємо велику стурбованість стосовно ситуації, що склалася у зв’язку із оприлюдненням Розпорядження Кабінету Міністрів України від 08 лютого 2021 року № 103-р «Про реорганізацію Харківської медичної академії післядипломної освіти» та з метою захисту конституційних прав членів трудового колективу академії, запобіганню реалізації необґрунтованих управлінських рішень, що можуть призвести до руйнування наукового та освітнього потенціалу медичної галузі Харківщини.

Харківська медична академія післядипломної освіти (далі – ХМАПО) – це заклад освіти з 98-річним досвідом успішної діяльності на ринку освітніх послуг. Має потужній професорсько-викладацький склад: понад 140 докторів медичних наук та 400 кандидатів медичних наук. Навчальний процес проводиться на 72 кафедрах академії (65 з них - клінічні), із застосуванням новітніх освітніх технологій та технічних засобів навчання.

Наукові школи академії відомі славетними особистостями далеко за межами України. Видатні вчені зробили неоціненний внесок у розвиток вітчизняної медицини, працюючи в стінах ХМАПО в різні роки. Серед них: вчений-хірург, організатор у сфері охорони здоров’я, Герой України, академік Шалімов A.A., видатний мікробіолог Голденберг І.Л., всесвітньо відомий вірусолог Жданов В.М. У 1982 році видатним вченим, доктором медичних наук, професором Волошиним П.В. заснована кафедра невропатології та нейрохірургії.

Нині ХМАПО продовжує славетні традиції розвитку медичної науки та освіти, зокрема протягом останніх десятиліть в академії працюють і розвиваються наукові школи, які заснували та активно розвивають видатні вчені Слобожанщини (школа ортопедії, травматології та вертебрології, а також хірургічна, терапевтична, гастроентерологічна, неврологічна, педіатрична, стоматологічна, отоларингологічна школи, школа психотерапії, медичної психології та сексопатології, школа наркології, тощо).

Тепер на базі клінік, науково-дослідних інститутів НАМН України створені клінічні бази кафедр ХМАПО, де щороку професорсько-викладацький склад численних кафедр академії здійснює сотні тисяч консультацій хворих і тисячі найскладніших оперативних вручань та лікарських маніпуляцій.

Академія мас в своєму розпорядженні відпрацьовані технології та досвід підготовки лікарів у сфері високих технологій, адаптованих під вимоги часу. Науково-дослідницька діяльність ХМАПО спрямована на підвищення якості медичної допомоги, вдосконалення післявузівської та додаткової професійної освіти кадрів сфери охорони здоров’я, розробку сучасних підходів до лікування, профілактики, діагностики захворювань.

Враховуючи викладене вище, звертаємося до Президента України, Володимира Зеленського, узяти дану ситуацію під власний контроль, не дозволити руйнування одного з провідних закладів освіти України, а також до Кабінету Міністрів України з проханням скасувати Розпорядження Кабінету Міністрів України від 08 лютого 2021 року № 103-р, залишивши заклад самостійною юридичною особою, та підтримати ініціативу медичної та наукової спільноти Харківщини щодо зміни типу Харківської медичної академії післядипломної освіти на «університет» з одночасним перейменуванням у Харківський Слобожанський медичний університет.

 

 

 

СХВАЛЕНО

рішення обласної ради

від __________ № ____-VIІІ

(______ сесія VІIІ скликання)