ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Рішення обласної ради

від_______ 2022 року  №  _____

(___ сесія _____ скликання)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА РОЗВИТКУ АРХІВНОЇ СПРАВИ

В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

НА 2022 – 2026 РОКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Харків

2022 рік

 

ПАСПОРТ

 

Програми розвитку архівної справи в Харківській області

на 2022 2026 роки

 

1.

Ініціатор розроблення Програми

Харківська обласна державна адміністрація

 

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа про розроблення Програми  (за наявності) та/або нормативно-правові підстави її розроблення

Закон України від 24 грудня  1993 року № 3814-ХII «Про Національний архівний фонд та архівні установи»

3.

Розробник Програми

Державний архів Харківської області

 

4.

Співрозробники Програми

_

 

5.

Відповідальний виконавець Програми

Державний архів Харківської області

 

6.

Учасники Програми

 

Державний архів Харківської області

 

7.

Термін реалізації Програми

2022 – 2026 роки

 

7.1.

Етапи виконання Програми

(для довгострокових програм)

_

 

8.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього

 

21340,0 тис. грн

 

у тому числі:

 

8.1.

коштів державного бюджету

 

коштів обласного бюджету

 

коштів інших місцевих бюджетів

 

коштів інших джерел, не заборонених законодавством

_

 

21340,0 тис. грн

 

_

 

_

 

 

 

 

1.      Загальні положення

 

Програму розвитку архівної справи в Харківській області на 2022 – 2026 роки (далі – Програма) розроблено відповідно до Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» з метою здійснення заходів, спрямованих на розв’язання актуальних проблем розвитку архівної справи у Харківській області. Прийняття Програми зумовлено необхідністю реалізації сучасної політики і стратегії держави, спрямованих на створення та підтримання належних умов для забезпечення гарантованого довічного зберігання документів Національного архівного фонду (далі – НАФ) місцевого значення, у яких знайшли відображення усі сторони соціально-економічного, наукового та культурного життя Слобідського краю періоду 1739 – 2021 років, та забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до архівних установ.

 

2.      Визначення проблеми, на розв'язання якої спрямована Програма

 

Реалізацію державної політики з питань архівної справи та діловодства в Харківській області забезпечують Державний архів Харківської області, 7 архівних відділів районних державних адміністрацій, 6 архівних відділів міських рад міст обласного значення та 38 архівів, створених для централізованого тимчасового зберігання архівних документів, нагромаджених у процесі документування службових, трудових, або інших правовідносин юридичних і фізичних осіб на території Харківської області та інших архівних документів, що не належать до НАФ (трудові архіви).

 

Документи, що зберігаються у Державному архіві Харківської області, є складовою частиною НАФ та світової культурної спадщини. Вони залучаються до постійного обігу з метою використання для задоволення інформаційних потреб суспільства та реалізації прав і законних інтересів громадян. Саме тому пріоритетними завданнями державних архівних установ є поповнення НАФ документами місцевого значення, ведення їх державного обліку, гарантоване постійне зберігання цих документів, здійснення заходів з широкого використання архівної інформації для задоволення наукових, соціальних і культурних потреб громадян.

 

Щороку на державне зберігання до архівних установ Харківської області надходять тисячі документів НАФ, завершені у діловодстві підприємств, установ та організацій. Забезпечити збереженість цих документів – першочергове завдання, виконання якого залежить від стану матеріально-технічного забезпечення місцевих архівних установ.

 

На сьогодні держава має багато проблем щодо забезпечення першочергових потреб населення. Частка видатків, передбачених для утримання і розвитку архівної галузі у державному та місцевих бюджетах, залишається незначною. У зв'язку із цим заходи з розвитку архівної справи у Харківській області упродовж останніх п'яти років фінансувалися за рахунок коштів обласного бюджету за Програмою розвитку архівної справи на 2017 2021 роки, затвердженою рішенням Харківської обласної ради від 23 лютого 2017 року № 386-VІІ, зі змінами, внесеними рішеннями обласної ради від 01 березня 2018 року № 675-VІІ, від 30 серпня 2018 року № 782-VІІ, від 28 лютого 2019 року № 952-VІІ, від 27 лютого 2020 року № 1213-VІІ, від 11 березня 2021 року № 81-VІІІ, не в повному обсязі. Це сталося, у першу чергу, унаслідок фінансової кризи в державі.

