ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення Харківської обласної ради

«Про внесення змін до регіональної цільової Програми розвитку цивільного захисту Харківської області на 2021 – 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 8-VІІІ»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Проведення реконструкції існуючої територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення Харківської області (далі – ТАСЦО) побудованої на застарілій елементній базі 70-х років виробництва, яка відпрацювала свій експлуатаційний ресурс -  забезпечить її стале та безаварійне функціонування і застосування за призначенням.

Облаштування окремого контуру заземлення для забезпечення роботи спеціального обладнання на диспетчерському пункті та виконання вимог по технічному захисту інформації, яка циркулює на ньому.

Створення Центрів безпеки громадян та забезпечення функціонування підрозділів місцевої пожежної охорони в адміністративних районах Харківської області де відсутні підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій чи знаходяться на великій відстані від них.

Для забезпечення збереження будівлі (на праві комунальної власності Харківської обласної ради), матеріальних цінностей Департаменту цивільного захисту та регіонального матеріального резерву які зберігаються за адресою м.Харків, Салтівське шосе буд.73.

 

2. Мета і завдання прийняття рішення

Метою прийняття рішення обласної ради є:

- проведення реконструкції ТАСЦО та створення сучасної системи оповіщення, побудованої на новій елементній базі з використанням новітніх технологій з метою підвищення якості та надійності оповіщення населення у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій.

- облаштування окремого контуру заземлення на диспетчерському пункті дозволить забезпечити виконання існуючих вимог по технічному захисту інформації, яка обробляється на спеціальному обладнанні у відповідних режимах функціонування територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Харківської області.

- створення Центрів безпеки з метою оперативного реагування на початкових етапах виникнення пожеж та надзвичайних ситуацій.

- забезпечення збереження будівлі (на праві комунальної власності Харківської обласної ради), матеріальних цінностей Департаменту цивільного захисту та регіонального матеріального резерву які зберігаються за адресою м.Харків, Салтівське шосе буд.73.

 

3. Правові аспекти

Кодекс цивільного захисту України, ст. 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», стаття 9 Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 733 від 27 вересня 2017 року (із змінами), Порядок створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 775 від 30 вересня 2015 року (із змінами), Тимчасові рекомендації з технічного захисту інформації у засобах обчислювальної техніки, автоматизованих системах і мережах від витоку каналами побічних електромагнітних випромінювань і наводок ТР ЕОТ – 95, що затверджені наказом Державної служби України з питань технічного захисту інформації від 09.06.1995 року №25

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація рішення обласної ради потребує додаткових матеріальних витрат.

 

5. Позиція заінтересованих органів

Проєкт рішення не потребує погодження заінтересованих органів.

 

6. Регіональний аспект

Проєкт рішення не стосується питання розвитку адміністративно-територіальної одиниці.

 

7. Громадське обговорення

Проєкт рішення не потребує громадського обговорення.

 

8. Прогноз результатів

Проведення реконструкції ТАСЦО дозволить підвищити ефективність та готовність системи оповіщення для застосування за призначенням у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій.

Облаштування окремого контуру заземлення дозволить забезпечити виконання існуючих вимог щодо технічного захисту інформації, яка обробляється на диспетчерському пункті Департаменту цивільного захисту.

Створення Центрів безпеки та забезпечення функціонування підрозділів місцевої пожежної охорони дозволить оперативно реагувати на надзвичайні ситуації, зменшити заподіяні збитки і недопущення людських втрат.

Організація охорони - забезпечить збереження будівлі (на праві комунальної власності Харківської обласної ради) для розгортання кризового центру та регіонального матеріального резерву які зберігаються за адресою м.Харків, Салтівське шосе буд.73.

 

 

 

Директор Департаменту цивільного

захисту Харківської обласної

державної адміністрації                                                                          Іван СОКОЛ

«____» _______________2021 р.