Звіт

постійної комісії обласної ради

з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства

про роботу за 2021 рік

Постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства створена рішенням обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VІІІ.

У складі постійної комісії працюють 10 депутатів.

Свою роботу комісія здійснює відповідно до чинного законодавства України, плану роботи обласної ради, плану роботи постійної комісії, щотижневих планів основних заходів обласної ради та окремих доручень голови і заступників голови обласної ради.

За звітній період проведено 17 засідань постійної комісії, на яких розглянуто 226 питань.

Для попереднього та детального вивчення актуальних та проблемних питань, що виникають у сфері охорони здоров’я Харківської області у складі постійної комісії створено підкомісію, до складу якої увійшло 7 депутатів – членів постійної комісії.

За рішенням постійної комісії підкомісії доручено вивчити та підготувати пропозиції з питань щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19; організації паліативної допомоги населенню Харківської області; функціонування наявного ліжкового фонду в дитячих санаторіях Харківської області та подальшої діяльності обласних будинків дитини; профілактики та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань; удосконалення медичної допомоги при онкологічних хворобах у Харківській області.

За звітній період підкомісією проведено 3 засідання.

На засіданнях постійної комісії основну увагу депутати приділяли питанням, пов’язаним із фінансуванням та реалізацією заходів, спрямованих на розвиток сфери охорони здоров’я, підвищення доступності та якості надання медичної допомоги, у тому числі в умовах поширення гострого респіраторного захворювання COVID-19, а також сприяння та підтримки заходів з впровадження медичної реформи.

Комісією спільно з профільними департаментами обласної державної адміністрації постійно проводиться робота щодо корегування в частині фінансування першочергових заходів та підготовки проєктів відповідних змін та доповнень до програм для розгляду на сесіях ради.

Задля розвитку ефективних напрямів діяльності та планування необхідних фінансових ресурсів закладів охорони здоров’я усіх рівнів на 2021-2022 роки продовжено реалізацію заходів комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» (далі – Програма).

Протягом звітного періоду за участі членів постійної комісії до зазначеної Програми вносилися зміни та доповнення з метою ефективного використання коштів обласного бюджету та підвищення якості надання медичної допомоги населенню.

Так, з метою реалізації заходів Державної стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 року № 1414-р, рішенням обласної ради від 04 березня 2021 року № 44-VIII внесено зміни до частини 3 «Реформування закладів охорони здоров’я третинного рівня із зміцненням матеріально-технічної бази спеціалізованих закладів та закладів обласного значення» розділу 7 «Напрями діяльності та заходи Програми на 2021– 2022 роки» вказаної вище Програми. Зазначені зміни передбачають оптимізацію мережі закладів охорони здоров’я шляхом створення територіальних медичних об’єднань – спеціалізованих центрів, у тому числі фтизіопульмонологічного центру, центрів реабілітації хворих на туберкульоз.

Окрім цього, з метою створення системи педіатричної паліативної допомоги в Харківській області за ініціативою депутатів постійної комісії заходи Програми доповнено новим розділом, який передбачає розроблення та впровадження: протоколів надання педіатричної паліативної допомоги та стандартів її якості, алгоритмів надання респіраторної підтримки вдома, програм та алгоритмів навчання медичних, фармацевтичних, соціальних працівників, освітян, волонтерів з надання педіатричної паліативної допомоги; визначення маршрутів пацієнтів дитячого віку, які потребують паліативної допомоги, у регіоні; створення мережі закладів охорони здоров’я з надання педіатричної паліативної допомоги у регіоні; створення умов для повного забезпечення проведення знеболення ефективними лікарськими засобами та необхідними їхніми формами, забезпечення пацієнтів дитячого віку сучасними ефективними технологіями надання послуг, тощо.

Враховуючи, що у рамках комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» передбачена виплата одноразової грошової допомоги медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, які захворіли на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, у березні 2021 року за підтримки постійної комісії затверджено Порядок використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для надання одноразової грошової допомоги медичним та іншим працівникам.

Таким чином, протягом 2021 року зазначену виплату отримала 381 особа на загальну суму 3 810, 0 тис. грн.

