Звіт

постійної комісії обласної ради з питань промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження про роботу за 2021 (2020) рік

 

Постійна комісія обласної ради з питань промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження створена рішенням обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VІІІ.

У складі постійної комісії працюють вісім депутатів, cеред яких є керівники промислових підприємств, наукових установ та підприємці. Свою роботу комісія здійснює відповідно до повноважень, визначених Положенням про постійні комісії Харківської обласної ради, на підставі плану роботи обласної ради,  плану роботи комісії та щотижневих заходів обласної ради.

Комісія опікується широким колом питань, що потребують постійної системної роботи депутатів спільно зі структурними підрозділами обласної державної адміністрації.

З початку скликання на засіданнях постійної комісії заслуховувалася інформація про хід виконання та виконання обласних програм, а саме:

-                        Програми стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних  будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження  енергоефективних технологій на 2016-2021 роки (рішення № 92-VIII від 11 березня 2021 року);

-               Програма розвитку освітлення населених пунктів Харківської області «Енергія світла» на 2019-2021 роки (рішення № 69-VIII від 11 березня 2021 року);

-               програми «Питна вода Харківської області» на 2012-2020 роки (рішення №154-VIII від 10 червня 2021 року);

-               регіональної Програми підвищення енергоефективності, енергозбереження та зменшення споживання енергоресурсів у Харківській області на 2016 – 2022 роки (рішення № 153-VIII від 10 червня 2021 року);

-               Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2016 – 2022 роки (рішення № 91-VIII від 11 березня 2021 року);

-               регіональної програми розвитку паливної галузі Харківської області до 2020 року (рішення № 90-VIII від 11 березня 2021 року);

Велика увага постійної комісії приділялася виконанню обласних програм.

Так як дія програми «Питна вода Харківської області» на 2012-2020 роки закінчилась, у грудні 2020 року за рекомендацією постійної комісії рішенням обласної ради № 15 – VIII затверджено нову програму «Питна вода Харківської області» на 2021 рік.

У зв’язку із значним зростанням попиту з боку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів області на «теплі» кредити, частина яких компенсується з обласного бюджету, за підтримки постійної комісії наприкінці 2020 року було подовжено дію Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2016 – 2022 рок. На реалізацію Програми у 2020 році в обласному бюджеті було передбачено 843,682 тис. грн. У межах наявного фінансування з обласного бюджету було виплачено компенсацію за 514 кредитними угодами на загальну суму 501,314 тис. грн. Найбільшу частку кредитів позичальниками було призначено на заміну та встановлення світлопрозорих конструкцій – 71% від отриманої суми, термомодернізацію житла – 21%, заміну та встановлення радіаторів та котлів опалення – 4%, інше.

Подальша реалізація Програми сприятиме скороченню обсягів споживання енергоресурсів, підвищенню енергоефективності будинків та створенню більш комфортних умов проживання в них.

За сприяння постійної комісії протягом 2021 року вносилися зміни до Програми розвитку освітлення населених пунктів Харківської області «Енергія світла» на 2019-2021 роки. У 2021 році за рахунок обласного бюджету реалізовано наступні заходи на загальну суму 4 551,313 тис. грн, а саме виконано роботи: з реконструкції та будівництва зовнішнього освітлення на загальну суму 1 455,734 тис. грн; з капітального ремонту зовнішнього освітлення та їхніх елементів на загальну суму  3 095,579 тис. грн.

