Звіт

постійної комісії обласної ради

 з питань екології, природокористування, охорони довкілля,

надзвичайних ситуацій та ліквідації їхніх наслідків про роботу за 2021 рік

 

 

 

 

Постійна комісія обласної ради з питань екології, природокористування, охорони довкілля, надзвичайних ситуацій та ліквідації їхніх наслідків сформована у складі 7 депутатів Харківської обласної ради.

Комісія здійснює свою діяльність відповідно до планів роботи на відповідний рік як обласної ради, так і безпосередньо комісії, за окремими дорученнями голови обласної ради та голови постійної комісії, в межах чинного законодавства, на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань.

До повноважень постійної комісії віднесено питання, пов’язані зі станом екології та з безпекою життєдіяльності людини, щодо охорони навколишнього природного середовища та екологічної безпеки, що вкрай важливо в умовах сьогодення, зважаючи на виклики, що стоять перед людством. Також комісія опікується питаннями раціонального використання природних ресурсів та користування водними об’єктами, зокрема, їхньою охороною, проблемами мисливського господарства та у сфері лісокористування, а відтак – і формуванням, і використанням обласного екологічного фонду охорони навколишнього природного середовища.

До того ж, з метою запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їхніх наслідків та для реалізації природоохоронної політики на обласному рівні постійна комісія розглядає та контролює хід виконання (після затвердження обласною радою) профільних обласних програм, виконання яких створює умови:

- для ефективного використання сил цивільного захисту у випадку виникнення надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру, і реагування на них; 

 

- для забезпечення екологічної безпеки та раціонального природокористування, реалізації пріоритетних заходів охорони довкілля регіону, збереження та розширення територій природно-заповідного фонду.

 

З-поміж іншого, постійна комісія:

-          сприяє своєчасному придбанню пожежної та пристосованої для гасіння пожеж техніки; підвищенню ефективності реагування та ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

-          сприяє реалізації заходів у сфері цивільного захисту та техногенно-екологічної безпеки тощо.

 

Постійна комісія контролювала хід виконання 5 обласних програм, а саме:

-            Програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря на 2021-2025 роки для зони «Харківська», затвердженої рішенням обласної ради від 25 листопада 2021 року № 279-VІІІ;

-            комплексної Програми охорони навколишнього природного середовища Харківської області на 2021-2027 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 9-VІІІ;

-            регіональної цільової Програми розвитку цивільного захисту Харківської області на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 8-VІІІ (зі змінами);

-            обласної Програми забезпечення пожежної безпеки на об’єктах масового перебування людей, розташованих у Харківській області, на 2020-2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1200-VІІ;

-            комплексної Програми розвитку водного господарства Харківської області на період до 2021 року, затвердженої рішенням обласної ради від 20 червня 2013 року № 746-VІ.

Також постійна комісія контролює питання, окреслені нормами Положення про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища, затвердженого рішенням обласної ради від 17 листопада 1998 року (зі змінами), та створення регіональних ландшафтних парків, гідрологічних заказників місцевого значення на території районів області. Так, за підтримки комісії, було розглянуто та ухвалено рішення про оголошення гідрологічного заказника місцевого значення «Руськолозівський» (від 10.06.2021 № 158-VIII).

Як свідчать дані звітів про хід виконання прийнятих програм, програми успішно реалізуються, і є позитивний результат. Депутати комісії постійно ознайомлюються з інформацією щодо їхнього виконання, вносять свої пропозиції стосовно вдосконалення цієї роботи та здійснюють контроль за фінансуванням заходів програм.

Так, у 2021 році було заслухано інформацію та прийнято відповідні рішення (висновки) про хід виконання профільних програм, а саме:

 - регіональної цільової Програми розвитку цивільного захисту Харківської області на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 8-VІІІ (зі змінами) (звіти було заслухано: на засіданні простійної комісії та на пленарному засіданні сесії обласної ради у червні 2021 року та на засіданні простійної комісії у листопаді 2021 року). За звітні періоди, за сприяння та підтримки постійної комісії, у 2021 році на реалізацію заходів зазначеної Програми було виділено кошти із обласного бюджету на загальну суму 7885,2 тис. грн, а саме: у сумі 350,0 тис. грн на придбання паливно-мастильних матеріалів для забезпечення заходів гуманітарного розмінування, які проводяться на території області піротехнічними підрозділами Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій; у сумі 2853,2 тис. грн на забезпечення готовності Харківської обласної комунальної аварійно-рятувальної водолазної служби до реагування на надзвичайні ситуації (події) та проведення водолазних робіт на водних об’єктах; у сумі 1500,0 тис. грн на придбання апаратів захисту органів дихання (типу Драгер) та у сумі 1500,0 тис. грн на придбання паливно-мастильних матеріалів для Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області; у сумі 1562,0 тис. грн на експлуатаційно-технічне обслуговування територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення населення; у сумі 110,0 тис. грн для проведення робіт на диспетчерському пункті з метою підготовки його до роботи за призначенням; у сумі 10,0 тис. грн на друкування листівок і розповсюдження їх серед населення для запобігання загибелі людей на водних об’єктах;

