Інформація

про виконання у 2021 році заходів Програми зайнятості населення Харківської області на період 2021 – 2023 років, затвердженої рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 56-VІІІ

 

В області організовано виконання заходів Програми зайнятості населення Харківської області на період 2021 – 2023 років, затвердженої рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 56-VІІІ (далі - Програма), здійснюється контроль за виконанням її основних показників.

Протягом 2021 року робота була спрямована на реалізацію активної політики зайнятості, забезпечення соціального захисту населення від безробіття, розширення сфери застосування праці, стимулювання діяльності роботодавців, спрямованої на створення нових робочих місць та працевлаштування безробітних, зокрема внутрішньо переміщених осіб та демобілізованих учасників проведення АТО/OOC, залучення до цієї роботи місцевих органів влади, зокрема утворених територіальних громад. Основним викликом для ринку праці області у 2021 році стали карантинні обмеження, введені з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Поряд з цим, завдяки реалізованим заходам, у січні-вересні 2021 року (останні наявні дані) в області створено 29,4 тис. робочих місць, з них 21,2 тис. або 72,1% за рахунок фізичних осіб - підприємців. За 9 місяців річне завдання Програми виконано на 84,0 %.

Для організації підприємницької діяльності протягом року було виплачено допомогу по безробіттю одноразово 11 особам з числа безробітних.

Всього протягом року за сприяння служби зайнятості:

- працевлаштовано 26,5 тис. безробітних, рівень працевлаштування склав 31,0 % (демобілізованих учасників АТО – 61,0 %, внутрішньо переміщених осіб – 22,8 %, осіб з інвалідністю – 24,9 %);

- на нові робочі місця із здійсненням компенсації витрат роботодавцю у розмірі єдиного соціального внеску працевлаштовано 500 осіб;

- залучено до професійного навчання 9,6 тис. осіб, 68 осіб отримали ваучери для здійснення перепідготовки та підвищення кваліфікації;

- до громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено 9,6 тис. осіб, з яких майже 9,4 тис. - зареєстровані безробітні. На їх організацію у 2021 році з місцевих бюджетів усіх рівнів було виділено 20,1 млн. грн. або 100,5% від цільового показника Програми.

Активізована співпраця з роботодавцями щодо подачі вакансій, завдяки чому 10,5 тис. роботодавців співпрацювали із службою зайнятості області. Кількість поданих протягом звітного періоду вакансій склала 50,7 тис. одиниць.

Для забезпечення ефективного працевлаштування окремих категорій зареєстрованих безробітних, успішної їх адаптації та закріплення на новому робочому місці, здійснювався індивідуальний супровід окремих категорій громадян після працевлаштування. Таким супроводом охоплено 786 осіб.

Забезпечено підвищення конкурентоспроможності на ринку праці осіб з інвалідністю шляхом їх навчання та перекваліфікації за кошти Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. У 2021 році на ці цілі використано більше 1,3 млн. грн., 20 осіб з інвалідністю, що закінчили навчання, були працевлаштовані. Станом на 01.01.2022 продовжували навчання 75 студентів з інвалідністю.

З метою максимального сприяння працевлаштуванню безробітних громадян та шукачів роботи, в Харківському міському центрі зайнятості працює відділ рекрутингу та посередництва у сфері зайнятості, в роботі впроваджуються інноваційні форми адресного підбору кадрів для роботодавців відповідно до сучасних вимог ринку праці, що дозволило у 2021 році працевлаштувати 8,2 тис осіб оперативно – до надання статусу зареєстрованого безробітного.

Продовжувалася робота з перетворення центрів зайнятості на сервісні майданчики, запровадження інституту кар’єрного радника для шукачів роботи та безробітних, а також інституту консультанта роботодавця.

Розвивались інформаційні та комунікаційні технології підбору персоналу, зокрема відео-презентації вакансій, он-лайн співбесіди з роботодавцями, створення відео-резюме, підготовка до співбесіди з роботодавцями.

Для популяризації робітничих професій, затребуваних на ринку праці, проводились масові та групові профорієнтаційні заходи для учнівської та безробітної молоді, в яких взяли участь більше 10,0 тис. осіб. Всього, протягом 2021 року 148,9 тис. осіб – мешканців області отримали 332,6 тис. профорієнтаційних послуг з метою сприяння їх професійній реалізації.

Продовжувалась робота щодо впровадження елементів дуальної форми навчання. Усього на даний час у вищеназваному проєкті беруть участь 11 закладів професійної освіти, які впроваджують елементи дуальної форми навчання при підготовці кваліфікованих робітників за 19 професіями.

Залучено 222 учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти, 26 підприємств різних форм власності, серед яких: Регіональна філія «Південна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця», ПрАТ «Трест Житлобуд-1», КП «Водаканал», КП «Харківські теплові мережі», ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД», Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, ПАТ «Турбоатом», ПАТ «Харківський машинобудівний завод «Світло шахтаря», ДП «Завод імені Малишева» та інші.

До реалізації заходів Програми активно залучались громадські та міжнародні організації, зокрема:

- ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова» за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ реалізувався проєкт «Покращення інституційного потенціалу Державної служби зайнятості для посилення якості послуг, що надаються безробітним, включаючи ВПО та представників вразливих груп населення». В рамках проєкту проведено навчальний онлайн-курс для 40 кар’єрних радників та 40 консультантів роботодавців;

Громадською організацією «Харківський центр реабілітації молодих інвалідів та членів їх сімей «Право вибору» реалізується проєкт «Онлайн школа кар'єрного зростання «Успішний старт» для осіб з інвалідністю по зору з використанням ресурсів Інклюзивного коворкінгу «Доступна зайнятість». Його учасниками стали учні 10-12 класів Харківських спеціальних шкіл ім. В.Г.Короленка та № 12, студенти з вадами зору, представники соціального підприємства «СоцІнтел», ГО «Сучасний погляд», та безробітні особи.

Реалізовано низку заходів з метою зростання рівня зайнятості в територіальних громадах, з головами яких обласною службою зайнятості укладено Угоди про спільну діяльність.

Безробітні громадяни, що мешкають у Куп’янській, Лозівській, Валківській, Красноградській та Чугуївській громадах залучені до реалізації проєкту «Підтримка економічного процвітання жінок та внутрішньо переміщених осіб в Україні. SEW Ukraine», виконавцями якого в Харківському регіоні є БФ «Горєніє» та Канадська фундація кооперативного розвитку. Протягом 2021 року в рамках проєкту навчання за професією «швачка» пройшли майже 100 жінок.

Реалізація заходів Програми сприяла збереженню лідерських позицій області серед регіонів України на рівні з містом Києвом. За 9 місяців 2021 року рівень зайнятості населення області віком 15-70 років (за методологією МОП) склав 59,9 % від загальної чисельності населення відповідного віку. За цим показником область займає 2 рейтингове місце серед регіонів України. Рівень безробіття населення у віці 15 - 70 років в області за 9 місяців 2021 року становив 6,6 % економічно активного населення зазначеного віку. За цим показником область займає 1 рейтингове місце серед регіонів України.

 

 

 

 

Директор Департаменту соціального

захисту населення Харківської обласної

державної адміністрації                                                                  Юрій ШПАРАГА