Пояснювальна записка

до проєкту рішення Харківської обласної ради

«Про внесення зміни          до обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2019 - 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 06 грудня 2018 року № 817-VII (зі змінами)»

 

 

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Відповідно до рішення 6 сесії Харківської міської ради 8 скликання від 14.07.2021 № 190/21 «Про затвердження Правил користування пасажирським автомобільним транспортом загального користування в місті Харкові та Правил впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в пасажирському автомобільному транспорті загального користування в місті Харкові», рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 25.08.2021 № 676 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 28.08.2019 № 653 «Про затвердження Порядку функціонування системи «Електронний квиток» у міському електротранспорті (метрополітені, трамваї, тролейбусі) м. Харкова» виникла необхідність вирішити питання щодо компенсації проїзду на автобусних маршрутах загального користування, що підключені до системи «Електронний квиток».

Також, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.05.2021 року № 431-р «Про утворення Державного біотехнологічного університету», Харківська державна зооветеринарна академія та Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва увійшли до складу зазначеного закладу вищої освіти.

2. Мета і завдання прийняття рішення

Забезпечення соціального захисту студентів та учнів (вихованців) закладів освіти, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету і розташовані у м. Харкові, шляхом компенсації 50% вартості проїзду у електричному транспорті (метрополітен, трамвай, тролейбус) та на автобусних маршрутах загального користування м. Харкова та упорядкування фінансування у зв’язку із утворенням Державного біотехнологічного університету.

3. Загальна характеристика та основні положення проекту рішення

Збільшення орієнтованого обсягу фінансування на компенсацію 50% вартості проїзду в  електричному транспорті (метрополітен, трамвай, тролейбус) та на автобусних маршрутах загального користування м. Харкова для студентів та учнів (вихованців) закладів освіти, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету і розташовані у м. Харкові, за рахунок зменшення фінансування на компенсацію проїзду студентам Харківської державної зооветеринарної академії та Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва у зв’язку із утворенням Державного біотехнологічного університету.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання.

Цей проєкт рішення ґрунтується на нормах:

Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про професійну (професійно-технічну) освіту», «Про вищу освіту», «Про фахову передвищу освіту»;

Указу Президента України від 25.06.2013 № 344/2013 «Національна стратегія розвитку освіти в Україні на період до 2021 року»;

Концепції системи «Електронний квиток» у міському електротранспорті (метрополітені, трамваї, тролейбусі) м. Харкова, затвердженої рішенням 7 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 06.07.2016 № 316/16 «Про створення системи «Електронний квиток» у міському електротранспорті (метрополітені, трамваї, тролейбусі) м. Харкова» в редакції рішення 17 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 20.12.2017 № 958/17;

Рішення 6 сесії Харківської міської ради 8 скликання від 14.07.2021 № 190/21 «Про затвердження Правил користування пасажирським автомобільним транспортом загального користування в місті Харкові та Правил впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в пасажирському автомобільному транспорті загального користування в місті Харкові»;

Рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 25.08.2021 № 676 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 28.08.2019 № 653 «Про затвердження Порядку функціонування системи «Електронний квиток» у міському електротранспорті (метрополітені, трамваї, тролейбусі) м. Харкова».

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація рішення не потребує додаткових коштів з обласного бюджету.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення

Прийняття рішення буде сприяти:

- підвищенню рівня соціального захисту студентів та учнів (вихованців) закладів освіти;

- забезпеченню учнів та студентів електронними квитками для пільгового проїзду у електричному транспорті (метрополітен, трамвай, тролейбус) та на автобусних маршрутах загального користування м. Харкова.

 

 

Директор Департаменту науки

і освіти Харківської обласної

державної адміністрації                                                                 Анжеліка КРУТОВА