- комплексної Програми розвитку водного господарства Харківської області на період до 2021 року, затвердженої рішенням обласної ради від 20 червня 2013 року № 746–VІ (звіт було заслухано на засіданні простійної комісії та на пленарному засіданні сесії обласної ради у червні 2021 року). За звітний період було передбачено фінансування заходів на суму 141,3 млн грн, у тому числі державних коштів – 81,7 млн грн, інших джерел (власні кошти сільськогосподарських виробників) – 59,6 млн грн. Фактично було профінансовано та освоєно 98,54 млн грн, у тому числі державних коштів – 83,86 млн грн, інших джерел (власні кошти сільськогосподарських виробників) – 14,68 млн грн. Таким чином, прогнозний обсяг фінансування Програми за рахунок державного бюджету виконаний на 103%, за рахунок інших джерел (власні кошти сільськогосподарських виробників) – на 25%. Зазначену Програму було розроблено з метою підвищення ефективності використання меліоративних систем області, відновлення ролі меліорованих земель у продовольчому та ресурсному забезпеченні області, поліпшення екологічного стану сільських територій та умов проживання населення, запобігання та ліквідації наслідків шкідливої дії вод, збереження та відтворення водних ресурсів (відповідно до Програми фінансування заходів здійснюється за рахунок коштів з державного бюджету та інших джерел фінансування (власні кошти сільськогосподарських виробників) не заборонені чинним законодавством України). З місцевих бюджетів коштів на виконання Програми не передбачалося.

За підтримки постійної комісії у 2021 році до регіональної цільової Програми розвитку цивільного захисту Харківської області на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 8-VІІІ, було внесено зміни, що сприятимуть досягненню мети програми та реалізації її завдань.

Також постійною комісією було погоджено кандидатури осіб, запропонованих для зарахування до кадрового резерву на посаду начальника Харківської обласної комунальної аварійно-рятувальної водолазної служби.

 За звітний період постійною комісією проведено 9 засідань, на яких розглянуто 84 питання (проєкти програм та рішень за профілем; зміни до обласного бюджету; питання комунальної власності; питання охорони довкілля, природокористування, екології, надзвичайних ситуацій, загальні питання; клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність із Порядком поділу лісів на категорії; проєкти організації зон санітарної охорони водозаборів; погодження кандидатур осіб, запропонованих для зарахування до кадрового резерву на керівні посади, підзвітних комунальних підприємств; звернення громадян тощо).

 

Значна частина роботи комісії - це розв’язання проблем щодо охорони навколишнього природного середовища, уникнення надзвичайних ситуацій, пожежної безпеки на території Харківської області, охорони довкілля; вирішення екологічних питань та розподіл коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Постійна комісія здійснює контроль за процесом розподілу та використанням коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Так, на засіданні комісії щорічно погоджується проєкт розподілу коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища (далі - Фонд), із визначенням обсягів фінансування видів діяльності, що відносяться до природоохоронних заходів, із наступним затвердженням на пленарному засіданні сесії обласної ради, та забезпечується постійний контроль за освоєнням цих коштів.

 

У 2021 році постійною комісією було розглянуто та погоджено проєкт розподілу коштів фонду охорони навколишнього природного середовища у сумі 49 243599 грн та затверджено напрями їхнього використання, з них: 48 243599 грн було направлено на реконструкцію, будівництво очисних споруд та на корегування проєктно-кошторисної документації; на реконструкцію та капітальний ремонт каналізаційних колекторів, насосних станцій; на розробку Регіонального плану управління відходами в Харківській області до 2030 року, а 1 000 000 грн – на запровадження та функціонування регіональної системи моніторингу навколишнього середовища.