За результатами обговорення на засіданні постійної комісії 08 червня 2021 року питання щодо запровадження технології дистанційного перекладу між українською жестовою мовою в мережі закладів охорони здоров’я, депутатами ініційовано питання про доповнення Програми заходами з оснащення закладів охорони здоров’я, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, сучасними засобами перекладу на мову жестів (сурдопереклад).

З метою забезпечення доступності надання медичної допомоги хворим на орфанні захворювання, попередження глибокої інвалідизації, підвищення рівня якості життя постійною комісією було ініційовано внесення змін до Програми у частині забезпечення відповідними лікарськими засобами громадян, які страждають на рідкісне (орфанне) захворювання – спінальну м’язову атрофію (із потребою у фінансуванні 132 000 000 грн). Відповідні зміни були внесені рішенням обласної ради від 21 грудня 2021 року № 362-VIII.

Цим же рішенням було внесено зміни до Програми з метою забезпечення закладів охорони здоров’я Харківщини сучасним медичним обладнанням, удосконалення умов праці медичних працівників та умов перебування і лікування хворих на COVID-19, проведення ремонтних робіт у закладах та на підприємствах, задіяних у протиепідемічних заходах, а також підвищення рівня забезпеченості зазначених закладів поточними видатками. Орієнтовний обсяг фінансування на 2021 рік вказаних заходів заплановано у розмірі 130 млн грн за рахунок державного бюджету та місцевих бюджетів усіх рівнів.

Таким чином, з метою запобігання виникненню та поширенню гострого респіраторного захворювання COVID-19 у Харківській області у 2021 році за рахунок коштів обласного бюджету було виділено 30 млн 802,261 тис. грн, у тому числі:

· 5 070,0 тис. грн – КНП ХОР «Обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня» на придбання кисневих ємностей для закладів охорони здоров’я Харківщини, що надають медичну допомогу хворим на COVID-19;

· 1 450,0 тис. грн – КНП ХОР «Обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня» для встановлення кисневої ємності;

· 13 960,302 тис. грн – КНП ХОР «Обласна клінічна інфекційна лікарня» для проведення ремонтних робіт реанімаційного відділення;

· 1 954,287 тис. грн – КНП ХОР «Обласна клінічна інфекційна лікарня» на придбання консолей для реанімаційного відділення;

· 1 300,0 тис. грн – міжбюджетний трансферт місцевому бюджету Куп’янської міської територіальної            громади для проведення кисневої мережі у КНП «Куп’янське територіальне медичне об’єднання» Куп’янської міської ради;

· 3 257,672 тис. грн – міжбюджетний трансферт місцевому бюджету Зміївської міської територіальної громади для проведення кисневої мережі у КНП «Зміївська центральна районна лікарня» Зміївської міської ради;

· 3 810,0 тис. грн - для виплати одноразової грошової допомоги медичним працівникам, які захворіли на гостре респіраторне захворювання COVID-19.

За ініціативою підкомісії та враховуючи позитивний висновок постійної комісії, з метою розширення видів діяльності обласних комунальних некомерційних підприємств, що знаходяться у спільній власності територіальних громад області, у межах наділених повноважень, та налагодження тісної співпраці з територіальними громадами Харківської області, 23 вересня 2021 року було прийнято рішення обласної ради «Про надання дозволу комунальним закладам та комунальним некомерційним підприємствам охорони здоров’я, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, на укладання договорів про спільну діяльність із територіальними громадами».

Метою цієї співпраці є наближення безпосередньо до членів територіальних громад кваліфікованої спеціалізованої медичної допомоги та медичних послуг.

Окрім цього, враховуючи вимоги статті 33 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», комунальними закладами та комунальними некомерційним підприємствам охорони здоров’я, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, продовжується спільна діяльність із закладами вищої медичної освіти шляхом розміщення їх навчально-наукових підрозділів (клінічних кафедр) на умовах договорів про спільну діяльність.

На підставі зазначеного, за погодженням з постійною комісією, 23 вересня 2021 року було прийнято рішення обласної ради «Про надання дозволу комунальним закладам та комунальним некомерційним підприємствам охорони здоров’я, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, на укладання договорів про спільну діяльність з Харківським національним медичним університетом».

