ПРОПОЗИЦІЇ

щодо змін до проєкту рішення Харківської обласної ради  «Про внесення змін до рішення обласної ради від 24 грудня 2020 року № 26-VIII «Про обласний бюджет  Харківської області на 2021 рік» та додатків до нього

(зі змінами)»

 

І. Трансферти з державного та інших бюджетів

 

1. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.11.2021 № 1243 «Деякі питання здійснення закупівель кисневих станцій» приймаються до обласного бюджету кошти субвенції з державного бюджету на закупівлю опорними закладами охорони здоров’я послуг щодо проектування та встановлення кисневих станцій в сумі 6 887,8 тис.грн та передбачаються відповідні видатки по головному розпоряднику коштів Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації:

по спеціальному фонду в сумі 1 530,623 тис.грн (з відповідною передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку) за бюджетними програмами:

– багатопрофільна стаціонарна медична допомога населенню - 765,311 тис.грн;

– спеціалізована стаціонарна медична допомога населенню - 765,312 тис.грн;

по загальному фонду в сумі 5 357,177 тис.грн за бюджетною програмою «Субвенція з місцевого бюджету на закупівлю опорними закладами охорони здоров'я послуг щодо проектування та встановлення кисневих станцій за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету» (видатки розвитку), з них (бюджетам Лозівської міської ТГ, Балаклійської міської ТГ, Валківської міської ТГ, Красноградської міської ТГ, Куп’янської міської ТГ, Харківської міської ТГ, Чугуївської міської ТГ по 765,311 тис.грн відповідно).

 

2. Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.11.2021 № 1482-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству у справах ветеранів на 2021 рік, та розподіл додаткового обсягу субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб» збільшується обсяг субвенцій з державного бюджету на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення на загальну суму 1 860,449 тис.грн та відповідні видатки по головному розпоряднику Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації у частині передачі субвенцій місцевим бюджетам області, зокрема:

- на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей осіб, визначених абзацами 5-8 пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для осіб з інвалідністю I-II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, визначених пунктами 11-14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов в сумі 263,090 тис.грн. Крім того, розподіляється нерозподілений залишок зазначеної субвенції в сумі 1 261,362 тис.грн. Збільшується обсяг субвенції бюджету Чугуївської міської ТГ на загальну суму 1 524,452 тис.грн. 

- на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей учасників бойових дій на території інших держав, визначених у абзаці першому пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для осіб з інвалідністю I - II групи з числа учасників бойових дій на території інших держав, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов'язаних з перебуванням у цих державах, визначених пунктом 7 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов в сумі 1 597,359 тис.грн. Крім того, розподіляється нерозподілений залишок зазначеної субвенції в сумі 972,880 тис.грн. Збільшується обсяг субвенції бюджету Харківської міської ТГ на загальну суму 2 570,239 тис.грн.

 

3. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.11.2021  № 1221 «Про внесення змін у додатки 1 і 4 до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України» збільшується загальний обсяг зазначеної субвенції з державного бюджету на 62 216,852 тис. грн та відповідні видатки спеціального фонду по Департаменту капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації в рамках Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2021 рік, у тому числі:

збільшуються кошти субвенції по спеціальному фонду на 62 576,960 тис.грн по об’єктах:

- «Реконструкція КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня № 1» по вул. Клочківська,337-А у м. Харкові» на 42 576,960 тис.грн;

- «Реконструкція КНП ХОР «Обласна клінічна травматологічна лікарня» по вул. Салтівське шосе, 266, корпус В у м. Харкові» на 20 000,0 тис.грн;

зменшуються кошти субвенції по спеціальному фонду на 360,108 тис.грн по об’єктах:

- «Капітальний ремонт будівлі КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня» по вул. Муранова, 5 в м. Харкові (коригування)» на 108 грн, з них з відповідним зменшенням коштів, що передаються із загального фонду до бюджету розвитку – 18 грн;

- «Капітальний ремонт приміщень лікувального корпусу літ. Ч-9 КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» по пр. Правди, 13 в м. Харкові (коригування)» на 360,0 тис.грн, з них з відповідним зменшенням коштів, що передаються із загального фонду до бюджету розвитку 60 тис.грн.