 

На сучасному етапі створення та підтримання належних умов для забезпечення гарантованого довічного зберігання документів НАФ місцевого значення як чинника соціального розвитку українського суспільства, їх всебічного використання та забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до Державного архіву Харківської області, передбачає проведення комплексу таких заходів:

забезпечення охорони документів НАФ України у приміщеннях Державного архіву Харківської області, дотримання існуючого порядку доступу до приміщень та читальних залів відвідувачами;

придбання і встановлення автоматичних систем газового пожежогасіння у сховищах Державного архіву Харківської області;

встановлення системи кондиціювання повітря в архівосховищах по вул. Мироносицькій, 41;

придбання обладнання (сервера-накопичувача) для організації читального залу, з облаштуванням робочих місць та забезпечення можливості резервного копіювання;

придбання і встановлення комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) в автоматизованих системах Державного архіву Харківської області та на його вебсайті;

придбання техніки з метою демонстрації (в електронному вигляді) архівних документів, презентацій, методичних посібників під час проведення засідань у форматі «круглого столу», конференцій тощо із громадськістю.

 

3.      Мета та завдання Програми

 

Метою Програми є реалізація заходів, спрямованих на створення та підтримання належних умов для забезпечення гарантованого довічного зберігання документів НАФ місцевого значення як чинника соціального розвитку українського суспільства, їх всебічного використання та забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до Державного архіву Харківської області.

 

До основних завдань, виконання яких дозволить забезпечити досягнення мети Програми, відносяться:

забезпечення збереженості документів НАФ відповідно до вимог законодавства з архівної справи;

створення сприятливих безпечних умов для якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до Державного архіву Харківської області;

забезпечення спрощеного доступу до архівних документів громадянам, які звертаються до Державного архіву Харківської області;

створення комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) в автоматизованих системах Державного архіву Харківської області та на його власному вебсайті;

забезпечення  популяризації архівних документів та методичних розробок Державного архіву Харківської області під час проведення засідань у форматі «круглих столів», конференцій тощо із громадськістю.

 

4. Перелік напрямів і заходів Програми. Обсяги та джерела фінансування, строки виконання Програми

 

Зазначені у Програмі проблеми можливо вирішити шляхом проведення комплексу першочергових заходів, спрямованих на створення та підтримання належних умов для забезпечення гарантованого довічного зберігання документів НАФ місцевого значення як чинника соціального розвитку українського суспільства, їх всебічного використання та забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до Державного архіву Харківської області.

 

Напрями діяльності та заходи Програми розвитку архівної справи в Харківській області на 2022 – 2026 роки наведені у розділі 8 до Програми.   

 

Виконання заходів Програми дозволить створити умови для:

гарантованого зберігання архівних документів, повноцінного захисту інформації, що в них відображена;

задоволення у необхідних обсягах потреб громадян, суспільства, держави в інформації.

 

Фінансове забезпечення виконання Програми здійснюється за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті, виходячи з його реальних можливостей.

 

Головним розпорядником коштів є Державний архів Харківської області.

 

Орієнтовний обсяг фінансування заходів Програми складає 21340,0 тис. грн обласного бюджету.

 

Термін реалізації Програми: 2022 – 2026 роки.

 

 

5. Ресурсне забезпечення Програми

 

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми

(тис. грн)

І етап виконання Програми

Всього витрат на виконання Програми (тис. грн)

2022

2023

2024

2025

2026

Обсяг ресурсів, усього, у тому числі:

 

 

 

 

 

 

 

державний бюджет

обласний бюджет

10000,0

2310,0

5000,0

2000,0

2030,0

21340,0

Місцеві бюджети (районні бюджети, бюджети сіл, селищ, міст)

кошти інших джерел, не заборонених законодавством

 

6. Координація роботи та контроль за виконанням Програми

 

Загальну координацію роботи щодо реалізації заходів Програми здійснює Харківська обласна державна адміністрація, поточну координацію – Державний архів Харківської області.

Контроль за виконанням програми здійснює Харківська обласна рада.