 

Завдяки активній позиції та роботі депутатів постійної комісії в області зберігається позитивна тенденція до стабілізації екологічної ситуації. Суттєво зменшено, в порівнянні з попередніми роками, кількість несанкціонованих звалищ на території регіону; об’єми скидів стічних вод; забруднення річок; викидів в атмосферу, збільшено площу природно-заповідного фонду. Разом із тим, постійна комісія вбачає своїм обов’язком постійно орієнтувати на цю роботу відповідні органи виконавчої влади, установи та організації, залучені до розв’язання екологічних проблем. На засіданнях систематично заслуховується інформація щодо екологічної ситуації на території області. Також, було розглянуто та погоджено ліміти на спеціальне використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів на 2021рік; заслухано інформацію щодо переробки та утилізації відходів нафто- та газовидобувних компаній.

 

На виконання протокольного доручення постійній комісії, висловленому головою обласної ради на пленарному засіданні ІI сесії Харківської обласної ради VIІI скликання 24 грудня 2020 року, щодо підготовки проєкту звернення до центральних та місцевих органів влади стосовно необхідності розробки та затвердження Державної цільової програми розчищення річок басейну Сіверського Дінця та покращення стану цих водних ресурсів було проведено робочу нараду, на якій було розглянуто вищезазначене протокольне доручення, під головуванням голови постійної комісії обласної ради Кухаря О.В. та за участі члена постійної комісії Столяренко Т.М.; депутатів обласної ради; представників органів місцевого самоврядування; керівників структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради. За результатами опрацювання даного питання, із урахуванням норм п. 12 постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 710 «Про ефективне використання державних коштів» (зі змінами), було підготовлено проєкт спільного листа від Харківської обласної ради та Харківської обласної державної адміністрації до Кабінету Міністрів України з проханням розглянути питання щодо виділення коштів на розробку проєктно-кошторисної документації на розчищення річок басейну Сіверського Дінця та інших річок державного значення у Харківській області з відповідним обґрунтуванням.

 

За ініціативою члена постійної комісії Столяренко Т.М. та участю голови постійної комісії Кухаря О.В. було проведено робочу нараду за участю керівництва Державної екологічної інспекції України та Харківської обласної ради, депутатів Харківської обласної ради з метою обговорення найбільш актуальних та важливих екологічних питань.

 

За ініціативи члена постійної комісії Столяренко Т.М. та голови постійної комісії Кухаря О.В. відбулося підписання меморандуму про співпрацю між Харківською обласною радою, Державною екологічною інспекцією України та Державною екологічною академією України для реалізації екологічних проєктів та посилення екологічного контролю в області.

 

Також, з метою детального вивчення проблемних питань, пов’язаних із забрудненням річки Уди, та напрацювання шляхів вирішення проблеми, голова постійної комісії Кухар О.В. та член постійної комісії Столяренко Т.М. ініціювали створення робочої групи (головою робочої групи було обрано Кухаря О.В., Столяренко Т.М. - секретар робочої групи), яка мала, застосовуючи комплексний підхід та об’єднавши зусилля органів місцевого самоврядування та громадськості, сприяти у забезпеченні екологічної безпеки регіону. З початку її роботи до кінця 2021 року було проведено необхідні зустрічі за участю всіх зацікавлених у вирішенні цього питання сторін; з’ясовано причини забруднення річки Уди, розроблено план заходів щодо усунення проблем та ліквідації наслідків забруднення та розпочато його виконання. Також, було проведено огляд установи, що забруднює водні об’єкти, вжито заходів щодо припинення скидання стічних вод та опрацьовано із Міністерством юстиції України питання стосовно виділення коштів на будівництво (реконструкцію) каналізаційного колектору (очисних споруд) для очищення стічних вод, що скидаються зазначеною установою, тощо. Про підсумки роботи робочої групи буде поінформовано депутатів Харківської обласної ради на пленарному засіданні сесії обласної ради.

За підтримки постійної комісії та сприяння Державної екологічної академії України було проведено навчання для районних прокурорів Харківської області за спеціальністю – «Екологія. Оцінка впливу на довкілля, методики розрахунку завданих збитків навколишньому середовищу».

 

За ініціативою голови постійної комісії Кухаря О.В., члена постійної комісії Столяренко Т.М. 23 листопада 2021 року було проведено освітній екологічний тренінг «Чиста Слобожанщина» для представників територіальних громад Харківської області (організаторами тренінгу виступили: Харківська обласна рада, Асоціація органів місцевого самоврядування у Харківській області, ГО «Екотрансформація», ГО Партнерство «Green Business Ukraine»). Метою тренінгу було проведення обміну досвідом щодо розробки та впровадження регіональних проєктів з управління відходами, що можуть об’єднати бізнес, громаду та владу, а також покращення знань та досягнення в найближчій перспективі конкретних показників, що відповідають Національній Стратегії управління відходами до 2030 року та інтересам населення територіальних громад. Тренінг передбачав проведення виключно практичних занять, на яких у представників територіальних громад була можливість навчитися розробляти та планувати спільні проєкти бізнесу, громади та влади щодо запобігання утворенню відходів, налагодження роздільного збору, відповідального поводження з відходами, переробки різних видів відходів тощо.