Відповідний уточнений розподіл затверджений розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 03.12.2021 № 598 за погодженням з постійною комісією з питань бюджету Харківської обласної ради (протокол №27 від 03.12.2021).

 

4. Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.11.2021 № 1513-р «Деякі питання розподілу у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери» зменшується обсяг зазначеної субвенції на 111 881,0 тис.грн та видатки спеціального фонду (з відповідним зменшенням коштів, що передаються із загального фонду до бюджету розвитку) за бюджетною програмою «Виконання інвестиційних проектів за рахунок інших субвенцій з державного бюджету»:

по Департаменту капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації на 67 000,0 тис.грн, а саме по об’єктах:

- «Будівництво комплексу комунального некомерційного підприємства «Обласний центр онкології» за адресою: м. Харків, вул. Лісопарківська, 4 (Перша черга будівництва. Коригування)» на 50 000,0 тис.грн;

- «Будівництво комплексу комунального некомерційного підприємства «Обласний центр онкології» за адресою: м. Харків, вул. Лісопарківська, 4 (Друга черга будівництва. Коригування)» на 17 000,0 тис.грн.

по Управлінню у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації у сумі 44 881,0 тис.грн на придбання мультифункціональних спортивних майданчиків для територіальних громад Харківської області.

Відповідний уточнений розподіл коштів субвенції затверджений розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 03.12.2021 № 599 за погодженням з постійною комісією з питань бюджету Харківської обласної ради (протокол №27 від 03.12.2021).

З урахуванням зменшення субвенції з державного бюджету на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери  та на виконання розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 08.12.2021 № 612 зменшуються обсяги субвенцій з місцевих бюджетів області до обласного бюджету на 11 596,9 тис.грн на забезпечення умов співфінансування до субвенції з державного бюджету (додаток 1) та відповідні видатки спеціального фонду по Управлінню у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації за бюджетною програмою «Виконання інвестиційних проектів за рахунок субвенцій з інших бюджетів».

 

5. Відповідно до Закону України від 02.12.2021 №1931-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» приймаються до обласного бюджету кошти додаткової дотації на проведення розрахунків протягом опалювального періоду за комунальні послуги та енергоносії, які споживаються установами, організаціями, підприємствами, що утримуються за рахунок відповідних місцевих бюджетів в сумі 58 408,2 тис.грн та розподіляються між місцевими бюджетами області, індекс платоспроможності яких менше 0,9 та з метою забезпечення своєчасних розрахунків за спожиті енергоносії до кінця року (додаток 1).

 

6. У межах загального обсягу перерозподіляються кошти субвенції з державного бюджету на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я по спеціальному фонду для забезпечення централізованою подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2 по головному розпоряднику Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації, а саме: збільшується субвенція бюджетам Богодухівської міської ТГ на 1 400,0 тис.грн, Чугуївської міської ТГ на 201,0 тис.грн за рахунок зменшення субвенції бюджету Лозівської міської ТГ на 1 601,0 тис.грн.

 

7. Перерозподіляються кошти субвенції з державного бюджету на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, підтримку малих групових будинків та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа по головному розпоряднику коштів Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації, а саме:

зменшується обсяг субвенції бюджету Зміївської міської ТГ на 914,810 тис.грн, спрямовуються на видатки нерозподілені кошти субвенції у сумі 102,917 тис.грн;

збільшується обсяг субвенції бюджетам Олексіївської сільської ТГ на 320,184 тис.грн, Красноградської міської ТГ на 457,405 тис.грн, Харківської міської ТГ на 240,138 тис.грн.

 

8. Спрямовуються на видатки нерозподілені кошти субвенції з державного бюджету на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у сумі 119 761,6 тис.грн та перерозподіляються передбачені видатки в межах загального обсягу субвенції по головному розпоряднику коштів - Департаменту капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації.

Відповідний розподіл затверджений розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 08.12.2021 № 617 за погодженням з постійною комісією з питань бюджету Харківської обласної ради (протокол №27 від 03.12.2021) (додаток 2).