Контроль за використанням бюджетних коштів, спрямованих на виконання Програми, здійснюється у порядку, установленому чинним законодавством України.

 

7. Результативні показники Програми

 

Показниками ефективності виконання заходів Програми є створення та підтримання належних умов для забезпечення гарантованого довічного зберігання документів НАФ місцевого значення як чинника соціального розвитку українського суспільства, їх всебічного використання та забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до Державного архіву Харківської області.

 


8. Напрями діяльності та заходи Програми розвитку архівної справи в Харківській області на 2022 – 2026 роки

 

з/п

Назва напряму діяльності (пріори-тетні завдання)

Перелік заходів

Програми

Термін виконан-ня заходу

Виконавці

Джерела фінансу-вання

Орієнтовані обсяги фінансування (вартість), тис. грн, в тому числі:

І етап виконання Програми

Очікуваний результат

Усього

(тис. грн)

2022

2023

2024

2025

2026

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

14

1.

Забезпе-чення збереже-ності докумен-тів Націо-нального архівного фонду України відповідно до  вимог законо-давства з архівної справи

 

 

Забезпечен-ня охорони документів Національ-ного архівного фонду України в приміщеннях        Державного архіву Харківської області, дотримання  існуючого порядку доступу до приміщень та читальних  залів відвідува-чами

2022-2026 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Державний архів

Харківської області

обласний бюджет

10000,0

2000,0

2000,0

2000,0

2000,0

2000,0

Забезпечення захисту документів Національного архівного фонду України, дотримання вимог законодавства у сфері архівної справи

 

Придбання і встановлен-ня автоматич-них систем газового пожежо-гасіння у сховищах Державного архіву Харківської області

 

2024 рік

Державний архів

Харківської області

обласний бюджет

3000,0

 

 

3000,0

 

 

Забезпечення захисту документів Національного архівного фонду України, дотримання вимог законодавства у сфері архівної справи

 

2.

Створення сприятли-вих безпечних умов для якісного надання архівних послуг громадя-нам, які звертаються до Державно-го архіву Харківсь-кої області

Встановлення системи кондиціюван-

ня повітря в архівосхови-щах по вул. Мироно-сицькій, 41

2022 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Державний архів

Харківської області

обласний бюджет

4000,0

4000,0

 

 

 

 

Відновлення технічного стану будівель з метою створення безпечних умов для відвідування громадянами

3.

Забезпе-чення спрощено-го доступу до архівних докумен-тів громадя-нам, які звертають-

ся до Державно-го архіву Харківсь-кої області

Придбання обладнання (сервера-накопичува-ча) для організації читального залу, з облаштуван-ням робочих місць та забезпечення можливості резервного копіювання

2022 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Державний архів

Харківської області

обласний бюджет

4000,0

4000,0

 

 

 

 

Прискорений доступ до архівних документів для громадян, які звертаються до Державного архіву Харківської області, забезпечення комфортних умов

4.

Створення комплекс-ної системи захисту інформації (КСЗІ) в автомати-зованих системах Державно-го архіву Харківсь-кої області та на його власному вебсайті

Придбання і встановлення комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) в автоматизо-ваних системах Державного архіву Харківської області та на його власному вебсайті

2023 рік

Державний архів

Харківської області

обласний бюджет

310,0

 

310,0

 

 

 

Забезпечення захисту інформаційних ресурсів Державного архіву Харківської області

5.

Забезпе-чення  популяри-зації архівних докумен-тів та методич-них розробок Державно-го архіву Харківсь-кої області під час проведен-ня засідань          у форматі «круглих столів», конферен-цій тощо із громад-ськістю

Придбання техніки  з метою демонстрації  (в електрон-ному вигляді) архівних документів, презентацій, методичних посібників під час

проведення засідань          у форматі «круглих столів», конференцій тощо із громад-ськістю

2026 рік

Державний архів

Харківської області

обласний бюджет

30,0

 

 

 

 

30,0

Покращення доступу до архівної інформації

Усього – тис. грн, у тому числі за роками:

 

21340,0

10000,0

2310,0

5000,0

2000,0

2030,0

 

 

 

Керуючий справами виконавчого комітету

обласної ради                                                                                                                                                                                Оксана МАЛИШЕВА