ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення Харківської обласної ради

«Про виконання Програми розвитку архівної справи в Харківській області на 2017 – 2021 роки, затвердженої рішенням обласної ради від

23 лютого 2017 року № 386-VIІ (зі змінами)»

 

1.      Обґрунтування необхідності прийняття проєкту рішення, цілей, завдань і основних його положень

 

Підставою розроблення проєкту рішення обласної ради є необхідність інформування про виконання Програми розвитку архівної справи в Харківській області на 2017 – 2021 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23 лютого 2017 № 386-VII (зі змінами) в зв’язку з закінченням терміну її реалізації.

 

 2. Обгрунтування очікуваних соціально-економічних, правових та інших результатів, у разі реалізації рішення

 

У 2021 році Державний архів Харківської області, з метою реалізації сучасної політики і стратегії держави, спрямованих на створення й підтримання належних умов для гарантованого довічного зберігання документів Національного архівного фонду місцевого значення, у яких знайшли відображення усі сторони соціально-економічного, наукового та культурного життя Слобідського краю періоду 1739-2012 років, та створення сприятливих умов для забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до архівних установ, продовжив роботу по здійсненню і виконанню заходів Програми розвитку архівної справи в Харківській області на 2017 2021 роки (далі – Програма).

Програмою передбачалося здійснення заходів, спрямованих на забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду України, а саме: забезпечення охорони приміщень архіву шляхом встановлення постів працівників Управління поліції охорони в Харківській області. Цей захід був профінансований згідно з внесеними змінами до Програми. В результаті був забезпечений захист документів Національного архівного фонду.

Також Програмою передбачалося здійснення заходів, спрямованих на створення сприятливих умов для забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до архіву, шляхом проведення невідкладного ремонту покрівлі і перекриття будівлі архіву та поточного ремонту тепловузлів в будівлях архіву. Рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1213-VII в Програму у розділ 7. «Напрями діяльності та заходи Програми архівної справи в Харківській області на 2017 – 2021 роки» були внесені зміни в частині виділення коштів для проведення ремонту. Захід був профінансований. Очікуваний результат – відновлення технічного стану будівель архіву з метою створення безпечних умов для їх відвідування громадянами шляхом проведення поточного ремонту.

 

3. Загальна характеристика та основні положення акту

 

До проєкту рішення додається стисла інформація про виконання Програми.

 

4. Нормативно-правові акти, відповідно до яких було розроблено даний проєкт рішення

 

Правовими підставами розроблення проєкту рішення є: статті 4, 13, 28 Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи», статті 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

 

 

 

Директор Державного архіву

Харківської області                                                                        Євген КУЩ

 

 

« ___ » __________ 2022 року