Регулярно на своїх засіданнях комісія розглядає питання про хід виконання програм, контроль за якими неї покладено. Так, на засіданні від 08 червня 2021 року підведені підсумки за результатами виконання комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» на 2019-2020 роки. На виконання завдань та заходів Програми протягом двох років за рахунок коштів обласного бюджету, медичної та інших субвенцій з державного бюджету, а також інших джерел незаборонених законодавством, спрямовано понад 1 млрд 707,5 млн грн., що дозволило здійснити удосконалення матеріально-технічної бази комунальних закладів охорони здоров’я Харківської області, насамперед, що надають медичну допомогу третинного рівня із їх забезпеченням та оновленням сучасним медичним обладнанням, а також забезпечити заклади, що надають медичну допомогу хворим на гостре респіраторне захворювання COVID-19, медичним обладнанням та устаткуванням.

За ініціативою підкомісії на засіданнях постійної комісії від 18 листопада та 07 грудня 2021 року розглянуто та погоджено питання щодо створення робочої (експертної) групи з метою забезпечення об’єктивного аналізу доступності та якості спеціалізованої високотехнологічної онкологічної медичної допомоги в Харківській області на третинному рівні, ефективності управлінського та організаційного процесів із забезпечення такої допомоги в КНП «Обласний центр онкології».

Відповідно до повноважень, якими наділено постійну комісію Положенням про постійні комісії Харківської обласної ради, протягом року члени комісії регулярно брали участь в обласних заходах, засіданнях робочих груп, комітетів, комісій спільно з фахівцями профільних структурних підрозділів обласної державної адміністрації.

Так, враховуючи вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1094 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я» та Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади  керівників  комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, члени постійної комісії брали активну участь у конкурсних комісіях з обрання керівників підприємств та закладів охорони здоров’я, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, а саме:

-        КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТИТУБЕРКУЛЬОЗНИЙ ДИСПАНСЕР № 7»;

- КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «РЕГІОНАЛЬНИЙ КЛІНІЧНИЙ ЦЕНТР МЕДИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА ПАЛІАТИВНОЇ ДОПОМОГИ ДІТЯМ “ГІППОКРАТ”», роботу яких завершено та за результатами дотримання конкурсної процедури призначено керівників медичних закладів;

- КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ ДИТЯЧИЙ ПСИХОНЕВРОЛОГІЧНИЙ САНАТОРІЙ № 2», роботу якої завершено, а питання призначення на посаду переможця конкурсу буде винесено на розгляд сесії обласної ради у 2022 році;

-  КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ ДИТЯЧИЙ ОРТОПЕДОТРАВМАТОЛОГІЧНИЙ САНАТОРІЙ “ЛІСНИЙ”»;

-  КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ НАРКОЛОГІЧНИЙ ДИСПАНСЕР»;

-  КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ БУДИНОК ДИТИНИ № 3»;

-  КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ БУДИНОК ДИТИНИ № 2»;

-  КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ КЛІНІЧНИЙ ЦЕНТР ПРОФІЛАКТИКИ І БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ»;

-  КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ ДИТЯЧИЙ ТУБЕРКУЛЬОЗНИЙ САНАТОРІЙ № 1»;

-  КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО БЮРО СУДОВО-МЕДИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ;

-  КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ПЛАНУВАННЯ СІМ’Ї ТА РЕПРОДУКЦІЇ ЛЮДИНИ»;

-  КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ПАЛІАТИВНОЇ МЕДИЦИНИ “ХОСПІС”»;

-  КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ КЛІНІЧНИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ ДИСПАНСЕР РАДІАЦІЙНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ», робота яких розпочата у грудні 2021 році та буде продовжена у 2022 році.

З метою досягнення узгодженості та консолідації в роботі депутати постійної комісії співпрацюють з галузевими підрозділами облдержадміністрації, районними та міськими радами, установами різних форм власності, громадськими організаціями.

На більшості засідань постійної комісії присутні представники громадськості, професійних спілок та засобів масової інформації.

Депутати комісії постійно проводять прийоми виборців у закріплених за ними виборчих округах.

 

 

Голова постійної комісії                                                   Володимир СВЯТАШ