ЗВІТ

постійної комісії обласної ради з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування про роботу за 2021 рік

 

Постійна комісія обласної ради з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування створена рішенням обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VІІI на І сесії VІІІ скликання.

До її складу входять 8 депутатів обласної ради. Всі вони оперативно та кваліфіковано працюють згідно з профілем діяльності постійної комісії.

Діяльність постійної комісії будується відповідно до плану роботи обласної ради, плану роботи постійної комісії на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань.

За звітний період постійною комісією було проведено 16 засідань, на яких було розглянуто 126 питань, підготовлено постійною комісією та рекомендовано для розгляду на сесії 3 проєкти рішень обласної ради.

Одним із найважливіших напрямів комісії є антикорупційна політика. Так, за активної участі депутатів - членів комісії протягом звітного періоду було затверджено положення та персональний склад комісії щодо оцінки корупційних ризиків у Харківській обласній раді та з підготовки проєктів антикорупційних програм Харківської обласної ради, робочий план оцінки корупційних ризиків у Харківській обласній раді, звіт за результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Харківської обласної ради та Антикорупційну програму Харківської обласної ради на 2021-2023 роки, які згодом, після прийняття відповідних рішень на сесії обласної ради, було направлено до Національного агентства з питань запобігання корупції для погодження.

Також постійна комісія здійснювала супроводження регуляторної діяльності обласної ради, реалізації державної регуляторної політики відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Так, відповідно до Плану діяльності обласної ради з підготовки проєктів регуляторних актів у 2021 році на засіданні постійної комісії розглянуто регуляторний акт «Про деякі питання розрахунку орендної плати за комунальне майно». Необхідність розробки та прийняття проєкту регуляторного акта була зумовлена вимогами частини 2 та статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», а також набранням чинності постанови Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2021 року № 630 «Деякі питання розрахунку орендної плати за державне майно». Зазначеним проєктом рішення пропонувалося затвердити Методику розрахунку орендної плати за майно, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, та пропорції її розподілу. Проєкт регуляторного акта «Про деякі питання розрахунку орендної плати за комунальне майно», експертний висновок щодо регуляторного впливу проєкту регуляторного акта та аналіз регуляторного впливу був направлений постійною комісією до Державної регуляторної служби України для підготовки та надання пропозицій щодо удосконалення проєкту відповідно до принципів державної регуляторної політики та порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України.

Постійна комісія приділяє велику увагу роботі обласних комунальних підприємств. Депутатами – членами постійної комісії – уважно вивчені аналітичні матеріали щодо їхньої фінансово-господарської діяльності, розглянуті питання щодо можливості встановлення та затвердження додаткових умов оренди при проведенні аукціону на подовження договорів оренди комунального майна, а також питання щодо приведення терміну дії договорів оренди комунального майна у відповідність із визначеним законодавством мінімальним строком.

Два рази на рік, відповідно до плану роботи постійної комісії та згідно з вимогами законів України «Про прокуратуру» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо інформування керівниками правоохоронних органів громадськості про стан законності та заходи щодо її зміцнення», на засіданнях постійної комісії заслуховувалася інформація прокурора області про стан законності, заходи щодо її зміцнення й результати діяльності органів прокуратури, а також інформація начальника ГУНП в Харківській області про стан правопорядку в Харківській області.

У 2021 році постійною комісією було здійснено значну роботу щодо виконання обласною радою ст. 51 Закону України «Про Національну поліцію». Так, з метою обрання обласною радою представників громадськості до складу двох міжрегіональних поліцейських комісій Департаменту патрульної поліції Національної поліції України, а також до складу поліцейської комісії Головного управління Національної поліції в Харківській області на засіданнях постійної комісії були  розглянуті документи кандидатів, які виявили бажання увійти до складу вищезазначених поліцейських комісій.

За результатами цієї роботи  кандидати, які отримали більшість голосів депутатів обласної ради, стали  представниками громадськості й були обраними:

- до складу двох міжрегіональних поліцейських комісій Департаменту патрульної поліції Національної поліції України: ЖУРАВЛЬОВ Максим Сергійович; КІСЕЛЬОВ Юрій Леонідович; ШЕРСТЮК Руслан Вікторович; ЯКОВЕЦЬ Кирило Іванович;

- до складу поліцейської комісії Головного управління Національної поліції в Харківській області КАРАТУМАНОВ Олег Юрійович.

Протягом року на засіданнях постійної комісії заслуховувалися та ретельно аналізувалися звіти про хід виконання регіональних програм із подальшим  внесенням для розгляду на пленарних засіданнях сесій обласної ради. Так, у порядку контролю, з метою забезпечення належного рівня громадської безпеки в регіоні, координації зусиль у запобіганні, профілактиці правопорушень, злочинності, попередження терористичної діяльності на території регіону заслуховувалась інформація про стан виконання таких програм:

- комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020-2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1199-VII (зі змінами);

- регіональної Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021-2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 14-VІII (зі змінами).

У 2021 році на засіданні постійної комісії заслуховувався звіт про виконання комплексної регіональної Програми забезпечення безпеки дорожнього руху на території Харківської області на 2018-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 07 червня 2018 року № 723-VII (зі змінами), та зняття її з контролю у зв’язку із закінченням терміну дії.

З метою зниження рівня смертності внаслідок дорожньо-транспортних пригод, зниження ступеня тяжкості наслідків дорожньо-транспортних пригод для учасників дорожнього руху та зменшення соціально-економічних втрат від дорожньо-транспортного травматизму, а також запровадження ефективної системи управління безпекою дорожнього руху для забезпечення захисту життя та здоров’я населення Харківської області, наприкінці 2021 року за участю членів постійної комісії було розроблено нову програму регіональну Програму підвищення рівня безпеки дорожнього руху на території Харківської області на період до 2023 року.

