Додаток

до Антикорупційної програми

Харківської обласної ради на 2021- 2023 роки,

затверджений рішенням обласної ради

від 23 вересня 2021 року № 221-VIIІ

(VII сесія VIII скликання)

 

 

ЗВІТ

за результатами оцінки корупційних ризиків

у діяльності Харківської обласної ради

 

Комісія щодо оцінки корупційних ризиків у Харківській обласній раді та з підготовки проєкту Антикорупційної програми  Харківської обласної ради (далі - Комісія) на виконання статті 19 Закону України «Про запобігання корупції», керуючись Методологією оцінювання корупційних ризиків у діяльності органів влади, затвердженою рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 02 грудня 2016 року № 126, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 грудня 2016 року за № 1718/29848, ідентифікувала корупційні ризики в діяльності Харківської обласної ради, здійснила опис та провела їхню оцінку.

Комісією складено робочий план оцінки корупційних ризиків у Харківській обласній раді та її виконавчому апараті, затверджений головою Комісії. Відповідно до робочого плану до об’єктів оцінки корупційних ризиків віднесено діяльність постійних комісій обласної ради, діяльність структурних підрозділів виконавчого апарату обласної ради щодо юридичного, організаційного та інформаційного забезпечення діяльності ради, забезпечення документообігу, кадрового, фінансово-господарського забезпечення, управління майном, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Ідентифікація корупційних ризиків здійснювалася шляхом аналізу, вивчення матеріалів, опитування, дослідження функцій та завдань обласної ради, вивчення та аналізу організаційної структури (положень про структурні підрозділи, посадових інструкції), управління персоналом, проведення процедури закупівель на предмет виявлення чинників корупційних ризиків у нормативно-правових актах і організаційно-управлінській діяльності, дотримання вимог, обмежень, заборон,  встановлених Законом України «Про запобігання корупції».

Зважаючи на важливість створення дієвого механізму запобігання та протидії корупції та продовження реалізації комплексних заходів щодо запобігання та протидії корупційним проявам, що реалізуються обласною радою з 2017 року, враховуючи, що процес оцінки корупційних ризиків є постійним та направленим на визначення умов та причин корупційних правопорушень, Комісія вирішила продовжити роботу щодо визначення можливих корупційних ризиків у діяльності обласної ради, ідентифікації (виявлення) цих корупційних ризиків та підготувала пропозиції щодо усунення (зменшення) цих корупційних ризиків.

На основі проведеної роботи та аналізу інформації Комісією ідентифіковано корупційні ризики, здійснено їхнє формальне визначення та проведено оцінку виявлених корупційних ризиків.

За результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Харківської обласної ради, здійснено опис корупційних ризиків, виявлено їхні чинники та можливі наслідки корупційного правопорушення, опрацьовано пропозиції щодо їхнього усунення.

У підсумку проведеної роботи було виявлено, ідентифіковано та оцінено 19 корупційних ризиків, із них 10 ризиків - із середньою пріоритетністю, 7 - з низькою пріоритетністю та 2 ризики - з високою пріоритетністю.

Опис ідентифікованих корупційних ризиків у діяльності Харківської обласної ради, чинники корупційних ризиків та можливі наслідки корупційного правопорушення чи правопорушення, пов’язаного із корупцією, містяться в додатку 1 до звіту (додається).

Пропозиції щодо заходів із усунення корупційних ризиків та очікувані результати наведено у додатку 2 до звіту (додається).

 

 

 

Голова

Комісії щодо оцінки корупційних

ризиків у Харківській обласній раді та

з підготовки проєктів антикорупційних

програм Харківської обласної ради                                  Альберт КОНОНЕНКО