Звіт

постійної комісії обласної ради з питань інформаційної політики, зв’язків з громадськістю та цифрової трансформації

про роботу за 2021 рік

 

Постійна комісія з питань інформаційної політики, зв’язків з громадськістю та цифрової трансформації  створена на І сесії VІІІ скликання рішенням обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VІІІ.

         До складу постійної комісії входить 7 депутатів, які працювали відповідно до плану роботи обласної ради, плану роботи постійної комісії та щотижневих планів основних заходів обласної ради.

Депутати постійної комісії, в межах компетенції:

-          здійснювали контроль за виконанням рішень ради за напрямами діяльності  комісії, власних рекомендацій;

-          співпрацювали з відповідними структурними підрозділами обласної державної адміністрації, комунальними підприємствами, громадськими організаціями, іншими суб’єктами громадянського суспільства.

 

За звітний період було підготовлено та проведено 7 засідань постійної комісії, на яких розглянуто 43 питання.  

 

Постійною комісією системно здійснюється контроль за виконанням наступних програм:

·           обласної цільової Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2026 роки та Порядку використання коштів обласного бюджету, за рахунок яких надається фінансова підтримка інститутам громадянського суспільства (на конкурсній основі) для реалізації проєктів з метою сприяння розвитку громадянського суспільства, затвердженої рішенням обласної ради від 10 червня 2021 року № 140-VIІІ (далі - Програма).  Метою Програми є: створення сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства в Харківській області; налагодження ефективної співпраці організацій громадянського суспільства з органами публічної влади; забезпечення ефективних процедур участі громадськості під час формування та реалізації державної, регіональної політики, вирішення питань місцевого значення; підвищення громадської активності та збереження суспільної злагоди на Харківщині, побудова стійкості до конфлікту шляхом діалогу; підвищення громадської активності та суспільної згуртованості Харківщині. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації заходів Програми, становить 47800,0 тис. грн, у тому числі кошти обласного бюджету – 40900,0 тис. грн, кошти з інших джерел фінансування – 6900,0 тис. грн.  У 2021 році на повну реалізацію заходів у Програмі було передбачено 6 млн.505 тис. грн, відповідно до рішення обласної ради від 10 червня 2021 року № 151- VIII виділено 300,0 тис. грн, рішення обласної ради від 23 вересня 2021 року № 216-VIII виділено 250,0 тис. грн; всього у 2021 році –  550,0 тис. грн. Станом на 01.01.2022 виділені на реалізацію Програми кошти освоєні.

 

·      Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2021-2025 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 75-VІIІ (далі - Програма). Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, становить 77 629, 346 тис. грн, у тому числі: у 2021 році – 12 469, 066 тис. грн; у 2022 році – 24 031,100 тис. грн; у 2023 році – 13 410, 456 тис. грн; у 2024 році – 13 704, 392 тис. грн; у 2025 році – 14 014, 332 тис. грн. Інформація про хід виконання даної Програми у 2021 році буде проаналізована у І кварталі 2022 року.

·      Програми інформатизації Харківської області «Електронна Харківщина» на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 25-VІIІ (далі - Програма). Програма є складовою Національної програми інформатизації. Її основне спрямування – розвиток і модернізація комп’ютерної техніки, інформаційних порталів, сайтів. Обсяг фінансування даної Програми на 2021-2023 роки становить 100 890,0 тис. грн. (у тому числі на 2021 рік – 38 122,00  тис. грн, на 2022 рік - 33 301,00 тис. грн. та на 2023 передбачено 29 526,00 тис. грн.).  Інформація про хід виконання даної Програми у 2021 році буде проаналізована у І кварталі 2022 року.

·           В кінці 2021 року Харківською обласною радою була прийнята Програми  «Цифрова трансформація» Харківської області на 2022–2024 роки, (рішення обласної ради від 21 грудня 2021 року № 327-VIIІ). Основним завданням Програми   є проведення цифрової трансформації сервісів органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, формування «розумної» цифрової платформи обласного управління, орієнтованої на потреби громад Харківської області та соціально-економічний розвиток області. Основною метою Програми є підвищення рівня доступності цифрових державних та місцевих сервісів і послуг для мешканців регіону шляхом створення та вдосконалення єдиного цифрового простору Харківської області в сучасних умовах розвитку цифрової економіки, цифрового суспільства, режиму paperless, реалізації Програми Президента України «Держава в смартфоні».

