Пояснювальна записка

до проєкту рішення Харківської обласної ради

«Про затвердження Порядку використання коштів обласного бюджету для компенсації 50% вартості проїзду у електричному транспорті (метрополітен, трамвай, тролейбус) та на автобусних маршрутах загального користування м. Харкова за пільговими електронними квитками студентів та учнів (вихованців) закладів освіти, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету і розташовані у м. Харкові, та про визнання таким, що втратило чинність, рішення обласної ради»

 

 

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Відповідно до рішення 6 сесії Харківської міської ради 8 скликання від 14.07.2021 № 190/21 «Про затвердження Правил користування пасажирським автомобільним транспортом загального користування в місті Харкові та Правил впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в пасажирському автомобільному транспорті загального користування в місті Харкові», рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 25.08.2021 № 676 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 28.08.2019 № 653 «Про затвердження Порядку функціонування системи «Електронний квиток» у міському електротранспорті (метрополітені, трамваї, тролейбусі) м. Харкова» виникла необхідність розроблення та затвердження Порядку використання коштів обласного бюджету для компенсації 50% вартості проїзду у електричному транспорті (метрополітен, трамвай, тролейбус) та на автобусних маршрутах загального користування м. Харкова за пільговими електронними квитками студентів та учнів (вихованців) закладів освіти, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету і розташовані у м. Харкові.

2. Мета і завдання прийняття рішення

Забезпечення соціального захисту студентів та учнів (вихованців) закладів освіти, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету і розташовані у м. Харкові, шляхом компенсації 50% вартості проїзду у електричному транспорті (метрополітен, трамвай, тролейбус) та на автобусних маршрутах загального користування м. Харкова.

3. Загальна характеристика та основні положення проекту рішення

Забезпечення можливості фінансування з обласного бюджету видатків на компенсацію 50% вартості проїзду у електричному транспорті (метрополітен, трамвай, тролейбус) та на автобусних маршрутах загального користування м. Харкова за пільговими електронними квитками студентів та учнів (вихованців) закладів освіти, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету і розташовані у м. Харкові.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання.

Цей проект рішення ґрунтується на нормах:

Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про професійну (професійно-технічну) освіту», «Про вищу освіту», «Про фахову передвищу освіту»;

Указу Президента України від 25.06.2013 № 344/2013 «Національна стратегія розвитку освіти в Україні на період до 2021 року»;

Концепції системи «Електронний квиток» у міському електротранспорті (метрополітені, трамваї, тролейбусі) м. Харкова, затвердженої рішенням 7 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 06.07.2016 № 316/16 «Про створення системи «Електронний квиток» у міському електротранспорті (метрополітені, трамваї, тролейбусі) м. Харкова» в редакції рішення 17 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 20.12.2017 № 958/17;

Рішення 6 сесії Харківської міської ради 8 скликання від 14.07.2021 № 190/21 «Про затвердження Правил користування пасажирським автомобільним транспортом загального користування в місті Харкові та Правил впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в пасажирському автомобільному транспорті загального користування в місті Харкові»;

Рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 25.08.2021 № 676 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 28.08.2019 № 653 «Про затвердження Порядку функціонування системи «Електронний квиток» у міському електротранспорті (метрополітені, трамваї, тролейбусі) користування м. Харкова».

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація рішення не потребує додаткових коштів з обласного бюджету.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення

Прийняття рішення буде сприяти:

- підвищенню рівня соціального захисту студентів та учнів (вихованців) закладів освіти;

- забезпеченню студентів та учнів (вихованців) електронними квитками для пільгового проїзду у електричному транспорті (метрополітен, трамвай, тролейбус) та на автобусних маршрутах загального користування м. Харкова.

 

 

 

Директор Департаменту науки

і освіти Харківської обласної

державної адміністрації                                                                 Анжеліка КРУТОВА