 

 

ІІ. Перерозподіл у межах загального обсягу асигнувань

та зміна назв об’єктів

 

За пропозиціями головних розпорядників коштів обласного бюджету здійснюється перерозподіл асигнувань у межах загального обсягу, зокрема:

 

1. По Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, а саме:

1.1 збільшуються асигнування для забезпечення оплати за спожиті енергоносії на 184,9 тис.грн за бюджетними програмами:

- надання загальної середньої освіти закладами загальної середньої освіти – 14,0 тис.грн;

- надання загальної середньої освіти спеціалізованими закладами загальної середньої освіти – 127,7 тис.грн;

- надання позашкільної освіти закладами позашкільної освіти, заходи із позашкільної роботи з дітьми - 43,2 тис.грн;

за рахунок відповідного зменшення асигнувань за бюджетною програмою «Надання загальної середньої освіти спеціальними закладами загальної середньої освіти для дітей, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку» (на енергоносії у зв’язку з економією).

1.2 вносяться зміни до назв об’єктів, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету на виконання заходів Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2021 рік, а саме:  

назва об’єкту «Коригування проектно-кошторисної документації робочого проекту «Завершення будівництва спортивного комплексу та будівництво басейну по вул. Помірки, 27» КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ СПОРТИВНОГО ПРОФІЛЮ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ» змінюється на: «Коригування проектно-кошторисної документації робочого проекту «Завершення будівництва спортивного комплексу та будівництво басейну по вул. Помірки, 27 у м. Харкові» КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ СПОРТИВНОГО ПРОФІЛЮ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ»;

назва об’єкту «Виготовлення проектно-кошторисної документації на «Майданчики для волейболу пляжного» КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ СПОРТИВНОГО ПРОФІЛЮ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ» змінюється на: «Виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво «Майданчики для волейболу пляжного» по вул. Помірки, 27 у м. Харкові КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ СПОРТИВНОГО ПРОФІЛЮ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ».

 

2. По Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації по загальному фонду для забезпечення оплати за спожиті енергоносії перерозподіляються кошти:

2.1 у межах коштів додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я збільшуються асигнування за бюджетною програмою «Багатопрофільна стаціонарна медична допомога населенню» на 478,597 тис.грн за рахунок відповідного зменшення за бюджетною програмою «Санаторно-курортна допомога населенню»;

2.2 у межах коштів обласного бюджету збільшуються видатки за бюджетною програмою «Санаторно-курортна допомога населенню» на 478,597 тис.грн за рахунок відповідного зменшення асигнувань за бюджетною програмою «Багатопрофільна стаціонарна медична допомога населенню».

 

3. По Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації:

по загальному фонду збільшуються видатки на 557,992 тис.грн за бюджетними програмами:

- забезпечення соціальними послугами стаціонарного догляду з наданням місця для проживання, всебічної підтримки, захисту та безпеки осіб, які не можуть вести самостійний спосіб життя через похилий вік, фізичні та розумові вади, психічні захворювання або інші хвороби - 470,492 тис.грн (придбання матеріалів – 370,542 тис.грн; медикаменти - 99,95 тис.грн);

- утримання та забезпечення діяльності центрів соціальних служб – 87,5 тис.грн (придбання обладнання);

по спеціальному фонду збільшуються видатки на 188,0 тис.грн (з відповідною передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку) за бюджетною програмою «Забезпечення соціальними послугами стаціонарного догляду з наданням місця для проживання, всебічної підтримки, захисту та безпеки осіб, які не можуть вести самостійний спосіб життя через похилий вік, фізичні та розумові вади, психічні захворювання або інші хвороби (придбання обладнання);

 за рахунок зменшення асигнувань спеціального фонду (з відповідним зменшенням коштів, що передаються із загального фонду до бюджету розвитку) за бюджетною програмою «Будівництво установ та закладів соціальної сфери» в рамках заходів Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2021 рік на загальну суму 745,992 тис.грн, у т.ч. за об’єктами:

«Будівництво двох свердловин КУ Хорошевський геріатричний пансіонат за адресою: 62466, Харківська обл., Харківський р-н, смт. Хорошеве, вул. Сонячна, 2» – 500,0 тис.грн;

«Капітальний ремонт душової кімнати житлового корпусу №1 КУ Липецький психоневрологічний інтернат за адресою: с. Липці, вул. Покровська, 57 Харківського району, Харківської області» – 245,992 тис.грн.