Першочерговим етапом упровадження  інформаційно-комунікаційних послуг є розгортання «Єдиного Електронного Сервісу» для мешканців Харківської області.

Пріоритетними напрямами Програми є упровадження технологій е-урядування в органах виконавчої влади і місцевого самоврядування області та формування системи регіональних електронних інформаційних ресурсів; створення єдиного цифрового простору для мешканців громад; реалізація пілотного проєкту «Цифрова громада»; розвиток технологій Smart Citi в територіальних громадах регіону.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації даної Програми на 2022-2024 роки, становить 275 100,00 тис. грн. (у тому числі кошти державного бюджету – 40 000,00  тис. грн; кошти обласного бюджету   - 68 225,00 тис. грн; кошти інших джерел, не заборонених чинним законодавством -   166 875,00 тис. грн).  

На засіданнях постійної комісії протягом звітного періоду також розглядалися питання про підсумки фінансово-господарської діяльності обласних комунальних підприємств Харківської обласної ради, а саме: КП ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ»; КП «Регіональний інформаційний центр» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ; КП «ЛОЗІВСЬКА ДРУКАРНЯ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ; КП «Чугуївська міська друкарня» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ; Богодухівська районна друкарня,  Краснокутська районна друкарня (не веде господарську діяльність).

Також, депутати заслуховували керівників вищезазначених підприємств та приймали відповідні рішення щодо подовження дії контрактів з ними із визначенням термінів їхньої дії.

Упродовж року на засіданнях постійної комісії депутати погоджували кадровий резерв на посади керівників вищезазначених комунальних підприємств та надавали рекомендації щодо підвищення ефективності їх діяльності.

За результатами розгляду депутатами вносились необхідні пропозиції та надавались рекомендації. Так, при розгляді кадрових питань стосовно продовження термінів контрактів з керівниками комунальних підприємств депутатами постійної комісії було рекомендовано виконавчому апарату обласної ради розробити проєкт Положення про проведення конкурсу на заміщення посад керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що перебувають у спільній власності територіальних громад області, в якому передбачити можливість призначення керівників комунальних підприємств на конкурсній основі . 

   З метою координації заходів, спрямованих на попередження виникнення проблемних питань, та визначення ефективних шляхів вирішення кризових ситуацій депутати постійної комісії тісно співпрацювали з виконавчим апаратом обласної ради, Департаментом масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Харківської обласної державної адміністрації, Департаментом цифрової трансформації регіону, відділом інформаційних технологій апарату Харківської обласної державної адміністрації  як шляхом інформування про стан справ у профільних напрямках, так і під час участі в дискусіях, конференціях, семінарах, виїзних нарадах. Така форма роботи сприяла встановленню дієвого двостороннього зворотного зв’язку зі структурними підрозділами органів виконавчої влади та оперативному результативному впливу на процес забезпечення надання якісних послуг населенню області.

Для дієвого контролю за станом використання місцевими бюджетами субвенцій з державного бюджету депутати постійної комісії в рамках повноважень періодично розглядали зазначені питання на засіданнях комісії із запрошенням керівників структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації.

Члени постійної комісії регулярно проводили прийоми виборців у закріплених територіальних громадах районів, вирішували або сприяли вирішенню проблемних питань, які порушувалися громадянами та різними суб’єктами громадянського суспільства .

За звітний період постійна комісія розглядала звернення громадян, які мешкають у районах Харківської області, з  різних питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації. Всі проблемні питання вирішувались в установлені законодавством терміни, по деяких були направлені запити до профільних структурних підрозділів Харківської облдержадміністрації та Харківської міської ради, обласних служб з наступним інформуванням заявників.

Співпраця депутатів постійної комісії будується на засадах колегіальності,  поєднання місцевих і державних інтересів та націлена, насамперед, на забезпечення зростання рівня економічного розвитку та спроможності територіальних громад.

 

 

Голова постійної комісії                                                               Сергій ЖУКОВ