Крім цього, за сприяння постійної комісії неодноразово вирішувалися питання щодо своєчасної ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ на території регіону.

 

Упродовж року голова комісії брав учать у роботі регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області Харківської обласної державної адміністрації; освітнього екологічного тренінга «Чиста Слобожанщина» для представників територіальних громад Харківської області; у робочій нараді за участю керівництва Державної екологічної інспекції України та Харківської обласної ради, депутатів Харківської обласної ради; входить до персонального складу робочої групи щодо створення регіонального ландшафтного парку «Смарагдове джерело»; очолює робочу групу щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних із забрудненням річки Уди. Кухар О.В. постійно надає методично-консультативну допомогу у вирішенні питань щодо профілю постійної комісії.

Столяренко Т.М. як член постійної комісії входить до персонального складу колегіальних органів, а саме: робочої групи в Харківській області Громадської ради при Державній екологічній інспекції України з реалізації проєкту «Чиста Слобожанщина»; робочої групи з підготовки економічного обґрунтування та фінансового планування пілотного проєкту щодо створення регіональної залізничної пасажирської компанії «Слобожанщина»; робочої групи щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних із забрудненням річки Уди; робочої групи щодо створення регіонального ландшафтного парку «Смарагдове джерело». А також брала участь: у роботі робочої групи з розробки проєкту «Регіональний план управління відходами в Харківській області»; у виїзному засіданні постійної комісії з питань промисловості, підприємництва, комунальної власності, житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту, зв’язку та сфери послуг Новопокровської селищної ради VIII скликання територіальної громади Чугуївського району Харківської області для обстеження каналізаційних очисних споруд КП «ТЕПЛОВІ МЕРЕЖІ РОГАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ» (за дорученням постійної комісії).

А також, Столяренко Т.М. 03 грудня 2021 року було призначено головою штабу громадських інспекторів з охорони довкілля при Державній екологічній інспекції України (на громадських засадах).

Секретар постійної комісії Різник М.О. входив до персонального складу робочої групи в Харківській області Громадської ради при Державній екологічній інспекції з реалізації проєкту «Чиста Слобожанщина». Крім цього, ним було ініційовано проєкт рішення обласної ради «Про інформацію щодо роботи Державної екологічної інспекції у Харківській області та звернення Харківської обласної ради із зазначеного питання», який було підтримано депутатами Харківської обласної ради під час пленарного засіданні V сесії Харківської обласної ради.

 

Депутати комісії брали активну участь у роботі відповідних конкурсних комісій; у роботі круглих столів; у нарадах з обговорення екологічних програм; у пленарних засіданнях сесій обласної, районних, міських рад; виконували свої депутатські повноваження, належним чином системно та послідовно захищаючи інтереси та права людей, турбуючись про їх безпеку.

 Комісія плідно співпрацювала зі структурними підрозділами Харківської обласної державної адміністрації, депутатами Верховної Ради України, районними радами, територіальними громадами, залучала до спільної роботи депутатів рад різних рівнів, керівників підприємств, організацій, установ, а це, в свою чергу, дало можливість оперативно розглядати та вирішувати актуальні питання, пов’язані з життєдіяльністю територіальних громад області, враховувати думку депутатів місцевих рад та інших суб’єктів громадянського суспільства.

Ефективна діяльність органів місцевого самоврядування можлива лише за умови зворотного зв’язку з жителями регіону, тому однією з найважливіших ділянок роботи комісії та кожного її депутата є розгляд письмових та усних звернень громадян. Основні питання, з якими звертаються громадяни до комісії, – це збереження екологічної ситуації на належному рівні та недопущення надзвичайних ситуації в регіоні. По всіх заявах надано відповіді та роз’яснення або прийнято рішення.

Членів комісії об’єднує активна життєва позиція, участь у громадсько-політичному житті, відповідальне ставлення до своїх обов’язків і результативна робота як в обласній раді, так і в районах області. Депутати працюють в комісії якісно і сумлінно, на належному рівні, злагоджено та професійно.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                               Олександр КУХАР