Постійна комісія брала активну участь у розробці Регламенту Харківської обласної ради VIІІ скликання, який затверджено рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 50-VІІI та внесенням змін до нього.

З метою врахування пропозицій депутатів обласної ради щодо внесення змін та доповнень до Регламенту обласної ради на засіданні постійної комісії був розглянутий проєкт рішення обласної ради «Про внесення змін до Регламенту Харківської обласної ради VIІІ скликання, затвердженого рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 50-VІІI», який було винесено та схвалено на IX сесії обласної ради 21 грудня 2021 року. Зазначені зміни стосуються деталізації процедури рейтингового голосування та процедури повернення до повторного розгляду питання.

Протягом звітного періоду постійна комісія розглядала зміни до Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 37-VІІI. Зміни стосувалися удосконалення функціональної спрямованості та організації роботи постійних комісій з питань спільної власності територіальних громад області та з питань молодіжної політики, культури, спорту та туризму.

Крім того, протягом звітного періоду на сесіях обласної ради схвалено 2 звернення до місцевих та центральних органів влади, ведення статистичної звітності, за якими контроль покладено на постійну комісію, а саме: звернення Харківської обласної ради до голови Харківської обласної державної адміністрації та голови Державної екологічної інспекції України щодо незадовільної роботи Державної екологічної інспекції у Харківській області, ініціювання розгляду питання про невідповідність займаній посаді начальника Державної екологічної інспекції у Харківській області Оберемка Є.А. та прийняття відповідних рішень; звернення Харківської обласної ради до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Кабінету Міністрів України та Міністерства освіти і науки України щодо збереження санаторних шкіл. За всіма зверненнями отримано відповіді у встановлені чинним законодавством терміни.

Також, постійна комісія брала участь у розробці та попередньо розглядала наступні питання:

1.    Про затвердження Планів роботи обласної ради на 2021 та 2022 роки.

2.    Про затвердження Плану діяльності обласної ради з підготовки проєктів регуляторних актів у 2021 році.

3.    Про проведення звітів депутатів обласної ради перед виборцями.

4.    Про внесення змін до додатків до рішення обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VIІI «Про утворення та обрання постійних комісій обласної ради» (зі змінами).

5.    Про присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області».

6.    Про клопотання щодо присудження щорічної Премії Верховної Ради України, стосовно нагородження відзнаками Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

У звітному періоді депутатами – членами постійної комісії опрацьовувались зміни до комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017-2021 роки», які стосувалися додаткового фінансування Програми у зв’язку із необхідністю виконання доручень виборців депутатами обласної ради, були пов’язані з ефективним здійсненням депутатами Харківської обласної ради повноважень, сприяли вирішенню проблемних питань та виконанню доручень виборців у територіальних громадах. З обласного бюджету на ці заходи було виділено 60 млн грн.

На засіданні постійної комісії також розглядався Порядок використання субвенції з обласного бюджету бюджетам сільських, селищних, міських територіальних громад на виконання доручень виборців депутатами обласної ради, який визначив механізм використання вищезазначеної субвенції та її напрямки.

Наприкінці року за активної участі постійної комісії затверджена нова комплексна програма «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2022-2024 роки», реалізація заходів якої буде сприяти ефективній взаємодії обласної ради з органами місцевого самоврядування у вирішенні спільних завдань територіальних громад сіл, селищ, міст області щодо розвитку Харківської області, посиленню активності територіальних громад, більш широкому залученню громадськості до процесів розробки і прийняття владних рішень з питань місцевого значення.

Ще одним із напрямів роботи постійної комісії є розгляд питань адміністративно-територіального устрою. Так, на засіданні постійної комісії було розглянуто питання щодо зміни категорії населеного пункту селища міського типу Костянтинівка Богодухівського району Харківської області на село Костянтинівка Богодухівського району Харківської області та віднесено зазначений населений пункт до категорії сіл.

Постійною комісією протягом звітного періоду розглядалися звернення, заяви (клопотання), скарги громадян з особистих питань.

По кожному зверненню приймалися відповідні рішення, у разі потреби надсилалися депутатські запити до місцевих органів виконавчої влади, органів поліції, суду та прокуратури, надавалися необхідні роз’яснення.

Протягом звітного періоду голова та члени постійної комісії активно брали участь у семінарах на теми: «Міжмуніципальне співробітництво територіальних громад: можливості та виклики»; «ПЕРЕХІДНЕ ПРАВОСУДДЯ: ЯКОЮ МАЄ БУТИ УКРАЇНСЬКА МОДЕЛЬ?» та «Особливості здійснення регуляторної діяльності територіальними громадами», активно працювали у складі Експертної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадян Харківської області», комісії щодо оцінки корупційних ризиків у Харківській обласній раді та з підготовки проєктів антикорупційних програм Харківської обласної ради, у складі конкурсного комітету обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», обласного конкурсу кращих практик місцевого самоврядування «Крок до успіху».

Також голова та члени постійної комісії входять до складу колегіальних органів, створених при обласній раді й обласній державній адміністрації, а саме: координаційної ради з питань здійснення шефства над військовими частинами Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України; координаційної робочої групи для вирішення питань, пов’язаних із державною реєстрацією земельних ділянок, що належать до земель оборони; а також до регіональної комісії Харківської області з питань боротьби та протидії корупції в системі органів внутрішніх справ України.

Основними принципами діяльності постійної комісії є законність, гласність, рівноправність, колегіальність, вільне обговорення питань та прийняття рішень. Членів постійної комісії об’єднує відповідальна депутатська діяльність, активна життєва позиція, повага один до одного. Постійна комісія здійснює свою діяльність на належному рівні, працює злагоджено та професійно.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                  Олег КАРАТУМАНОВ