Звіт

постійної комісії обласної ради з питань

аграрної політики, земельних відносин та соціального розвитку села

про роботу за 2021 рік

Постійна комісія обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та соціального розвитку села створена рішенням обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VІІІ.

У складі постійної комісії працюють 7 депутатів.

За 2021 рік проведено 6 засідань постійної комісії, на яких розглянуто 44 питання, більшість із яких було винесено на пленарні засідання сесій обласної ради.

На засіданнях постійної комісії заслуховувалися питання, пов’язані з реалізацією ефективної природоохоронної політики на обласному рівні, зі збільшенням врожайності, а також питання, що стосувалися забезпечення жителів сільської місцевості області житлом, створення умов для будівництва або придбання доступного житла громадянами, які потребують поліпшення житлових умов, тощо.

У зоні особливої уваги постійної комісії перебувало питання виконання обласної Програми індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2021 рік. У зв’язку із тим, що КП «Харківський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» знаходиться в кризовій фінансовій ситуації вже тривалий період, яка упродовж звітного періоду загострилась (після стягнення заборгованостей за рішеннями судів з коштів, що надходили у порядку повернення кредитів, які підлягали обов’язковому перерахуванню до бюджетів) у грудні 2021 року за сприяння постійної комісії було прийнято рішення обласної ради «Про внесення змін до обласної Програми індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2021 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 10-VІІІ (зі змінами)». Метою даного рішення було збільшення обсягів фінансових ресурсів за рахунок коштів загального фонду обласного бюджету для подальшого їхнього направлення на кредитування та погашення поточної заборгованості Фонду й фінансову допомогу на утримання Фонду до кінця поточного року, що сприятиме відновленню діяльності та подальшої роботи Фонду.

З метою забезпечення раціонального та невиснажливого використання лісових ресурсів, відтворення відновлювальних властивостей лісів шляхом встановлення лімітів на спеціальне використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів, а також для збільшення надходжень до місцевих бюджетів постійною комісією опрацьовано, а обласною радою прийнято рішення «Про погодження Лімітів на спеціальне використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів на 2021 рік».

Окрім цього, депутатами постійної комісії розглядались та опрацьовувались листи громадян, установ, організацій різних форм власності, що були направлені до постійної комісії.

Протягом 2021 року головою постійної комісії щомісячно проводилися прийоми громадян, розглядалися звернення, більшість з яких стосувалися вирішення земельних спорів, надання допомоги в оформленні земельних ділянок тощо. Щодо більшості порушених питань було надано консультації та дієву допомогу у їхньому вирішенні. Членами комісії також регулярно надавалася допомога з питань, віднесених до повноважень постійної комісії.

Свою роботу комісія здійснює відповідно до законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про статус депутатів місцевих рад", Регламенту Харківської обласної ради, Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, інших законодавчих та нормативно-правових актів. Комісія будує свою роботу на принципах законності, гласності, відкритості, рівноправності, доцільності, функціональності, плановості, наукової обґрунтованості, колегіальності, вільного обговорення і вирішення питань.

У роботі членів комісії об’єднує активна життєва позиція, відповідальність перед виборцями та високий професіоналізм.

 

Голова постійної комісії                                       Армен БАКМАНЯН