Разом з цим, постійною комісією спільно з Департаментом житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу  Харківської обласної державної адміністрації протягом звітного періоду відпрацьовано соціально спрямовані питання стосовно прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області закінченого будівництвом об’єкта «Будівництво модульної котельні по вул. Тітова, 5, на твердому паливі, м. Куп’янськ Харківської області для обігріву будівлі Куп’янсько- Шевченківського об’єднаного міського військового комісаріату, Куп’янського міського суду, міського будинку культури, адмінбудівлі по вул. 1 Травня, 6 (коригування)» та безоплатну передачу його у комунальну власність Куп’янської міської територіальної громади. Прийняття зазначеного об’єкту до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області з подальшою передачею його у комунальну власність Куп’янської міської територіальної громади дозволило в найкоротші терміни забезпечити обігрів будівлі Куп’янсько-Шевченківського об’єднаного міського військового комісаріату, Куп’янського міського суду, міського будинку культури, адмінбудівлі по вул. 1 Травня, 6 міста Куп’янська.

В цілому, протягом року постійною комісією проведено 9 (2, 7) засідань, на яких розглянуто 92 (28, 64) питань, що належать до її відання, надано висновки та рекомендації до 27 проєктів рішень з профільних питань.

Постійна комісія координує роботу 2 комунальних підприємств Харківської обласної ради, таких як КОМУНАЛЬНОГЕ ПІДПРИЄМСТВО ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «РЕГІНАЛЬНИЙ ЦЕНТР ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ ТА ЕКОЛОГІЇ» та КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ОБЛАСНИЙ ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕХНІЧНИЙ ЦЕНТР» здійснює моніторинг фінансово-господарської діяльності підприємств. Крім того, на засіданнях постійної комісії заслуховуються звіти керівників комунальних підприємств про виконання умов контракту та ефективність використання майна спільної власності, що обліковується на балансі підприємств.

Голова і члени постійної комісії активно працюють у складі експертної, консультативної, архітектурно-містобудівної, координаційної рад, а також територіальної комісії, створених при обласній раді й обласній державній адміністрації та її структурних підрозділах, входять до складу конкурсної комісії обласного конкурсу кращих практик місцевого самоврядування «Крок до успіху», беруть участь у селекторних нарадах з наступних питань: щодо стану розрахунків споживачів за надані послуги з тепло-, водопостачання та водовідведення; щодо стану освоєння коштів на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт об’єктів житлово-комунального господарства, що фінансуються у звітному році за рахунок різних джерел фінансування.

На постійному контролі знаходяться питання щодо підготовки і стабільного функціонування об’єктів та підприємств області у періоди опалювальних сезонів. Голова постійної комісії є членом обласного штабу з організації підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери до сталого розвитку й функціонування в осінньо-зимовий період на 2021-2022 роки.

Зважаючи на необхідність виконання доручень виборців депутати постійної комісії сприяли у вирішенні проблемних питань в територіальних громадах, а саме, за рахунок субвенції з обласного бюджету бюджетам сільських, селищних, міських територіальних громад на виконання доручень виборців депутатами обласної ради, активно допомагали громадам в частині придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю; забезпечення проведення культурно-масових, спортивних заходів органами місцевого самоврядування територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області; забезпечення проведення благоустрою населених пунктів відповідної територіальної громади Харківської області; забезпечення заходів з енергоефективності та енергозбереження; здійснити придбання житла в межах норм, передбачених чинним законодавством, для осіб, що перебувають на обліку як такі, які потребують поліпшення  житлових  умов; виготовлення проектно-кошторисної документації, проведення поточного та капітального ремонту об’єктів та інше.

Головою постійної комісії згідно із затвердженим в обласній раді графіком проводилися прийоми громадян з питань, що стосуються встановлення загальнобудинкових та індивідуальних газових приладів, а також проведення їх експертизи, ремонту дахів, водоводів, комунікацій; вуличного освітлення, встановлення пільг на сплату комунальних послуг тощо. На всі звернення надано обґрунтовані відповіді та роз’яснення.

Основними принципами діяльності постійної комісії є законність, гласність, рівноправність, колегіальність, вільне обговорення питань та прийняття рішень. Членів постійної комісії об’єднує відповідальна депутатська діяльність, активна життєва позиція, повага один до одного. Постійна комісія здійснює свою діяльність на належному рівні, працює злагоджено та професійно.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                      Віталій АБРАМОВ