 

4. По Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації:

по загальному фонду збільшуються видатки на 127,25 тис.грн, у т.ч. за бюджетними програмами:

- забезпечення діяльності інших закладів в галузі культури і мистецтва на 65,0 тис.грн (придбання матеріалів);

-  підготовка кадрів закладами фахової передвищої освіти за рахунок коштів місцевого бюджету на 58,0 тис.грн (поточне утримання);

- забезпечення діяльності бібліотек на 4,25 тис.грн (оплата енергоносіїв);

по спеціальному фонду збільшуються видатки на 236,0 тис.грн (з відповідною передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку), у т.ч. за бюджетними програмами:

- фінансова підтримка філармоній, художніх і музичних колективів, ансамблів та циркових організацій - 139,0 тис.грн в рамках заходів Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019-2023 роки (придбання обладнання);

- підготовка кадрів закладами фахової передвищої освіти за рахунок коштів місцевого бюджету - 97,0 тис.грн (придбання обладнання);

за рахунок зменшення асигнувань по загальному фонду 363,250 тис.грн за бюджетними програмами:

- забезпечення діяльності бібліотек - 4,250 тис.грн (заходи);

- забезпечення діяльності інших закладів в галузі культури і мистецтва - 204,0 тис.грн на виконання заходів Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019-2023 роки;

- інші програми, заклади та заходи у сфері освіти - 155,0 тис.грн в рамках заходів обласної Програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2019-2023 роки.

 

5. По Управлінню у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації збільшуються видатки по загальному фонду за бюджетною програмою «Проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з неолімпійських видів спорту» на 725,965 тис.грн за рахунок відповідного зменшення асигнувань за бюджетною програмою «Підтримка спорту вищих досягнень та організацій, які здійснюють фізкультурно-спортивну діяльність в регіоні» (з них 600,415 тис.грн в рамках соціальної Програми розвитку фізичної культури та спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2019-2023 роки).

Крім того, перерозподіляються кошти за бюджетною програмою «Підтримка спорту вищих досягнень та організацій, які здійснюють фізкультурно-спортивну діяльність в регіоні», а саме збільшуються видатки на нарахування на заробітну плату в сумі 2,855 тис.грн за рахунок зменшення асигнувань на оплату праці.

 

6. По Харківській обласній раді зменшуються видатки за бюджетною програмою «Реалізація інших заходів щодо соціально-економічного розвитку територій» в рамках Програми сприяння ефективності використання та збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області на 2017-2021 роки на 36,2 тис.грн.

 

7. Департаменту капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації в рамках Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2021 рік по спеціальному фонду:

зменшуються асигнування за бюджетною програмою «Співфінансування інвестиційних проєктів, що реалізуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку» по об’єкту «Будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу за адресою: Харківська обл., м. Чугуїв, пров. Чайковського між буд. № 6 та № 8 (коригування)» на 4 000,0 тис.грн;

збільшуються видатки у вигляді іншої субвенції бюджету Люботинської міської ТГ на «Капітальний ремонт частини приміщення Люботинського міжшкільного навчально-виробничого комбінату Люботинської міської ради Харківської області, за адресою: м. Люботин, вул. Шевченка, 132» на 408,171 тис.грн.

 

8. По Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації перерозподіляються видатки на проведення капітальних ремонтів та будівництво по об’єктах, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету (додаток  3).

 

9. Перерозподіляються кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за бюджетною програмою «Субвенція з місцевого бюджету на здійснення природоохоронних заходів», а саме: збільшуються асигнування на 3 000,0 тис.грн на «Реконструкцію напірного колектора від КНС-4 до очисних споруд м. Лозова Харківської області» за рахунок скорочення видатків на «Реконструкцію самопливного каналізаційного колектора від мікрорайону 3, м. Лозова Харківської області».

 

Директор Департаменту

фінансів Харківської обласної

державної адміністрації                                                            Сергій ОВСЯННІКОВ